Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 142/09)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"Felső-Magyarország / Felső-Magyarországi"

PGI-HU-A1329-AM04

Data przekazania informacji:

11.1.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Usunięcie zasady dotyczącej odległości między krzewami winorośli z zasad dotyczących gęstości obsady w winnicy

a) Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:

- III/B Zasady dotyczące uprawy winogron

b) Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:

- rozdział 5 "Praktyki enologiczne", pkt 3 "Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami"

c) Uzasadnienie:

Stosowanie współczesnych technik zintegrowanej produkcji roślinnej oraz zmechanizowanej produkcji roślinnej jest łatwiejsze, gdy techniki intensywnej uprawy nie są ograniczone przez wymóg minimalnej odległości między krzewami.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Felső-Magyarország

Felső-Magyarország

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Muskotály [muscat]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dynamiczne i świeże wino białe o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany oraz o charakterystycznym zapachu i smaku muscatu. Wino to występuje w wersji wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej i słodkiej.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

2. Siller

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino wytrawne, produkowane z niebieskich winogron, zawierające więcej substancji barwiącej oraz o głębszej barwie, mocniejsze i bardziej kwasowe niż wina różowe, o aromacie owoców i przypraw, co wyczuwalne jest zarówno w jego zapachu, jak i w smaku.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

3. Rozę [wino różowe]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wino produkowane z niebieskich winogron, o barwie od przypominającej skórkę cebuli po nawet jasnoróżową, o wyraźnym, świeżym i owocowym aromacie i smaku, niekiedy z nutami kwiatowymi; bardzo dynamiczne, lekko i przyjemnie kwaskowe; wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

4. Fehér [wino białe]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dynamiczne i świeże wina odmianowe, z długim finiszem, o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany, o zapachu i smaku m.in. owoców. Wino białe może być produkowane jako wytrawne, półwytrawne, pół- słodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

5. Vörös [wino czerwone]

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina odmianowe mają barwę, aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany; o łagodnej kwasowości; wina kupażowane mają zawartość taniny odpowiadającą proporcjom wykorzystanych odmian oraz aksamitny smak i strukturę; wina te mają aromat owoców i przypraw; w smaku od wytrawnych po słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Obowiązkowe praktyki enologiczne (1)

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

1. Muskotály [muscat]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe;

- przepisy regulujące kupaż: odmiany Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Csaba gyöngye, Hamburgi muskotály, Zefír lub Mátrai muskotály muszą wspólnie lub oddzielnie stanowić co najmniej 85 % wina.

2. Obowiązkowe praktyki enologiczne (2)

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

2. Siller

- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.

3. Rozé [wino różowe]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.

4. Fehér [wino białe]

- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;

- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.

5. Vörös [wino czerwone]

- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.

3. Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami

Praktyka uprawy

a) Zasady dotyczące formowania winorośli:

(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od metody uprawy, dopóki winnica funkcjonuje;

(ii) w odniesieniu do nowych winnic: prowadzenie uprawy metodą Guyota, jako kordon wysokopienny, kordon średniopienny, kordon niskopienny, parasol, w formie pojedynczego sznura Guyota, jako wachlarz, głowa i kielich.

b) Zasady dotyczące gęstości obsady w winnicy:

(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od gęstości obsady, dopóki winnica funkcjonuje;

(ii) w odniesieniu do nowych winnic:

- gęstość obsady winorośli: minimum 3 300 roślin/ha.

4. Jakość zbiorów i winorośli

Praktyka uprawy

1. Metoda przeprowadzania zbiorów: ręcznie lub mechanicznie

2. Określenie daty zbiorów: brak określonej daty najwcześniejszego zbioru

3. Minimalna zawartość cukru w winogronach (wyrażona w potencjalnej zawartości alkoholu): 8,0 % obj. (13,4 wg węgierskiej skali moszczu)

5.2. Maksymalna wydajność

1.

160 hl/ha

2. zbiór ręczny

21 000 kg winogron z hektara

3. zbiór mechaniczny

20 500 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary komitatów Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves i Nógrád, które w spisie winnic przypisano do klas I i II.

7. Główne odmiany winorośli

alibernet

bianca

blauburger

bouvier

bíbor kadarka

cabernet dorsa

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

chardonnay - ronci bilé

chasselas - chrupka belia

csabagyöngye - pearl of csaba

cserszegi fűszeres

csókaszőlő

ezerfürtű

furmint - furmint bianco

gyöngyrizling

hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij

hárslevelű - garszleveljü

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

juhfark - lammerschwantz

kabar

kadarka - negru moale

kerner

királyleányka - little princess

kármin

kékfrankos - moravka

kékoportó - portugais bleu

kövérszőlő - grasa de cotnari

leányka - feteasca alba

medina

menoire

merlot

mátrai muskotály

mézes

nero

olasz rizling - olaszrizling

ottonel muskotály - miszket otonel

pinot blanc - pinot beluj

pinot noir - spatburgunder

rajnai rizling - rheinriesling

rizlingszilváni - rivaner

sauvignon - sauvignon blanc

semillon - petit semillon

syrah - sirac

szürkebarát - graumönch

sárga muskotály - weisser

tramini - gewürtztraminer

turán

viognier zalagyöngye

zefír

zengő

zenit

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zéta

zöld szilváni - silvanec zeleni

zöld veltelíni - zöldveltelíni

8. opis związku lub związków

Na ogólne warunki klimatyczne regionu Felso-Magyarorszag (Górne Węgry) wpływa przede wszystkim bliskość Średniogórza Północnowęgierskiego. Góry te zapewniają ochronę przed zimowymi mrozami, a chłodne noce wynikające z występowania "górskich wiatrów" po ciepłych letnich i jesiennych dniach sprawiają, że winogrona zachowują wyrafinowaną i elegancką kwasowość oraz swoje pierwotne aromaty owocowe. To dlatego wina produkowane na tym obszarze mają orzeźwiającą kwasowość i długi finisz. Wina czerwone cechują się stosunkowo niską zawartością tanin.

Region jest odpowiedni do produkcji win białych, które są albo lekkie, ale mają długi finisz, albo zwarte, mocne i bogate. Można również znaleźć bogate wina różowe i Siller, a także lżejsze lub mocniejsze wina czerwone odpowiednie do dłuższego dojrzewania lub go wymagające.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

na terenie komitatów Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar i Szabolcs-Szatmár-Bereg

Stosowanie określenia "tájbor" [wino regionalne]

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Synonimem chronionego oznaczenia geograficznego może być określenie: "tájbor" [wino regionalne]

Ograniczone terminy, które można wskazać

Ramy prawne:

określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

(i) Muskotály [muscat]: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji]

(ii) Siller: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé

(iii) Różowe: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé

(iv) Białe: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]

(v) Czerwone: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/d/4f/d2000/FELSO-MAGYARORSZAG_term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s_standard%202es_ver_korrnelk.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.142.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 30/03/2022
Data ogłoszenia: 30/03/2022