PRZEKAZANIE INFORMACJI O ZMIANIE STANDARDOWEJ ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT"Draga§am"
PDO-RO-A0286-AM01
Data przekazania informacji: 9 sierpnia 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Dodanie nowej odmiany winorośli jako głównej odmiany
Do wykazu zatwierdzonych odmian jako odmianę główną dodano rumuńską odmianę winorośli alutus.
W rezultacie zmieniono rozdział 4 specyfikacji oraz pkt 5 i 7 jednolitego dokumentu.
Alutus jest rumuńską odmianą stworzoną w stacji badawczej Dragasani zajmującej się uprawą winorośli i produkcją wina; wprowadzenie tej odmiany do uprawy daje wyznaczonemu obszarowi większą możliwość wykorzystania charakterystycznych cech winiarskich obszaru Dragasani związanych z winami gatunkowymi.
Stacja badawcza stworzyła odmianę alutus i monitorowała postępy w jej wprowadzaniu; w warunkach typowych dla obszaru Dragasani odmianę tę można w wystarczającym stopniu dostosować, aby osiągnąć jakość ChNP. Alutus - rumuńska odmiana, która dołącza do innych odmian uprawianych na tym obszarze i daje dobre wyniki w produkcji win wysokiej jakości - zwiększa renomę ChNP "Dragasani" przez zwiększenie różnorodności asortymentu oraz oddanie złożoności cennych odmian krajowych.
Odmiana alutus występuje na glebach szkieletowych; wykorzystuje bardzo dobre warunki glebowe i ma owoce, z których produkowane są pełne wina o wyraźnej strukturze i silnym aromacie owoców leśnych i suszonych śliwek, o jas- noczerwonej barwie, pełnym i ekstraktywnym smaku oraz umiarkowanej ilości garbników.
2. Zmiana wydajności produkcji wina w celu odzwierciedlenia jej wzrostu
Wydajność produkcji wina została zwiększona do poziomu nieprzekraczającego 14 000 kg/ha w momencie pełnej dojrzałości zbieranych winogron oraz do maksymalnej wartości 112 hl/ha uzyskanego wina.
W rezultacie zmieniono rozdziały 5 i 6 specyfikacji oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.
Wnioskowana zmiana wydajności produkcji wina z hektara jest konieczna dla obszaru objętego ChNP "Dragasani", ponieważ w ostatnich latach osiągnięto postępy w produkcji: wzrost plonów winogron w momencie pełnej dojrzałości zbiorów oraz przy późniejszych zbiorach ze względu na zmiany w nowych strukturach winnic, ze względu na czynnik biotyczny (struktura klonalna, kłącze) oraz ze względu na czynnik enologiczny (wykorzystanie nowych technologii produkcji wina).
Wskutek szeroko zakrojonych projektów rekonwersji i restrukturyzacji na tym obszarze istotnie zmieniło się zagęszczenie winnic. Podczas gdy wcześniejsze, wykarczowane winnice charakteryzowały się gęstością 2 800-3 200 roślin na hektar, to na nowo utworzonych plantacjach sadzi się ponad 4 545 roślin na hektar: znacznie wzrosła gęstość nasadzeń w młodych winnicach w porównaniu z gęstością wcześniejszych plantacji, co również doprowadziło do wyższych plonów winogron.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Drägäsani
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Wina białe/różowe
Te wina mają świeży kwiatowy zapach, słomkowożółtą barwę z zielonkawożółtymi, bladołososiowymi/bladoróżo- wymi odcieniami, aromat wanilii, dojrzewających winogron, świeżego masła, intensywnego czarnego bzu, kwiatów winorośli, kwiatów akacji, miodu, gałki muszkatołowej. W smaku tych win czuć nieco migdały, a także świeżość, pełnię i długotrwały posmak. Zdecydowaną większość win białych uznaje się za wina lekkie z dużą kwasowością. Wina te są kwasowe, rześkie, mają owocowy smak, charakter, równowagę, a także bardzo często aromat dojrzałych owoców.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
11,00 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
200 |
2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Wina czerwone
Smak - wyraźna struktura tanin, złożony, trawiasty smak, aromat owoców leśnych, porzeczek i przypraw, a także aromat dojrzałych owoców leśnych, suszonych śliwek i gorzkich wiśni.
Barwa ciemna rubinowoczerwona, rubinowoczerwona o umiarkowanej intensywności, czerwona barwa granatu, klarowna i jasna.
Smak - aksamitne wina o dobrze dopasowanej kwasowości, z długotrwałym, zrównoważonym i zaokrąglonym posmakiem.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
12,00 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
150 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki enologiczne
Odnośne ograniczenia dotyczące produkcji wina
Zakazane jest słodzenie win objętych ChNP "Drăgăș ani".
2. Cechy charakterystyczne i praktyki uprawy
Praktyki uprawy
W nowo utworzonych winnicach gęstość nasadzeń wynosi 4 132-5 500 roślin na hektar. W innych winnicach minimalna dopuszczalna gęstość wynosi 3 200 roślin na hektar.
System uprawy jest niezabezpieczony lub częściowo zabezpieczony, z zastosowaniem systemu formowania winorośli Guyota, pojedynczego lub dwustronnego kordonu, przycinania z regularnym zastąpieniem. System przycinania będzie długi lub mieszany o wydajności 9-13 kiści/mp.
Uprawy będą nawożone przy użyciu nawozów chemicznych w umiarkowanych dawkach, uzależnionych od właściwości fizykochemicznych gleby (mapa agrochemiczna), przy zachowaniu optymalnego stosunku N, P, K, który odgrywa ważną rolę w formowaniu różnych elementów uprawy (cukrów, kwasowości, antocyjanów, aromatów).
5.2. Maksymalna wydajność
1. przy pełnej dojrzałości zbiorów, crâmpoș ie selecț ionată
14 000 kilogramów winogron z hektara
2. przy pełnej dojrzałości zbiorów, fetească regală, riesling italian, sauvignon, pinot gris, chardonnay
12 000 kilogramów winogron z hektara
3. przy pełnej dojrzałości zbiorów, tămâioasă românească, muscat ottonel, negru de Drăgăș ani
12 000 kilogramów winogron z hektara
4. przy pełnej dojrzałości zbiorów, novac, burgund mare, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, fetească neagră, alutus
10 000 kilogramów winogron z hektara
5. przy pełnej dojrzałości zbiorów, crâmpoș ie selecț ionată
112 hektolitrów z hektara
6. przy pełnej dojrzałości zbiorów, fetească regală, riesling italian, sauvignon, pinot gris, chardonnay
96 hektolitrów z hektara
7. przy pełnej dojrzałości zbiorów, tămâioasă românească, muscat ottonel, negru de Drăgăș ani
96 hektolitrów z hektara
8. przy pełnej dojrzałości zbiorów, novac, burgund mare, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, fetească neagră, alutus
75 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Vâlcea:
- Gmina miejska Drăgăș ani - w tym miejscowości Drăgăș ani, Zărneni, Zlătărei, Valea Caselor;
- Gmina Ș tefaneș ti - wioski Dobruș a, Condoieș ti, Ș erbăneș ti, Ș tefaneș ti;
- Gmina Ș uteș ti - wioski Racu, Izvoraș u, Ș uteș ti, Mitrofani, Verdea, Mazili, Boroș eș ti;
- Gmina Prundeni - wioski Prundeni, Călina, Zăvideni;
- Gmina Orleș ti - wioski Orleș ti, Silea, Scaioș i, Procopoaia;
- Gmina Creț eni - wioski Creț eni, Mreneș ti, Streminoasa, Izvoru;
- Gmina Guș oeni - wioski Guș oeni, Măgureni, Spârleni, Guș oianca, Burdăleș ti;
- Gmina Lungeș ti - wioski Lungeș ti, Carcadieș ti, Fumureni, Stăneș ti-Lunca.
Okręg Olt:
- Gmina Cârlogani - wioski Cârlogani, Cepari;
- Gmina Strejeș ti - wioski Strejeș tii de Sus, Colibaș i;
- Gmina Pleș oiu - wioski Schitu din Deal.
Do kontrolowanej nazwy pochodzenia "DRĂGĂȘ ANI" dodać można następujące nazwy pojedynczych winnic: DEALUL OLT, DOBRUȘ A, Ș UTEȘ TI, MITROFANI, CĂLINA, PRUNDENI, ZĂVIDENI, ORLEȘ TI, GUȘ OENI, MĂGURENI, SPÂRLENI.
7. Główne odmiany winorośli
Alutus N
Burgund mare N - grosser burgunder, grossburgunder, blaufrankisch, kekfrankos, frankovka, limberger
Cabernet sauvignon N - petit vidure, bourdeos tinto
Chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay
Crâmpoș ie selecț ionată B
Fetească neagră N - schwarze mädchentraube, poama fetei neagră, păsărească neagră, coada rândunicii
Fetească regală B - königliche mädchentraube, königsast, ktralyleanka, dănăș ană, galbenă de ardeal
Merlot N - bigney rouge
Muscat ottonel B - muscat ottonel blanc
Negru de Drăgăș ani N
Novac N
Pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer
Pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner, morillon noir
Riesling italian B - olasz riesling, olaszriesling, welschriesling
Sauvignon B - sauvignon verde
Syrah N - shiraz, petit syrah
Tămâioasă românească B - rumänische weihrauchtraube, tamianka
8. Opis związku lub związków
Związek z wyznaczonym obszarem
Winnica Drăgăș ani rozciąga się od Subcarpaț ii Getici na północy po Campia Romana na południu i południowym wschodzie, pomiędzy 44°30' a 44°55' szerokości geograficznej północnej oraz pomiędzy 23°55' a 24°15' długości geograficznej wschodniej. Winnice rozciągają się na długości około 50 km między gminami miejskimi Strejeș ti na południu i Ioneș ti na północy, przy czym szerokość obszaru waha się w wymiarze wschód-zachód na długości około 30 km.
Administracja - winnice znajdują się w okręgach Vâlcea i Olt.
Teren charakteryzuje się tym, że pomiędzy rzekami znajdują się szczyty, do których prowadzą strome zbocza równolegle do rzeki Olt w kierunku od północy do południa. Wysokość wzgórz z winnicami wzrasta z południa (Oporelu 193 m) do północy (Scundu 463 m), co powoduje różną ekspozycję korzystną dla uprawy winorośli.
Litologia - podłoże skalne na zboczach i grzbietach wzgórz zasadniczo składa się na przemian z gliny, marglu i piasków trzeciorzędowych, natomiast w dolinie rzeki Olt - z mułu o różnej teksturze.
Gleby - warunki glebowe na tej płycie charakteryzują się obecnością białych gleb płowych, gleb stagnoglejowych oraz brunatnych gleb płowych (bielicowych). Na wąskich, dobrze odwodnionych górnych partiach zboczy i tarasów ukształtowały się brunatne iluwialne gleby gliniaste. Na zboczach znajdują się brunatne gleby eu-mezobatyczne i regosole. Na tarasach w południowej części winnicy występują czerwonawe gleby brunatne.
Dominującym systemem hydrograficznym jest rzeka Olt - główny zbiornik odbierający nadmiar opadów ze wzgórz w dolinach je oddzielających.
Klimat jest kontynentalny-umiarkowany, z chłodną zimą i gorącym latem, a przy tym występują umiarkowane wschodnioeuropejskie warunki ekstremalne i pewne wpływy śródziemnomorskie. Średnia roczna temperatura (11,3 °C), umiarkowane opady (642 mm rocznie) oraz nasłonecznienie w sezonie wegetacyjnym (1520 godzin) tworzą warunki klimatyczne sprzyjające uprawie winorośli i mają bezpośredni wpływ na jakość zbiorów. Wina uzyskane z pojedynczych winnic Deal Olt, Dobruș a, Ș uteș ti, Mitrofani, Călina, Prundeni, Orleș ti i Guș oeni charakteryzują się wyjątkową jakością win aromatycznych z odmian tămâioasă românească i sauvignon. Wyróżniają się też wina czerwone z odmiany pinot noir.
Przeważające gleby: gleby płowe i brunatne gleby płowe, wraz z warunkami termicznymi, umożliwiają i wspierają uprawę odmian winogron na wino białe, zwłaszcza: sauvignon, crâmpoș ie selecț ionată, tămâioasă românească; a także odmian na wino czerwone: negru de Drăgăș ani, novac i pinot noir.
Wszystkie te warunki glebowo-klimatyczne sprzyjają uprawie winorośli i tworzeniu win o wyjątkowej jakości i charakterystycznych cechach obszaru Drăgăș ani. Produkcja winogron przy użyciu par, odpowiednio rozmieszczonych lato- rośli/kłączy, odpowiednio do "przeznaczenia" gruntu, może dawać znakomite wyniki w produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia.
Na wysokości ponad 400 m winnice są rozmieszczone na leśnych glebach brunatnych i czerwonawobrunatnych, glebach bielicowych, bogatych w wapień i położonych na aluwialnych żwirach.
Winnica Drăgăș ani jest bardzo zakorzeniona w przeszłości: jej historia sięga okresu Dako-Getów, sprzed około 2 000 lat. Według legendy nazwa odmiany "braghină" nawiązuje do córki Burebisty, a nazwa odmiany "gordan" - do dzielnego wojownika Daciana, którego śmierć była przedmiotem kontrowersji w tamtych czasach, ponieważ w czasie bitwy, w której zginął, miał też wypić kilka pucharów wina.
Istnieją dokumenty dotyczące winorośli Drăgăș ani pochodzące z XVI i XVII wieku, z okresu panowania Michała Walecznego, który przekazywał liczne darowizny klasztorom posiadającym winnice.
Przed wybuchem plagi filoksery głównymi odmianami stosowanymi w Drăgăș ani były: crâmpoș ie, braghină i gordan, do których dodano tămâioasă românească. Stare wina Drăgăș ani nie miały bardzo dużej zawartości alkoholu - około 10 % obj. - i były znane ze świeżości wynikającej z uwalniania się dwutlenku węgla, co jest typowe dla win o niepełnej fermentacji, a także ze smaku lekkiego wypieku.
Wina te robiono z późnych zbiorów winogron, z zastosowaniem długiej i łagodnej fermentacji w niskich temperaturach; swoją kwasowość zachowywały one do wczesnej wiosny.
Winnica Drăgăș ani nie ogranicza się do związku z przeszłością: nowe odmiany i nowoczesne technologie uprawy winorośli i produkcji wina świadczą o tym, że jest ona bardzo dobrze postrzegana współcześnie.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu
Ramy prawne
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
W przypadku win objętych ChNP "Drăgăș ani" na etykiecie trzeba wskazać rodzaj wina, w zależności od zawartości cukru (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie).
Link do specyfikacji produktu
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_doc_dragasani_modf_cf_cererii_1353_14.07.2020_no_track_ changes.pdf