Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 248/07)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZMIANY STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Condado de Huelva"

PDO-ES-A1485-AM03

Data przekazania informacji: 16 kwietnia 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Odesłanie do chronionej nazwy (sekcja A specyfikacji produktu)

Niniejszy akapit uproszczono, usuwając zbędne informacje.

Uzasadnienie:

w sekcji tej należy wskazać, że chroniona nazwa jest nazwą pochodzenia; nie musi ona zawierać poszczególnych rodzajów wina objętych tą nazwą.

2.
Opis win (sekcja B specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu)

Rodzaje wina zostały ponownie uporządkowane i pogrupowane w kategoriach 1 i 3 części II załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 2 .

Do kategorii "vinos generosos" włączono "Amontillado". Wino to było chronione na mocy pierwszego rozporządzenia w sprawie nazwy pochodzenia, opublikowanego w hiszpańskim Dzienniku Urzędowym nr 14 z dnia 16 stycznia 1964 r. Specyfikacja produktu obejmuje obecnie również wina różowe, ponieważ w Condado de Huelva od lat produkuje się wysokiej jakości wina różowe, które zyskują znaczną renomę wśród konsumentów.

Od początku swojego istnienia wino "Palo Cortado" jest produkowane w regionie Condado de Huelva poniekąd przez przypadek. Początkowo jest to wino dojrzewające biologicznie typu "Fino", które w miarę dojrzewania traci warstwę drożdży "flor". W związku z tym zostaje ono ponownie wzmocnione i poddane procesowi dojrzewania tlenowego podobnemu do dojrzewania wina "Oloroso", przy czym wino to posiada inne właściwości organoleptyczne.

Informacje dotyczące win "Moscatel", "Dulce" i "Pedro Ximénez" przeorganizowano i dodano do grupy "vinos de licor dulces", aby poprawić ich czytelność pod względem zawartości cukru.

Tabelę z analitycznymi cechami charakterystycznymi zmieniono poprzez dodanie nowych rodzajów wina i ich właściwości chemicznych oraz poprawienie struktury i czytelności.

Ponadto, aby określenie tradycyjne "Oloroso" stosowano zgodnie z pozostałymi andaluzyjskimi nazwami pochodzenia, minimalną zawartość alkoholu zmieniono na 16 % obj.

Zmieniono także opis właściwości organoleptycznych win objętych chronioną nazwą pochodzenia. Zastosowanie normy UNE-EN-ISO 17065 spowodowało konieczność wprowadzenia tej zmiany, aby można było powiązać cechy charakterystyczne win z określonymi deskryptorami i dokonać lepszej oceny sensorycznej.

3.
Sprostowanie dotyczące maksymalnego dopuszczalnego stopnia ekstrakcji (sekcja C specyfikacji produktu i pkt 5 jednolitego dokumentu)

Skorygowano błąd, który pojawił się w kilku zmianach specyfikacji i który słusznie powinien zostać skorygowany w niniejszej specyfikacji. Słowo "moszcz" zastąpiono słowem "wino", ponieważ w rzeczywistości mowa jest o winie. W poprzednich wersjach nowe wino określano mianem "moszczu", zgodnie z decyzją z dnia 16 lutego 1999 r. dotyczącą rozporządzenia w sprawie ChNP "Condado de Huelva".

4.
Wymogi dotyczące dojrzewania "vinos generosos" i "vinos generosos de licor" (sekcja C.3.2 specyfikacji produktu)

Obliczanie średniego wieku dodano jako obiektywną metodę określania okresu dojrzewania. Dodano również system "añadas" [pojedyncze roczniki] jako system tradycyjnie stosowany przy dojrzewaniu tych win.

5.
Wymogi dotyczące dojrzewania win białych, czerwonych i różowych (sekcja C.3.3 specyfikacji produktu)

Sekcję tę zmieniono w celu zamieszczenia obszerniejszego opisu cech wyróżniających wina białe, czerwone i różowe.

6.
Aktualizacja odniesień do stosowanych produktów uzupełniających (sekcja C.5 specyfikacji produktu)

Uaktualniono odniesienia do prawodawstwa i dodano odniesienie do neutralnej okowity z winogron.

7.
Informacje dotyczące wyznaczonego obszaru (sekcja D specyfikacji produktu i pkt 6 jednolitego dokumentu)

Usunięto ograniczenie dotyczące obszaru przetwarzania "vinos generosos" i "vinos generosos de licor", które dojrzewały i leżakowały na innym obszarze niż obszar produkcyjny winogron.

8.
Zmiana dotycząca maksymalnej wydajności z hektara (sekcja E specyfikacji produktu i pkt 5.2 jednolitego dokumentu)

Wydajność zależy od liczby zasadzonych winorośli, liczby kiści na każdej winorośli i objętości kiści. Poszczególne odmiany winorośli nie zachowują się w ten sam sposób. Liczbę kiści [i] ich wagę określa indeks powierzchni liści. Należy również wziąć pod uwagę znaczenie fotosyntezy, ponieważ ma ona znaczący wpływ na poziom cukru w winogronach.

W ostatnich latach winnice w Condado de Huelva zostały przekształcone i zrestrukturyzowane. Ogólnie rzecz biorąc, rzędy sadzi się w odległości 3 metrów od siebie, zachowując odległość 1,5 metra między winoroślami. Stare winnice z roślinami przycinanymi w kształcie kielicha zostały również wykarczowane i zastąpione plantacjami z palikami. W tym względzie palikowanie ma pozytywny wpływ, ponieważ pozwala uzyskać wino gatunkowe.

Plantator winorośli podejmuje decyzje, które określają wydajność winnicy, w zależności od czynników stałych i zmiennych, w ciągu roku i z roku na rok. W tym celu dostępne są różne mechanizmy kontroli wzrostu roślin, takie jak przycinanie, przerzedzanie, trymowanie i usuwanie liści.

Krótko mówiąc, zrównoważona winnica będzie sprzyjać dojrzewaniu owoców i rozwojowi właściwej koncentracji barwy, aromatu, cukrów, pH, kwasów, polifenoli i wszystkich elementów jakościowych, które są kluczowe dla uzyskania wina gatunkowego.

Najlepsi producenci winogron to ci, którzy kształtują liście w taki sposób, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń, optymalizując tym samym ekspozycję na światło słoneczne i zapewniając dobry rozwój winogron, co w rezultacie daje wino wyższej jakości.

Badania prowadzone na przestrzeni lat wykazały, że plon odmiany Zalema w wysokości 8 kg/winorośl z jednego hektara winnicy z 2 200 krzewami daje wartości fizykochemiczne 11 i 12 stopni Baumego, z kwasowością ogólną 3,5-4,5 g/l wyrażoną jako kwas winowy, pH 3,75 i wskaźnikiem kwasu glukonowego poniżej 0,5. Te średnie wartości uzyskiwane na przestrzeni wielu lat dają w rezultacie wino o doskonałej jakości.

9.
Dodanie nowych odmian winorośli (sekcja F specyfikacji produktu i pkt 7 jednolitego dokumentu)

Dodaje się dwie nowe odmiany białe: Verdejo i Moscatel de Grano Menudo. Są to odmiany występujące już od wielu lat na obszarze objętym ChNP, które osiągają doskonałe wyniki i są dobrze przyjmowane. Umożliwiają również produkcję win, które zachowują profil charakterystyczny dla win objętych ChNP. Wprowadzenie tych odmian nie powoduje żadnej znaczącej zmiany właściwości produktu końcowego.

10.
Dodanie mniejszej jednostki geograficznej (sekcja H.4 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu)

Dodano możliwość odniesienia do Parku Narodowego Donana, jako mniejszej jednostki geograficznej, na etykietach win zgodnie z art. 55 rozporządzenia (UE) 2019/33.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa lub nazwy

Condado de Huelva

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

4.
Opis wina lub win

1. Wino białe

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

"Joven": barwa od jasnożółtej do jasnozłotej. Aromaty owocowe, takie jak zielone jabłko, oraz kwiatowe. Wyczuwalna kwasowość na podniebieniu.
"Condado de Huelva": barwa od słomkowożółtej do patynowanego złota. Aromaty owocowe, takie jak owoce pestkowe. Wyczuwalna kwasowość na podniebieniu.
"Tradicional": barwa słomkowożółta do złotej. Aromaty owocowe, takie jak owoce pestkowe. Lekko kwaśny smak na podniebieniu.

* W przypadku gdy nie podano wartości granicznych, zastosowanie mają wartości określone w odpowiednich przepisach UE.

** W zależności od zawartości cukru wina z podkategorii win białych "Condado de Huelva" mogą być: "wytrawne", jeżeli zawartość cukru jest mniejsza lub równa 4 gramom na litr; "półwytrawne", jeżeli zawartość cukru jest większa niż 4 gramy na litr, ale mniejsza niż 12 gramów na litr; "półsłodkie", jeżeli wynosi co najmniej 12 gramów na litr, ale mniej niż 45 gramów na litr; "słodkie", jeżeli wynosi 45 gramów na litr lub więcej.

*** Wina białe "Joven" i "Tradicional" muszą mieć zawartość cukru mniejszą niż 5 gramów na litr.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

10

Minimalna kwasowość ogólna:

w miliekwiwalentach na litr

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

-

2.
Wino czerwone i różowe

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone:

barwa od wiśniowej do ceglastoczerwonej. Wyczuwalna intensywność aromatyczna i owocowa, z lekko wyczuwalnymi lub wyczuwalnymi aromatami ziołowymi. Wyczuwalna intensywność smaku i wyczuwalna kwasowość na podniebieniu, z cierpkością i wyczuwalną gęstością.

Wina różowe:

barwa od bladoróżowej do czerwonoróżowej, aromaty owocowe i kwiatowe, wyczuwalna intensywność smaku na podniebieniu, z goryczką i lekką cierpkością.

* W przypadku gdy nie podano wartości granicznych, zastosowanie mają wartości określone w odpowiednich przepisach UE.

** W zależności od zawartości cukru wina mogą być: "wytrawne", jeżeli zawartość cukru jest mniejsza lub równa 4 gramom na litr; "półwytrawne", jeżeli zawartość cukru jest większa niż 4 gramy na litr, ale mniejsza niż 12 gramów na litr; "półsłodkie", jeżeli wynosi co najmniej 12 gramów na litr, ale mniej niż 45 gramów na litr; "słodkie", jeżeli wynosi 45 gramów na litr lub więcej.

*** Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu w przypadku win opatrzonych terminami dojrzewania "Joven", "Roble" i "Crianza" wynosi 11 % obj., natomiast w przypadku win opatrzonych terminami "Reserva" i "Gran reserva" wynosi 12 % obj.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

11

Minimalna kwasowość ogólna:

w miliekwiwalentach na litr

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

-

3.
"Vinos generosos"

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

"Condado Pálido" lub "Fino": barwa od słomkowożółtej do patynowanego złota. Aromaty związane z dojrzewaniem, np. aromat drożdżowy. Lekko gorzki i słony na podniebieniu.
"Condado Viejo" lub "Oloroso": barwa patynowanego złota lub ciemnego mahoniu. Aromaty orzechowe i drzewne związane z dojrzewaniem tlenowym, ewentualnie z nutami lakieru. Trwały na podniebieniu, z możliwą tłustością.
"Amontillado": barwa od złotej do mahoniowej. Aromat orzechów z drzewnym posmakiem wynikającym z podwójnego dojrzewania biologicznego i tlenowego. Lekko kwaśny, gorzki i trwały smak na podniebieniu.
"Palo cortado": barwa od kasztanowej do mahoniowej. Aromaty orzechowe i drzewne. Bardzo intensywny i trwały smak na podniebieniu.

* W przypadku gdy nie podano wartości granicznych, zastosowanie mają wartości określone w odpowiednich przepisach UE.

** "Condado Pálido" lub "Fino" muszą mieć mniej niż 5 gramów cukrów redukujących na litr.

*** Wina "Condado Viejo" lub "Oloroso", "Amontillado" i "Palo Cortado" mogą - w wyniku procesów koncentracji związanych z dojrzewaniem tlenowym - zawierać do 9 gramów cukrów redukujących na litr, pod warunkiem że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr jest niższa o co najwyżej 2 gramy na litr od zawartości cukrów redukujących.

**** Rzeczywista zawartość alkoholu w "Condado Pálido" lub "Fino" musi wynosić od 15 % do 17 % obj.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

16

Minimalna kwasowość ogólna:

w miliekwiwalentach na litr

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

4.
"Vinos generosos de licor"

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

"Pale Dry": barwa jasnożółta do złotej. Średnio intensywny aromat drożdży. Mocny, aromatyczny smak na podniebieniu, od półwytrawnego do półsłodkiego.
"Pale Cream": barwa od słomkowożółtej do patynowanego złota. Aromaty związane z dojrzewaniem biologicznym, np. aromat drożdży.
"Medium": barwa od bursztynowej do intensywnie mahoniowej. Aromat specyficzny dla procesu leżakowania, z możliwymi aromatami suszenia.
"Cream": barwa od patynowanego złota do intensywnego mahoniu. Aromat związany z procesem leżakowania, z możliwymi aromatami suszenia. Gęsty na podniebieniu.

* W przypadku gdy nie podano wartości granicznych, zastosowanie mają wartości określone w odpowiednich przepisach UE.

** Zawartość cukru redukującego w gramach na litr: "Pale Dry" od 5 do 45, "Pale Cream" od 45 do 115, "Medium" od 5 do 115, "Cream" od 115 do 140.

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

15

Minimalna kwasowość ogólna:

w miliekwiwalentach na litr

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5.
"Vinos de licor dulces"

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

"Dulce": barwa od złotej do intensywnie mahoniowej. Owocowy aromat. Gęsty na podniebieniu.
"Pedro Ximénez": barwa od mahoniu do intensywnego mahoniu lub gagatu. Aromaty suszenia, ewentualnie z nutami łodyg. Bardzo gęsty na podniebieniu.
"Moscatel": barwa od bursztynowej do intensywnie mahoniowej. Aromaty charakterystyczne dla danej odmiany, takie jak nuty kwiatowe i owocowe, z możliwymi aromatami suszenia. Lekko kwaśny i gęsty na podniebieniu.
"Mistela": barwa od złotej do intensywnie mahoniowej. Owocowy aromat. Gęsty na podniebieniu.

* W przypadku gdy nie podano wartości granicznych, zastosowanie mają wartości określone w odpowiednich przepisach UE.

** Zawartość cukru redukującego w gramach na litr: powyżej 45 dla "Dulce" i powyżej 150 dla "Pedro Ximénez", "Moscatel" i "Mistela".

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

15

Minimalna kwasowość ogólna:

-

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5.
Praktyki enologiczne
5.1.
Szczególne praktyki enologiczne
1.
Szczególna praktyka enologiczna

Obszar produkcyjny jest obszarem geograficznym, na którym znajdują się zarejestrowane winnice z glebami typu Albariza, Arenas i Barros. Po fermentacji wina mogą dojrzewać w ramach procesu biologicznego lub tlenowego, z wykorzystaniem systemu dynamicznego zwanego "criaderas y soleras" [system mieszania frakcji] lub systemu statycznego "añadas" [pojedyncze roczniki].

Podczas dojrzewania biologicznego na odsłoniętej powierzchni wina tworzy się pływająca warstwa lub warstwa drożdży zwana "flor". W trakcie dojrzewania tlenowego wina dojrzewają w wyniku wystawienia ich na działanie tlenu. Inną stosowaną praktyką jest "cabeceo" [mieszanie], które polega na mieszaniu lub łączeniu różnych win, a nawet mieszaniu win z dodatkowymi produktami.

2.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina

Ciśnienie stosowane do ekstrakcji moszczu nie powinno prowadzić do uzyskania więcej niż 70 litrów moszczu z każdych 100 kg zebranych winogron.

Do produkcji Pedro Ximénez i Moscatel można stosować zagęszczony moszcz i wytrawne wino odmian Zalema, Palomino Fino, Listán del Condado i Garrido Fino, pod warunkiem że łącznie nie stanowią one więcej niż 30 % całkowitego produktu końcowego, a udział wytrawnych win tych odmian nie przekracza 15 % całkowitego produktu. Dojrzewanie odbywa się w beczkach o maksymalnej pojemności 1 000 litrów w przypadku win białych i 330 litrów w przypadku win czerwonych.

3.
Praktyki uprawy

Praktyki uprawy muszą być zawsze stosowane z poszanowaniem środowiska, a w szczególności muszą zapobiegać zanieczyszczeniu wody i gleby. Gęstość sadzenia musi wynosić od 1 950 do 4 000 winorośli na hektar. Winorośl może być prowadzona z wykorzystaniem metody wolnostojącej (kształt kielicha) lub metody przycinania ("vara y pulgar", podobna do metody Guyota, lub podwójny sznur). W przypadku gdy plantacje mieszane mają być zarejestrowane przez Radę Regulacyjną, należy zapewnić całkowite odizolowanie odmian podczas zbiorów.

5.2.
Maksymalna wydajność
1.
Zalema

18 000 kg winogron z hektara

2.
Inne dozwolone odmiany

12 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji i dojrzewania win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Condado de Huelva" obejmuje obszary uprawy winorośli i posiadłości znajdujące się w gminach Almonte, Beas, Bollullos Par del Condado, Bonares, Chucena, Gibraleón, Hinojos, La Palma del Condado, Lucena del Puerto, Manzanilla, Moguer, Niebla, Palos de la Frontera, Rociana del Condado, San Juan del Puerto, Trigueros, Villalba del Alcor i Villarrasa, wszystkie w prowincji Huelva.

7.
Główne odmiany winorośli

CABERNET FRANC

CABERNET SAUVIGNON

CHARDONNAY

COLOMBARD

GARRIDO FINO

LISTAN DEL CONDADO

MERLOT

MOSCATEL DE ALEJANDRÍA

MOSCATEL DE GRANO MENUDO

PALOMINO FINO

PEDRO XIMÉNEZ

SAUVIGNON BLANC

SYRAH

TEMPRANILLO

VERDEJO

ZALEMA

8.
Opis związku lub związków

Związek

Przedmiotowa ChNP odpowiada Nizinie Andaluzyjskiej i rozciąga się na terenach płaskich lub lekko pofałdowanych. Klimat jest śródziemnomorski, chociaż ekspozycja obszaru na Atlantyk, ułatwiona przez topografię, przynosi wpływy oceaniczne, które - wraz z bliskością Parku Narodowego Doñana i tradycyjną wiedzą fachową na tym obszarze - mają wpływ na rodzaje produkowanego tam wina. Wina likierowe, w tym "vinos generosos", dojrzewają z wykorzystaniem tradycyjnych systemów - systemu "criaderas y soleras" i systemu statycznego - w których obchodzenie się z dębowymi beczkami ma kluczowe znaczenie dla jakości win. Architektura i zarządzanie piwnicami winiarskimi zapewnia optymalny mikroklimat na potrzeby procesu dojrzewania.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogu dodatkowego:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

nazwa pochodzenia "Condado de Huelva", poza informacjami ogólnie określonymi w obowiązujących przepisach, musi być umieszczona w widocznym miejscu na etykietach win butelkowanych i pakowanych. Ponadto, zgodnie z art. 120 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, na etykiecie win opatrzonych chronioną nazwą pochodzenia można opcjonalnie umieścić odniesienie do nazwy jednostki geograficznej mniejszej lub większej niż obszar, do którego odnosi się nazwa pochodzenia, co oznacza nazwy gmin w obrębie obszaru produkcji jako mniejszych jednostek geograficznych oraz odniesienie do Andaluzji jako większej jednostki geograficznej. Etykiety win produkowanych w gminach Almonte, Hinojos, Bollullos Par del Condado, Rociana del Condado, Bonares, Lucena del Puerto, Palos de la Frontera i Moguer mogą również zawierać odniesienie do Parku Narodowego Doñana jako mniejszej jednostki geograficznej.

Link do specyfikacji produktu

https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/PC_Condado_modificado_2.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.248.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 25/06/2021
Data ogłoszenia: 25/06/2021