Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 469/10)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Vicomté d'Aumelas"

PGI-FR-A1107-AM01

Data przekazania informacji: 19.9.2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis właściwości organoleptycznych produktów

Rozdział I specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Vicomté d'Aumelas" zmieniono w pkt 3.3 - Opis właściwości organoleptycznych win - w celu uzupełnienia cech organoleptycznych win każdego koloru.

Poniższe uściślenia odzwierciedlono w punkcie "Opis win" w jednolitym dokumencie.

"Wina odzwierciedlają szczególne środowisko doliny Hérault w jej środkowym biegu, gdzie rzeka odgrywa ważną rolę w regulacji temperatury.

Wina czerwone są zasadniczo zbudowane na owocowym charakterze i elegancji, z taninami o dużej subtelności. Pochodzą one z odmian Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Carignan, Grenache, Mourvèdre zbieranych po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości, a winifikacji poddaje się głównie mieszanki odmian. Wina posiadają intensywny i połyskliwy rubinowy kolor, charakteryzują się mocnymi aromatami jeżyny, borówki czarnej, lukrecji i pieprzu.

Wina białe, winifikowane z jednej odmiany lub z kupażu, są wytwarzane z odmian Chardonnay, Sauvignon, Grenache Blanc, Vermentino lub Viognier. Charakteryzują się świeżością i nutami amylowymi, powiązanymi z nutami kwiatów bzu czarnego i akacji oraz białych i egzotycznych owoców. Mają żywiołowy i tłusty smak, z delikatną nutką goryczy, bez chropowatości i suchości.

Wina różowe wytwarzane są z odmian Cinsaut, Grenache, Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon lub Mourvèdre. Charakteryzują się bladoróżowym, lekko łososiowym odcieniem, któremu towarzyszą przyjemna świeżość oraz intensywne i złożone aromaty kwiatów, egzotycznych owoców lub czarnej porzeczki."

2. Odmiany winorośli

Rozdział I specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Vicomté d'Aumelas" zmieniono w pkt 5.

Do wykazu odmian wybranych do produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Vicomté d'Au- melas" dodano następujące 17 odmian:

Artaban N, Bronner B, Cabernet Blanc B, Cabernet Cortis N, Floreal B, Johanniter B, Monarch N, Muscaris B, Pinotin N, Prior N, Saphira B, Sauvignac B, Solaris B, Soreli B, Souvignier Gris B, Vidoc N, Voltis B.

Odmiany włączone do specyfikacji są bardziej odporne na choroby kryptogamiczne, jak również lepiej przystosowane do zmian klimatu. Odmiany te są zgodne z profilem win objętych ChOG.

Z wykazu odmian wybranych do produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Vicomté d'Aume- las" wykreślono następujące 19 odmian, które nie występują w winnicach:

"Auxerrois B, Baco Blanc B, Clairette Rose Rs, Clarin B, Couderc Noir N, Gamay De Chaudenay N, Jurançon Blanc B, Landal N, Lival N, Maréchal Foch N, Müller-Thurgau B, Muscadelle B, Muscat À Petits Grains Rouges Rg, Muscat À Petits Grains Rosés Rs, Ravat Blanc B, Rayon d'Or B, Savagnin Rose Rs, Valérien B, Villard Noir N."

Te zmiany odmian winorośli zostały odzwierciedlone w części "Odmiana (-y) winorośli" jednolitego dokumentu

3. Związek z obszarem geograficznym

W rozdziale I specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Vicomté d'Aumelas", w pkt 7.1 - Specyfika obszaru geograficznego - w celu poprawienia opisu obszaru geograficznego i umiejscowienia ChOG Vicomté d'Aumelas w departamencie Hérault, na końcu pierwszego akapitu dodano następujące słowa:

"(...) dominującego nad rzeką Hérault na północy."

To uściślenie zostało odzwierciedlone w punkcie "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.

4. Organ odpowiedzialny za kontrolę

W rozdziale III specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Vicomté d'Aumelas" zaktualizowano brzmienie punktu dotyczącego organu odpowiedzialnego za kontrolę, bez wprowadzania zmian.

Aktualizacja ta została odzwierciedlona w jednolitym dokumencie w części dotyczącej danych organu odpowiedzialnego za kontrolę.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Vicomté d'Aumelas

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - Chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

KRÓTKI OPIS

Chronione oznaczenie geograficzne "Vicomté d'Aumelas" jest zastrzeżone dla czerwonych, różowych i białych win niemusujących. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu w winach objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Vicomté d'Aumelas" wynosi 9 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu (minimalna i maksymalna), kwasowość ogólna, kwasowość lotna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach europejskich.

Wina odzwierciedlają szczególne środowisko doliny Hérault w jej środkowym biegu, gdzie rzeka odgrywa ważną rolę w regulacji temperatury.

Wina czerwone są zasadniczo zbudowane na owocowym charakterze i elegancji, z taninami o dużej subtelności. Pochodzą one z odmian Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Carignan, Grenache, Mourvedre zbieranych po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości, a winifikacji poddaje się głównie mieszanki odmian. Wina posiadają intensywny i połyskliwy rubinowy kolor, charakteryzują się mocnymi aromatami jeżyny, borówki czarnej, lukrecji i pieprzu.

Wina białe, winifikowane z jednej odmiany lub z kupażu, są wytwarzane z odmian Chardonnay, Sauvignon, Grenache Blanc, Vermentino lub Viognier. Charakteryzują się świeżością i nutami amylowymi, powiązanymi z nutami kwiatów bzu czarnego i akacji oraz białych i egzotycznych owoców. Mają żywiołowy i tłusty smak, z delikatną nutką goryczy, bez chropowatości i suchości.

Wina różowe wytwarzane są z odmian Cinsaut, Grenache, Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon lub Mourvedre. Charakteryzują się bladoróżowym, lekko łososiowym odcieniem, któremu towarzyszą przyjemna świeżość oraz intensywne i złożone aromaty kwiatów, egzotycznych owoców lub czarnej porzeczki.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1.

Szczególne praktyki enologiczne

W zakresie praktyk enologicznych wina muszą być produkowane zgodnie z wymogami obowiązującymi na poziomie wspólnotowym oraz zawartymi w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalne zbiory

1.

120 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, winifikacja oraz produkcja win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Vicomté d'Au- melas" odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Hérault: Aumelas, Bélarga, Campagnan, Saint- Pons-de-Mauchiens, Saint-Pargoire, Tressan, Puilacher, Plaissan, Le Pouget, Vendémian, Pouzols, Popian, Saint-Bau- zille-de-la-Sylve et Gignac (obręby katastralne D, E, F).

7. Odmiana(-y) winorośli

Alicante Henri Bouschet N

Alphonse Lavallée N

Altesse B

Alvarinho - Albarino

Aramon N

Aramon Blanc B

Aramon Gris G

Aranel B

Arinarnoa N

Artaban N

Arvine B - Petite Arvine

Aubun N - Murescola

Bourboulenc B - Doucillon Blanc

Bronner B

Cabernet Blanc B

Cabernet Cortis N

Cabernet Franc N

Cabernet-Sauvignon N

Caladoc N

Cardinal Rg

Carignan N

Carignan Blanc B

Carmenère N

Chambourcin N

Chardonnay B

Chasan B

Chasselas B

Chasselas Rose Rs

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Clarin B

Colombard B

Cot N - Malbec

Counoise N

Danlas B

Egiodola N

Fer N - Fer Servadou, Braucol, Mansois, Pinenc

Floreal B

Gamay N

Gewurztraminer Rs

Grenache N

Grenache Blanc B

Grenache Gris G

Gros Manseng B

Johanniter B

Listan B - Palomino

Lledoner Pelut N

Macabeu B - Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Mauzac B

Merlot N

Meunier N

Monarch N

Mondeuse N

Morrastel N - Minustellu, Graciano

Mourvèdre N - Monastrell

Muscardin N

Muscaris B

Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato

Muscat à Petits Grains Blancs B - Muscat, Moscato

Nielluccio N - Nielluciu

Négrette N

Parrellada B

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Picardan B - Araignan

Pinot Gris G

Pinot Noir N

Pinotin N

Piquepoul Blanc B

Piquepoul Gris G

Piquepoul Noir N

Plant Droit N - Espanenc

Portan N

Prior N

Riesling B

Rivairenc N - Aspiran Noir

Rivairenc Blanc B - Aspiran Blanc

Roussanne B

Rubilande Rs

Saphira B

Sauvignac

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Sauvignon Gris G - Fié Gris

Sciaccarello N

Semillon B

Servant B

Seyval B

Solaris B

Soreli B

Souvignier Gris Rs

Sylvaner B

Syrah N - Shiraz

Tannat N

Tempranillo N

Terret Blanc B

Terret Gris G

Terret Noir N

Ugni Blanc B

Verdelho B

Vermentino B - Rolle

Vidoc N

Villard Blanc B

Viognier B

Voltis B

8. Opis związku lub związków

8.1.

Winnice Vicomté d'Aumelas, położone w samym sercu Langwedocji, pomiędzy Montpellier i Béziers oraz Sète na północy, rozciągają się w niewielkim regionie wzgórz, stykających się z północnym zboczem płaskowyżu Aumelas, dominującego nad rzeką Hérault na północy.

Są usytuowane na schodzących stopniowo w dół wapiennych garigach Aumelas, w kierunku zachodnim, na glebach zbudowanych z wapiennych i marglowo-wapiennych żwirów z ery mezozoiku i trzeciorzędu, a w dolnej części, na różnorakich osadach naniesionych w dolinie Hérault.

Zespół tych rodzajów gleb pokrywa duży obszar nadający się do uprawy winorośli, obejmując bogate gleby młodych aluwiów i koluwiów oraz gleby piaskowo-żwirowe na starych tarasach aluwialnych i na wapiennych zboczach.

Różne rodzaje gleb, w połączeniu z lokalnymi bioklimatami, zapewniają spory winiarski potencjał, który sprzyja uprawie licznych odmian winorośli.

Panuje tu klimat ściśle śródziemnomorski, z bardzo wyraźnym spadkiem liczby opadów w porze wiosennej.

Ta "jednostka" w ramach różnorodnego terytorium Vicomté d'Aumelas zarysowuje się jeszcze wyraźniej dzięki krajobrazowi obszaru produkcji, w całości włączonego w strefę określaną mianem doliny średniego biegu rzeki Hérault. Wina objęte ChOG Vicomté d'Aumelas pochodzą z obszaru produkcji, który od wieków wpisuje się w tradycję winiarską.

Przeznaczenie tego regionu pod produkcję winorośli, uznawane od epoki rzymskiej, zostaje potwierdzone w średniowieczu. Wino pojawia się na stołach możnowładców i mieszczan, dociera do ludu w tawernach i jest opiewane przez trubadurów.

W średniowieczu sąsiednie wspólnoty religijne, opactwa w Aniane i Saint Guilhem le Désert, zachowują i rozwijają winnice. W X wieku, dynastia Guilhem z Montpellier zajmuje wicehrabstwo Aumelas; Guilhemowie, powiązani z królewskimi rodami Anglii i Holandii, eksportują wówczas wina z wicehrabstwa do całej Europy północnej.

Profesor Galtier wskazuje, że wicehrabstwo posiada wówczas winnice. Możnowładcy pobierają ze swojego lenna jedną czwartą zbiorów a treść artykułu 547 karty Foliału nr 178v jest w tym względzie znamienna: opisuje, że dnia 4 listopada 1121 r. Guillaume d'Aumelas potwierdza nadanie w lenno Bertrandowi de l'Estang ziem z winnicami i polami aż po Hérault.

W XVIII wieku Kanał Południowy ułatwia transport win do portów oceanicznych, skąd są wysyłane do Europy północnej i Ameryki, natomiast rozwijająca się działalność portu w Sète sprzyja eksportowi na południe.

Winnice przyjmują swój obecny kształt w XIX wieku dzięki rozwojowi kolei, która umożliwia istotne otwarcie na nowe rynki. Specjalizacja w produkcji szczególnie sławnych winogron stołowych, doprowadzi do przyjęcia się nazwy regionu, która przywołuje "złotą dolinę".

Uznanie wina stołowego w dniu 5 kwietnia 1982 r. dało winiarzom możliwość produkowania win odpowiadających zapotrzebowaniu konsumentów.

Produkcja wynosi obecnie 10 000 hl, z czego 50 % to wina czerwone, a pozostała część dzieli się po równo na wina różowe i wina białe.

Odmiany śródziemnomorskie, od dawna obecne na obszarze ChOG, uzupełniono odmianami z innych regionów, takimi jak Cabernet-Sauvignon i Merlot w przypadku win czerwonych, Chardonnay i Sauvignon w przypadku win białych.

Wina dzielą się na wina kupażowe, w szczególności w przypadku win czerwonych, i wina z określeniem odmiany, głównie w przypadku win białych.

Wina objęte ChOG Vicomté d'Aumelas, stanowiące wyjątkowe połączenie cech regionu i historii, są lepsze dzięki wykorzystywaniu przy ich produkcji całej, gromadzonej przez pokolenia specjalistycznej wiedzy, jak również najbardziej zaawansowanej technologii.

Poszukiwania winiarzy doprowadziły do stworzenia win owocowych i eleganckich, o przyjemnym smaku, odzwierciedlających dostosowane techniki winifikacji, w której preferuje się technologie delikatnej ekstrakcji.

Większość win sprzedaje się we Francji i w krajach Europy północnej, a niemal całość produkcji butelkuje się na obszarze geograficznym, co umożliwia pełną kontrolę nad produktem i odzysk na miejscu produkcji.

8.2. Związek przyczynowy między specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu

Obszar Vicomté d'Aumelas, nad którym góruje zamek Aumelas, sztandarowy obiekt i punkt odniesienia dla wszystkich mieszkańców wiosek i winiarzy cechuje jednorodność działalności; w tym miejscu żyje się dla winnicy, a wytwarzane wino nosi ślad silnego winiarskiego ducha.

Bardzo szczególna więź łączy winiarzy z winnicami "złotej doliny" - nazwę tę nadano temu regionowi ze względu na produkowane w nim winogrona stołowe (Chasselas i Servant), które wymagały sporej pracy przy przerzedzaniu i wymagały od winiarzy poszukiwania optymalnej jakości winogron.

W oparciu o te doświadczenia od ponad trzydziestu lat winiarze przekształcają winnice i rozwijają nowoczesne techniki enologiczne.

Wina odzwierciedlają te zmiany, pozostając pod silnym wpływem szczególnego środowiska doliny Hérault w jej środkowym biegu, gdzie rzeka odgrywa ważną rolę w regulacji temperatury, ograniczając niektóre ekstremalne zdarzenia klimatyczne i umożliwiając uzyskiwanie win eleganckich, w przypadku win czerwonych oraz win świeżych i owocowych, w przypadku win białych.

Dzisiaj wioski Vicomté d'Aumelas, często położone na miejscu dawnych rzymskich "willi" zamieszkują rodziny winia- rzy, którzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie pasję do winorośli i wina oraz specjalistyczną wiedzę. Wina Vicomté d'Aumelas zbudowały swoją renomę na tej kulturowej spuściźnie. Historia i kultura tego regionu, tych wiosek i ludzi, są całkowicie związane z historią prowadzonej przez nich uprawy winorośli.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Chronione oznaczenie geograficzne "Vicomté d'Aumelas" może być uzupełniane nazwą co najmniej jednej odmiany winorośli.

Chronione oznaczenie geograficzne "Vicomté d'Aumelas" może być uzupełniane określeniami "primeur" (wino wczesne) lub "nouveau" (wino młode).

Chronione oznaczenie geograficzne "Vicomté d'Aumelas" może być uzupełniane o nazwę mniejszej jednostki geograficznej "Vallée Dorée" zgodnie z warunkami określonymi w specyfikacji.

Logo ChOG Unii Europejskiej umieszcza się na etykiecie, jeżeli określenie "Indication géographique protégée" (chronione oznaczenie geograficzne) zastąpione jest tradycyjnym określeniem "Vin de Pays" (wino stołowe).

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-64343752-4555-476e-ae05-308e26acd116

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.469.36

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 09/12/2022
Data ogłoszenia: 09/12/2022