(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2019 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
SPECYFIKACJA PRODUKTU BĘDĄCEGO GWARANTOWANĄ TRADYCYJNĄ SPECJALNOŚCIĄ
"AMATRICIANA TRADIZIONALE"
Nr UE: TSG-IT-02390 - 31.1.2018
"Włochy"
SKŁADNIKI OBOWIĄZKOWE
Składniki tradycyjnie wykorzystywane do produkcji "Amatriciana Tradizionale", jako udział w całości produktu końcowego, to:
ZALECANE SKŁADNIKI
Starty ser pecorino z Amatrice lub Pecorino Romano ChNP z regionu Lacjum.
Ser pecorino z Amatrice, wytwarzany ze świeżego mleka owczego, posiada następujące właściwości:
W odróżnieniu od innych podobnych sosów, w przypadku "Amatriciana Tradizionale" nie przewiduje się wykorzystywania składników takich jak czosnek, cebula czy boczek, które są wykorzystywane w większości dodatków do potraw z makaronu i sosów do makaronu.
METODA PRZYGOTOWYWANIA PRODUKTU
Do przygotowania "Amatriciana Tradizionale" można wykorzystać wyłącznie składniki wymienione w pkt 4.2 w podanych ilościach. W zależności od rodzaju opisanego w pkt 4.1 istnieją dwie różne metody wytwarzania.
Sos do natychmiastowego podania
Po zdjęciu skóry z podgardla wieprzowego i pokrojeniu go w paski smaży się je na oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, w rondlu lub na patelni na małym ogniu.
Smaży się do momentu, aż "piana" wytworzona przez podgardle wieprzowe wyschnie, po czym dodaje się wino białe.
Gdy paski podgardla wieprzowego nabiorą złotego koloru, wyjmuje się je z rondla i odstawia na bok. Do tego samego rondla wlewa się pomidorową "passatę" lub pulpę, dodając sól, świeżą lub suszoną paprykę chili lub świeży lub suszony pieprz. Doprowadza się do wrzenia i gotuje na dużym ogniu przez 10-20 minut, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Następnie dodaje się paski podgardla wieprzowego i gotuje przez kolejne 5-10 minut.
Sos do podania w późniejszym terminie
Po zdjęciu skóry z podgardla wieprzowego i pokrojeniu go w paski smaży się je na oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, w odpowiednim rondlu.
Smaży się do momentu, aż "piana" wytworzona przez podgardle wieprzowe wyschnie, po czym dodaje się wino białe.
Gdy paski podgardla wieprzowego nabiorą złotego koloru, wlewa się pomidorową "passatę" lub pulpę, dodając sól, świeżą lub suszoną paprykę chili lub świeży lub suszony pieprz. Gotuje się, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Następnie sos wlewa się do pojemników do przechowywania żywności, zamykanych hermetycznie i poddanych obróbce termicznej, po czym etykietuje się pojemniki.
Po przygotowaniu sos przeznaczony do spożycia w późniejszym terminie może być głęboko mrożony.
Gwarantowaną tradycyjną specjalność "Amatriciana Tradizionale" do późniejszego spożycia należy pakować i etykietować w odpowiednich pojemnikach do przechowywania żywności o pojemności do 5 kg.
W przypadku obu rodzajów zaleca się, aby po dodaniu "Amatriciana Tradizionale" do makaronu zetrzeć na potrawę ser pecorino z Amatrice lub Pecorino Romano ChNP z regionu Lacjum.
Charakter i cechy wykorzystywanych składników, jak również tradycyjny proces produkcji, nadają "Amatriciano Tradizionale" jego unikalne cechy, które podkreślają smak dojrzałego podgardla wieprzowego i sera pecorino; przepis pochodzi z Amatrice i ma swoje korzenie w społecznej i gospodarczej historii tego regionu.
Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.
06.05.2025W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2019.393.12 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 20/11/2019 |
Data ogłoszenia: | 20/11/2019 |