Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 390/10)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Coteşti"

PDO-RO-A1577-AM03

Data przekazania informacji: 15 lipca 2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Dodanie opcjonalnych informacji na etykietach

Do specyfikacji dodaje się dodatkowe przepisy dotyczące opcjonalnych informacji na etykietach win, które odnoszą się do niektórych metod produkcji (stosowanie terminów określających praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie i nadające winom szczególne właściwości sensoryczne, które to terminy mają znaczenie dla konsumenta pod względem jakości, dojrzałości i leżakowania).

Wprowadzono zmiany w rozdziale V specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Coteęti

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win w chwili dopuszczenia do konsumpcji

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Feteasca alba - subtelne wino neutralne z punktu widzenia aromatycznego; w przypadku fermentacji w niskich temperaturach mogą się rozwinąć pewne aromaty fermentacji.

Feteasca regala - zarazem dynamiczne i spokojne, z delikatnym aromatem jabłek i nutami kwiatowymi.

Galbena de Odobesti - delikatny aromat, wino o niskiej potencjalnej zawartości alkoholu.

Tämäioasä romäneascä - w pierwszych latach charakteryzuje się bogactwem aromatycznym i aromatem konfitury różanej; w miarę procesu dojrzewania nabiera aromatu piżma, rodzynek, miodu i przypraw.

Sarba - nuty cytrusowe i ziołowe, wyraziste, świeże, kwiatowe aromaty róży, bazylii.

Fräncusa - wina o umiarkowanej zawartości alkoholu i neutralnym charakterze.

Cramposia - białożółtawa barwa przechodząca w zieloną z subtelnym aromatem świeżych owoców.

Riesling - neutralny smak.

Sauvignon - wina wytrawne o średniej lub wysokiej kwasowości, wyraźnej świeżości, nutach ziołowych lub aromatach delikatnie słodkich owoców tropikalnych, często z aromatem kwiatów winorośli.

Chardonnay - różne aromaty, neutralne, maślane, tropikalne; ze względu na kwasowość jest to bardzo dobry surowiec do produkcji wina musującego.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250

2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win w chwili dopuszczenia do konsumpcji

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Feteasca neagra - ostre w charakterze, produkcja mająca na celu uzyskanie wina półwytrawnego i półsłodkiego podkreśla szczególny aromat śliwek suszonych na słońcu, czerwono-fioletowa barwa w młodych winach.

Babeasca neagra - potencjalna zawartość alkoholu 10-11 % obj.

Cabernet Sauvignon - nadaje się do dojrzewania i leżakowania, aromatyczne z dzikimi nutami drzewnymi, aromat zielonej papryki i czarnej porzeczki.

Merlot - zrównoważona intensywność, dominujące aromaty maliny, śliwki i czarnej porzeczki, odmiana preferowana do kupażowania głównie z Cabernet Sauvignon.

Pinot Noir - jako młode wino charakteryzuje się nutami czereśni, śliwek i truskawek (dojrzałe, czerwone owoce); w miarę dojrzewania nabiera nut rodzynek, siana, tytoniu, skóry, grzybów i czarnego pieprzu oraz przezroczystej brą- zowawo-czerwonej barwy.

Syrah - wino o silnym smaku przypominającym czarne owoce leśne, przyprawy, lukrecję, ciemną czekoladę i pieprz. Jego gęstość jest wyższa od średniej i zazwyczaj charakteryzuje się wysoką zawartością tanin, co sprawia, że idealnie komponuje się z pikantnymi daniami, jagnięciną i dziczyzną. W procesie produkcji wina zazwyczaj sprawdza się bardzo dobrze jako odmiana winorośli wykorzystywana osobno, jednak jest często łączona z innymi odmianami, przeważnie Cabernet Sauvignon i Merlot, dzięki czemu powstaje eleganckie wino o wyjątkowej trwałości.

Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, wysoką zawartością alkoholu, jasnoczerwoną barwą, niekiedy z fioleto- wawymi refleksami, złożonym aromatem pieprzu, czeremchy, świeżych owoców leśnych, zrównoważoną kwasowością i aksamitną teksturą.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Z odmian Pinot gris i Traminer roz można otrzymywać wina białe i różowe, w zależności od wyboru technologii przez producenta.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer aromat

14 000 kg winogron z hektara

2. Tämaioasä romaneasca, Busuioacä de Bohotin, Traminer roz

14 500 kg winogron z hektara

3. Feteascä alba, Riesling de Rhin, Bäbeascä gri, Cramposie selectionatä, Sarba, Bäbeascä nea- gra, Burgund mare, Cadarca, Negru Aromat

15 500 kg winogron z hektara

4. Feteasca regala, Riesling italian, Aligote, Francusa, Galbena de Odobesti, Mustoasa de Maderat, Plavaie, Furmint

18 000 kg winogron z hektara

5. Syrah

21 500 kg winogron z hektara

6. Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot

17 500 kg winogron z hektara

7. wina białe, wina różowe

135 hektolitrów z hektara

8. wina czerwone

130 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Vrancea:

- Miejscowości: Vartescoiu, Campineanca, Pietroasa, Faraoanele, Ramniceanca, Beciu, Pietroasa, Olteni;

- Miejscowości: Brosteni, Capatanu, Pitulusa, Arva

- Miejscowości: Carligele, Dalhauti, Bonteęti, Blidari;

- Miejscowości: Cotesti, Budesti, Valea Cotesti, Golestii de Sus;

- Miejscowości: Urechesti, Popesti, Terchesti;

- Miejscowości: Dumbraveni, Dragosloveni, Candesti, Alexandru Vlahuta, Dumbraveni;

- Miejscowości: Bordesti, Bordestii de Jos

- Miejscowości: Tamboesti, Slimnic, Trestieni, Pietroasa, Padureni, Obrejita

- Miejscowości: Slobozia Bradului, Sihlea, Coroteni, Valea Beciului, Cornetu, Oläreni;

- Miejscowości: Slobozia Ciorästi, Jiliste, Armeni.

Okręg Buzäu

- Miejscowości: Grebänu, Zäplazi, Livada, Livada Micä, Plevna, Homesti;

- Miejscowości: Podgoria, Oratia, Cotatcu, Täbäcari

- Miejscowości: Topliceni, Räduce§ti

7. ODMIANY WINOROŚLI

Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger Busuioacä de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovâi, Muscat violet cyperus, Tämäioasä violetä Babeasca gri G

Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldäru§ä, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Cadarcä N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojanä, Gämzä, Fekete budai

Chardonnay B - Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay

Crámposie selectionatä B

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada rândunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Fráncusa B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä creatä

Furmint B - Furmin, Som szalai, Szegszolo

Galbenä de Odobesti B - Galbenä de Cäpätanu, Galbenä Uriasä, Galbenä

Merlot N - Bigney rouge

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Mustoasä de Mäderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube

Negru Aromat N

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon verde

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

Tämäioasä romäneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

Sarba B

8. Opis związku lub związków

8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Obszar ChNP Cotesti znajduje się po południowej stronie obszaru podgórskiego Vrancei na wschód od Karpat i Sub- karpat i stanowi przedłużenie winnic Panciu i Odobesti, które położone są na północy. Te trzy winnice razem tworzą znane "Winnice Vrancea" lub "Winnice Putna". Obszar jest podzielony na pasma biegnące z północy na południe między dolinami rzek Milcov i Ramna. Położony jest w przejściowej, podgórskiej strefie biologicznej, glebowej i klimatycznej między "Campia Romana" (Niziną Wołoską) na wschodzie (wysokość poniżej 100 m) a łukiem Subkarpat na zachodzie (wzgórze Deleanu, 698 m, i wzgórze Capatanei, 592 m) na wysokości ponad 300 metrów nad poziomem morza.

Rodzaj skał - naprzemienne występowanie podgórskich piasków i żwiru Dolnego i Średniego Plejstocenu, pokrytego mieszanymi, lessowymi osadami gliniastymi i piaszczystymi. To kontynentalne plejstoceńskie podłoże położone jest na glinie morskiej, piasku i osadach z margli.

Rzeźba - duże, prawie pionowe odcinki między rzekami, o ekspozycji na słońce głównie po południowych i wschodnich stronach, chociaż zachodnie zbocza są również wystarczająco nasłonecznione i jako takie nadają się do uprawy winorośli, co tłumaczy dużą liczbę winnic.

Klimat - lasostep, który występuje na tym obszarze, zapewnia doskonałe warunki rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, głównie z powodu obfitego ciepła słonecznego i korzystnego systemu opadów. Znaczny napływ promieniowania słonecznego i średnia liczba godzin nasłonecznienia zapewniają optymalne warunki dla wzrostu winorośli, dojrzewania winogron i stężenie cukru w winogronach.

8.2. Specyfika produktu, związek przyczynowy

Wina czerwone mają intensywną barwę, charakteryzują się zrównoważoną intensywnością, z dominującymi nutami aromatycznymi malin, śliwek, porzeczek, czereśni, truskawek, rodzynek, grzybów i czarnego pieprzu, zrównoważoną kwasowością i aksamitnością.

Wina białe są świeże, zazwyczaj z aromatami owoców cytrusowych lub tropikalnych, kwiatowymi aromatami róży, bazylii, charakteryzują się świeżym smakiem, optymalną kwasowością, czasami aromatem świeżych zielonych jabłek.

Ze względu na kwasowość gleby wina białe charakteryzują się świeżością i winnością, z nutami świeżych owoców.

Wina czerwone są aksamitne z dobrze zintegrowanymi taninami ze względu na specyficzny klimat lasostepu i ciepło słoneczne. Średni czas trwania nasłonecznienia zapewnia optymalny rozwój winorośli i stężenie cukru w winogronach.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Odstępstwo dotyczące produkcji

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj dodatkowego warunku:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W pewnych warunkach klimatycznych, które w połączeniu z potencjałem niektórych odmian mają pozytywny wpływ na plony na plantacjach na wyznaczonym obszarze, możliwe jest przetwarzanie moszczu lub win objętych ChNP Cotesti również poza wyznaczonym obszarem, na obszarze sąsiednim, gdzie ośrodki uprawy winorośli oferują najlepszą zdolność produkcyjną. Na obszarze sąsiadującym przeznaczonym do tego celu, obejmującym wymienione poniżej gminy okręgu Vrancea, zapewnia się szybką produkcję wina, produkcję wina w kontrolowanej temperaturze i fermentację w kontrolowanej temperaturze, w celu zachowania potencjału aromatycznego niektórych odmian: Pan- ciu, Movilita, Odobesti, Unirea, Jaristea i Bolotesti.

Na każdym etapie procesu produkcji i po dokonaniu oceny cech charakterystycznych i jakości uzyskanego produktu producent może w celu zapewnienia zgodności przeklasyfikować produkty winiarskie do kategorii produktów przewidzianych w obowiązujących przepisach.

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Niektóre określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności, jak następuje:

określenia "fermentat in barrique (poddane fermentacji w beczkach)", "maturat in barrique (dojrzewało w beczkach)", "fermentât în prezenta aschiilor de stejar (poddane fermentacji w obecności kawałków drewna dębowego)" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar (dojrzewało w obecności kawałków drewna dębowego)" mogą być umieszczane na etykietach w języku rumuńskim. Można też stosować terminy w innych powszechnie znanych językach w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu, takie jak którekolwiek z następujących określeń:

"fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";

"fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".

Określenia te mogą być w innym powszechnie znanym języku lub w języku kraju, w którym dane wino ma być wprowadzone do obrotu, jeżeli producent wina tak zdecyduje, informując konsumenta o zastosowanych praktykach stosowanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.

W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâton- nage" lub "aged on the lees".

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_cotesti_modificat_cf_cererilor_96_2017_1836_2017_1423_2019_473_01.03.2022_no_track_changes_0.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.390.44

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 11/10/2022
Data ogłoszenia: 11/10/2022