Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 265/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Rheinhessen"

PDO-DE-A1274-AM01

Data przekazania informacji: 20.4.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis wina/produktów sektora wina oraz właściwości analityczne lub organoleptyczne

Opis:

Zmiana minimalnej naturalnej zawartości alkoholu oraz minimalnej masy moszczu (które to informacje przeniesiono z pkt 5.1 do pkt 3.2 specyfikacji produktu) w przypadku wina gatunkowego (Qualitätswein) produkowanego z winogron odmiany Dornfelder w latach występowania wyjątkowych warunków pogodowych. Standardowe wartości dla Qualitätswein produkowanego z winogron odmiany Dornfelder: zawartość alkoholu 8,8 % obj./68o w skali Oechslego.

DODANIE:

"W przypadku odmiany winorośli Dornfelder decyzją rady uznanego stowarzyszenia na rzecz ochrony wina »Rheinhessen« (Schutzgemeinschaft Rheinhessen) w latach występowania wyjątkowych warunków pogodowych minimalna naturalna zawartość alkoholu/minimalna masa moszczu może zostać ustalona na poziomie 8,3 % obj. alkoholu/65° w skali Oechslego. Takie ustalenia mają zastosowanie wyłącznie do rocznika, w którym przyjęto taką decyzję. Stowarzyszenie na rzecz ochrony ogłosi swoją decyzję odpowiednimi sposobami publikacji.".

Poszczególne produkty są identyfikowane na podstawie nazwy oraz informacji dotyczących minimalnej naturalnej zawartości alkoholu/minimalnej masy moszczu, a także opisu odpowiednich właściwości organoleptycznych.

Uzasadnienie:

Niewielkie zmniejszenie minimalnej zawartości alkoholu/minimalnej masy moszczu wina w przypadku winogron odmiany Dornfelder ma na celu umożliwienie wcześniejszego przeprowadzania zbiorów i w związku z tym ograniczenie do minimum negatywnych skutków nowych szkodliwych organizmów.

Przykładowo w 2014 r. muszka plamoskrzydła stała się zagrożeniem dla wcześnie dojrzewających czerwonych odmian winorośli. Opóźnianie zbiorów ze względu na obowiązującą do tej pory minimalną masę moszczu grozi znacznym obniżeniem jakości i ilości winogron zbieranych w takich latach. W większym stopniu uszczegółowiono opisy właściwości organoleptycznych, aby lepiej odzwierciedlały właściwości poszczególnych produktów.

2. Odmiany winorośli

Opis:

Dotychczas w wykazie znalazły się następujące odmiany winorośli:

Wino białe:

"Albalonga, Arnsburger, Auxerrois, Bacchus, Bronner, Chardonnay, Ehrenbreitsteiner, Ehrenfelser, Faberrebe, Findling, Freisamer, Gelber Muskateller, Gewürztraminer, Grauer Burgunder, Grüner Silvaner, Grüner Veltliner, Helios, Hibernal, Hölder, Huxelrebe, Johanniter, Juwel, Kanzler, Kerner, Kernling, Mariensteiner, Merzling, Morio-Muskat, Müller-Thurgau, Muskat-Ottonel, Nobling, Optima, Orion, Ortega, Perle, Phoenix, Prinzipal, Regner, Reichensteiner, Rieslaner, Roter Gutedel, Roter Muskateller, Roter Traminer, Saphira, Sauvignon Blanc, Scheurebe, Schönburger, Septimer, Siegerrebe, Silcher, Sirius, Solaris, Staufer, Weißer Burgunder, Weißer Gutedel, Weißer Riesling, Würzer."

Wino czerwone i różowe:

"Acolon, Blauer Frühburgunder, Blauer Limberger, Blauer Portugieser, Blauer Silvaner, Blauer Spätburgunder, Blauer Trollinger, Blauer Zweigelt, Bolero, Cabernet Carbon, Cabernet Cortis, Cabernet Cubin, Cabernet Dorio, Cabernet Dorsa, Cabernet Franc, Cabernet Mitos, Cabernet Sauvignon, Dekapo, Deckrot, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Färbertraube, Früher roter Malvasier, Hegel, Heroldrebe, Merlot, Monarch, Müllerrebe, Muskat Hamburg, Neronet, Palas, Prior, Regent, Rondo, Rotberger, Rubinet, Saint-Laurent, Syrah."

ZMIANA:

Dodano następujące odmiany:

Wino białe:

"Blauer Silvaner, Cabernet Blanc, Calardis Blanc, Felicia, Früher Malingre, Früher Roter Malvasier, Goldmuskateller, Goldriesling, Muscaris, Osteiner, Rosa Chardonnay, Roter Elbling, Roter Müller-Thurgau, Roter Riesling, Ruländer, Sauvignon Cita, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Souvignier gris, Trebbiano di Soave, Villaris, Weißer Ebling."

Wino czerwone i różowe:

"Accent, Allegro, Baron, Blauburger, Cabernet Cantor, Cabernet Carol, Cabertin, Calandro, Helfensteiner, Muskattrol- linger, Pinotin, Piroso, Reberger, Rosenmuskateller, Spätburgunder, Tauberschwarz, Wildmuskat."

Usunięto następujące odmiany:

Wino białe:

"Mariensteiner"

Wino czerwone i różowe:

"Muskat Hamburg"

"Blauer Silvaner" (niewłaściwy wykaz)

"Früher Roter Malvasier" (niewłaściwy wykaz)

Dodano synonimy odmian winorośli.

Uzasadnienie:

Uzupełniono wykaz odmian winorośli, ponieważ był niekompletny i powinien zawierać wszystkie dotychczas sklasyfikowane odmiany. Usunięto odmianę Mariensteiner, ponieważ nie jest to odmiana dopuszczona ani w wykazie Federalnego Urzędu Ochrony Odmian Roślin, ani na mocy rozporządzenia krajowego. Muskat Hamburg to odmiana winogron stołowych, w związku z czym jest niedozwolona. Odmiany Blauer Silvaner i Früher Roter Malvasier usunięto z wykazu odmian czerwonych, ponieważ wykorzystuje się je do produkcji win białych.

3. Obowiązujące wymogi na mocy przepisów UE lub przepisów krajowych

Opis:

Dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania przedstawiono w pkt 9 (który stanie się pkt 10) specyfikacji produktu.

Mniejsze jednostki geograficzne:

DODANIE:

"Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne. Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjednostka katastralna, system parceli, podjednostka katastralna, system parceli, działka [sic!]). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu. Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz)];

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Granice mniejszych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwego organu zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach, który musi powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE).".

Uzasadnienie:

Należy uzupełnić przepisy dotyczące etykietowania, aby obejmowały mniejsze jednostki geograficzne, w celu dostosowania ich do obowiązującego ustawodawstwa.

4. Organy kontrolne

Opis:

Dodanie w punkcie 10 (który stanie się pkt 11) specyfikacji produktu dotyczące wyznaczonych organów kontrolnych oraz ich zadań.

DODANIE:

W przeprowadzaniu kontroli Izbę Rolnictwa wspiera:

Landesuntersuchungsamt Rheinland-Pfalz (Urząd Kontroli Nadrenii-Palatynatu)

Mainzer Straße 112

56068 Koblenz

Tel. 0261/9149-0

Faks 0261/914919-0

E-mail: poststelle@lua.rlp.de

Uzasadnienie:

Należy dodać organ kontrolny, ponieważ przeprowadza on kontrole na tym obszarze.

5. Inne

Opis:

Zmiany redakcyjne zgodne z wymogami unijnymi.

Uzasadnienie:

Należy dokonać zmian redakcyjnych w celu zapewnienia zgodności z wymogami unijnymi.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Rheinhessen

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Qualitätswein (wino gatunkowe), białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone. Ponieważ większość win stanowią wina odmianowe, zwykle odzwierciedlają one właściwości poszczególnych odmian winorośli, z których są produkowane.

Wina białe

Wina te mają zwykle barwę od bladożółtej do słomkowożółtej, często z zielonymi odcieniami. Dzięki delikatnemu procesowi produkcji wina zyskują pierwotne aromaty żółtych i tropikalnych owoców, czasami także kwiatowe nuty gałki muszkatołowej, a także doskonale zrównoważoną słodycz i kwasowość. Pozostawiają wyraźne i świeże doznanie zmysłowe.

Wina Riesling szczególnie dobrze odzwierciedlają różnice pomiędzy poszczególnymi terroir Hesji Nadreńskiej. Charakteryzują się one na ogół orzeźwiającą kwasowością i łączą mineralność z "eleganckimi" owocami.

W szczególności wina dojrzewające w dębowych beczkach często noszą ślady fermentacji malolaktycznej i wyczuwalne są w nich delikatne nuty tostowe.

Wina z kupaży odmian winogron są często półsłodkie z powodu cukru resztkowego. Tylko kupaże, w których co najmniej 70 % winogron stanowią winogrona odmian Riesling, Silvaner, Müller-Thurgau lub Kerner, a więc których smak jest zdominowany przez te odmiany, mogą być opatrzone oznaczeniem "Liebfrau(en)milch".

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Qualitätswein (wino gatunkowe), czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Wina czerwone

Wina te są produkowane jako wina odmianowe i kupażowane. Mają barwę od czerwonej do głębokiej czerwieni, często z niebieskawymi i fioletowymi odcieniami, i charakteryzują się aromatem owoców czerwonych i jagodowych. Wina o zrównoważonej intensywności charakteryzują się łagodną kwasowością i dyskretną strukturą taninową oraz są wyraźnie owocowe.

Obok skoncentrowanych aromatów czerwonych owoców wina pełne mogą mieć również aromaty korzenne i dymne.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Qualitätswein (wino gatunkowe), różowe, Weißherbst, Blanc de Noir

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Wina różowe, Weißherbst i Blanc de Noir

Wina te mają barwę od bladoczerwonej do jasnoczerwonej lub, w przypadku wina Blanc de Noir, barwę wina białego. Tłoczy się je wyłącznie z czerwonych winogron. Zazwyczaj są średnio intensywne, z subtelnymi aromatami owoców czerwonych i jagodowych oraz świeżą, orzeźwiającą kwasowością.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Qualitätswein (wino gatunkowe), Rotling

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Wina Rotling

Wina te mają barwę od bladoczerwonej do jasnoczerwonej i otrzymuje się je w wyniku zmieszania białych i czerwonych winogron lub moszczu. Zazwyczaj są one średnio intensywne i łączą w sobie aromaty żółtych i czerwonych owoców.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Prädikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Prädikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

Są to subtelne i rześkie wina, które z reguły mają umiarkowaną zawartość alkoholu i charakteryzują się świeżą kwasowością i wyrazistą winnością.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

Dzięki wykorzystaniu w pełni dojrzałych winogron powstają wina, które są harmonijnie bogate i mają intensywny, śmiały smak między innymi żółtych owoców, często z wyraźną owocową słodyczą. Zazwyczaj mają barwę słomko- wożółtą, niekiedy ze złocistymi odcieniami.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Pradikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Pradikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

Wina te mają zwykle złotożółtą barwę dzięki wykorzystaniu winogron, które są w pełni dojrzałe lub przejrzałe, ale najlepiej, aby były nadal zdrowe. Mają śmiały smak żółtych i tropikalnych owoców, a nawet aromat suszonych owoców, który wzmacnia się w miarę dojrzewania. Szczególnie w przypadku win Riesling ogólnie wysokiej zawartości cukru resztkowego towarzyszy wyraźnie wyczuwalna kwasowość.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

Wina te wytwarza się z przejrzałych, suszonych lub zbotrytyzowanych winogron i zazwyczaj mają one intensywny złoty kolor, który w miarę dojrzewania może stać się bursztynowy. Ich smak charakteryzuje się zwykle wyrazistą słodyczą i niską lub umiarkowaną zawartością alkoholu. Często obecne są skoncentrowane aromaty rodzynek, suszonych owoców i miodu, a także nuty korzenne.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. Prädikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Prädikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

Wina te powstają w dużej mierze ze zdrowych, dojrzałych winogron, które - ze względu na warunki pogodowe - są zamarznięte w czasie zbioru i tłoczenia. W rezultacie stężenia składników w owocach są bardzo wysokie, dzięki czemu wina mają bardzo wysoką naturalną zawartość alkoholu bez wpływu szlachetnej pleśni. W związku z tym wina mają zwykle słomkowożółtą barwę i cechuje je bardzo wyraźna owocowa słodycz oraz skoncentrowana kwasowość.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

10. Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej, gdzie różne gleby resztkowe nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych odmian, tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone.

Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

Wina te wytwarza się z przejrzałych, suszonych lub zbotrytyzowanych winogron i zazwyczaj mają one intensywny złoty kolor, który w miarę dojrzewania może stać się bursztynowy. Ich smak charakteryzuje się zwykle wyrazistą słodyczą i niską lub umiarkowaną zawartością alkoholu. Często obecne są skoncentrowane aromaty rodzynek, suszonych owoców i miodu, a także nuty korzenne. Wina Trockenbeerenauslese różnią się od win Beerenauslese tym, że są znacznie bardziej nacechowane przez szlachetną pleśń.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

11. Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące)

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone. Ponadto produkty opatrzone ChNP "Rheinhessen" mogą być wykorzystywane do produkcji Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Różne gleby resztkowe występujące w Hesji Nadreńskiej nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych tam odmian.

Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące)

Wina musujące zazwyczaj produkuje się z win odmianowych. Ich smak jest charakterystyczny dla użytej odmiany i w wyglądzie są delikatnie musujące.

Wina musujące oznaczone jako "Cremant" często mają miękką, kremową strukturę z eleganckim bukietem i drobniutkimi pęcherzykami.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

12. Wino półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Oprócz win białych w Hesji Nadreńskiej tradycyjnie produkuje się również wina różowe i czerwone. Ponadto produkty opatrzone ChNP "Rheinhessen" mogą być wykorzystywane do produkcji Qualitatsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Qualitatsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Różne gleby resztkowe występujące w Hesji Nadreńskiej nadają charakterystyczne właściwości szerokiej gamie uprawianych tam odmian.

Wino półmusujące

Wina półmusujące mają są rześkie, owocowe i świeże. Zazwyczaj produkuje się je z odmian aromatycznych, które charakteryzują ich smak.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wszystkie produkty

Szczególne praktyki enologiczne

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

2. Wszystkie produkty

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

3. Wszystkie produkty

Praktyka uprawy

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

5.2. Maksymalna wydajność

105 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ChNP obejmuje winnice znajdujące się w następujących gminach: Albig, Alsheim, Alzey, Appenheim, Armsheim, Aspisheim, Badenheim, Bechenheim, Bechtheim, Bechtolsheim, Bermersheim (Alzey-Worms), Bermersheim vor der Höhe, Biebelnheim, Biebelsheim, Bingen am Rhein 1, Bodenheim, Bornheim (Alzey-Worms), Bubenheim (Mainz-Bingen), Budenheim, Dalheim, Dexheim, Dienheim, Dintesheim, Dittelsheim-Heßloch, Dolgesheim, DornDürkheim, Eckelsheim, Eich, Eimsheim, Engelstadt, Ensheim, Eppelsheim, Erbes-Büdesheim, Esselborn, Essenheim, Flörsheim-Dalsheim, Flonheim, Flomborn, Framersheim, Frei-Laubersheim, Freimersheim (Alzey-Worms), Frettenheim, Friesenheim, Fürfeld, Gabsheim, Gau-Algesheim, Gau-Bickelheim, Gau-Bischofsheim, Gau-Heppenheim, Gau- Odernheim, Gau-Weinheim, Gensingen, Gimbsheim, Grolsheim, Gumbsheim, Gundersheim, Gundheim, Guntersblum, Hackenheim, Hahnheim, Hangen-Weisheim, Harxheim, Heidesheim am Rhein, Hillesheim (Mainz-Bingen), Hochborn, Hohen-Sülzen, Horrweiler, Ingelheim am Rhein, Jugenheim in Rheinhessen, Kettenheim, Klein-Wintern- heim, Köngernheim, Lörzweiler, Lonsheim, Ludwigshöhe, Mainz, Mauchenheim, Mettenheim, Mölsheim, Mörstadt, Mommenheim, Monsheim, Monzernheim, Nack, Nackenheim, Neu-Bamberg, Nieder-Hilbersheim, Nieder-Olm, Nieder-Wiesen, Nierstein, Ober-Flörsheim, Ober-Hilbersheim, Ober-Olm, Ockenheim, Offenheim, Offstein, Oppenheim, Osthofen, Partenheim, Pfaffen-Schwabenheim, Pleitersheim, Sankt Johann (Mainz-Bingen), Saulheim, Schornsheim, Schwabenheim an der Selz, Selzen, Siefersheim, Sörgenloch, Spiesheim, Sprendlingen, Stadecken-Elsheim, Stein-Boc- kenheim, Sulzheim, Tiefenthal (Bad Kreuznach), Udenheim, Uelversheim, Undenheim, Vendersheim, Volxheim, Wachenheim, Wackernheim, Wahlheim, Wallertheim, Weinolsheim, Welgesheim, Wendelsheim, Westhofen, Wintersheim, Wöllstein, Wörrstadt, Wolfsheim, Wonsheim, Worms, Zornheim, Zotzenheim.

Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów) lub Qualitätsperlwein (gatunkowe wino półmusujące) opatrzone chronioną nazwą "Rheinhessen" muszą być produkowane na obszarze uprawy, na innym obszarze uprawy w Nadrenii-Palatynacie lub na obszarze uprawy w sąsiednim kraju związkowym.

7. Odmiany winorośli

Accent

Acolon

Albalonga

Allegro

Arnsburger

Auxerrois - Auxerrois blanc, Pinot Auxerrois

Bacchus

Baron

Blauburger

Blauer Frühburgunder - Frühburgunder, Pinot Noir Precoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir

Blauer Limberger - Limberger, Lemberger, Blaufränkisch

Blauer Portugieser - Portugieser

Blauer Silvaner

Blauer Spätburgunder - Spätburgunder, Pinot Nero, Pinot Noir, Samtrot

Blauer Trollinger - Trollinger, Vernatsch

Blauer Zweigelt - Zweigelt, Zweigeltrebe, Rotburger

Bolero

Bronner

Cabernet Blanc

Cabernet Carbon

Cabernet Carol

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin - Cubin

Cabernet Dorio - Dorio

Cabernet Dorsa - Dorsa

Cabernet Franc

Cabernet Mitos - Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin

Calandro

Chardonnay

Chardonnay Rosé

Dakapo

Deckrot

Domina

Dornfelder

Dunkelfelder

Ehrenbreitsteiner

Ehrenfelser

Faberrebe - Faber

Findling

Freisamer

Früher Malingre - Malinger

Früher Roter Malvasier - Malvoisie, Malvasier, Früher Malvasier

Färbertraube

Gelber Muskateller - Muskateller, Muscat Blanc, Muscat, Moscato

Goldriesling

Grüner Silvaner - Silvaner, Sylvaner

Grüner Veltliner - Veltliner

Hegel

Helfensteiner

Helios

Heroldrebe

Hibernal

Huxelrebe - Huxel

Hölder

Johanniter

Juwel

Kanzler

Kerner

Kernling

Merlot

Merzling

Monarch

Morio Muskat

Muscaris

Muskat Ottonel

Muskat Trollinger

Müller Thurgau - Rivaner

Müllerrebe - Schwarzriesling, Pinot Meunier

Neronet

Nobling

Optima 113 - Optima

Orion

Ortega

Osteiner

Palas

Perle

Phoenix - Phönix

Pinotin

Piroso

Prinzipal

Prior

Reberger

Regent

Regner

Reichensteiner

Rieslaner

Rondo

Rotberger

Roter Elbling - Elbling Rouge

Roter Gutedel - Chasselas Rouge

Roter Muskateller

Roter Riesling

Roter Traminer - Traminer, Gewürztraminer, Clevner

Rubinet

Ruländer - Pinot Gris, Pinot Grigio, Grauburgunder, Grauer Burgunder

Saint Laurent - St. Laurent, Sankt Laurent

Saphira

Sauvignon Blanc

Sauvignon Cita

Sauvignon Gris

Sauvignon Gryn

Sauvignon Sary

Scheurebe

Schönburger

Septimer

Siegerrebe - Sieger

Silcher

Sirius

Solaris

Souvignier Gris

Staufer

Syrah - Shiraz

Tauberschwarz

Villaris

Weißer Burgunder - Pinot Blanc, Pinot Bianco, Weißburgunder

Weißer Elbling - Elbling

Weißer Gutedel - Chasselas, Chasselas Blanc, Fendant Blanc, Gutedel

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

Wildmuskat

Würzer

8. Opis związku lub związków

Obszar uprawy winorośli Hesja Nadreńska pokrywa się niemal dokładnie z obszarem obejmującym Rheinhessische Tafel- und Hügelland (płaskowyż i wyżyna Hesji Nadreńskiej) oraz Basen Moguncki. Krajobraz tego regionu charakteryzuje się płaskowyżami z wytrzymałego wapienia, poprzecinanymi szerokimi depresjami z łagodnymi wzgórzami i nizinami. Najwyższe obszary płaskowyżu znajdują się na wysokości 250-300 m n.p.m., natomiast niziny - na wysokości 100-150 m n.p.m. Winorośl uprawia się głównie na zboczach wzgórz, chociaż średnie nachylenie wynosi zaledwie około 7 %. Uprawę winorośli na stromych zboczach można znaleźć w szczególności w okolicach Nierstein i Bingen. Przeciętnie winorośl rośnie na wysokości 175 m n.p.m. Większość winnic ma południowowschodnią lub południowozachodnią orientację.

Na obszarze uprawy winorośli Hesja Nadreńska występują głównie osady trzecio- i czwartorzędowe, pod którymi leżą skały czerwonego spągowca. Te skały czerwonego spągowca występują na powierzchni ziemi tylko w skrajnie południowozachodniej części tego obszaru i w pobliżu Nierstein (Niersteiner Horst). Większość obszaru jest ulokowana na skałach trzeciorzędowych, nad którymi przeważnie występują osady czwartorzędowe (pochodne lessu, terasy rzeczne, osady z cieków wodnych, osady stokowe). Na obszarach płaskowyżu w Hesji Nadreńskiej występują wapienie trzeciorzędowe, natomiast zbocza, wzgórza i niziny charakteryzują bardziej miękkie margle trzeciorzędowe. Wapienie na obszarach płaskowyżu są zwykle pokryte lessem, wapienie i margle na zboczach są często przykryte lessem lub osadami stokowymi, a margle na obszarach nizinnych są pokryte osadami z cieków wodnych lub tarasów lub osadami naniesionymi. Kwarcyty i łupki dewońskie występują w północnozachodniej części obszaru uprawy winorośli Hesja Nadreńska, w pobliżu Bingen. Jeśli chodzi proces glebotwórczy, głównym podłożem macierzystym są less i pochodne lessu. Klimat obszaru uprawy winorośli Hesja Nadreńska jest następujący: średnia roczna temperatura wynosi około 9,9 °C. Średnia temperatura w sezonie wegetacyjnym wynosi 14,6 °C. Obszary o niższych średnich temperaturach rocznych znajdują się w południowozachodniej części obszaru upraw, na granicy z Basenem Saar-Nahe. Średnie temperatury występują na obszarze Rheinhessische Tafel- und Hügelland, natomiast najwyższe średnie temperatury roczne osiągane są na Nizinie Górnoreńskiej. Średnie roczne opady na tym obszarze wynoszą około 500 mm, z czego 65 % (355 mm) przypada na sezon wegetacyjny. W sezonie wegetacyjnym winorośl korzysta średnio z 650 000 Wh/m2 bezpośredniego nasłonecznienia.

Plantatorzy winorośli uprawiają duże, połączone działki, co oznacza, że mechanizacja dobrze się sprawdza i obszary te można uprawiać w sposób opłacalny. Dużą wagę przywiązują do różnorodności odmian winorośli i możliwości ich uprawy, jakie stwarzają poszczególne profile glebowe. W ten sposób powstaje bogactwo smaków dla konsumenta. W ciągu ostatnich 20 lat sektor wina nabrał szczególnego rozpędu. Dowodem tego jest rosnąca liczba najlepszych młodych producentów. Czynnik ludzki opiera się na wielowiekowej tradycji uprawy winorośli.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina muszą przejść kontrolę urzędową, aby na etykietach można było używać określeń tradycyjnych Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów). Na etykiecie należy umieścić wydany w związku z tym numer kontroli (amtliche Prüfungsnummer). Zastępuje on numer partii.

Oprócz istniejącej chronionej nazwy wina, wino i produkty sektora wina muszą być opatrzone etykietą zawierającą jedno z określeń tradycyjnych wymienionych w punkcie 5 lit. a) specyfikacji produktu. Stosowanie określeń tradycyjnych wymienionych w pkt 5 lit. b) specyfikacji produktu nie jest obowiązkowe.

Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne.

Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjed- nostka katastralna, system parceli, działka). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu.

Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz)];

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Granice mniejszych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwych organów zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach, które muszą powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE).

Link do specyfikacji produktu

http://www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024