(opinia rozpoznawcza)(2021/C 286/07)
(Dz.U.UE C z dnia 16 lipca 2021 r.)
Sprawozdawca: Weselin MITOW
Wniosek o konsultację |
Portugalska prezydencja Rady UE, 26.10.2020 |
Podstawa prawna |
Art. 304 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej |
Sekcja odpowiedzialna |
Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego |
Data przyjęcia przez sekcję |
15.4.2021 |
Data przyjęcia na sesji plenarnej |
27.4.2021 |
Sesja plenarna nr |
560 |
Wynik głosowania |
|
(za/przeciw/wstrzymało się) |
245/0/5 |
Bruksela, dnia 27 kwietnia 2021 r.
|
Christa SCHWENG |
|
Przewodnicząca |
|
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego |
1 Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.
2 Dz.U. C 429 z 11.12.2020, s. 268.
3 Dz.U. C 190 z 5.6.2019, s. 9.
4 Dz.U. C 440 z 6.12.2018, s. 158.
5 Dz.U. C 268 z 14.8.2015, s. 1.
6 Dz.U. L 314 z 1.12.2009, s. 36.
7 Wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, sprawa C-672/15.
8 Zgodnie z art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych Komisja powinna była określić najpóźniej w terminie do 19 stycznia 2009 r. maksymalne ilości składników odżywczych dla żywności (z wyjątkiem suplementów diety).
9 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
10 Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18.
11 Rada analizuje obecnie plan działania w sprawie przeglądu przepisów dotyczących informowania konsumentów o pochodzeniu składników i terminach przydatności do spożycia, który jednak w ograniczonym stopniu odnosi się do suplementów diety.
12 Unijna sieć na rzecz przeciwdziałania fałszowaniu żywności (EU Food Fraud Network) i system pomocy i współpracy administracyjnej - Raport roczny 2018.
13 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9.
14 Wyniki kontroli są dostępne tutaj.
15 Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej status produktów należy do właściwości władz krajowych, a suplementy diety mogą różnić się statusem w zależności od kraju: połączone sprawy C-211/03, C-299/03, C-316/03, C-317/03 i C-318/03.
16 Procedury HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) obejmują analizę ryzyka i kontrolę punktów krytycznych.