Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
(2022/C 217/06)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych Komisji eAmbrosia.

JEDNOLITY DOKUMENT "Cordero Manchego"

Nr UE: PGI-ES-0047-AM03 - 1.12.2020

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa

"Cordero Manchego"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.1 Mięso świeże (i podroby)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Świeże mięso wyłącznie z jagniąt rasy Manchego, niezależnie od ich płci. Tusze kategorii "ekstra" i "premium" o masie 10-15 kg w przypadku typu "Recental" (młode jagnięta) lub 5-8 kg w przypadku typu "Lechal" (jagniąt karmionych mlekiem matki) (1 kg mniej w przypadku mięsa bez głowy i bez wnętrzności), o wydłużonym profilu, lekko zaokrąglonych konturach i harmonijnych proporcjach. Mięso jest chude do średnio otłuszczonego. Tłuszcz ma kremowo- białą barwę i zwartą konsystencję. Mięso barwy jasnoróżowej jest bardzo miękkie, soczyste i ma bardzo przyjemny zapach.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Jagnięta utrzymywane są alkierzowo i żywią się mlekiem matki, które uzupełniają zadawana ad libitum biała słoma i pasze treściwe dozwolone przez radę regulacyjną; jagnięta odsadza się wtedy, gdy są one w stanie żywić się wyłącznie białą słomą i wspomnianymi paszami treściwymi.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Na wyznaczonym obszarze geograficznym muszą odbywać się chów i opas jagniąt.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Tusze objęte ChOG oznakowuje się skrótowcem "CM", który nanosi się nieusuwalnym tuszem na racice, łopatki i klatkę piersiową, a także przymocowuje się do nich etykiety z indywidualnym numerem i logo rady regulacyjnej. Kolor różni się w zależności od rodzaju "Cordero Manchego" [Recental (młode jagnięta) lub Lechal (jagnięta karmione mlekiem matki)].

Logo rady regulacyjnej "Cordero Manchego" ChOG, "Recental" typ (młode jagnięta)

Logo rady regulacyjnej "Cordero Manchego" ChOG, "Lechal" typ (jagnięta karmione mlekiem matki)

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji lub obszar hodowlany, na którym uprawiana jest rasa Manchego, stanowi obszar geograficzny La Mancha, który obejmuje następujące okręgi:

1. Albacete: Mancha, Manchuela, Centro i Almansa.

2. Ciudad Real: Mancha, Campo de Calatrava i Campo de Montiel.

3. Cuenca: Manchuela, Mancha Baja i Mancha Alta.

4. Toledo: La Mancha

Kastylia-La Mancha, o powierzchni 79 230 km2, jest trzecią co do wielkości wspólnotą autonomiczną w Hiszpanii.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między ChOG "Cordero Manchego" a obszarem geograficznym opiera się na cechach świeżego mięsa, które pochodzi wyłącznie z jagniąt rasy Manchego. Mięso jest chude do średnio otłuszczonego, a tłuszcz ma kremowobiałą barwę i zwartą konsystencję. Mięso ma barwę jasnoróżową. Jest bardzo miękkie, soczyste i ma bardzo przyjemny zapach.

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

La Mancha to dawny step porośnięty sucholubnymi trawami esparto, które Arabowie zwykli nazywać "Manya", to znaczy "bez wody". Te dwa sformułowania wyraźnie określają charakter regionu.

Chociaż tradycyjnie uznaje się, że prowincja Kastylia-La Mancha jest terenem równinnym, którego najbardziej charakterystyczną częścią jest naturalny region La Manchy, w rzeczywistości jest ona położona na poprzecinanym górami płaskowyżu, którego dwie trzecie położone są na wysokości ponad 600 metrów nad poziomem morza, a żaden jego obszar nie leży na wysokości poniżej 200 metrów nad poziomem morza. Jest to zatem region, w którym dominują tereny równinne oraz wyżynne i który obejmuje także obszary górzyste położone nie tylko na jego obrzeżach, ale również w środkowej części, co świadczy o wielkiej różnorodności topograficznej i krajobrazowej tej prowincji.

Z geologicznego punktu widzenia La Mancha jest równiną powstałą z osadów miocenu, położoną na wysokości 650-800 metrów nad poziomem morza. Płaskie ukształtowanie terenu sprawia, że w okresach deszczu tworzą się wielkie, płytkie stawy i laguny, w których przez pewien czas gromadzi się woda.

Głównymi ciekami wodnymi są: rzeka Tag, Alto Guadiana (górny bieg Gwadiany), Jucar (górny i środkowy bieg), Zancara, Ciguela, Jabalón i Riansares, które mimo nieregularnych przepływów są w znacznym stopniu wykorzystywane do celów nawadniania, szczególnie w ostatnich latach, kiedy to wprowadzono nawadnianie na wielkich obszarach.

Z analizy średnich rocznych temperatur w czterech miejscowościach w regionie wynika, że maksymalne temperatury bezwzględne mogą przekroczyć 35 °C w miesiącach letnich. Najgorętszym miesiącem jest lipiec, kiedy średnie temperatury mogą wzrosnąć nawet do 25 °C.

Średnie opady roczne wynoszą około 400 mm, zaś dla całej Hiszpanii średnia ta wynosi 600 mm. Opady deszczu są nie tylko niewielkie, ale również nierównomiernie rozłożone. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest - po pierwsze - duża nieregularność w poszczególnych latach, która prowadzi do znacznych różnic w wielkości opadów w określonej serii danych klimatycznych, oraz - po drugie - roczny rozkład opadów, zgodnie z którym najbardziej suchą porą roku jest lato, kiedy to występuje jedynie 10-15 % rocznych opadów. Najbardziej deszczowymi porami roku są natomiast zazwyczaj wiosna i jesień.

5.2. Specyfika produktu

Zróżnicowane żywienie jagniąt wypasanych na suchych obszarach i szczególne cechy rasy umożliwiają uzyskanie takiej jagnięciny, której szczególne cechy, takie jak soczystość, smak i kolor, mają związek z obszarem geograficznym.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Rasa Manchego jest miejscową rasą owiec, od dawna przystosowaną do specyfiki regionu, która stanowi jedno z głównych źródeł jego bogactwa. Nie dopuszczając do żadnych krzyżówek, zdołano zachować czystość rasy, której osobniki dostosowały się na przestrzeni czasu do wypasu na suchych terenach. Zwierzęta tej rasy korzystają przede wszystkim z dostępnych zasobów naturalnych (roślinność, użytki zielone, pasza zielona, grunty ugorowane, ścierniska i makie). Tego rodzaju zróżnicowane żywienie i szczególne cechy rasy umożliwiają uzyskanie jagnięciny, której soczystość, smak i kolor mają związek z obszarem geograficznym.

Jagnięcinę z owiec rasy Manchego sprzedaje się od bardzo dawna. Wypracowane przez stulecia praktyki chowu i opasu doprowadziły do optymalizacji właściwości tego tradycyjnego dla La Manchy mięsa.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/Pliego_Condiciones_CM_Modifi cado_20200619.pdf

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.217.30

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Data aktu: 30/05/2022
Data ogłoszenia: 01/06/2022