Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 142/09)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"Felső-Magyarország / Felső-Magyarországi"

PGI-HU-A1329-AM04

Data przekazania informacji:

11.1.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Usunięcie zasady dotyczącej odległości między krzewami winorośli z zasad dotyczących gęstości obsady w winnicy

a) Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:

- III/B Zasady dotyczące uprawy winogron

b) Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:

- rozdział 5 "Praktyki enologiczne", pkt 3 "Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami"

c) Uzasadnienie:

Stosowanie współczesnych technik zintegrowanej produkcji roślinnej oraz zmechanizowanej produkcji roślinnej jest łatwiejsze, gdy techniki intensywnej uprawy nie są ograniczone przez wymóg minimalnej odległości między krzewami.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Felső-Magyarország

Felső-Magyarország

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Muskotály [muscat]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dynamiczne i świeże wino białe o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany oraz o charakterystycznym zapachu i smaku muscatu. Wino to występuje w wersji wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej i słodkiej.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

2. Siller

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino wytrawne, produkowane z niebieskich winogron, zawierające więcej substancji barwiącej oraz o głębszej barwie, mocniejsze i bardziej kwasowe niż wina różowe, o aromacie owoców i przypraw, co wyczuwalne jest zarówno w jego zapachu, jak i w smaku.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

3. Rozę [wino różowe]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino produkowane z niebieskich winogron, o barwie od przypominającej skórkę cebuli po nawet jasnoróżową, o wyraźnym, świeżym i owocowym aromacie i smaku, niekiedy z nutami kwiatowymi; bardzo dynamiczne, lekko i przyjemnie kwaskowe; wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

4. Fehér [wino białe]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dynamiczne i świeże wina odmianowe, z długim finiszem, o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany, o zapachu i smaku m.in. owoców. Wino białe może być produkowane jako wytrawne, półwytrawne, pół- słodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

5. Vörös [wino czerwone]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina odmianowe mają barwę, aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany; o łagodnej kwasowości; wina kupażowane mają zawartość taniny odpowiadającą proporcjom wykorzystanych odmian oraz aksamitny smak i strukturę; wina te mają aromat owoców i przypraw; w smaku od wytrawnych po słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Obowiązkowe praktyki enologiczne (1)

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

1. Muskotály [muscat]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe;

- przepisy regulujące kupaż: odmiany Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Csaba gyöngye, Hamburgi muskotály, Zefír lub Mátrai muskotály muszą wspólnie lub oddzielnie stanowić co najmniej 85 % wina.

2. Obowiązkowe praktyki enologiczne (2)

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

2. Siller

- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.

3. Rozé [wino różowe]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.

4. Fehér [wino białe]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.

5. Vörös [wino czerwone]

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.

3. Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami

Praktyka uprawy

a) Zasady dotyczące formowania winorośli:

(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od metody uprawy, dopóki winnica funkcjonuje;

(ii) w odniesieniu do nowych winnic: prowadzenie uprawy metodą Guyota, jako kordon wysokopienny, kordon średniopienny, kordon niskopienny, parasol, w formie pojedynczego sznura Guyota, jako wachlarz, głowa i kielich.

b) Zasady dotyczące gęstości obsady w winnicy:

(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od gęstości obsady, dopóki winnica funkcjonuje;

(ii) w odniesieniu do nowych winnic:

- gęstość obsady winorośli: minimum 3 300 roślin/ha.

4. Jakość zbiorów i winorośli

Praktyka uprawy

1. Metoda przeprowadzania zbiorów: ręcznie lub mechanicznie

2. Określenie daty zbiorów: brak określonej daty najwcześniejszego zbioru

3. Minimalna zawartość cukru w winogronach (wyrażona w potencjalnej zawartości alkoholu): 8,0 % obj. (13,4 wg węgierskiej skali moszczu)

5.2. Maksymalna wydajność

1.

160 hl/ha

2. zbiór ręczny

21 000 kg winogron z hektara

3. zbiór mechaniczny

20 500 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary komitatów Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves i Nógrád, które w spisie winnic przypisano do klas I i II.

7. Główne odmiany winorośli

alibernet

bianca

blauburger

bouvier

bíbor kadarka

cabernet dorsa

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - ronci bilé

chasselas - chrupka belia

csabagyöngye - pearl of csaba

cserszegi fűszeres

csókaszőlő

ezerfürtű

furmint - furmint bianco

gyöngyrizling

hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij

hárslevelű - garszleveljü

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - lammerschwantz

kabar

kadarka - negru moale

kerner

királyleányka - little princess

kármin

kékfrankos - moravka

kékoportó - portugais bleu

kövérszőlő - grasa de cotnari

leányka - feteasca alba

medina

menoire

merlot

mátrai muskotály

mézes

nero

olasz rizling - olaszrizling

ottonel muskotály - miszket otonel

pinot blanc - pinot beluj

pinot noir - spatburgunder

rajnai rizling - rheinriesling

rizlingszilváni - rivaner

sauvignon - sauvignon blanc

semillon - petit semillon

syrah - sirac

szürkebarát - graumönch

sárga muskotály - weisser

tramini - gewürtztraminer

turán

viognier zalagyöngye

zefír

zengő

zenit

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zéta

zöld szilváni - silvanec zeleni

zöld veltelíni - zöldveltelíni

8. opis związku lub związków

Na ogólne warunki klimatyczne regionu Felso-Magyarorszag (Górne Węgry) wpływa przede wszystkim bliskość Średniogórza Północnowęgierskiego. Góry te zapewniają ochronę przed zimowymi mrozami, a chłodne noce wynikające z występowania "górskich wiatrów" po ciepłych letnich i jesiennych dniach sprawiają, że winogrona zachowują wyrafinowaną i elegancką kwasowość oraz swoje pierwotne aromaty owocowe. To dlatego wina produkowane na tym obszarze mają orzeźwiającą kwasowość i długi finisz. Wina czerwone cechują się stosunkowo niską zawartością tanin.

Region jest odpowiedni do produkcji win białych, które są albo lekkie, ale mają długi finisz, albo zwarte, mocne i bogate. Można również znaleźć bogate wina różowe i Siller, a także lżejsze lub mocniejsze wina czerwone odpowiednie do dłuższego dojrzewania lub go wymagające.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

na terenie komitatów Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar i Szabolcs-Szatmár-Bereg

Stosowanie określenia "tájbor" [wino regionalne]

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Synonimem chronionego oznaczenia geograficznego może być określenie: "tájbor" [wino regionalne]

Ograniczone terminy, które można wskazać

Ramy prawne:

określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

(i) Muskotály [muscat]: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji]

(ii) Siller: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé

(iii) Różowe: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé

(iv) Białe: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]

(v) Czerwone: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/d/4f/d2000/FELSO-MAGYARORSZAG_term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s_standard%202es_ver_korrnelk.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024