Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 437/14)

(Dz.U.UE C z dnia 18 grudnia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"MAREMMA TOSCANA"

PDO-IT-A1413-AM02

Data przekazania informacji:

14.9.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Nowe rodzaje produktów

Opis:

Do rodzajów win białych (bianco) i czerwonych (rosso) dodaje się określenie "Riserva".

Do rodzajów Rosso i Sangiovese dodaje się określenie "Governo all'uso toscano".

Do rodzaju Merlot dodaje się określenie "Passito".

Dodaje się wersję różową (rosato) wina dla odmian Sangiovese, Ciliegiolo, Alicante lub Grenache, Syrah i Merlot.

Dodaje się nowe rodzaje odmian:

Cabernet franc,
Petit Verdot,
Pugnitello.

Dodaje się możliwość umieszczenia na etykiecie specyfikacji dwóch odmian winorośli o podobnym kolorze spośród tych wskazanych w specyfikacji produktu. Muszą być one wymienione w porządku malejącym zgodnie z rzeczywistą ilością użytych winogron.

Dodaje się rodzaj Spumante Rosato lub Rosé.

Uzasadnienie:

Ponieważ jest to wino o chronionej nazwie pochodzenia, celem jest podkreślenie jakości produktu poprzez zakwalifikowanie go jako wina najbardziej reprezentatywnego oznaczonego tradycyjnym określeniem ("Riserva", "Governo all'uso toscano" i "Passito").

Kontrolowana nazwa pochodzenia "Maremma toscana" reprezentuje cały sektor uprawy winorośli w prowincji Grosseto. W związku z tym postanowiono podkreślić znaczenie całej produkcji wina poprzez uzupełnienie oferty win odmianami różowymi, musującymi i odmianami winorośli związanych z nazwą "Maremma toscana", która reprezentuje produkcję wina o długiej tradycji i wyjątkowej jakości.

Możliwość wskazania dwóch odmian winorośli na etykiecie stanowi atut handlowy dla win objętych przedmiotową nazwą.

Zmiana dotyczy sekcji 4, 5 i 7 jednolitego dokumentu oraz art. 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 specyfikacji produktu.

2.
Odmiany winorośli

Opis:

W przypadku win białych (bianco), w celu uzupełnienia obecnych odmian Vermentino i Trebbiano toscano, które można całkowicie wykorzystać do produkcji wyłącznie tego rodzaju lub w proporcji wynoszącej co najmniej 60 % produkcji, dodaje się odmianę Viognier. Odsetek innych białych odmian winorośli nadających się do uprawy wahał się od 60 do 40 %.

W odniesieniu do win czerwonych (rosso), w tym win "Riserva", win różowych, różowych musujących lub rosé w celu uzupełnienia obecnych odmian, które można całkowicie wykorzystać do produkcji obecnej odmiany Sangiovese lub w proporcji wynoszącej co najmniej 60 % produkcji, dodaje się odmiany Cabernet (w tym Cabernet Sauvignon i Cabernet franc), Merlot, Syrah i Ciliegiolo. Odsetek innych czerwonych odmian winorośli nadających się do uprawy waha się od 60 do 40 %.

W przypadku odmiany Alicante i win różowych (rosato) wprowadza się synonim Grenache.

W przypadku odmiany Cabernet wprowadza się synonim Carmenere.

Główne odmiany winorośli uzupełnia się także o odmiany Cabernet franc, Petit Verdot i Pugnitello (spośród tych, które mogą stanowić co najmniej 85 % produkcji) w celu wyznaczenia odpowiednich odmian.

Uzasadnienie:

Ponieważ kontrolowana nazwa pochodzenia "Maremma toscana" reprezentuje cały obszar uprawy winorośli w prowincji, postanowiono podkreślić znaczenia całej produkcji wina poprzez uzupełnienie roli, dla której stworzono tę nazwę, wprowadzając możliwość produkcji win bazowych białych, czerwonych i różowych z wykorzystaniem głównych uprawianych odmian. W związku z tym zdecydowano o uzupełnieniu głównego połączenia odmian reprezentowanych przez istniejące już odmiany winorośli o odmiany najpowszechniej uprawiane w prowincji Grosseto, występujące na powierzchni od około 100 do 800 hektarów, aby umożliwić w przyszłości rozszerzenia nazwy na kolejne wina.

Zmiana dotyczy sekcji 7 jednolitego dokumentu oraz art. 2, 4, 5 i 6 specyfikacji produktu.

3.
Normy uprawy winorośli

Opis:

1.
Uzupełnia się maksymalną wydajność winogron z hektara, maksymalną wydajność winogron w winie oraz minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu o nowo wprowadzone rodzaje.
2.
Gęstość nasadzeń waha się od 3 000 do 4 000 winorośli na hektar.
3.
Wprowadza się zakaz stosowania jakiejkolwiek formy prowadzenia winorośli poziomo w formie kurtyny.

Uzasadnienie:

1.
Wydajność winogron z hektara i zawartość alkoholu są wynikiem doświadczenia, które potwierdziło jakość produktów objętych oznaczeniem.
2.
Zagęszczenie nasadzeń na hektar pozwala zmniejszyć ilość winogron na roślinie, przyczynia się do poprawy jakości winogron.
3.
W odniesieniu do form prowadzenia winorośli stosowanych przy winogronach wykorzystywanych do wytwarzania win objętych nazwą pochodzenia wyklucza się systemy przewidujące nadmierną produkcję kosztem jakości.

Zmiana dotyczy sekcji 5b jednolitego dokumentu oraz art. 4 specyfikacji produktu.

4.
Normy praktyk winiarskich

Opis:

1.
Precyzuje się, że leżakowanie win musi odbywać się na obszarze produkcji.
2.
Dodatkowo oprócz prowincji: Piza, Livorno, Siena i Florencja uwzględnia się terytorium prowincji Arezzo, na którym dozwolony jest proces winifikacji produktów objętych ChNP.

Uzasadnienie:

1.
Jest to zmiana formalna, ponieważ dojrzewanie jest etapem produkcji wina.
2.
Zmiana jest zgodna z przepisami, w tym z art. 5 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33. Jest to zmiana formalna, ponieważ dojrzewanie jest etapem produkcji wina.

Zmiana dotyczy sekcji 9 jednolitego dokumentu oraz art. 5 specyfikacji produktu.

5.
Określenia tradycyjne "Riserva" i "Governo all'uso toscano"

Opis:

1.
Wprowadza się oznaczenie "Riserva" dla win białych (bianco) leżakujących co najmniej 12 miesięcy oraz dla win czerwonych (rosso) leżakujących co najmniej 24 miesiące, z czego 6 miesięcy w drewnianych pojemnikach.
2.
Wprowadza się przepisy dotyczące tradycyjnego określenia "Governo all'uso toscano" produkowanego poprzez powolną fermentację wtórną wina, dodanie lekko suszonych czarnych winogron, które po uprzednim zacieraniu rozpoczynają proces fermentacji w ilości nie mniejszej niż 10 kg na hektolitr.

Uzasadnienie:

1.
Ponieważ jest to wino objęte chronioną nazwą pochodzenia, dodaje się również termin "Riserva" w celu podkreślenia wartości odmian białych (bianco) i czerwonych (rosso). Oznaczenie to wprowadza się także w celu handlowego sklasyfikowania różnej jakości produktów, co umożliwia dalszy rozwój jakościowy.
2.
Mając na uwadze, że jest to wino o chronionej nazwie pochodzenia, celem jest podkreślenie jakości produktu poprzez zakwalifikowanie go jako najbardziej reprezentatywnego wina czerwonego opatrzonego oznaczeniem nawiązującym do tradycyjnej techniki produkcji stosowanej w znacznej części Toskanii.

Zmiana dotyczy sekcji 5 jednolitego dokumentu oraz art. 5 specyfikacji produktu.

6.
Opis wina lub win

Opis:

Wprowadza się deskryptory fizykochemiczne i organoleptyczne dla nowo dodanych rodzajów win. Ponadto precyzuje się pewne właściwości organoleptyczne i zmienia inne wartości fizykochemiczne dla rodzajów uwzględnionych już w specyfikacji.

Uzasadnienie:

Opisuje się właściwości nowo wprowadzonych win oraz dokonuje się przeglądu win już uwzględnionych w celu dokładniejszego opisu analitycznych właściwości organoleptycznych, w szczególności w odniesieniu do podstawowych rodzajów win Bianco, Rosso i Rosato. Dla odmian oznaczonych terminem "Vendemmia Tardiva" (odmiany z późnego zbioru) zostają lepiej określone parametry opisowe odnoszące się do smaku, aby móc uwzględnić wina z cukrem resztkowym mieszczącym się w bardziej racjonalnych limitach. Zmienia się również parametry analityczne ekstraktu bezcukrowego i kwasowości ogólnej rodzajów Bianco, Rosso, Rosato i Spumante, tak aby je dostosować do innych rodzajów

Zmiana dotyczy sekcji 4 jednolitego dokumentu oraz art. 6 specyfikacji produktu.

7.
Etykietowanie

Opis:

Synonim "Grenache" określa się jako alternatywę dla nazwy odmiany Alicante.

Uzasadnienie:

Celem tej dodatkowego doprecyzowania jest dokładniejsze określenie z handlowego punktu widzenia rodzaju o długiej tradycji na tym obszarze.

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

8.
Pakowanie

Opis:

a)
W odniesieniu do pojemników z materiału innego niż szkło - ustala się limity pojemności wynoszące od 3 do 5 litrów.
b)
Przewiduje się zakaz używania szklanych gąsiorów, typu dama (Dame) i balon (Damigiane).
c)
Ustala się zakaz używania kapsla koronowego do zamykania szklanych butelek o pojemności do 6 litrów dla rodzajów oznaczonych określeniem "Riserva" i "Vigna" oraz typu Passito, Vin Santo i Vendemmia Tardiva.

Uzasadnienie:

a)
Stosowanie pojemników z materiału innego niż szkło zaspokaja potrzeby konsumentów i w związku z tym zwiększa możliwości wprowadzania do obrotu produktów objętych ChNP "Maremma toscana" zarówno na rynku wspólnotowym, jak i międzynarodowym.
b)
W celu podniesienia jakości produkcji wprowadzonej na rynek i zapewnienia odpowiedniego wizerunku produktu prezentowanego konsumentowi wyklucza się użycie szklanych gąsiorów, typu dama (Dame) i balon (Damigiane).
c)
W celu utrzymania odpowiedniego wizerunku rodzajów wina oznaczonych tradycyjnymi określeniami oferowanych do sprzedaży w szklanych butelkach, zakazuje się używania kapsla koronowego do zamykania pojemników.

Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

9.
Związek z obszarem geograficznym

Opis:

Wprowadza się pewne aktualizacje w odniesieniu do następujących sekcji: szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego; szczegółowe informacje dotyczące jakości i właściwości produktu, które można przypisać głównie lub wyłącznie środowisku geograficznemu; szczegółowe informacje na temat związku przyczynowego.

Uzasadnienie:

Jest to formalne dostosowanie ze względu na włączenie nowych rodzajów produktów. Nie unieważnia ono związku, o którym mowa w art. 93 ust. 1 lit. a) ppkt (i) rozporządzenia nr 1308/2013.

Zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu ani art. 9 specyfikacji produktu.

10.
Odniesienia do organu kontrolnego

Opis:

Aktualizuje się adres organu kontrolnego (Valoritalia srl) oraz niektóre odniesienia prawne do zatwierdzenia planu kontroli.

Uzasadnienie:

Jest to zmiana formalna i dotyczy art. 10 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Maremma toscana

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina lub win

Bianco i Riserva z oznaczeniem jednej lub dwóch odmian winorośli

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności;

Zapach: szlachetny i delikatny, z nutami bardziej owocowymi w przypadku win Viognier i Ansonica oraz bardziej kompleksowymi i złożonymi w przypadku win Riserva.

Smak: od wytrawnego do półwytrawnego w przypadku win białych; miękki i aksamitny w Vermentino, Viognier i Ansonica oraz bardziej świeży, o korzennych nutach i pełnej strukturze w winach Riserva.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: Bianco: 10,5; Ansonica, Viogner, Vermentino, Chardonnay,

Sauvignon, Trebbiano: 11; Riserva: 12

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: Bianco: 14 g/l; Ansonica, Viogner, Vermentino, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano: 16 g/l Riserva: 18 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Rosso, Novello, Riserva oraz z oznaczeniem jednej i dwóch odmian winorośli

Barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności z fioletowawymi refleksami; intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu.

Zapach: o owocowych nutach w przypadku win Novello, Alicante lub Grenache, Merlot, Pugnitello i Sangiovese; o korzennych nutach w winach Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit Verdot, bardziej delikatnych w winie Ciliegiolo. W winach Riserva smak staje się bardziej wyrafinowany dzięki dojrzewaniu.

Smak: od wytrawnego do półwytrawnego w winach czerwonych i lekko kwaśny, wyrazisty w winach Novello, Alicante lub Grenache; o pełniejszym ciele w winach Cabernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese, Merlot i Riserva; intensywny i korzenny w przypadku Syrah; produkty typu Rosso i Sangiovese, które opatrzone są oznaczeniem "Governo all'uso toscano" mają smak mocny i pełny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: Rosso, Novello: 11; Alicante lub Grenache, Cabernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese i Ciliegiolo, Syrah: 11,5; Riserva: 12

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: Rosso 22 g/l; i 20 g/l dla rodzaju Novello; Alicante lub Grenache, Cabernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese i Ciliegiolo, Syrah: 22 g/l; Riserva: 24

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Różowe i ze wskazaniem odmiany winorośli

Barwa: różowa o różnej intensywności.

Zapach: delikatny, o intensywnych owocowych nutach, trwalszy w Alicante i delikatniejszy w Sangiovese.

Smak: od wytrawnego do półwytrawnego, lekko kwaśny, harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Vin Santo

Barwa: od słomkowożółtej do brunatno bursztynowej.

Zapach: eteryczny, rozgrzewający i charakterystyczny.

Smak: od wytrawnego do słodkiego, harmonijny i aksamitny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego wynosi 22 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Vendemmia tardiva, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

Barwa: od intensywnej słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności.

Zapach: delikatny, intensywny, czasami korzenny.

Smak: od wytrawnego do słodkiego, pełny i harmonijny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Passito Bianco, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

Barwa: od złotożółtej do bursztynowej o różnej intensywności.

Zapach: intensywny, charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: od wytrawnego do słodkiego, pełny i aksamitny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,5 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Passito Rosso, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli

Barwa: intensywnie rubinowa.

Zapach: intensywny, złożony.

Smak: od wytrawnego do słodkiego, aksamitny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,5 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

Wino musujące i gatunkowe wino musujące - rodzaje białe, również ze wskazaniem odmiany winorośli i rodzaju różowego

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności; w winach Ansonica słomkowożółta, lśniąca; czasami z zielonkawymi refleksami w Vermentino; od jasnoróżowej po wiśniową w Rosato lub Rosé.

Pianka: delikatna i długo utrzymująca się.

Zapach: delikatny, owocowy, trwały, lżejszy w rodzaju Ansonica, delikatniejszy w rodzaju Vermentino; z bardziej zauważalnymi owocowymi nutami w Rosato lub Rosé.

Smak: od nieoznaczonego (dossaggio zero) do bardzo wytrawnego (extra dry), harmonijny w Ansonica; żywy, kwasko- waty, lekko gorzkawy w Rosato lub Rosé.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: Bianco i Rosato: 10,5 % obj.; Ansonica i Vermentino: 11 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: Bianco: 14 g/l; Ansonica, Vermentino, Rosato lub Rosé: 16 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Metoda produkcji wina Vin Santo

Szczególna praktyka enologiczna

Po dokładnym sortowaniu winogrona muszą zostać poddane naturalnemu suszeniu w odpowiednich pomieszczeniach aż do osiągnięcia odpowiedniej zawartości cukru przed zacieraniem. Winifikacja, przechowywanie i leżakowanie otrzymanego produktu musi odbywać się w drewnianych pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 500 litrów. Natomiast wprowadzenie do obrotu nie może nastąpić przed dniem 1 marca trzeciego roku następującego po produkcji winogron.

Metoda winifikacji "Governo all'uso toscano"

Szczególna praktyka enologiczna

Tradycyjna praktyka dozwolona dla rodzajów Rosso i Sangiovese polega na powolnej fermentacji wtórnej wina, dodaniu lekko suszonych czarnych winogron, które po uprzednim zacieraniu rozpoczynają proces fermentacji, w ilości nie mniejszej niż 10 kg na hektolitr.

b)
Maksymalna wydajność

Bianco, Bianco Riserva i Spumante

13 000 kg winogron z hektara

Bianco, Bianco Riserva i Spumante

91 hektolitrów z hektara

Rosso, Rosso Riserva, Rosato, Rosato Spumante, Novello

12 000 kg winogron z hektara

Rosso, Rosso Riserva, Rosato, Rosato Spumante, Novello

84 hektolitry z hektara

Vin Santo

13 000 kg winogron z hektara

Vin Santo

45,5 hektolitrów z hektara

Ansonica, Ansonica Spumante, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano, Vermentino, Vermentino Spumante, Viognier

12 000 kg winogron z hektara

Ansonica, Ansonica Spumante, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano, Vermentino, Vermentino Spumante, Viognier

84 hektolitry z hektara

Alicante Cabernet Cabernet Sauvignon Cabernet franc Canaiolo Ciliegiolo Merlot Petit Verdot Sangiovese Syrah

11 000 kg winogron z hektara

Alicante Cabernet Cabernet Sauvignon Cabernet franc Canaiolo Ciliegiolo Merlot Petit Verdot Sangiovese Syrah

77 hektolitrów z hektara

Pugnitello

9 000 kg winogron z hektara

Pugnitello

63 hektolitry z hektara

Alicante Rosato, Ciliegiolo Rosato, Merlot Rosato, Sangiovese Rosato, Syrah Rosato

11 000 kg winogron z hektara

Alicante Rosato, Ciliegiolo Rosato, Merlot Rosato, Sangiovese Rosato, Syrah Rosato 77 hektolitrów z hektara

Passito Bianco, Ansonica Passito, Chardonnay Passito, Sauvignon Passito, Vermentino Passito

11 000 kg winogron z hektara

Passito Bianco, Ansonica Passito, Chardonnay Passito, Sauvignon Passito, Vermentino Passito

44 hektolitry z hektara

Passito Rosso, Cabernet Passito, Cabernet Sauvignon Passito, Ciliegiolo Passito, Merlot Passito, Sangiovese Passito

11 000 kg winogron z hektara

Passito Rosso, Cabernet Passito, Cabernet Sauvignon Passito, Ciliegiolo Passito, Merlot Passito, Sangiovese Passito 44 hektolitry z hektara

Vendemmia tardiva, Ansonica Vendemmia tardiva, Chardonnay Vendemmia tardiva, Sauvignon Vendemmia tardiva 80 000 kg winogron z hektara

Vendemmia tardiva, Ansonica Vendemmia tardiva, Chardonnay Vendemmia tardiva, Sauvignon Vendemmia tardiva 40 hektolitrów z hektara

Trebbiano Vendemmia tardiva, Vermentino Vendemmia tardiva, Viognier Vendemmia tardiva

80 000 kg winogron z hektara

Trebbiano Vendemmia tardiva, Vermentino Vendemmia tardiva, Viognier Vendemmia tardiva 40 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji znajduje się na terytorium regionu Toskania i przede wszystkim obejmuje ważne obejmuje całą prowincję Grosseto.

7.
Główne odmiany winorośli

Alicante N. - Grenache

Ansonica B. - Inzolia

Cabernet franc N. - Cabernet

Cabernet sauvignon N. - Cabernet

Canaiolo nero N. - Canaiolo

Carmenère N. - Cabernet

Chardonnay B.

Ciliegiolo N.

Malvasia Istriana B. - Malvasia

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier

Malvasia bianca di Candia B. - Malvasia

Merlot N.

Petit verdot N

Pugnitello N.

Sangiovese N. - Sangioveto

Sauvignon B. - Sauvignon blanc

Syrah N.

Trebbiano toscano B. - Procanico

Vermentino B. - Pigato B.

Viogner B.

8.
Opis związku lub związków

"DOC »Maremma toscana« - wino, w tym Vin Santo, Vendemmia Tardiva i Passito"

Obszar ten obejmuje głównie pagórki i podnóża dolin, charakteryzuje się umiarkowanymi opadami deszczu i niskimi opadami deszczu w okresie letnim; jego gleba wyróżnia się znaczną głębokością, co jest korzystne dla rozwoju korzeni i możliwości melioracji. Jest historycznym obszarem uprawy winorośli, który został doceniony już przez Etrusków, a na przestrzeni wieków uznany za idealny do uprawy winorośli, z których większość była prowadzona w formie sznura skośnego (cordone speronato), a uprawa charakteryzowała się wysoką gęstością nasadzeń. Odmiany występujące na tym obszarze są tradycyjnymi odmianami, takimi jak Trebbiano toscano, Ansonica, Vermentino, Sangiovese, Cilie- giolo oraz bardziej współczesnymi (Chardonnay, Sauvignon, Viognier, Merlot, Cabernet, Syrah), które wyraźnie odznaczają się świeżością, zapachem i dobrą strukturą.

"DOC »Maremma toscana« - Wino musujące i gatunkowe wino musujące"

Obszar ten obejmuje głównie pagórki i podnóża dolin, charakteryzuje się umiarkowanymi opadami deszczu i niskimi opadami deszczu w okresie letnim, dobrą wentylacją; Gleby wyróżniają się znaczną głębokością, co jest korzystne dla rozwoju korzeni i dla melioracji. Tradycyjna produkcja win musujących jest również związana z obecnością piwnic wydrążonych w naturalny sposób w tufie wulkanicznym, co pozwala na utrzymanie optymalnych temperatur. Winnice już w dawnych czasach charakteryzowały się wysoką gęstością nasadzeń. Występujące odmiany są tradycyjnymi odmianami tego obszaru (Trebbiano toscano, Vermentino i Ansonica), niekiedy uzupełnianymi bardziej współczesnymi odmianami (Chardonnay, Sauvignon), które charakteryzują wina świeże, lekko kwaskowate delikatne i owocowe.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Etykietowanie

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Synonim "Grenache" określa się jako alternatywę dla nazwy odmiany Alicante.

Obszar produkcji wina, na którym wytwarzane są produkty

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Dodatkowo oprócz prowincji: Piza, Livorno, Siena i Florencja uwzględnia się terytorium prowincji Arezzo, na którym dozwolony jest proces winifikacji produktów objętych ChNP.

Wskazanie odmian winogron

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Dodaje się możliwość umieszczenia na etykiecie specyfikacji dwóch odmian winorośli o podobnym kolorze spośród tych wskazanych w specyfikacji produktu. Muszą być one wymienione w porządku malejącym zgodnie z rzeczywistą ilością użytych winogron zgodnie z art. 50 ust. 1 lit. a) ppkt (ii) rozporządzenia nr 2019/33.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15969

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.437.42

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 18/12/2020
Data ogłoszenia: 18/12/2020