Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Grignolino del Monferrato Casalese"
PDO-IT-A1187-AM02
Data przekazania informacji: 22 listopada 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Dodatnie określeń Riserva, Vigna i Riserva Vigna
Opis:
Do istniejącego rodzaju wina "Grignolino del Monferrato Casalese" Rosso (czerwone) dodano określenia Riserva, Vigna i Riserva Vigna.
Uzasadnienie:
Określenie Riserva dodano, aby odnowić tę nazwę pochodzenia, eksponując "wyrafinowaną i dojrzałą" wersję wina, które cieszyło się doskonałą reputacją w przeszłości. Ponadto analiza wskazała na bogatą strukturę i potencjał leżakowania tej odmiany.
Części, których dotyczy zmiana: wszystkie artykuły specyfikacji produktu; sekcje "Opis wina lub win", "Maksymalna wydajność" oraz "Związek produktu z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.
2. Zmiana mieszanki odmian
Opis:
Zmieniono brzmienie przepisu z "Grignolino: co najmniej 90 %; Freisa: co najmniej 10 %" na "Grignolino: co najmniej 95 %; Freisa i Barbera, osobno lub w połączeniu: co najmniej 5 %".
Uzasadnienie:
Przez wiele lat standardową praktyką w winnicach była uprawa jednej odmiany winorośli. Tendencja ta dotyczy również odmiany Grignolino, która stanowi 100 % winorośli w prawie wszystkich winnicach. Z uwagi jednak na występowanie chorób, takich jak Esca i mikroplazma żółknięcia dorée winorośli, które co roku powodują śmierć pewnej liczby roślin, w winnicach można znaleźć niewielki odsetek - łącznie nie więcej niż 5 % - odmian Barbera lub Freisa, ponieważ są one w stanie lepiej konkurować z dorosłymi roślinami, ale przede wszystkim dlatego, że dobrze nadają się do mieszania z winogronami Grignolino na potrzeby produkcji wina.
Części, których dotyczy zmiana: art. 2 specyfikacji produktu; sekcja "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.
3. Zmiana obszaru produkcji
Opis:
Obszar produkcji został nieznacznie rozszerzony w wyniku połączenia gminy Cuccaro Monferrato z inną gminą i zmiany jej nazwy na Lu e Cuccaro Monferrato.
Uzasadnienie:
Od dnia 1 lutego 2019 r. gminy Lu Monferrato i Cuccaro Monferrato zostały połączone w jedną gminę o nazwie Lu e Cuccaro Monferrato.
Nie wydaje się, aby istniały jakiekolwiek uzasadnione powody, dla których nie włączono leżącej na południowo- wschodnim krańcu obszaru gminy Lu Monferrato do obszaru produkcyjnego DOC w chwili jego ustanowienia w 1974 r. Terytorium to nie tylko przylega do pozostałej części tego obszaru, ale panują na nim również takie same warunki: geomorfologiczne, litologiczne i klimatyczne. W Lu Monferrato tradycyjnie produkowano winogrona i wino Grignolino, co znajduje szerokie potwierdzenie w danych historycznych. W związku z tym podjęto decyzję o zastosowaniu nazwy nowej gminy, aby zrekompensować brak Lu Monferrato w poprzedniej wersji specyfikacji produktu. Jest to niewielkie terytorium o właściwościach glebowych zbliżonych do właściwości obszaru produkcyjnego.
Części, których dotyczy zmiana: art. 3 specyfikacji produktu; sekcja "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu.
4. Zmiana i wdrożenie wydajności oraz minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu
Opis:
Zmieniono wydajność oraz minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu w odniesieniu do wina Grignolino del Monferrato Casalese.
Uzasadnienie:
Po uwzględnieniu danych dotyczących produkcji oraz analiz produktów z ostatnich 5 lat, zmianę uznaje się za konieczną, biorąc również pod uwagę zmiany warunków pogodowych powodujące naturalny wzrost zawartości cukru. Zbiory winogron z hektara są również bardzo niskie, a połączenie wydajności z hektara z wydajnością przetwarzania oznacza, że produkcja Grignolino del Monferrato Casalese wynosi 4 500 litrów z hektara, co stanowi nie tylko najniższy wynik w regionie Piemontu, ale również nie odzwierciedla realiów produkcji. Biorąc pod uwagę, że gleby Monferrato Casalese nie są narażone na deficyt wody ze względu na większą zawartość mułu i gliny, rzeczywista produkcja z hektara i stosunek wielkości zbiorów do wielkości produkcji wina z pewnością nie mogą być niższe niż te proponowane w zmianie specyfikacji, stąd proponowane dostosowanie.
Części, których dotyczy zmiana: art. 4 specyfikacji produktu; sekcja "Praktyki winiarskie - Maksymalna wydajność" jednolitego dokumentu.
5. Normy dotyczące uprawy winorośli oraz produkcji wina
Opis:
Bardziej szczegółowo określono warunki uprawy w winnicach (gleba, stanowisko, ekspozycja, gęstość nasadzeń, systemy prowadzenia i metody przycinania).
Uzasadnienie:
Zmieniono strukturę specyfikacji, aby dostosować ją do sposobu sporządzania nowych specyfikacji. Nie wprowadzono żadnych zmian w pierwotnej wersji. Określono również normy dotyczące produkcji wina dla nowych rodzajów, a także poprawiono organizację obowiązujących norm.
Części, których dotyczy zmiana: art. 4 i 5 specyfikacji produktu.
6. Rozszerzenie obszaru produkcji, przetwarzania i dojrzewania wina
Opis:
Obszar produkcji, przetwarzania i dojrzewania wina rozszerzono o następujące gminy w prowincji Asti: Viarigi, Montemagno, Casorzo, Grazzano Badoglio, Moncalvo, Penango, Calliano, Tonco, Scandeluzza e Montiglio Monferrato i Robella d'Asti.
Uzasadnienie:
Terytorium Basso Monferrato [dolnego Monferrato] obejmuje północną część obecnych prowincji Alessandria i Asti i może być uważane za obszar jednorodny. Prowincja Alessandria obejmowała dawniej dużą część gmin położonych na północ od Asti - aż do 1935 roku, kiedy to dekretem królewskim utworzono prowincję Asti (diecezja Casale Monferrato nadal obejmuje obszar Asti stanowiący część Basso Monferrato). Granica administracyjna w rzeczywistości podzieliła jednorodną strefę na dwie części, przez co gospodarstwa prowadzące działalność w gminach prowincji Asti posiadały winnice w prowincji Alessandria lub odwrotnie i w związku z tym były zobowiązane do stosowania odpowiednich nazw. Niniejsza zmiana ma na celu włączenie do obszaru produkcji wina grupy gmin w prowincji Asti, zapewniając w ten sposób gospodarstwom położonym po drugiej stronie granicy z Alessandrią możliwość produkcji wina z winogron wyprodukowanych na obszarze produkcji.
Części, których dotyczy zmiana: art. 5 specyfikacji produktu; sekcja "Wymogi dodatkowe" jednolitego dokumentu.
7. Zmiana cech charakterystycznych w momencie wprowadzenia do obrotu "Grignolino del Monferrato Casalese"
Opis:
Zmieniono cechy charakterystyczne rodzaju "Grignolino del Monferrato Casalese" w momencie wprowadzania do obrotu i dodano deskryptory dla nowych rodzajów Riserva i Vigna.
Uzasadnienie:
Analiza win na przestrzeni ostatnich 5 lat wykazała konieczność dokonania zmian parametrów dotyczących wprowadzania do obrotu, a w szczególności zwiększenia minimalnej całkowitej objętościowej zawartości alkoholu z 11,00 % do 12,00 % oraz ograniczenia minimalnej kwasowości ogólnej z 5,5 g/l do 4,5 g/l. Niektóre z parametrów są bardziej restrykcyjne w przypadku rodzajów Riserva i Vigna.
Części, których dotyczy zmiana: art. 6 specyfikacji produktu; sekcja "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
8. Pakowanie i etykietowanie
Opis:
Określono niektóre przepisy dotyczące etykietowania, a także dodano metody pakowania i systemy zamykania.
Uzasadnienie:
Poprzednia wersja specyfikacji produktu nie zawierała przepisów dotyczących etykietowania. Zostały one opracowane i uwzględnione w ramach niniejszej zmiany.
Części, których dotyczy zmiana: art. 7 specyfikacji produktu.
9. Związek ze środowiskiem
Opis:
Zaktualizowano artykuł dotyczący związku ze środowiskiem.
Uzasadnienie:
Ustęp zmieniono w oparciu o dokonane zmiany.
Części, których dotyczy zmiana: art. 8 specyfikacji produktu; sekcja "Związek ze środowiskiem" jednolitego dokumentu.
10. Aktualizacja artykułu dotyczącego organu kontrolnego.
Opis:
Zaktualizowano artykuł dotyczący organu kontrolnego.
Uzasadnienie:
Dodano odniesienia do aktów prawnych.
Części, których dotyczy zmiana: art. 10 specyfikacji produktu.