Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 25 marca 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej

Na podstawie art. 13 § 6 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§  1.
W Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124) w części drugiej: Tabela Stawek Celnych wprowadza się następujące zmiany:
1)
w dziale 1 - Zwierzęta żywe - pozycje towarowe określone kodami PCN 0101 90 19 0, 0101 90 90 0, 0104 10 30 0, 0104 10 80 0, 0104 20 90 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe:
0101 90 - Pozostałe:
- - Konie:
0101 90 19 0 - - - Pozostałe szt. 20 13 0 0 0 0 0 0
0101 90 90 0 - - Muły i osłomuły szt. 20 13 10,4 0 0 0 0 0 0 0 0
0104 Owce i kozy, żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego

roku życia)

szt. 20 51 14 0 0 0 0 0 0 0
0104 10 80 0 - - - Pozostałe szt. 20 51 14 0 0 0 0 0 0 0
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe szt. 20 51 14 0 0 0 0 0 0 0 0

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe:
0101 90 - Pozostałe:
- - Konie:
0101 90 19 0 - - - Pozostałe szt. 20 13 0 0 0 0 0 0 0
0101 90 90 0 - - Muły i osłomuły szt. 20 13 10,4 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0104 Owce i kozy, żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego

roku życia)

szt. 20 51 14 0 0 0 0 0 0 0 0
0104 10 80 0 - - - Pozostałe szt. 20 51 14 0 0 0 0 0 0 0 0
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe szt. 20 51 14 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2)
w dziale 2 - Mięso i podroby jadalne - pozycje towarowe określone kodami PCN 0204, 0206 41 80 0, 0206 80 99 0, 0206 90 99 0, 0207 14 91 0, 0207 27 91 0, 0210 91 00 0, 0210 92 00 0, 0210 93 00 0, 0210 99 21 0, 0210 99 29 0, 0210 99 31 0, 0210 99 39 0, 0210 99 60 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0204 Mięso baranie i kozie, świeże, chłodzone lub mrożone:
0204 10 00 0 - Tusze i półtusze z

jagniąt, świeże lub

chłodzone

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
- Pozostałe mięso baranie,

świeże lub chłodzone:

0204 21 00 0 - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 - - Pozostałe kawałki z

kośćmi:

0204 22 10 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 30 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 50 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 90 0 - - - Pozostałe - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 23 00 0 - - Bez kości - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 30 00 0 - Tusze i półtusze z

jagniąt, mrożone

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
- Pozostałe mięso baranie,

mrożone:

0204 41 00 0 - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 - - Pozostałe kawałki z

kośćmi:

0204 42 10 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 30 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 50 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 90 0 - - - Pozostałe - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 43 - - Bez kości:
0204 43 10 0 - - - Jagnięce - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 43 90 0 - - - Pozostałe - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 25
0204 50 - Mięso kozie:
- - Świeże lub chłodzone:
0204 50 11 0 - - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 13 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 15 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 19 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
0204 50 31 0 - - - - Kawałki z kośćmi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 39 0 - - - - Kawałki bez kości - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
- - Mrożone:
0204 50 51 0 - - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 53 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 55 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 59 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
0204 50 71 0 - - - - Kawałki z kośćmi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 79 0 - - - - Kawałki bez kości - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0
0206 Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Wieprzowe mrożone:
0206 41 - - Wątroby:
0206 41 80 0 - - - Pozostałe - 20 10
0206 80 - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - Pozostałe:
0206 80 99 0 - - - Baranie i kozie - 20 20 14 0 0 0 0 0 0 0
0206 90 - Pozostałe, mrożone:
- - Pozostałe:
0206 90 99 0 - - - Baranie i kozie - 20 20 0 0 0 0 0 0
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku

Gallus domesticus:

0207 14 - - Kawałki i podroby

mrożone:

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki - 60 minimum 0,6 EUR/kg 76 maksimum 1,28 EUR/kg 10 28 10 10 10 30
- Z indyków:
0207 27 - - Kawałki i podroby,

mrożone:

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki - 60 minimum 0,6 EUR/kg 76 maksimum 1,28 EUR/kg 10 28 10 10 10 30
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- Pozostałe, włączając

jadalne mąki i mączki z

mięsa lub podrobów:

0210 91 00 0 - - Z naczelnych - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 20 20 20 20 20 20 15
0210 92 00 0 - - Z wielorybów, delfinów

i morświnów (ssaki z

rzędu waleni); z

manatów i krów

morskich (ssaki z

rzędu syren)

- 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 20 20 20 20 20 20 15
0210 93 00 0 - - Z gadów (włączając z

węży i z żółwi)

- 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 - - Pozostałe:
- - - Mięso:
- - - - Baranie i kozie:
0210 99 21 0 - - - - - Z kośćmi - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 22,8 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 29 0 - - - - - Bez kości - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 22,8 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 31 0 - - - - Z reniferów - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 39 0 - - - - Pozostałe - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 20 20 20 20 20 20 15
- - - Podroby:
0210 99 60 0 - - - - Baranie i kozie - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 22,8 0 20 20 20 20 20 20 15

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0204 Mięso baranie i kozie, świeże, chłodzone lub mrożone:
0204 10 00 0 - Tusze i półtusze z

jagniąt, świeże lub

chłodzone

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
- Pozostałe mięso baranie,

świeże lub chłodzone:

0204 21 00 0 - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 - - Pozostałe kawałki z

kośćmi:

0204 22 10 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 30 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 50 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 22 90 0 - - - Pozostałe - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 23 00 0 - - Bez kości - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 30 00 0 - Tusze i półtusze z

jagniąt, mrożone

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
- Pozostałe mięso baranie,

mrożone:

0204 41 00 0 - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 - - Pozostałe kawałki z

kośćmi:

0204 42 10 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 30 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 50 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 42 90 0 - - - Pozostałe - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 43 - - Bez kości:
0204 43 10 0 - - - Jagnięce - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 43 90 0 - - - Pozostałe - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 25
0204 50 - Mięso kozie:
- - Świeże lub chłodzone:
0204 50 11 0 - - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 13 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 15 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 19 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
0204 50 31 0 - - - - Kawałki z kośćmi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 39 0 - - - - Kawałki bez kości - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - Mrożone:
0204 50 51 0 - - - Tusze i półtusze - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 53 0 - - - Krótkie ćwierci

przednie

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 55 0 - - - Grzbiety i/lub

środki

- 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 59 0 - - - Nogi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Pozostałe:
0204 50 71 0 - - - - Kawałki z kośćmi - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0204 50 79 0 - - - - Kawałki bez kości - 25 64 17,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0206 Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Wieprzowe mrożone:
0206 41 - - Wątroby:
0206 41 80 0 - - - Pozostałe - 20 10 0 0 0 0 0
0206 80 - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - Pozostałe:
0206 80 99 0 - - - Baranie i kozie - 20 20 14 0 0 0 0 0 0 0 0
0206 90 - Pozostałe, mrożone:
- - Pozostałe:
0206 90 99 0 - - - Baranie i kozie - 20 20 0 0 0 0 0 0 0
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku

Gallus domesticus:

0207 14 - - Kawałki i podroby

mrożone:

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki - 60 minimum 0,6 EUR/kg 76 maksimum 1,28EUR/kg 10 10 10 10 10 30
- Z indyków:
0207 27 - - Kawałki i podroby,

mrożone:

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki - 60 minimum 0,6 EUR/kg 76 maksimum 1,28 EUR/kg 10 10 10 10 10 30
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- Pozostałe, włączając

jadalne mąki i mączki z

mięsa lub podrobów:

0210 91 00 0 - - Z naczelnych - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 92 00 0 - - Z wielorybów, delfinów

i morświnów (ssaki z

rzędu waleni); z

manatów i krów

morskich (ssaki z

rzędu syren)

- 35 22 + maksimum 3,12EUR/kg 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 93 00 0 - - Z gadów (włączając z

węży i z żółwi)

- 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 - - Pozostałe:
- - - Mięso:
- - - - Baranie i kozie:
0210 99 21 0 - - - - - Z kośćmi - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 22,8 0 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 29 0 - - - - - Bez kości - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 22,8 0 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 31 0 - - - - Z reniferów - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 0 20 20 20 20 20 20 15
0210 99 39 0 - - - - Pozostałe - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 0 20 20 20 20 20 20 15
- - - Podroby:
0210 99 60 0 - - - - Baranie i kozie - 35 22 + maksimum 3,12 EUR/kg 22,8 0 0 20 20 20 20 20 20 15
3)
w dziale 7 - Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne - pozycje towarowe określone kodami PCN 0704 10 00 1, 0704 10 00 3, 0704 20 00 0, 0704 90 90 0, 0705 19 00 0, 0705 21 00 0, 0705 29 00 0, 0708 90 00 0, 0709 10 00 0, 0709 20 00 0, 0709 30 00 0, 0711 59 00 9, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki

celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla

autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: 2,1
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły

głowiaste:

0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14

kwietnia

- 20 32 minimum 16 EUR/t 14 0 0
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31

maja

- 20 32 minimum 16 EUR/t 14 0 7
0704 20 00 0 - Brukselka - 25 32 minimum 16 EUR/t 17,5 0 10 10 10 10 10 5 20
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 90 0 - - Pozostałe - 25 32 minimum 16 EUR/t 17,5 0 10 10 10 10 10 5
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone:
- Sałata:
0705 19 00 0 - - Pozostała - 25 64 17,5 0 10 10 10 10 10 5 10
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Cykoria warzywna

(cykoria brukselska)

(Cichorium intybus

var. foliosum)

- 20 51 14 0 10 10 10 10 10 5 10
0705 29 00 0 - - Pozostała - 20 51 14 0 10 10 10 10 10 5 10
0708 Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone:
0708 90 00 0 - Pozostałe warzywa

strączkowe

- 20 13 10,4 0 10 10 10 10 10 5 10
0709 Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone:
0709 10 00 0 - Karczochy - 15 9 7,2 0 0 0 0 0 0 0 0
0709 20 00 0 - Szparagi - 20 15 12 0 5 5 5 5 5 0
0709 30 00 0 - Oberżyny (bakłażany) - 20 15 12 0 0 0 0 0 0 0 0
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
- Grzyby i trufle:
0711 59 00 - - Pozostałe:
0711 59 00 9 - - - Pozostałe - 15 51 10,5 0 0 0 0 0 0 0

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły

głowiaste:

0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14

kwietnia

- 20 32 minimum 16 EUR/t 14 0 0 0
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31

maja

- 20 32 minimum 16 EUR/t 14 0 0 7
0704 20 00 - Brukselka:
0704 20 00 1 - - Od 1 stycznia do 31

maja

- 25 32 minimum 16 EUR/t 17,5 0 0 10 10 10 10 10 5 20
0704 20 00 9 - - Pozostała - 25 32 minimum 16 EUR/t 17,5 0 10 10 10 10 10 5 20
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 90 - - Pozostałe:
0704 90 90 1 - - - Od 1 stycznia do 31

maja

- 25 32 minimum 16 EUR/t 17,5 0 0 10 10 10 10 10 5
0704 90 90 9 - - - Pozostałe - 25 32 minimum 16 EUR/t 17,5 0 10 10 10 10 10 5
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone:
- Sałata:
0705 19 00 0 - - Pozostała - 25 64 17,5 0 0 10 10 10 10 10 5 10
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Cykoria warzywna

(cykoria brukselska)

(Cichorium intybus

var. foliosum)

- 20 51 14 0 0 10 10 10 10 10 5 10
0705 29 00 0 - - Pozostała - 20 51 14 0 0 10 10 10 10 10 5 10
0708 Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone:
0708 90 00 0 - Pozostałe warzywa

strączkowe

- 20 13 10,4 0 0 10 10 10 10 10 5 10
0709 Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone:
0709 10 00 0 - Karczochy - 15 9 7,2 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0709 20 00 0 - Szparagi - 20 15 12 0 0 5 5 5 5 5 0
0709 30 00 0 - Oberżyny (bakłażany) - 20 15 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
- Grzyby i trufle:
0711 59 00 - - Pozostałe:
0711 59 00 9 - - - Pozostałe - 15 51 10,5 0 0 0 0 0 0 0 0
4)
w dziale 8 - Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów - pozycje towarowe określone kodami PCN 0806 10 10 1, 0806 10 10 3, 0806 10 10 5, 0806 10 10 7, 0806 10 10 9, 0806 10 90 0, 0809 10 00 0, 0809 30 10 0, 0809 30 90 0, 0812 90 10 0, 0812 90 20 0, 0813 10 00 0, 0813 40 30 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0806 Winogrona, świeże lub suszone:
0806 10 - Świeże:
0806 10 10 - - Winogrona stołowe:
0806 10 10 1 - - - Odmiany Emperor

(Vitis vinifera CV)

od 1 grudnia do 31

stycznia

- 15 32 10,5 0 5 0 10 5 7,5 0 0 7,5 7,5
- - - Pozostałe:
0806 10 10 3 - - - - Od 1 stycznia do

14 lipca

- 20 32 14 0 10 0 10 5 10 0 0 10 10
0806 10 10 5 - - - - Od 15 lipca do 31

października

- 25 32 17,5 0 15 0 10 5 12,5 0 0 12,5 12,5
0806 10 10 7 - - - - Od 1 do 20

listopada

- 20 32 14 0 10 0 10 5 10 0 0 10 10
0806 10 10 9 - - - - Od 21 listopada do

31 grudnia

- 20 32 14 0 10 0 10 5 10 0 0 10 10
0806 10 90 0 - - Pozostałe - 20 32 14 0 10 0 10 5 10 0 0 10 10
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 10 00 0 - Morele - 25 32 17,5 0 15 8 8 8 8 8 0
0809 30 - Brzoskwinie, włącznie z

nektarynami:

0809 30 10 0 - - Nektaryny - 25 32 17,5 0 15 9 9 9 9 9 0
0809 30 90 0 - - Pozostałe - 25 32 17,5 0 15 9 9 9 9 9 0
0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0812 90 - Pozostałe:
0812 90 10 0 - - Morele - 25 48 0 0 0 0 0 0 0
0812 90 20 0 - - Pomarańcze - 25 48 0 0 0 0 0 0 0
0812 90 99 - - Pozostałe:
0812 90 99 1 - - - Truskawki i poziomki - 25 48 0 0 0 0 0 0 0
0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem:
0813 10 00 0 - Morele - 25 48 0 0 0 0 0 0 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 30 0 - - Gruszki - 25 48 15 0 0 0 0 0 0 0

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0806 Winogrona, świeże lub suszone:
0806 10 - Świeże:
0806 10 10 - - Winogrona stołowe:
0806 10 10 1 - - - Odmiany Emperor

(Vitis vinifera CV)

od 1 grudnia do 31

stycznia

- 15 32 10,5 0 0 0 10 5 7,5 0 0 7,5 7,5
- - - Pozostałe:
0806 10 10 3 - - - - Od 1 stycznia do

14 lipca

- 20 32 14 0 0 0 10 5 10 0 0 10 10
0806 10 10 5 - - - - Od 15 lipca do 31

października

- 25 32 17,5 0 0 0 10 5 12,5 0 0 12,5 12,5
0806 10 10 7 - - - - Od 1 do 20

listopada

- 20 32 14 0 0 0 10 5 10 0 0 10 10
0806 10 10 9 - - - - Od 21 listopada do

31 grudnia

- 20 32 14 0 0 0 10 5 10 0 0 10 10
0806 10 90 0 - - Pozostałe - 20 32 14 0 0 0 10 5 10 0 0 10 10
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 10 00 0 - Morele - 25 32 17,5 0 0 8 8 8 8 8 0
0809 30 - Brzoskwinie, włącznie z

nektarynami:

0809 30 10 0 - - Nektaryny - 25 32 17,5 0 0 9 9 9 9 9 0
0809 30 90 0 - - Pozostałe - 25 32 17,5 0 0 9 9 9 9 9 0
0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0812 90 - Pozostałe:
0812 90 10 0 - - Morele - 25 48 0 0 0 0 0 0 0 0
0812 90 20 0 - - Pomarańcze - 25 48 0 0 0 0 0 0 0 0
0812 90 99 - - Pozostałe:
0812 90 99 1 - - - Truskawki i poziomki - 25 48 0 0 0 0 0 0 0 0
0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem:
0813 10 00 0 Morele - 25 48 0 0 0 0 0 0 0 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 30 0 - - Gruszki - 25 48 0 0 0 0 0 0 0 0
5)
w dziale 9 - Kawa, herbata, herbata paragwajska i przyprawy - pozycja towarowa określona kodem PCN 0901 90 90 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: - 20 15 12 0 0 0 0 0 0 0 0
0901 90 - Pozostałe:
0901 90 90 0 - - Substytuty kawy

zawierające kawę

naturalną

otrzymuje brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: - 20 15 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0901 90 - Pozostałe:
0901 90 90 0 - - Substytuty kawy

zawierające kawę

naturalną

6)
w dziale 10 - Zboża - pozycje towarowe określone kodami PCN 1001 10 00 0, 1006 10 21 0, 1006 10 23 0, 1006 10 25 0, 1006 10 27 0, 1006 10 92 0, 1006 10 94 0, 1006 10 96 0, 1006 10 98 0, 1006 20 11 0, 1006 20 13 0, 1006 20 15 0, 1006 20 17 0, 1006 20 92 0, 1006 20 94 0, 1006 20 96 0, 1006 20 98 0, 1006 40 00 0, 1008 20 00 0, 1008 90 90 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 10
1001 10 00 0 - Pszenica durum - 20 25 0 0 0 0 0 0
1006 Ryż:
1006 10 - Ryż niełuskany:
- - Pozostały:
- - - Sparzony:
1006 10 21 0 - - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 23 0 - - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - - Długoziarnisty:
1006 10 25 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym

niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 27 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

równym 3 lub

większym niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Pozostały:
1006 10 92 0 - - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 94 0 - - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - - Długoziarnisty:
1006 10 96 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym

niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 98 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

równym 3 lub

większym niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 - Ryż łuskany (brązowy):
- - Parzony:
1006 20 11 0 - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 13 0 - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Długoziarnisty:
1006 20 15 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 17 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości równym

3 lub większym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - Pozostały:
1006 20 92 0 - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 94 0 - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Długoziarnisty:
1006 20 96 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 98 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości równym

3 lub większym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 40 00 0 - Ryż łamany - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 20 00 0 - Proso - 20 12,8 + maksimum 0,09 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 90 0 - - Pozostałe - 20 12,8 + maksimum 0,09 EUR/kg 0 0 0 0 0 0

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 10 00 0 - Pszenica durum - 20 25 0 0 0 0 0 0 0
1006 Ryż:
1006 10 - Ryż niełuskany:
- - Pozostały:
- - - Sparzony:
1006 10 21 0 - - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 23 0 - - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - - Długoziarnisty:
1006 10 25 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym

niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 27 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

równym 3 lub

większym niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Pozostały:
1006 10 92 0 - - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 94 0 - - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - - Długoziarnisty:
1006 10 96 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym

niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 10 98 0 - - - - - O stosunku

długości do

szerokości

równym 3 lub

większym niż 3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 - Ryż łuskany (brązowy):
- - Parzony:
1006 20 11 0 - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 13 0 - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Długoziarnisty:
1006 20 15 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 17 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości równym

3 lub większym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - Pozostały:
1006 20 92 0 - - - Okrągłoziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 94 0 - - - Średnioziarnisty - 10 9,6 + maksimum 0,42EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- - - Długoziarnisty:
1006 20 96 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości

większym niż 2,

ale mniejszym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 20 98 0 - - - - O stosunku

długości do

szerokości równym

3 lub większym niż

3

- 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1006 40 00 0 - Ryż łamany - 10 9,6 + maksimum 0,42 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 20 00 0 - Proso - 20 12,8 + maksimum 0,09 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 90 0 - - Pozostałe - 20 12,8 + maksimum 0,09 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0
7)
w dziale 11 - Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny - pozycje towarowe określone kodami PCN 1102 30 00 0, 1102 90 90 0, 1103 19 50 0, 1103 19 90 0, 1103 20 50 0, 1103 20 90 0, 1106 30 10 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa - 25 16 + maksimum 0,17 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 90 0 - - Pozostałe - 16 + maksimum 0,17 EUR/kg 16 + maksimum 0,17 EUR/kg 15 15 15 15 15 15
1103 Kasze, mączki i granulki zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 50 0 - - - Z ryżu - 20 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1103 19 90 0 - - - Pozostałe - 25 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 15 15 15 15 15
1103 20 - Granulki:
1103 20 50 0 - - Z ryżu - 25 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 16,4 0 15 15 15 15 15
1103 20 90 0 - - Pozostałe - 25 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 15 15 15 15 15
1106 Mąka, mączka i proszek z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych działem 8:
1106 30 - Z produktów objętych

działem 8:

1106 30 10 0 - - Z bananów - 20 12,8 + maksimum 0,17 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa - 25 16 + maksimum 0,17 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 90 0 - - Pozostałe - 16 + maksimum 0,17 EUR/kg 16 + maksimum 0,1 7 EUR/kg 0 15 15 15 15 15 15
1103 Kasze, mączki i granulki zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 50 0 - - - Z ryżu - 20 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1103 19 90 0 - - - Pozostałe - 25 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 0 15 15 15 15 15
1103 20 - Granulki:
1103 20 50 0 - - Z ryżu - 25 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 16,4 0 0 15 15 15 15 15
1103 20 90 0 - - Pozostałe - 25 16 + maksimum 0,27 EUR/kg 0 15 15 15 15 15
1106 Mąka, mączka i proszek z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych działem 8:
1106 30 - Z produktów objętych

działem 8:

1106 30 10 0 - - Z bananów - 20 12,8 + maksimum 0,17 EUR/kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
8)
w dziale 15 - Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - pozycje towarowe określone kodami PCN 1515 90 15 1 oraz 1515 90 15 9, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 5 5
1515 90 - Pozostałe:
1515 90 15 - - Olej jojoba i olej

oiticica (Licania

rigida); woski mirtowy

i japoński; ich

frakcje:

1515 90 15 1 - - - Olej jojoba surowy - 20 25 0 0 3,7 0 0 0 0 0 0 0
1515 90 15 9 - - - Pozostały - 20 25 0 0 15 0 0 0 0 0 0 0

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 5 5
1515 90 - Pozostałe:
1515 90 15 - - Olej jojoba i olej

oiticica (Licania

rigida); woski mirtowy

i japoński; ich

frakcje:

1515 90 15 1 - - - Olej jojoba surowy - 20 25 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1515 90 15 9 - - - Pozostały - 20 25 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
9)
w dziale 16 - Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków i pozostałych bezkręgowców wodnych - pozycje towarowe określone kodami PCN 1602 90 72 0, 1602 90 74 0, 1602 90 76 0, 1602 90 78 0, 1603 00 10 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 21 0 0a) 0 0 0 0 0 0b)
1602 90 - Pozostałe, włącznie

z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub

koziny:

- - - - - - - Niegotowane;

mieszanki

gotowanego

mięsa lub

podrobów z

niegotowanym

mięsem lub

podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 15 15 30
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 15 15 30
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 15 15 30
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 15 15 30
1603 00 Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:
1603 00 10 0 - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto 1 kg

lub mniejszej

- 30 38 0 0 0

a) dotyczy ekstraktów i soków z mięsa wieloryba, ryb, skorupiaków, mięczaków lub bezkręgowców wodnych

b) dotyczy ekstraktów i soków z ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 21 0 0a) 0 0 0 0 0 0b)
1602 90 - Pozostałe, włącznie z

przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub

koziny:

- - - - - - - Niegotowane;

mieszanki

gotowanego

mięsa lub

podrobów z

niegotowanym

mięsem lub

podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 0 15 15 30
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 0 15 15 30
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 0 15 15 30
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny - 40 102 maksimum 3,04 EUR/kg 0 15 15 30
1603 00 Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:
1603 00 10 0 - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto 1 kg

lub mniejszej

- 30 38 0 0 0 0

a) dotyczy ekstraktów i soków z mięsa wieloryba, ryb, skorupiaków, mięczaków lub bezkręgowców wodnych

b) dotyczy ekstraktów i soków z ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych

10)
w dziale 17 - Cukry i wyroby cukiernicze - w Uwagach do podpozycji ust. 1 w brzmieniu:

"1. W podpozycjach 1701 11 i 1701 12 wyrażenie "cukier surowy" oznacza cukier, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym odpowiada odczytowi polarymetrycznemu poniżej 99,5%."

otrzymuje brzmienie:

"1. W podpozycjach 1701 11 i 1701 12 wyrażenie "cukier surowy" oznacza cukier, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym odpowiada odczytowi polarymetrycznemu poniżej 99,5°.";

11)
w dziale 19 - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze:
a)
w Uwagach ust. 3 w brzmieniu:

"3. Pozycja 1904 nie obejmuje przetworów zawierających więcej niż 6% masy kakao obliczonego według całkowicie odtłuszczonej bazy lub przetworów powlekanych czekoladą lub innych przetworów spożywczych zawierających kakao objętych pozycją 1806)."

otrzymuje brzmienie:

"3. Pozycja 1904 nie obejmuje przetworów zawierających więcej niż 6% masy kakao obliczonego według całkowicie odtłuszczonej bazy lub przetworów powlekanych czekoladą lub innych przetworów spożywczych zawierających kakao objętych pozycją 1806 (pozycja 1806).",

b)
w Uwagach dodatkowych ust. 1 i 2 w brzmieniu:

"1. Wyrażenie "słodkie suchary" z podpozycji 1905 30 odnosi się wyłącznie do produktów o zawartości wody nie wyższej niż 12% masy i o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 35% masy (nadzienia i polewy nie są brane pod uwagę przy oznaczaniu tych zawartości).

2. Podpozycja 1905 30 nie obejmuje wafli oraz opłatków o zawartości wody większej niż 10% masy (podpozycja 1905 90 40)."

otrzymuje brzmienie:

"1. Wyrażenie "słodkie suchary" z podpozycji 1905 31 odnosi się wyłącznie do produktów o zawartości wody nie wyższej niż 12% masy i o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 35% masy (nadzienia i polewy nie są brane pod uwagę przy oznaczaniu tych zawartości).

2. Podpozycja 1905 32 nie obejmuje wafli oraz opłatków o zawartości wody większej niż 10% masy (podpozycja 1905 90 40 0).";

12)
w dziale 20 - Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin - w Uwagach dodatkowych ust. 6 w brzmieniu:

"6. W podpozycjach 2009 60 51 0 i 2009 60 71 0 "stężony sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy)" oznacza sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym), dla którego liczba wskazana przez refraktometr (z zastosowaniem metody opisanej w załączniku do Postanowień (EWG) 558/93) w temperaturze 20°C nie jest niższa niż 50,9%."

otrzymuje brzmienie:

"6. W podpozycjach 2009 69 51 0 i 2009 69 71 0 "stężony sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy)" oznacza sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym), dla którego liczba wskazana przez refraktometr (z zastosowaniem metody opisanej w załączniku do Postanowień (EEC) 558/93) w temperaturze 20°C nie jest niższa niż 50,9%.";

13)
w dziale 20 - Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin - pozycje towarowe określone kodami PCN 2001 90 65 0, 2001 90 75 0, 2001 90 85 0, 2003 20 00 0, 2004 90 30 0, 2005 60 00 0, 2005 90 30 0, 2005 90 50 0, 2007 91 90 0, 2007 99 93 0, 2008 11 92 0, 2008 11 94 0, 2008 11 96 0, 2008 11 98 0, 2008 19 19 0, 2008 19 93 0, 2008 19 95 0, 2008 19 99 0, 2009 80 97 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: 20
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 65 0 - - Oliwki - 30 19 + maksimum 0,1 EUR/kg 15,2 0 0 15 20 15 5 15
2001 90 75 0 - - Buraki ćwikłowe

sałatkowe (Beta

vulgaris var.

conditiva)

- 30 19 + maksimum 0,1 EUR/kg 0 15 20 15 5 15
2001 90 85 0 - - Kapusta czerwona - 30 19 + maksimum 0,1 EUR/kg 0 15 20 15 5 15
2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2003 20 00 0 - Trufle - 30 77 21 0 0 0 0 0 0 0 0
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2004 90 - Pozostałe warzywa i

mieszanki warzywne:

2004 90 30 0 - - Kwaszona kapusta,

kapary i oliwki

- 30 95 21 0 10 22 25 5 10
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2005 60 00 0 - Szparagi - 30 32 + maksimum 0,09 EUR/kg 5 5 5 5 5 5 5
2005 90 - Pozostałe warzywa i

mieszanki warzywne:

2005 90 30 0 - - Kapary - 30 32 + maksimum 0,09 EUR/kg 21 0 20 0 15 20 5 15
2005 90 50 0 - - Karczochy - 30 32 + maksimum 0,09 EUR/kg 21 0 20 0 15 20 5 15
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 90 0 - - - Pozostałe - 35 28 + maksimum 0,23 EUR/kg + DCC* 0 20 0
2007 99 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
2007 99 93 0 - - - - Z owoców

tropikalnych i

orzechów

tropikalnych

- 35 28 + maksimum 0,23 EUR/kg + DCC* 20 20 10
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne

i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
- - - Pozostałe, w

bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto:

- - - - Przekraczającej 1

kg:

2008 11 92 0 - - - - - Prażone - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0
- - - - Nieprzekraczającej

1 kg:

2008 11 96 0 - - - - - Prażone - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 25 0 0 0 0 0 0
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 25 0 0 0 0 0 0
2008 19 - - Pozostałe, włączając

mieszanki:

- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

- - - - Pozostałe:
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0
- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg:

- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały

prażone

i orzeszki

pistacjowe

prażone

- 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
2009 80 - Sok z dowolnego innego

pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej 67:

- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Niezawierający

dodatku cukru:

2009 80 97 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

- 50 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 40 0 25 10

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: 20
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 65 0 - - Oliwki - 30 19 + maksimum 0,1 EUR/kg 15,2 0 0 0 15 20 15 5 15
2001 90 75 0 - - Buraki ćwikłowe

sałatkowe (Beta

vulgaris var.

conditiva)

- 30 19 + maksimum 0,1 EUR/kg 0 0 15 20 15 5 15
2001 90 85 0 - - Kapusta czerwona - 30 19 + maksimum 0,1

EUR/kg

0 0 15 20 15 5 15
2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2003 20 00 0 - Trufle - 30 77 21 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2004 90 - Pozostałe warzywa i

mieszanki warzywne:

2004 90 30 0 - - Kwaszona kapusta,

kapary i oliwki

- 30 95 21 0 0 10 22 25 5 10
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2005 60 00 0 - Szparagi - 30 32 + maksimum 0,09 EUR/kg 0 5 5 5 5 5 5 5
2005 90 - Pozostałe warzywa i

mieszanki warzywne:

2005 90 30 0 - - Kapary - 30 32 + maksimum 0,09 EUR/kg 21 0 0 0 15 20 5 15
2005 90 50 0 - - Karczochy - 30 32 + maksimum 0,09 EUR/kg 21 0 0 0 15 20 5 15
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 90 0 - - - Pozostałe - 35 28 + maksimum 0,23 EUR/kg + DCC* 0 0 20 0
2007 99 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
2007 99 93 0 - - - - Z owoców

tropikalnych i

orzechów

tropikalnych

- 35 28 + maksimum 0,23 EUR/kg + DCC* 0 20 20 10
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne

i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
- - - Pozostałe, w

bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto:

- - - - Przekraczającej

1 kg:

2008 11 92 0 - - - - - Prażone - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
- - - - Nieprzekraczającej

1 kg:

2008 11 96 0 - - - - - Prażone - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
2008 19 - - Pozostałe, włączając

mieszanki:

- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

- - - - Pozostałe:
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg:

- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały

prażone i

orzeszki

pistacjowe

prażone

- 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe - 35 32 + maksimum 0,09 EUR/kg + DCC* 0 0 0 0 0 0 0
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
2009 80 - Sok z dowolnego innego

pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej 67:

- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Niezawierający

dodatku cukru:

2009 80 97 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

- 50 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 35,5 0 25 10
14)
w dziale 21 - Różne przetwory spożywcze - w Uwagach dodatkowych ust. 1 w brzmieniu:

"1. W podpozycjach 2103 20 00 0 i 2103 90 0 0 wyrażenie "sosy" nie dotyczy preparatów z warzyw, owoców lub innych jadalnych części roślin, jeżeli procentowy udział tych składników, przechodzących przez metalowe sito o wymiarach oczka 5 mm, po przepłukaniu wodą o temperaturze 20°C, jest mniejszy niż 80%, w przeliczeniu na pierwotny preparat."

otrzymuje brzmienie:

"1. W podpozycjach 2103 20 00 0 i 2103 90 90 0 wyrażenie "sosy" nie dotyczy preparatów z warzyw, owoców lub innych jadalnych części roślin, jeżeli procentowy udział tych składników, przechodzących przez metalowe sito o wymiarach oczka 5 mm, po przepłukaniu wodą o temperaturze 20°C, jest mniejszy niż 80%, w przeliczeniu na pierwotny preparat.";

15)
w dziale 28 - Chemikalia nieorganiczne; organiczne lub nieorganiczne związki metali szlachetnych, metali ziem rzadkich oraz pierwiastków promieniotwórczych lub izotopów - pozycja towarowa określona kodem PCN 2815 20 90 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
2815 Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna); wodorotlenek potasu (potaż żrący); nadtlenki sodu lub potasu: kg NaOH 13 7,7 6,2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2815 20 - Wodorotlenek potasu

(potaż żrący):

2815 20 90 0 - - W roztworze wodnym

(ług potasowy lub

ciekły potas)

otrzymuje brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
2815 Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna); wodorotlenek potasu (potaż żrący); nadtlenki sodu lub potasu: kg KOH 13 7,7 6,2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2815 20 - Wodorotlenek potasu

(potaż żrący):

2815 20 90 0 - - W roztworze wodnym

(ług potasowy lub

ciekły potas)

16)
w dziale 39 - Tworzywa sztuczne i wyroby z nich - w Uwagach ust. 3(a), w brzmieniu:

"3. Pozycje od 3901 do 3911 dotyczą jedynie towarów produkowanych w wyniku syntezy chemicznej, mieszczących się w następujących kategoriach:

(a) poliolefin ciekłych syntetycznych, z których mniej niż 60% objętościowo destyluje przy 300°C, po przeliczeniu na 1,013 milibarów, kiedy stosowana jest metoda destylacji przy obniżonym ciśnieniu (pozycja 3901 i 3902);"

otrzymuje brzmienie:

"3. Pozycje od 3901 do 3911 dotyczą jedynie towarów produkowanych w wyniku syntezy chemicznej, mieszczących się w następujących kategoriach:

(a) poliolefin ciekłych syntetycznych, z których mniej niż 60% objętościowo destyluje przy 300°C, po przeliczeniu na 1.013 milibarów, kiedy stosowana jest metoda destylacji przy obniżonym ciśnieniu (pozycja 3901 i 3902);";

17)
w dziale 44 - Drewno i wyroby z drewna; węgiel drzewny - pozycja towarowa określona kodem PCN 4407 91 31 0, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
4407 Drewno piłowane lub ciosane wzdłużnie, skrawane warstwami lub okorowane, nawet strugane, szlifowane lub łączone stykowo, o grubości przekraczającej 6 mm: m3 30 9 7,2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- Pozostałe:
4407 91 - - Z dębu (Quercus spp.):
- - - Pozostałe:
- - - - Strugane:
4407 91 31 0 - - - - - Płyty, listwy i

klepki do

parkietów lub

drewniane płyty

podłogowe,

niełączone

otrzymuje brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
4407 Drewno piłowane lub ciosane wzdłużnie, skrawane warstwami lub okorowane, nawet strugane, szlifowane lub łączone stykowo, o grubości przekraczającej 6 mm: m2 30 9 7,2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
- Pozostałe:
4407 91 - - Z dębu (Quercus spp.):
- - - Pozostałe:
- - - - Strugane:
4407 91 31 0 - - - - - Płyty, listwy i

klepki do

parkietów lub

drewniane płyty

podłogowe,

niełączone

18)
w sekcji XVI - Maszyny i urządzenia mechaniczne; sprzęt elektryczny; części do nich; urządzenia do rejestracji i odtwarzania dźwięku, urządzenia telewizyjne do rejestracji i odtwarzania obrazu i dźwięku oraz części i wyposażenie dodatkowe do tych urządzeń - w Uwagach ust. 1(a) i 1 (b), w brzmieniu:

"1. Niniejsza sekcja nie obejmuje następujących wyrobów:

(a) pasów transmisyjnych i przenośnikowych, z tworzyw sztucznych wymienionych w dziale 39 lub z kauczuku wulkanizowanego (pozycja 4010); ani też innych artykułów, w rodzaju stosowanych w maszynach lub w urządzeniach mechanicznych, lub elektrycznych, lub do innych celów technicznych, a wykonanych z nieutwardzonego kauczuku wulkanizowanego (pozycja 4016);

(b) wyrobów ze skór lub skór sztucznych (pozycja 4204) oraz ze skór futerkowych (pozycja 4304), w rodzaju stosowanych w maszynach lub urządzeniach mechanicznych, lub do innych celów technicznych;"

otrzymuje brzmienie:

"1. Niniejsza sekcja nie obejmuje następujących wyrobów:

(a) pasów transmisyjnych i przenośnikowych, z tworzyw sztucznych wymienionych w dziale 39 lub z gumy (pozycja 4010); lub pozostałych artykułów, w rodzaju stosowanych w maszynach lub w urządzeniach mechanicznych, lub elektrycznych, lub do innych celów technicznych, z gumy innej niż ebonit (pozycja 4016);

(b) wyrobów ze skóry wyprawionej lub skóry wtórnej (pozycja 4204) oraz ze skór futerkowych (pozycja 4303), w rodzaju stosowanych w maszynach lub urządzeniach mechanicznych, lub do innych celów technicznych;".

§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2003 r.
______

1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obwiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024