Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Segarcea"
PDO-RO-A1214-AM01
Data przekazania informacji: 1 sierpnia 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Wprowadzenie nowych odmian winorośli jako głównych odmian produkcyjnych
W specyfikacji wprowadzono zmiany polegające na włączeniu odmian winorośli Feteasca regala i Touriga nacional na potrzeby produkcji, odpowiednio, win białych i win czerwonych.
Wprowadzenie odmiany Feteasca regala - starej rumuńskiej odmiany, powszechnie uprawianej w tym kraju - poszerzyło możliwości wykorzystania szczególnych warunków panujących na obszarze ChNP Segarcea w produkcji win gatunkowych, co zwiększyło renomę nazwy pochodzenia dzięki zróżnicowaniu gamy odmian i wyrażeniu złożoności aromatycznej cenionych odmian krajowych.
W regionie Segarcea odmiana ta wykazuje dobre możliwości adaptacyjne i pozwala osiągnąć wysoką jakość, ponieważ w winogronach kumulują się aromaty i cukier. Z odmiany tej można wyprodukować delikatne wina, które są jasne, klarowne, o wyraźnej słomkowożółtej barwie z zielonkawymi refleksami, o zapachu kwiatu winorośli i o odpowiednim poziomie kwasowości wynikającym z cech doliny, w której się tę odmianę uprawia.
Odmiana Touriga nacional wykazuje dobre zdolności adaptacyjne w obszarze ChNP Segarcea i zachowuje specyficzne cechy odmiany, na które wpływa również struktura gleby, warunki hydrologiczne i lokalny klimat. Odmiana ta charakteryzuje się owocowymi nutami, jasnoczerwoną barwą, wysoką zawartością alkoholu i dużą zawartością ekstraktu, ze zrównoważoną akumulacją cukrów, co wynika z uprawy winorośli na glebach o wysokiej zawartości węglanu wapnia i bogatych w tlenki żelaza oraz z położenia winnic na łagodnych zboczach, które są zasadniczo skierowane na południe, co sprzyja akumulacji cukrów i antocyjanów oraz wysokiej zawartości minerałów.
Zróżnicowanie gamy odmian dzięki wprowadzeniu powyższych odmian umożliwi poszerzenie oferty win, wyprodukowanie win z odmian uznanych w kraju/na arenie międzynarodowej poprzez wykorzystanie ich złożoności aromatycznej.
Wprowadzono zmiany w rozdziałach IV i XI specyfikacji oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.
2. Zmiana wydajności winorośli (zwiększenie)
Zwiększono dopuszczalne wielkości zbiorów winogron i produkcji wina.
Zmiana wydajności produkcji wina jest konieczna dla obszaru objętego ChNP Segarcea, ponieważ w ostatnich latach osiągnięto postępy w produkcji: wzrost plonów winogron w momencie pełnej dojrzałości zbiorów oraz przy późniejszych zbiorach ze względu na zmiany w nowych strukturach winnic, ze względu na czynnik biotyczny (struktura klonalna, podkładki) oraz ze względu na czynnik enologiczny (wykorzystanie nowych technologii produkcji wina).
Od 2004 r., jeszcze przed programami transformacji/restrukturyzacji winnic, przekształcano winnice, w których osiągano pewien poziom zbiorów ze względu na stosunkowo niską gęstość nasadzeń. Podczas gdy wcześniejsze, wykar- czowane winnice charakteryzowały się gęstością 2 800-3 200 roślin na hektar, to na nowo utworzonych plantacjach sadzi się ponad 4 545 roślin na hektar: znacznie wzrosła gęstość nasadzeń w młodych winnicach w porównaniu z gęstością wcześniejszych plantacji, co również doprowadziło do wyższych plonów winogron.
Nowo wprowadzone odmiany są bardziej dopasowane do cech tego obszaru, a nowe klony starszych odmian w większym stopniu korzystają z bogatej mieszanki minerałów i składników odżywczych w glebie, jak również warunków enoklimatycznych obszaru.
Wspomniane zmiany wynikają z czynników enologicznych związanych z nowymi urządzeniami do produkcji wina oraz z wykorzystaniem nowych rozwiązań technicznych w dziedzinie materiałów do produkcji wina. Dobrym przykładem nowych urządzeń, które w znacznym stopniu przyczyniły się do zwiększenia produkcji wina, bez obniżenia jego jakości, są prasy pneumatyczne, które umożliwiły zwiększenie produkcji wina o ponad 15 % (w przypadku swobodnie spływającego moszczu). Również zautomatyzowane kadzie fermentacyjne o kontrolowanej temperaturze pozwoliły znacznie zwiększyć produkcję wina przy jednoczesnym podwyższeniu jego jakości, w szczególności poprzez utrzymanie, a w niektórych przypadkach zwiększenie profilu aromatycznego wina.
Wprowadzono zmiany w rozdziałach V i VII specyfikacji oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.