Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

(2019/C 394/06)

(Dz.U.UE C z dnia 21 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"DEALU MARE"

PDO-RO-A1079 - AM01

Data złożenia wniosku: 3.8.2017

1.
Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis zmiany i powody jej wprowadzenia
2.1.
Wprowadzono zmiany dotyczące zbiorów niektórych odmian winorośli

Niektóre odmiany winorośli objęte specyfikacją mogą potencjalnie przynosić wyższe zbiory w ramach przedmiotowej kontrolowanej nazwy pochodzenia (DOC), w związku z czym niezbędne jest zmodyfikowanie zbiorów polegające na ich zwiększeniu w przypadku odmian Crâmpoș ie selecț ionată, Negru de Drăgăș ani oraz Pinot gris.

Wprowadzono zmiany w sekcji "Maksymalne zbiory" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale IV specyfikacji dotyczącej uprawy winorośli i produkcji wina.

2.2.
Wyznaczony obszar produkcji zmodyfikowano w celu włączenia do niego dwóch gmin wraz z wchodzącymi w ich skład wsiami

Cechy charakterystyczne klimatu i terenu gmin Apostolache i Iordăcheanu zlokalizowanych w okręgu Prahova oraz wchodzących w ich skład wsi Iordăcheanu, Moceș ti i Plavia są podobne do tych panujących na pozostałej części przedmiotowego obszaru, w związku z czym należy je włączyć do obszaru geograficznego objętego nazwą pochodzenia. Gminy te powstały w wyniku podziału administracyjnego na poziomie okręgów, a winnice będące w posiadaniu właścicieli (którzy odzyskali tytuł własności po upadku reżimu komunistycznego) znajdują się na ich terenie.

Wprowadzono zmiany w sekcji "Wyznaczony obszar geograficzny" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale III pkt 3 specyfikacji dotyczącej wyznaczonego obszaru produkcji.

2.3.
Suplement dotyczący związku z obszarem geograficznym

W rozdziale II specyfikacji oraz w sekcji "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu wprowadzono zmiany, aby opisać czynniki ludzkie istotne dla tego związku w celu uzupełnienia informacji i uzasadnienia wykorzystania nazwy pochodzenia.

Specyfikację oraz jednolity dokument uzupełniono o szczegółowe informacje dotyczące jakości oraz charakterystycznych cech produktu dla każdej kategorii win białych/różowych/czerwonych w celu uzupełnienia informacji i uzasadnienia stosowania nazwy pochodzenia.

W specyfikacji oraz w jednolitym dokumencie przeredagowano opis związku przyczynowego, tak aby przedstawione szczegółowe informacje zawierały opis związku przyczynowego między charakterystycznymi naturalnymi cechami wyznaczonego obszaru, jeżeli chodzi o cechy charakterystyczne win białych/różowych/czerwonych.

2.4.
Prezentacja organoleptycznych cech charakterystycznych win dla każdej z kategorii win białych/różowych/czerwonych

W celu zachowania przejrzystości i obiektywizmu konieczne jest szczegółowe opisanie organoleptycznych cech charakterystycznych win dla każdej z następujących kategorii win: białych/różowych/czerwonych.

Wprowadzono zmiany w sekcji "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale XI lit. b) specyfikacji.

2.5.
Prezentacja analitycznych cech charakterystycznych win dla każdej z kategorii win białych/różowych/czerwonych zgodnie z przepisami

W celu zachowania przejrzystości konieczne jest szczegółowe opisanie analitycznych cech charakterystycznych win dla każdej z kategorii win białych/różowych/czerwonych zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Wprowadzono zmiany w sekcji "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu oraz w rozdziale XI lit. a) specyfikacji.

2.6.
Szczegółowe informacje dotyczące warunków wprowadzania do obrotu

Na potrzeby wprowadzenia do obrotu wino jest transportowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, z należytym uwzględnieniem przepisów dotyczących sporządzania określonych dokumentów.

Wino dostarczane luzem należy zgłaszać do lokalnego inspektoratu, a dokumentom, na podstawie których jest ono rozprowadzane, musi towarzyszyć certyfikat zaświadczający o prawie do wprowadzenia danego wina do obrotu.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Dealu Mare

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe

Z perspektywy zapachowej wina mają aromat owoców egzotycznych, gruszek, nuty kwiatowe kwiatów winorośli, skoszonego siana, jaśminu i kwiatu akacji; ich barwa jest zazwyczaj w odcieniach żółci, cytrynowa, słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.

Wina są świeże, owocowe i lekko mineralne dzięki glebie we wschodniej części masywu Dealu Mare składającej się z wapienia sarmackiego, gliny i piaskowca, które są idealne dla odmian Pinot gris i Riesling. Wyczuwalne są w nich nuty moreli, cytrusów, owoców egzotycznych lub delikatnych przypraw.

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki wynosi jedynie 350,00 mg/l w przypadku win z Valea Călugă-rească.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 5,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina różowe

Wina różowe mają aromaty owoców egzotycznych i cytrusów, a ich smak jest świeży, orzeźwiający, żywy; mają dobrą kwasowość i są zrównoważone; są to wina o owocowym posmaku oraz o jasnej różowobrzoskwiniowej do umiarkowanej różowopomarańczowej barwie.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 5,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone

Wina czerwone charakteryzują się finezją, niską zawartością tanin, aksamitnością i intensywnością barwy.

Są to wina o delikatnym aromacie dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, czarnych owoców leśnych, a niekiedy cynamonu i słodkich migdałów. Ich smak jest bogaty, pełny, harmonijny, czuć w nim dobrze zintegrowaną kwasowość oraz smak tanin i charakterystyczne aromaty; barwa win obejmuje różne odcienie: od rubinowoczerwonej, przez barwę owocu granatu po ciemnoczerwoną.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

DOZWOLONE PRAKTYKI

Praktyka uprawy

-
Gęstość obsady: minimum 3 000 roślin/ha lub minimum 75 % żywotnych roślin w stosunku do planowanej gęstości.
-
Plantacje, z których otrzymywane są wina opatrzone kontrolowaną nazwą pochodzenia (DOC), muszą mieć czystość odmianową na poziomie co najmniej 85 %; podkładka z innych odmian na tych plantacjach może pochodzić wyłącznie z odmian rodzaju Vitis vinifera. Winogrona należące do takich odmian należy oddzielać podczas zbiorów od winogron odmiany wykorzystywanej do produkcji wina, któremu przyznano nazwę pochodzenia.
b)
Maksymalne zbiory

Według zawartości cukru podczas zbiorów (cules la înnobilarea boabelor "CIB" [zbiór w czasie, gdy owoce winogron są dotknięte szlachetną pleśnią]).

10 000 kg winogron z hektara

Według zawartości cukru podczas zbiorów (cules târziu "CT" [późny zbiór]).

12 000 kg winogron z hektara

Według zawartości cukru podczas zbiorów (cules la maturitate deplină "CMD" [zbiór przy pełnej dojrzałości]).

14 000 kg winogron z hektara

Dla win o minimalnej zawartości cukrów 240 g/l podczas zbiorów (cules la înnobilarea boabelor "CIB" [zbiór w czasie, gdy owoce winogron są dotknięte szlachetną pleśnią]).

65 hektolitrów z hektara

Dla win o minimalnej zawartości cukrów 220 g/l podczas zbiorów (cules târziu "CT" [późny zbiór]).

78 hektolitrów z hektara

Dla win o minimalnej zawartości cukrów 187 g/l podczas zbiorów (cules la maturitate deplină "CMD" [zbiór przy pełnej dojrzałości]).

91 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny Okręg Prahova
1.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-BOLDEŞTI"
-
miasto Boldeș ti-Scăieni i podlegająca mu administracyjnie miejscowość Seciu; - gmina Bucov - wsie Pleaș a i Bucov; - gmina Plopu - wsie Gâlmeia i Plopu.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-BOLDEŞTI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: SECIU, DEALU FRUMOS, VALEA CORBULUI.

2.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-VALEA CĂLUGĂREASCĂ"
-
gmina Valea Călugărească - wsie Valea Călugărească, Valea Largă, Valea Nicovani, Valea Poienii, Valea Mantei, Valea Popii, Valea Ursoi, Vârfurile, Schiau, Răchieri i Valea Săracă,
-
gmina Bucov - wsie Chiț orani, Valea Orlei, Bucov i Bighilin,
-
gmina Albeș ti - Paleologu - wieś Albeș ti - Paleologu,
-
miasto Urlaț i i podlegająca mu administracyjnie miejscowość Valea Mieilor.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-VALEA CĂLUGĂREASCĂ" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: CHIŢORANI, VALEA ORLEI, VALEA POPII, VALEA SĂRACĂ, VALEA MANTEI, VALEA POIENII, VALEA NICOVANI, VALEA LARGĂ, VALEA MIEILOR.

3.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-URLAŢI"
-
miasto Urlaţi i podlegające mu administracyjnie miejscowości Urlaţi, Arioneştii Noi, Arioneştii Vechi, Cherba, Măruntiş, Orzoaia de Jos, Orzoaia de Sus, Valea Bobului, Valea Crângului, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman, Valea Urloi, Jercălăi,
-
gmina Apostolache - wieś Apostolache,
-
gmina Iordăcheanu - wieś Iordăcheanu, Moceș ti i Plavia.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-URLAŢI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: VALEA PIETREI, VALEA BOBULUI, VALEA NUCETULUI, VIA DOMNEASCĂ, VALEA URLOI, VALEA SEMAN, VALEA CRÂNGULUI.

4.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-CEPTURA"
-
gmina Ceptura - wsie Ceptura de Jos, Ceptura de Sus, Malu Roș u, Rotari i Ș oimeș ti,
-
gmina Fântânele - wsie Fântânele i Bozieni.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-CEPTURA" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: MALU ROŞU, VALEA GARDULUI, VALEA MĂNĂSTIRII.

5.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-TOHANI"
-
gmina Gura Vadului - wsie Gura Vadului, Perș unari i Tohani,
-
gmina Vadu Săpat - wsie Vadu Săpat, Ghinoaica i Ungureni,
-
gmina Călugăreni - wsie Călugăreni i Valea Scheilor,
-
gmina Jugureni - wsie Jugureni i Boboci.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-TOHANI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: VÂRFUL CU DOR, GURA VADULUI, DUMBRAVA, VADU SĂPAT.

Okręg Buzău

6.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-BREAZA"
-
gmina Breaza - wsie Breaza, Bădeni, Greceanca, Văleanca-Vilăneș ti i Vispeș ti,
-
gmina Năeni - wsie Năeni, Finț eș ti, Fântânele, Prosca i Vârf,
-
gmina Săhăteni - wsie Săhăteni i Istriț a de Jos.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-BREAZA" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: BREAZA, GRECEANCA, NĂENI, VISPEŞTI, FINŢEŞTI, SĂHĂTENI.

7.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-MEREI"
-
gmina Merei - wsie Merei, Dealul Viei, Ciobănoaia, Izvoru Dulce, Gura Sărăț ii, Nenciuleș ti,
-
Dobrileşti, Sărata Monteoru, Valea Puţului-Merei, Ogrăzile,
-
gmina Ulmeni - wieś Vâlcele.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-MEREI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: IZVORU DULCE, GURA SĂRĂŢII, DEALUL VIEI, DOBRILEŞTI, NENCIULEŞTI, VALEA PUŢULUI, CIOBĂNOAIA.

8.
Podnazwa pochodzenia "DEALU MARE-ZOREŞTI"
-
gmina Verneș ti - wsie Verneș ti, Zoreș ti, Săsenii pe Vale, Săsenii Noi, Săsenii Vechi, Niș cov, Nenciu, Cârlomă-neș ti i Cândeș ti.

Do podnazwy pochodzenia "DEALU MARE-ZOREŞTI" można dodać jedną z następujących nazw konkretnych winnic: VALEA TEANCULUI, DEALUL ZORILOR, NIŞCOV

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Busuioacă de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovâi, Muscat violet cyperus, Tămâioasă violetă

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos tinto

Cabernet Franc N

Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Barbera N

Băbească neagră N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Crăcana, Rară neagră, Căldăruşă, Serecsia

Grasă de Cotnari B - Dicktraube, Grasă, Köver szölö

Crâmpoşie selecţionată B

Grenache Noir N

Fetească albă B - Păsărească albă, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Fetească regală B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dănăș ană, Galbenă de Ardeal

Fetească neagră N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii

Pinot Gris G - Affumé, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot Blanc B - Pinot Bianco

Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Petit Verdot N

Nebbiolo N

Negru de Drăgăș ani N

Novac N

Negru Aromat N

Mourvedre N

Merlot N - Bigney rouge

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon verde

Tămâioasă românească B - Busuioacă de Moldova, Muscat blanc à petit grains

Tămâioasă românească B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

Viognier B - Bergeron, Barbin, Rebolot, Greffou, Picotin Blanc, Vionnier

Viognier B - Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer

Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

8.
Opis związku lub związków
a)
Opis czynników ludzkich istotnych z punktu widzenia związku z obszarem geograficznym

Pierwsze dokumenty w formie pisemnej, w których mowa jest o istnieniu uprawy winorośli w tych częściach kraju, pochodzą z XIV i XV wieku. Z dokumentów tych wynika, że miejscowości Ceptura, Valea Călugărească, Valea Mantei i Valea Popii były znane i cenione ze względu na jakość produkowanych tam win. Z dokumentów pochodzących z tamtych czasów wynika, jak się wydaje, że najbardziej znanym obszarem uprawy winorośli był obszar "Cepturile", znany później jako "Cepturi", a dziś jako "Ceptura".

W przeszłości winorośle z tej winnicy były dobrze i harmonijnie reprezentowane przez uprawy kilku odmian zmieszane w dobrej proporcji, dzięki czemu wino z nich pochodzące było bardzo pożądane. Z biegiem czasu uprawa winorośli stała się tradycją, która przechodziła z pokolenia na pokolenie i jest elementem życia we wsiach, w których uprawia się winorośl. W okresie przed inwazją filoksery winiec w Dealu Mare uprawiano około 20 podstawowych odmian - od trzech do czterech w jednym miejscu - dzięki czemu powstałe wino miało wyraźne cechy. Inwazja filoksery zgłoszona po raz pierwszy w Dealu Mare (w Chiț orani w 1884 r.) była krytycznym momentem w rozwoju winnicy. Szybko spowodowała ona ogromne szkody w uprawie winorośli na tym obszarze, powodując jej znaczne przekształcenie.

Po tym wydarzeniu winnice zostały odtworzone: w dużej mierze z francuskich odmian, ale też z odmian rumuńskich. W okresie międzywojennym do produkcji wina wykorzystywano następujące odmiany: dla win białych Fetească albă, Tămâioasă românească, ale także Aligote, Sauvignon i Traminer, natomiast dla win czerwonych Feteasca neagră, Pinot noir i Merlot. Pierwsze przepisy regulujące uprawę winorośli i produkcję wina wprowadzono w 1915 r.

b)
Informacje o jakości i cechach produktu

Wina wytwarzane są głównie jako wina odmianowe (jednogatunkowe), ale także jako różne mieszanki na podstawie co najmniej dwóch-trzech win. Najbardziej powszechnie wykorzystywane odmiany to Cabernet Sauvignon, Merlot i Fetească neagră, przy czym o proporcjach decydują producenci w miejscu mieszania według potencjału odmian przeznaczonych do mieszanych odnotowanego dla danego roku zbiorów.

Wina białe mają zrównoważoną strukturę i dobrą kwasowość dzięki południowowschodniej ekspozycji stoków oraz dzięki praktykom uprawy (na ogół średniowysokie stoki, stosowanie systemów wsparcia, które zapewniają dobre rozmieszczenie powierzchni liści, oraz produkcja odpowiednia dla optymalnego dojrzewania winogron).

Klimat kontynentalny umiarkowany sprzyja produkcji win białych o optymalnej równowadze między zawartością alkoholu, kwasowością a zawartością cukrów, aromatach owoców egzotycznych, gruszek, nutach zapachowych kwiatów winorośli, skoszonego siana, kwiatu akacji i barwie od cytrynowożółtej do słomkowożółtej z zielonkawymi refleksami.

Smak win jest świeży, owocowy i lekko mineralny dzięki glebom we wschodniej części masywu Dealu Mare składającym się z wapienia sarmackiego, gliny i piaskowca. Wina mają zapach moreli, cytrusów, owoców egzotycznych, można w nich wyczuć delikatny zapach przypraw; w przypadku win pochodzących z gleb szkieletowych (o wysokiej zawartości węglanu wapnia) zachowują aromaty i świeżość.

Wina różowe mają aromaty owoców egzotycznych i cytrusów, ich smak jest świeży, orzeźwiający, żywy, ma dobrą kwasowość i jest zrównoważony; wina mają owocowy posmak.

Wina czerwone charakteryzują się finezją, niską zawartością tanin, aksamitnością i intensywnością barwy dzięki obecności brązowo-czerwonych gleb bogatych w sole żelaza i składających się z czerwonej gliny, margli i drobnych, czerwonawych piasków w zachodniej części masywu Dealu Mare (co sprzyja powstawaniu pełnego i dobrze zintegrowanego smaku tanin wyczuwalnego zwłaszcza w winach z odmian Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră i Shyraz).

Zidentyfikowane aromaty obejmują aromaty dojrzałych czerwonych owoców, czarnych owoców leśnych, cynamonu i słodkich migdałów; smak win jest pełny i bogaty; kwasowość i smak tanin są dobrze zintegrowane, a aromaty charakterystyczne. Wina mają barwę od rubinowoczerwonej do barwy owocu granatu/ciemnoczerwonej.

c)
Związek przyczynowy

Wyznaczony obszar objęty nazwą pochodzenia ma korzystne położenie dzięki schronieniu, jakie dają podkarpackie wzgórza, które stopniowo stają się coraz wyższe i stanowią osłonę przed zimnymi prądami z północy, północnego zachodu i północnego wschodu, co pomaga zapewnić zatrzymywanie zasobów heliotermicznych na tym obszarze. Dzięki takim warunkom otrzymuje się optymalną dojrzałość odmian oraz zachowane zostają podstawowe aromaty win, zwłaszcza win czerwonych.

Klimat kontynentalny umiarkowany obszaru geograficznego, który sprzyja prawidłowej fotosyntezie i pozwala osiągnąć optymalną dojrzałość winogron, przyczynia się do uzyskania dobrej równowagi cukru i kwasowości oraz świeżych, owocowych cech win białych/różowych, a także do optymalnej struktury fenolowej i dobrego stężenia tanin w winach czerwonych.

W zachodniej części masywu Dealu Mare obecne są rodzaje gleby zawierające czerwoną glinę i margle, o wysokiej zawartości tlenku żelaza, dzięki czemu możliwa jest produkcja win czerwonych o aromatach owoców leśnych, oleistych i harmonijnych.

Wina czerwone takie jak Merlot i Fetească neagră otrzymywane z plantacji znajdujących się głównie w górnej części zboczy ze względu na to, że są to odmiany, które lubią słońce i których produkcja jest zrównoważona, osiągają optymalną dojrzałość w okresie od września do końca października w warunkach, w których ekspozycja na światło słoneczne i jego natężenie sprzyjają nagromadzeniu się wystarczającej ilości cukrów do wytworzenia podstawowych aromatów czarnych owoców leśnych, przypraw, dojrzałych czerwonych owoców, o oleistym charakterze, roślinno-ziołowych oraz o krągłym i spójnym smaku. W znanych ośrodkach takich jak Ceptura, Tohani i Merei wina czerwone są mocniejsze i bardziej żywiołowe, a ich barwa jest bardziej intensywna; cechy te powstają dzięki obfitym zasobom heliotermicznym i lekkiej strukturze gleb w tych obszarach.

Gleby szkieletowe o wysokiej zawartości węglanu wapnia sprzyjają powstawaniu aromatycznych, świeżych win o zauważalnym, kwiatowym charakterze.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

BRAK

LINK DO SPECYFIKACJI PRODUKTU

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_dealu_mare_modif_cf_cererii_1225_din_11.08.2014_si_noti-fic_2019_no_track_changes_0.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024