Publikacja specyfikacji zmienionej w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/20122019/C 434/12.

Publikacja specyfikacji zmienionej w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

(2019/C 434/12)

(Dz.U.UE C z dnia 27 grudnia 2019 r.)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

Wniosek o zatwierdzenie niniejszej zmiany nieznacznej jest dostępny w bazie danych DOOR Komisji.

SPECYFIKACJA PRODUKTU BĘDĄCEGO GWARANTOWANĄ TRADYCYJNĄ SPECJALNOŚCIĄ

"KARJALANPIIRAKKA"

Nr UE: TSG-FI-0015-AM01 - 8.5.2019

Finlandia

1.
Nazwy, które mają być zarejestrowane

"Karjalanpiirakka"

2.
Typ produktu

Klasa 2.24 Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.
Podstawy do rejestracji
3.1.
Czy produkt:

jest wynikiem sposobu produkcji lub przetwarzania odpowiadającego tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub środka spożywczego, lub jego skład odpowiada takiej praktyce;

jest wytwarzany z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników.

Czynniki determinujące tradycyjny sposób wytwarzania produktu "Karjalanpiirakka", którego nazwę można przetłumaczyć jako "tartaletka z Karelii" lub "pieróg z Karelii", są następujące: ciasto rozwałkowuje się możliwie jak najcieniej, aż do osiągnięcia przejrzystości, nadając mu kształt okrągłego lub owalnego pieroga o średnicy lub długości 10-24 cm, górą nakłada się nadzienie w odległości 1 cm lub 2 cm od krawędzi, a pokarbowane brzegi składa się do środka na wierzchu nadzienia w taki sposób, by środek pozostawał otwarty. Pieróg piecze się krótko w bardzo rozgrzanym piekarniku, co nadaje ciastu chrupiącą konsystencję i determinuje smak produktu.

3.2.
Czy nazwa:

jest tradycyjnie stosowana w odniesieniu do konkretnego produktu;

określa tradycyjny lub specyficzny charakter produktu.

Nazwa "Karjalanpiirakka" pojawiła się w latach 1600-1700 na terytorium prowincji Finlandii wschodniej, a następnie rozpowszechniła się w całej Finlandii, a nawet w Szwecji w wyniku przesiedlenia fińskich mieszkańców Karelii podczas drugiej wojny światowej. Tartaletkę o owalnym i otwartym kształcie, przypominającym pieróg, nazwano "Karjalanpiirakka", dosłownie "pieróg z Karelii", w czasach, gdy jej konsumpcja stała się powszechna poza Karelią.

4.
Opis
4.1.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, w tym jego najważniejszych cech fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych lub organoleptycznych, świadczących o jego szczególnym charakterze (art. 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia)

"Karjalanpiirakka" to słona, otwarta tartaletka, cienka, z delikatnego ciasta, w środku której znajduje się nadzienie. Jej wielkość wynosi zwykle od 7 do 20 cm. Jest ona przeważnie owalna, ale może również być okrągła. Ciasto nie przykrywa wierzchu nadzienia. Jego krawędzie są zagięte do środka i karbowane. Ciasto jest chrupiące. Ciasto stanowi około jedną trzecią całego produktu, a nadzienie - około dwie trzecie.

4.2.
Opis metody wytwarzania produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, obowiązkowo stosowanej przez producenta, w tym, w stosownych przypadkach, charakteru i właściwości używanych surowców lub składników oraz metody przygotowywania produktu (art. 7 ust. 2 rozporządzenia)

Aby przygotować "Karjalanpiirakka", należy najpierw ugotować nadzienie. Składają się na nie przeważnie: kasza jęczmienna lub ryż lub purée ziemniaczane. Można również stosować purée z warzyw (na przykład z brukwi, marchwi, rzepy, kapusty lub grzybów). Purée z ziemniaków można również przygotować z odwodnionych płatków ziemniaczanych.

Ciasto zagniata się z wodą, solą i mąką żytnią lub pszenną. Rozwałkowuje się je jak najcieniej, by było prawie przezroczyste, i formuje z niego małe pierogi. Cienkość ciasta warunkuje kruchość "Karjalanpiirakka". Brzegi ciasta składa się na wierzchu nadzienia i karbuje. Pierogi piecze się w bardzo gorącym piecu (250-300 C) przez 15-20 minut. Krótkie pieczenie i wysoka temperatura są niezbędne do zapewnienia smaku produktu.

W celu przygotowania nadzienia zagotowuje się do wrzenia 1 litr (1 kg) wody, mleka lub napoju mlecznego bez laktozy bądź wody i mleka w proszku lub mleka w proszku bez laktozy, mieszając z 2 dl (180 g) ryżu lub jęczmienia płatkowanego. Ryż gotuje się od pół godziny do godziny, a kaszę jęczmienną dłużej. Kaszę lub ryż można posolić. Ciasto przygotowuje się z 275-350 g mąki i 200 g wody.

Pieróg smaruje się często masłem, olejem lub roztworem wody i mleka lub wody i napoju mlecznego, zaraz po jego upieczeniu lub podgrzaniu. Czasami stosuje się również jajko.

4.3.
Opis najważniejszych elementów decydujących o tradycyjnym charakterze produktu (art. 7 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia)

Zachowały się zapisy o tradycyjnych tartaletkach w formie pieroga, składających się z ciasta i nadzienia, na obszarze geograficznym, który rozciąga się od Karelii po Syberię i Chiny. Karelia jest położona na peryferiach tego obszaru. Tartaletkę o owalnym i otwartym kształcie, przypominającym pieróg, nazwano "Karjalanpiirakka" (dosłownie "pieróg z Karelii") w czasach, gdy jej konsumpcja stała się powszechna poza Karelią.

Nazwa "Karjalanpiirakka" pojawiła się w latach 1600-1700 na terytorium obecnej Finlandii wschodniej, a następnie rozpowszechniła się w całej Finlandii, a nawet w Szwecji w wyniku przesiedlenia fińskich mieszkańców Karelii podczas drugiej wojny światowej. Pierwsze pisemne zapiski na temat "Karjalanpiirakka" pochodzą z 1686 r.

Czynniki determinujące tradycyjny sposób wytwarzania "Karjalanpiirakka" są następujące: ciasto rozwałkowuje się możliwie jak najcieniej, aż do osiągnięcia przejrzystości, nadając mu kształt okrągłego lub owalnego pieroga o średnicy lub długości 10-24 cm, górą nakłada się nadzienie w odległości 1 cm lub 2 cm od krawędzi, a pokarbowane brzegi składa się do środka na wierzchu nadzienia w taki sposób, by środek pozostawał otwarty. Pieróg piecze się krótko w bardzo rozgrzanym piekarniku, co nadaje ciastu chrupiącą konsystencję i determinuje smak produktu.

1 Dz.U L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024