Publikacja wniosku o zmianę zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2006/C 316/02)
(Dz.U.UE C z dnia 22 grudnia 2006 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
Wniosek o zmianę zgodnie z art. 9 i art. 17 ust. 2
"MÜNCHENER BIER"
Nr WE DE/PGI/117/0516
CHNP () CHOG (X)
Wnioskowane zmiany
Pozycja(-e) w opisie:
..................................................Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
grafika
Zmiana(-y):
Opis:
Wniosek dotyczy sprostowania błędów, które wystąpiły w trakcie uproszczonej procedury rejestracji. W 1997 r. w bardzo krótkim okresie czasu musiała zostać przedłożona specyfikacja. Doprowadziło to do wystąpienia błędów, które zostały wykryte dopiero teraz. W odniesieniu do technologii warzenia piwa zmiany są nieznaczne. Według wiedzy ekspertów zmiany związane ze sprostowaniem nie będą odczuwalne przez przeciętnego konsumenta.
Łącznie wykryto sześć błędów.
W przypadku odmiany "Hefeweizen" sam wnioskodawca popełnił podczas przygotowania specyfikacji wewnętrzny błąd transkrypcji w odniesieniu do barwy.
W przypadku odmian "Export hell, Export dunkel, Bockbier i Oktoberfestbier" błędy dotyczą poziomu goryczki, zaś w przypadku odmiany "Export dunkel" także barwy piwa i zostały przekazane przez członków stowarzyszenia wnioskodawcy. Niniejszy wniosek ma ca celu skorygowanie błędów.
W związku z powyższym wnioskuje się o wprowadzenie do specyfikacji zarejestrowanej nazwy "Münchener Bier" następujących zmian:
a) dla "Export Hell" zmiana zawartości substancji gorzkich (EBU):
z 17,0 - 26,0 jednostek
na 15,0 - 26,0 jednostek
b) dla "Export Dunkel" zmiana zawartości substancji gorzkich (EBU):
z 18,0 - 24,0 jednostek
na 15,0 - 24,0 jednostek
oraz z 42,0 - 55,0 jednostek
zmiana barwy (EBC): na 42,0 < 60,0 jednostek
c) dla "Hefeweizen Hell" zmiana barwy (EBC):
z 11,0 - 16,0 jednostek
na 11,0 - 20,0 jednostek
d) dla "Bockbier" zmiana zawartości substancji gorzkich (EBU):
z 21,0 - 32,5 jednostek
na 18,0 - 32,5 jednostek
e) dla "Oktoberfestbier" zmiana zawartości substancji gorzkich (EBU):
z 18,0 - 28,0 jednostek
na 16,0 - 28,0 jednostek
Dowód pochodzenia:
Zgodnie z art. 2 w powiązaniu z art. 1 rozporządzenia (WE) 383/2004 należy podać wszystkie ważne wymogi dotyczące produkcji i wprowadzenia do obrotu. Wymóg ten obejmuje odtworzenie historii produktu od konsumenta do producenta oraz w razie potrzeby dalsze. Dodatkowo identyfikowalność jest obecnie regulowana prawnie (art. 18 "Monitorowanie" rozporządzenia (WE) 178/2002).
W przedmiotowym przypadku dotyczy to również wody wykorzystywanej do warzenia piwa.
W związku z powyższym wnioskuje się o wprowadzenie do specyfikacji następującego tekstu:
Identyfikacja pochodzenia "Münchener Bier" jako piwa pochodzącego z Monachium jest zapewniona poprzez oznakowanie wydrukowane na etykiecie (oznakowanie partii) i/lub poprzez datę przydatności do spożycia w powiązaniu z dokumentacją prowadzoną w browarach członkowskich. Dokumenty dostawy, księgi warzenia, skomputeryzowane wykazy itd. stanowią uzupełnienie dokumentacji w ramach wewnętrznych indywidualnych systemów wykorzystywanych w browarach.
Na podstawie art. 18 "Monitorowanie" rozporządzenia (WE) 178/2002 obowiązującego od dnia 1 stycznia 2005 r. istniejące odpowiednie systemy wewnętrzne zostały częściowo zmodernizowane. W ten sposób na zapytania konsumentów i/lub władz dotyczące rzeczywistego pochodzenia można udzielić jeszcze szybszej odpowiedzi.
Dzięki zastosowaniu urządzeń pomiarowych (w tym indukcyjnych mierników przepływu), które w niektórych przypadkach zamontowane są bezpośrednio w studniach, oraz specjalnych zbiorników i/lub systemu rurociągów, jak również dzięki obliczeniom wiarygodności, w każdej chwili można wykazać, że specjalna woda z Monachium opisana w pkt 4.5 jest rzeczywiście stosowana do produkcji piwa.
Etykietowanie
Nazwy "Münchener Bier" i "Münchner Bier" różnią się jedynie występowaniem litery "e" po literach "Münch..". Jest to spowodowane osobliwością językową występującą w regionie Monachium/Bawarii, gdzie litera "e" jest w niektórych słowach "połykana", zarówno w piśmie, jak i w mowie. Jednak znaczenie słowa nie ulega zmianie. W szczególności w przedmiotowym przypadku jest to ten sam produkt i "połknięcie" litery "e" nie ma na to żadnego wpływu, również w odniesieniu do pochodzenia. W Bawarii pod słowami "münchnerisch" i "münchenerisch" rozumie się to samo. Zasada ta powinna obowiązywać przynajmniej w całej Europie. W związku powyższym wnioskuje się o wprowadzenie w pkt 4.8 następujących zmian:
Etykieta piwa opiera się na opisie produktu "Münchener Bier" lub "Münchner Bier" w powiązaniu z jednym z gatunków piwa wymienionych w pkt 4.2.
UAKTUALNIONE STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"MÜNCHENER BIER"
Nr WE DE/PGI/117/0516/24.4.2003
CHNP () CHOG (X)
grafika