Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 183/11)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"Neszmély / Neszmélyi"

PDO-HU-A1335-AM02

Data przekazania informacji: 9 lutego 2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Rozszerzenie wyznaczonego obszaru - włączenie gmin Bana i Bokod do obszaru uprawy winorośli.

a) Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:

- IV. Wyznaczony obszar;

- VIII. Dodatkowe wymogi, 4. Mniejsze jednostki geograficzne, które można umieścić na etykiecie.

b) Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:

- rozdział 6: Wyznaczony obszar geograficzny;

- rozdział 9: Wymogi dodatkowe - Przepisy regulujące określenia - Gminy, które można wskazać.

c) Uzasadnienie:

Dwie gminy dawniej stanowiły część historycznego obszaru uprawy winorośli, a tradycje uprawy winorośli są w nich nadal obecne. Hodowcy winorośli w tych gminach chcą ich dołączenia do obszaru produkcji. Na podstawie badań ustalono, że gleba, warunki klimatyczne, właściwości związane z uprawą winorośli i produkcją wina na obszarach produkcji w tych gminach nie różnią się od tych, które stwierdzono na objętym ChNP obszarze produkcji Neszmély. Właściwości produktów sektora wina wytworzonych z winogron uprawianych na tym obszarze odpowiadają tym określonym w specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Neszmély

Neszmélyi

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Wino - białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina występują w wielu różnych barwach: od bladozielonej po słomkowożółtą. Są to wytrawne, półsłodkie lub słodkie wina białe, charakteryzujące się żywą kwasowością i aromatem wtórnym o niewyczuwalnych lub ledwie wyczuwalnych nutach beczkowych. Ich cechą definiującą jest pikantny, kwiatowy lub owocowy aromat. Z wyjątkiem win kupażowanych zawsze wyraźnie odzwierciedlają charakterystyczne cechy każdej z odmian. Maksymalna całkowita zawartość cukru w winach wynosi 263 g/l. W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wino - różowe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina występują w barwie bladoróżowej, różowej, fioletowej lub łososiowej (łupina cebuli), charakteryzują się jasną kwasowością, owocowym aromatem i smakiem, o niewyczuwalnych nutach beczkowych. Maksymalna całkowita zawartość cukru w winach wynosi 263 g/l. W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wino - czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone mają barwę od ciemnofioletowej, przez rubinową, po intensywnie rubinową i charakteryzują się prostym aromatem czerwonych jagód i żywą kwasowością. Wyróżniają się młodzieńczym charakterem i minimalnymi nutami dębu i taniny. Wina te są zazwyczaj wytwarzane do spożycia w stanie świeżym. Maksymalna całkowita zawartość cukru w winach wynosi 263 g/l.W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Wino musujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina o jasnej słomkowożółtej barwie, jasnej, wyraźnej kwasowości i różnorodnym bukiecie, w którym jednak dominują owoce o białym miąższu. Średnia intensywność, długotrwałe musowanie. W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Niedozwolone praktyki enologiczne

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win

Słodzenie, z wyjątkiem wina musującego, można przeprowadzać przy użyciu zagęszczonego moszczu lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu produkowanego w regionie Neszmély.

Zabrania się wzbogacania lub słodzenia win, na których widnieje określenie "töppedt szőlőből készült bor" [wino produkowane z suszonych winogron] lub "késői szüretelésű bor" [wino z późnego zbioru].

Wino musujące może być wytwarzane tylko zgodnie z ogólnymi metodami tradycyjnego leżakowania w beczkach.

Wino musujące może mieć zawartość cukru: brut, wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie.

2. Zasady dotyczące uprawy winorośli (1)

Praktyka upraw

1. Zasady dotyczące prowadzenia winorośli:

a) W przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice o dowolnej gęstości obsady i stosujące dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.

b) W przypadku winnic założonych po 1 sierpnia 2010 r.:

(i) w kształcie parasola,

(ii) w systemie Mosera,

(iii) w systemie Sylvoza,

(iv) w formie kordonowej nisko-, średnio- lub wysokopiennej,

(v) w formie sznura Guyota,

(vi) w kształcie korony,

(vii) w formie głowy.

2. Zasady dotyczące gęstości obsady:

a) W przypadku winnic posadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. akceptowane będą winnice o dowolnej gęstości obsady i stosujące dowolną metodę uprawy dopuszczoną w przeszłości, o ile zachowana została ciągłość produkcji w danej winnicy.

b) W przypadku winnic założonych po 1 sierpnia 2010 r.: co najmniej 3 333 winorośle na hektar.

3. Zasady dotyczące uprawy winorośli (2)

Praktyka upraw

3. Limity wielkości plonów

a) Do produkcji win oznaczonych ChNP Neszmélyi II/1 i win musujących Neszmélyi II/2 można wykorzystać winogrona z winnic o maksymalnej wydajności 100 hl/ha młodego wina dojrzewającego na osadzie. W przypadku winogron przeznaczonych na sprzedaż maksymalna wydajność wynosi 14 t/ha.

b) Wina oznaczone ChNP Neszmély II/1 wyróżnione oznaczeniem gminy można wytwarzać z młodego wina dojrzewającego na osadzie o maksymalnej wydajności 100 hl/ha, pozyskiwanego z winogron o maksymalnej wydajności 14 t/ha.

c) Wszystkie rodzaje wina z regionu Neszmély oznaczone jako II/1 można oznaczać nazwą zbocza zgodnie z wykazem w pkt 4.2, pod warunkiem że wydajność nie przekracza 80 hl/ha młodego wina dojrzewającego na osadzie lub 11,5 t/ha w przypadku winogron na sprzedaż.

d) W przypadku win, na których widnieje określenie "töppedt szőlőből készült bor" [wino produkowane z suszonych winogron] lub "késői szüretelésű bor" [wino z późnego zbioru], można wykorzystać młode wino dojrzewające na osadzie o maksymalnej wydajności 50 hl/ha pozyskane z winogron o maksymalnej wydajności 7 t/ha.

4. Jakość winogron (naturalna zawartość cukru (g/l) i potencjalna zawartość alkoholu (tf%) w winogronach):

- w przypadku win co najmniej 153 g/l - 9 % obj., maksymalnie 263 g/l - 15,5 % obj.;

- w przypadku win musujących co najmniej 153 g/l - 9 % obj., maksymalnie 190 g/l - 11 % obj.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Wino

100 hektolitrów z hektara

2. Wina oznaczone nazwą zbocza

80 hektolitrów z hektara

3. Wino

14 000 kg winogron z hektara

4. Wina oznaczone nazwą zbocza

11 500 kg winogron z hektara

5. Wino musujące

100 hektolitrów z hektara

6. Wino musujące

14 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Opis wyznaczonego obszaru:

Obszary następujących gmin, które w spisie winnic przypisano do klas I i II: Ászár, Baj, Bajót, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csép, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vérteskethely oraz Vértesszőlős.

7. Główne odmiany winorośli

cabernet franc - cabernet

cabernet franc - carbonet

cabernet franc - carmenet

cabernet franc - gros cabernet

cabernet franc - gros vidur

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - chardonnay blanc

chardonnay - kereklevelű

chardonnay - morillon blanc

chardonnay - ronci bilé

cserszegi fűszeres

ezerjó - kolmreifler

ezerjó - korponai

ezerjó - szadocsina

ezerjó - tausendachtgute

ezerjó - tausendgute

ezerjó - trummertraube

hárslevelű - feuilles de tilleul

hárslevelű - garszleveljü

hárslevelű - lindeblättrige

hárslevelű - lipovina

irsai olivér - irsai

irsai olivér - muskat olivér

irsai olivér - zolotis

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - fehérboros

juhfark - lammerschwantz

juhfark - mohácsi

juhfark - tarpai

királyleányka - dánosi leányka

királyleányka - erdei sárga

királyleányka - feteasca regale

királyleányka - galbena de ardeal

királyleányka - königliche madchentraube

királyleányka - königstochter

királyleányka - little princess

kékfrankos - blauer lemberger

kékfrankos - blauer limberger

kékfrankos - blaufrankisch

kékfrankos - limberger

kékfrankos - moravka

leányka - dievcenske hrozno

leányka - feteasca alba

leányka - leányszőlő

leányka - madchentraube

merlot

olasz rizling - grasevina

olasz rizling - nemes rizling

olasz rizling - olaszriesling

olasz rizling - riesling italien

olasz rizling - risling vlassky

olasz rizling - taljanska grasevina

olasz rizling - welschriesling

ottonel muskotály - miszket

otonel ottonel muskotály - muscat

ottonel ottonel muskotály - muskat

ottonel pinot blanc - fehér burgundi

pinot blanc - pinot beluj

pinot blanc - pinot bianco

pinot blanc - weissburgunder

pinot noir - blauer burgunder

pinot noir - kisburgundi kék

pinot noir - kék burgundi

pinot noir - kék rulandi

pinot noir - pignula

pinot noir - pino csernüj

pinot noir - pinot cernii

pinot noir - pinot nero

pinot noir - pinot tinto

pinot noir - rulandski modre

pinot noir - savagnin noir

pinot noir - spatburgunder

rajnai rizling - johannisberger

rajnai rizling - rheinriesling

rajnai rizling - rhine riesling

rajnai rizling - riesling

rajnai rizling - riesling blanc

rajnai rizling - weisser riesling

rizlingszilváni - müller thurgau

rizlingszilváni - müller thurgau bijeli

rizlingszilváni - müller thurgau blanc

rizlingszilváni - rivaner

rizlingszilváni - rizvanac

sauvignon - sauvignon bianco

sauvignon - sauvignon bijeli

sauvignon - sauvignon blanc

sauvignon - sovinjon

szürkebarát - auvergans gris

szürkebarát - grauburgunder

szürkebarát - graumönch

szürkebarát - pinot grigio

szürkebarát - pinot gris

szürkebarát - rulander

sárga muskotály - moscato bianco

sárga muskotály - muscat blanc

sárga muskotály - muscat bélüj

sárga muskotály - muscat de frontignan

sárga muskotály - muscat de lunel

sárga muskotály - muscat lunel

sárga muskotály - muscat sylvaner

sárga muskotály - muscat zlty

sárga muskotály - muskat weisser

sárga muskotály - weiler

sárga muskotály - weisser

tramini - gewürtztraminer

tramini - roter traminer

tramini - savagnin rose

tramini - tramin cervené

tramini - traminer

tramini - traminer rosso

zenit

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zweigelt - rotburger

zweigelt - zweigeltrebe

8. Opis związku lub związków

8.1. Wino i wino musujące (1)

1. Opis wyznaczonego obszaru geograficznego

a) Czynniki naturalne

Ten region uprawy winorośli charakteryzuje się zbalansowanymi warunkami klimatycznymi i pogodowymi. Liczba godzin nasłonecznienia wynosi od 1 950 do 2 000, a suma opadów wynosi od 550 do 650 mm. Gleby to głównie leśne gleby brunatne o podłożu marglistym na obszarze nizinnym Ászár oraz lessy, wapienie, dolomity i piaskowce na obszarze wyżynnym Neszmély. Na obszarach lessowych produkuje się wino wysokiej jakości. Z uwagi na warunki ekologiczne zdecydowana większość winnic w tym regionie należy do I klasy w spisie winnic. Najwyższą wartość odnotowano dla obszaru Dunaszentmiklós (366).

Większość winnic znajduje się w zachodniej części Gerecse. Na północ od nich płynie Dunaj, a na zachód rozpościera się Mała Nizina Węgierska. Wzdłuż Dunaju na łagodnych północnych zboczach utworzył się specyficzny mikroklimat. Światło słoneczne odbijające się od powierzchni rzeki, zwłaszcza w godzinach popołudniowych, sprzyja produkcji winogron.

Pagórkowate ukształtowanie terenu oraz umiarkowanie chłodne i wilgotne warunki pogodowe - nieco mniej słoneczne niż średnio na Węgrzech - korzystnie zmodyfikowane przez mikroklimat dunajski sprzyjają produkcji win bogatych w aromaty i smaki.

b) Czynniki ludzkie

Wzdłuż Dunaju przebiegała granica Cesarstwa Rzymskiego. W II w. naszej ery cesarz Marek Aureliusz Probus rozkazał stacjonującym przy rzece żołnierzom zasadzić na wzgórzach Gerecse po stronie Dunaju winorośle. Historia tego regionu jako obszaru uprawy winorośli sięga zatem starożytności. Dowodem na istnienie upraw winorośli w tym regionie jest nagrobek odkryty w winnicy Szaller na wzgórzu Ispita w miejscowości Esztergom. Widnieje na nim relief przedstawiający rzymskiego żołnierza, kobiety i stojącego pomiędzy nimi chłopca trzymającego kielich. Scena jest otoczona wieńcem z winorośli.

Według współczesnych źródeł pisanych region wokół Neszmély i Dunaalmás przeżywał rozkwit po podboju przez Węgrów i założeniu państwa, którego stolicą ustanowiono Esztergom. W 1422 r. Neszmély nadal było miastem. Otaczające Neszmély winnice, łąki i lasy przyciągały wielu odwiedzających, również węgierskich królów. Pierwszym prawdziwym entuzjastą win z regionu Neszmély był król Zygmunt Luksemburski, który nawet podczas swoich długich nieobecności pił wina z tego regionu.

Produkcja wina ponownie rozkwitła po zakończeniu okupacji osmańskiej. Za rządów królowej Marii Teresy na obszarze tym kwitł handel winem. Wina z regionu Neszmély, które już w tamtych czasach uważano za najmocniejsze i najbardziej charakterystyczne o winach z regionu Somló, były w stanie wytrzymać transport wodny, dzięki czemu stały się znane niemal w całej Europie. Opactwo w Klosterneuburgu prowadziło w Dunaalmás własną piwnicę i winnice, a wino z tego regionu podawano nawet papieżowi.

Pierwszą wyczerpującą monografię na temat węgierskich regionów winiarskich napisał Ferenc Schams (1780-1839). Uważano wówczas, że wina z regionu Neszmély osiągają idealną dojrzałość po 4-5 latach, a później im były starsze, tym ich barwa stawała się bardziej złocista. W 1832 r. Ferenc Schams napisał: "Wino z Neszmély jest bez wątpienia najlepszym winem wytwarzanym w regionie Komárom, najlepszym białym winem stołowym Węgier, znanym zarówno w kraju, jak i za granicą ze swego dobrego smaku i swej trwałości, a także ze swego delikatnie przyjemnego smaku". W drugiej połowie XIX w. podstawą tradycji winiarskiej regionu Neszmély stały się założone w 1897 r. winnica i wytwórnia wina Eszterházy w Ászár.

W 1905 r. w wytwórni wina wybudowanej w 1772 r. w ogrodzie angielskim w miejscowości Tata hrabia Ferenc Eszterházy założył królewską wytwórnię win musujących.

Kres kwitnącej produkcji winogron i wina położyła plaga szkodnika o nazwie filoksera winiec. Powierzchnia upraw winorośli zmniejszyła się wówczas prawie o jedną trzecią, a wraz z eksploatacją terenów piaszczystych znacznie spadła również jakość. Plaga filoksery przyniosła także pozytywny skutek: w całym regionie rozpowszechniła się pochodząca z Francji odmiana Olaszrizling, która dobrze tu rosła. Dawne odmiany winorośli zostały zastąpione nowymi; ograniczono do minimum wykorzystanie odmian Kadarka i Rácfekete, które zastąpiono dobrze znanymi odmianami Olaszrizling, Mézesfehér and Góhér, Piros veltelíni, Zöldszilváni i Ezerjó. Z odmian czerwonych winorośli produkowano tu również Kékfrankos i Oportó.

2. Opis wina lub win

Opisane powyżej środowisko naturalne i tradycje historyczne, a także zmiana odmian winorośli w ciągu ostatnich 15 lat umożliwiają produkcję w regionie Neszmély win o różnych stylach. Ich różnorodność wynika ze wspaniałej, charakterystycznej kwasowości, jaką zapewniają warunki klimatyczne panujące w tym regionie. Kwasowość ta zapewnia pełny, ognisty smak, który pozwala na dłuższe dojrzewanie i wynika z różnych warunków glebowych. Również współczesne techniki produkcji wina sprzyjają wytwarzaniu z winogron o opisanych powyżej właściwościach wyrazistego, świeżego wina bogatego w aromaty owocowe i pierwotne smaki.

Wina objęte ChNP Neszmély to wina białe odzwierciedlające charakterystyczne cechy każdej z odmian, bogate w aromaty i smaki, o delikatnej kwasowości, przeznaczone do spożycia w ciągu roku lub dwóch lat.

Wina w tym stylu wytwarzane są głównie z odmian Chardonnay, Szürkebarát, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sauvignon i Királyleányka.

Z tradycyjnych odmian, takich jak Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó i Rizlingszilváni, wytwarza się bardzo dobre wina w stylu opisanym powyżej, ale wina z terenów równinnych tego regionu uprawy winorośli charakteryzują się mniej intensywnym zapachem i bardziej wyczuwalnym aromatem każdej odmiany, a przy tym są pełniejsze.

8.2. Wino i wino musujące (2)

3. Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim i produktem

Wszystkie rodzaje wina z regionu Neszmély charakteryzują się przyjemną, wyraźną kwasowością. Tej silnej kwasowości sprzyjają zbalansowane warunki pogodowe i umiarkowana wilgotność. Plantatorzy winorośli z tego regionu skoncentrowali się na wzgórzach, zboczach rozpościerających się wzdłuż Dunaju oraz obszarach o dobrych warunkach glebowych, które oprócz wyrazistej kwasowości nadają winom wspaniałe smaki i aromaty.

Producenci z Neszmély od zawsze wykorzystują wysoką kwasowość i aromatyczne bogactwo win.

- W średniowieczu w regionie tym kwitł handel winem, ponieważ wina z regionu Neszmély były w stanie wytrzymać długi transport drogą wodną (Dunajem) i lądową.

- W czasach, gdy popularnością wśród konsumentów cieszyły się trunki o długim okresie dojrzewania, wina, takie jak Neszmélyi Olaszrizling czy Etei Ezerjó, wprowadzano na rynek po długim leżakowaniu w drewnianych beczkach, gdy wytworzyły się w nich wyjątkowe aromaty związane z procesem dojrzewania.

- Na obszarach o korzystnych warunkach glebowych, położonych w dobrej lokalizacji wytwarzano wina słodkie z późnych odmian suszonych winogron takich jak Ászári Szürkebarát.

- Wyraźna kwasowość umożliwia również produkcję świeżego i wyrazistego wina z regionu Neszmély o intensywnym aromacie odzwierciedlającym charakterystyczne cechy każdej z odmian. Obecnie - w odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku - właśnie takie wina z regionu Neszmély są głównie sprzedawane.

W uznaniu dla win z regionu Neszmély w 1997 r. w Wielkiej Brytanii w 1999 r. i na Węgrzech nagrodą "Plantatora roku" wyróżniono plantatora winorośli z tego regionu. W 2004 i 2009 r. wytwórnie wina z regionu Neszmély otrzymały tytuł "Wytwórni roku".

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Zasady dotyczące oznaczeń (1)

Ramy prawne:

określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

a) W przypadku win oznaczonych jako Neszmély II/1 i opatrzonych etykietą z nazwą gminy co najmniej 85 % winogron musi pochodzić z winnic (klasy I i II) znajdujących się na obszarze tej gminy, a pozostałe 15 % przetworzonych winogron może pochodzić z innych części wyznaczonego obszaru geograficznego Neszmély.

b) W przypadku win oznaczonych nazwą zbocza 100 % przetworzonych winogron musi pochodzić z tego zbocza.

c) Nie ma innych obowiązkowych wymagań dotyczących etykiet oprócz tych określonych w obowiązujących przepisach i w pkt h) poniżej.

d) Do opisu każdego rodzaju wina można użyć następujących tradycyjnych określeń, innych określeń o ograniczonym zastosowaniu lub innych określeń odnoszących się do metody przygotowania:

Wino białe: "késői szüretelésű bor" [wino z późnego zbioru], "muzeális bor" [wino muzealne], "primőr" [wino wczesne] lub "újbor" [młode wino], "virgin vintage" lub "első szüretelésű bor" [wino z pierwszego zbioru], "hordóban erjesztett bor" [wino fermentowane w beczkach], "hordóban érlelt bor" [wino leżakowane w beczkach], "barrique bor" [wino poddane fermentacji w beczce], "töppedt szőlőből készült bor" [wino produkowane z suszonych winogron], "prémium bor" [wino premium], "Cuvée" lub "Küvé".

Wino różowe: "Cuvée" lub "Küvé".

Wino czerwone: "muzeális bor" [wino muzealne], "virgin vintage" lub "első szüretelésű bor" [wino z pierwszego zbioru], "hordóban erjesztett bor" [wino fermentowane w beczkach], "hordóban érlelt bor" [wino leżakowane w beczkach], "barrique bor" [wino poddane fermentacji w beczce], "prémium bor" [wino premium], "Cuvée" lub "Küvé".

Zasady dotyczące nazw (2)

Ramy prawne:

określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Nazwy gmin, które można wskazać:

Gminy położone w komitacie Komárom-Esztergom:

Ászár, Baj, Bajót, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csép, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vérteskethely, Vértesszőlős.

Tylko wina produkowane wyłącznie z winogron uprawianych w granicach administracyjnych danej gminy mogą być oznaczone nazwą tej gminy.

Nazwy zboczy, które można umieścić na etykiecie, są następujące:

Dunaszentmiklós: Bokrosi-dűlő.

Neszmély: Előharaszt, Gőte-oldal, Határszél, Korma föle, Madari-hát, Meleges-hegy, Pap-hegy, Páskom, Pörösök, Sóshegy, Ürge-hegy, Várhegy.

Szomód: Borsos-diós, Kalács-hegy.

Tata: Grébics-hegy, Látó-hegy, Látó-hegy föle.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/neszmely

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.183.29

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 05/05/2022
Data ogłoszenia: 05/05/2022