WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Miele della Lunigiana"
Nr UE: PDO-IT-0195-AM01 - 8.7.2021
ChNP (X) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Consorzio Miele della Lunigiana DOP [Stowarzyszenie Ochrony ChNP Miele della Lunigiana], c/o Unione dei Comuni - Piazza delle Libertà, 17 - 54013 Fivizzano
E-mail: mieledellalunigiandop@yahoo.it
E-mail certyfikowany: mieledellalunigiandop@arubapec.it
Powyższe stowarzyszenie spełnia wymogi określone w art. 13 ust. 1 rozporządzenia ministra nr 12511 z dnia 14 października 2013 r.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Włochy
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne: Pakowanie, informacje dotyczące organu kontrolnego
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
Opis produktu
Zmiana dotyczy art. 2 specyfikacji, pkt 4.2 opublikowanego streszczenia oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu. W szczególności zmodyfikowano zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF) zarówno w przypadku akacjowej, jak i kasztanowej odmiany miodu "Miele della Lunigiana".
Obecne brzmienie:
"Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): nie więcej niż 10 mg/kg w momencie pakowania w słoiki".
Nowe brzmienie:
"Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): nie więcej niż 10 mg/kg w ciągu 4 miesięcy od pozyskania miodu".
Specyfika zakładów pszczelarskich zmieniła się od czasu uznania ChNP. Dawniej zakłady te były bardzo małymi przedsięwzięciami, których celem było uzupełnienie innych dochodów, ale obecnie za dużą część z nich odpowiadają rolnicy zawodowi, którzy wprowadzają produkt do obrotu również za pośrednictwem pakujących, co wydłuża czas obróbki produktu. Ponadto zmieniły się także wykorzystywane sieci dystrybucji i dynamika rynku. Podczas gdy wcześniej produkt wystawiano na sprzedaż i kończył się on w ciągu roku, obecnie współpraca z dużymi sprzedawcami detalicznymi oznacza konieczność utrzymywania stałej podaży produktu przez dłuższy czas i zapewnienia jego stałej dostępności w supermarketach, aby nie stracić trudnej do odzyskania pozycji na rynku.
To wydłużenie okresu pakowania produktu w celu dopuszczenia go do spożycia utrudnia utrzymanie parametru hydroksymetylofurfuralu (HMF) w granicach określonych w specyfikacji, ponieważ jest to wartość, która wzrasta wraz z upływem czasu, a także po podgrzaniu miodu, co jest niekiedy konieczne, by móc go zapakować w przypadku zgęstnienia.
Przesunięcie okresu weryfikacji parametru nie oznacza braku kontroli nad jakością produktu, gdyż wartość tego parametru z mocy prawa wynosi 40 mg/kg, a więc jest znacznie wyższa niż określona w specyfikacji.
Zmiana specyfikacji ma na celu zapewnienie pomiaru HMF w okresie 4 miesięcy po pozyskaniu, kiedy miód się wyklarował. W każdym razie na etapie wprowadzania do obrotu przestrzegane są parametry przewidziane prawem.
Obszar geograficzny
Zmiana dotyczy pkt 4.3 opublikowanego streszczenia, obecnie pkt 4 jednolitego dokumentu.
Obecne brzmienie:
"Obszar produkcji, przetwarzania, przygotowania i pakowania miodu »Miele della Lunigiana« z akacji i kasztana jadalnego obejmuje część prowincji Massa Carrara, w regionie Toskanii, która odpowiada obszarowi wspólnoty górskiej Lunigiana, obejmującemu około 97 000 ha".
Nowe brzmienie:
"Obszar produkcji miodu »Miele della Lunigiana« z akacji i kasztana jadalnego obejmuje następujące gminy w prowincji Massa Carrara: Pontremoli, Zeri, Mulazzo, Tresana, Podenzana, Aulla, Fosdinovo, Filattiera, Bagnone, Villafranca in Lunigiana, Licciana Nardi, Comano, Fivizzano i Casola in Lunigiana.
Obszar ten stanowi jednolitą przestrzeń o powierzchni około 97 000 ha i odpowiada obszarowi wspólnoty górskiej Lunigiana".
Obszar produkcji nie uległ zmianie, ale wykaz gmin znajdował się jedynie w specyfikacji produktu, a nie w opublikowanym streszczeniu. W związku z tym wykaz gmin dodano do jednolitego dokumentu.
Metoda produkcji
Zmiana dotyczy art. 5 specyfikacji, pkt 5.3 - Pozyskiwanie i przetwarzanie, oraz pkt 4.5 opublikowanego streszczenia. Dodano etap osuszania.
Dodaje się następujące zdanie:
"Osuszanie może odbywać się za pomocą osuszaczy powietrza, które wytwarzają prąd suchego powietrza, lub za pomocą maszyn przystosowanych do osuszania miodu, takich jak osuszacze dyskowe".
Kontrola zawartości wilgoci w miodzie jest niezbędna dla zachowania jego właściwości i cech. W ostatnich latach wielokrotnie stwierdzano nadmierną wilgotność miodu z powodu częstych opadów w okresie kwitnienia, co powodowało konieczność włączenia etapu osuszania w celu doprowadzenia miodu do parametrów stabilności. Najlepsze warunki do zbierania miodu dobrej jakości występują w okresach kwitnienia, które są świeże, o odpowiedniej, ale nie nadmiernej wilgotności, natomiast warunki są niekorzystne w przypadku częstszych opadów deszczu. Wprowadzenie osuszania sprawiłoby, że zbiór miodu nie byłby zagrożony właśnie w tych niekorzystnych sezonach, w których ilość miodu jest mniejsza. Nadmierna zawartość wilgoci w miodzie i ewentualne wysokie temperatury następujące po wprowadzeniu go do obrotu mogłyby sprzyjać namnażaniu się drożdży osmofilnych, które powodują fermentację, a tym samym spowodować utratę cech jakościowych i doskonałości przez miód "Miele della Lunigiana".
Etykietowanie
Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji, pkt 4.8 opublikowanego streszczenia oraz pkt 3.6 jednolitego dokumentu.
Obecne brzmienie:
"1) Miód »Miele della Lunigiana« z akacji lub kasztana jadalnego.
2) ChNP - chroniona nazwa pochodzenia.
3) Logo ChNP w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 1726/98: logo to może znaleźć się na etykiecie lub na pieczęci, którą należy umieścić na opakowaniu.
4) Datę minimalnej trwałości, o której mowa w art. 3 i 9 dyrektywy 2000/13/WE, należy wskazać za pomocą następujących słów »Najlepiej spożyć przed«, po których następuje miesiąc i rok; data ta w żadnym wypadku nie może wypadać później niż dwa lata od daty pakowania".
Nowe brzmienie:
"1) Miód »Miele della Lunigiana« z akacji lub kasztana jadalnego.
2) Akronim »DOP« (ChNP) lub całe wyrażenie »Denominazione di origine protetta« (chroniona nazwa pochodzenia).
3) Logo UE: logo to może znaleźć się na etykiecie lub na pieczęci, którą należy umieścić na opakowaniu.
4) Ustawowa data minimalnej trwałości, która w żadnym wypadku nie może wypadać później niż dwa lata od daty pakowania.
5) Nazwę oznaczenia i logo UE należy umieścić na etykiecie lub na opakowaniu wyraźną, nieusuwalną czcionką w kolorze silnie kontrastującym z kolorem etykiety; wszystkie pozostałe określenia muszą być napisane mniejszą czcionką niż te dotyczące chronionej nazwy".
Zmiana pozwoli na stosowanie skrótu "ChNP" jako alternatywy dla pełnego brzmienia, co oznacza, że możliwe będzie dostosowanie go do poszczególnych rozmiarów opakowań.
Ponadto skreślono nieaktualne odniesienia do aktów prawnych i wprowadzono odniesienie do obowiązujących przepisów.
Wprowadzono możliwość dostosowania graficznej prezentacji nazwy i logo w zależności od stosowanego opakowania.
Inne
Pakowanie
Zmiana dotyczy art. 5 pkt 5.4 specyfikacji, pkt 4.5 opublikowanego streszczenia oraz pkt 3.5 [jednolitego] dokumentu dotyczącego rodzajów opakowań. Ponadto skreślono nieaktualne odniesienia do aktów prawnych.
Obecne brzmienie:
"Dopuszcza się wyłącznie opakowania szklane z pokrywką typu twist-off, w następujących formatach: 30 do 1 000 g".
Nowe brzmienie:
"Produkt może być pakowany w dowolne pojemniki o pojemności i z materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością, którą to pojemność i który to materiał dopuszczają obowiązujące przepisy, najlepiej wykonane w całości z materiału nadającego się do recyklingu lub kompostowania. W pojemniki do przechowywania żywności o dużej pojemności można pakować jedynie miód oznaczony ChNP »Miele della Lunigiana« nieprzeznaczony dla konsumentów końcowych".
Sposoby pakowania określone w obowiązującej specyfikacji okazały się dużym ograniczeniem zarówno na etapie sprzedaży, jak i promocji produktu. Możliwość zastosowania dowolnego rodzaju pojemnika do pakowania pozwoli na lepsze dostosowanie się do potrzeb rynku.
Ponadto możliwość pakowania miodu nieprzeznaczonego dla konsumentów końcowych w pojemniki o dużej pojemności pozwoli na wykorzystanie miodu oznaczonego ChNP "Miele della Lunigiana" jako składnika produktów przetworzonych. Wskazanie, że należy preferować materiały opakowaniowe w pełni nadające się do recyklingu lub kompostowania, będzie stanowiło większą zachętę dla podmiotów gospodarczych do wyboru takich materiałów.
Obecne brzmienie:
"b) zagwarantować kontrolę i identyfikowalność produktu w celu zapewnienia skuteczności obowiązkowych kontroli przeprowadzanych przez uprawniony organ na wszystkich etapach produkcji przewidzianych w art. 7 niniejszej specyfikacji (w rozumieniu art. 10 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92)".
Nowe brzmienie:
"b) zagwarantować kontrolę i identyfikowalność produktu w celu zapewnienia skuteczności obowiązkowych kontroli przeprowadzanych przez uprawniony organ na wszystkich etapach produkcji przewidzianych w obowiązujących przepisach".
Skreślono odniesienie do uchylonych przepisów.
Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu.
Obecne brzmienie:
"Zgodnie z art. 10 rozporządzenia (EWG) nr 2081 z dnia 14 lipca 1992 r. zatwierdzona jednostka prywatna sprawdza zgodność z przepisami niniejszej specyfikacji produktu".
Nowe brzmienie:
"Weryfikację zgodności produktu ze specyfikacją przeprowadza organ kontrolny zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012. Organem kontrolnym jest: Bioagricert srl, Via dei Macabraccia n.8/3-4-5, Casalecchio di Reno (prowincja Bolonia); tel.: 051 562158; certyfikowany adres e-mail: Bioagricert@pec.bioagricert.org;adres e-mail: info@ bioagricert.org".
Zaktualizowano artykuł dotyczący kontroli przez wprowadzenie danych organu kontrolnego oraz aktualizację odniesień prawnych.
Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.
25.11.2025Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.
19.11.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.327.20 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 24/08/2022 |
| Data ogłoszenia: | 30/08/2022 |