Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 9 lipca 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej

Na podstawie art. 13 § 6 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§  1.
W Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469 i Nr 108, poz. 1010) w części drugiej: Tabela Stawek Celnych wprowadza się następujące zmiany:
1)
w dziale 17 - Cukry i wyroby cukiernicze - pozycje towarowe określone kodami PCN 1704, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jednostka miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, nawet

pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej

niż 60% masy

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach - 30 + DCC 35 + DCC* 6 6 12 12 12 12 12 6
1704 10 19 0 - - - Pozostała - 30 + DCC 35 + DCC* 8 8 12 12 12 12 12 8
- - Zawierająca 60%

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach - 30 + DCC 35 + DCC* 4 4 12 12 12 12 12 4
1704 10 99 0 - - - Pozostała - 30 + DCC 35 + DCC* 8 8 12 12 12 12 12 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt)

z lukrecji

zawierający więcej

niż 10% masy

sacharozy, ale

niezawierający

innych dodanych

substancji

- 30 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12 12
1704 90 30 0 - - Biała czekolada - 35 + DCC 35 + DCC* 13 13 12 12 12 12 12 13
- - Pozostałe:
1704 90 51 0 - - - Pasty, włącznie

z marcepanem, w

bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

1 kg lub więcej

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12 12
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu

gardła i dropsy

od kaszlu

- 35 + DCC 35 + DCC* 6 6 12 12 12 12 12 6
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte

cukrem

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12 12
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe

i galaretki,

włącznie z

pastami

owocowymi, w

postaci wyrobów

cukierniczych

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12 12
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy

gotowanej,

również z

nadzieniem

- 35 + DCC 35 + DCC* 25* 12 12 12 12 12 25*
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi,

karmelki i

podobne

- 35 + DCC 35 + DCC* 25* 12 12 12 12 12 25*
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki

prasowane

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12 12
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe - 35 + DCC 35 + DCC* 25*a 12 12 12 12 12 25*a

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jednostka miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, nawet

pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej

niż 60% masy

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach - 30 + DCC 35 + DCC* 6 6 12 12 12 12 6
1704 10 19 0 - - - Pozostała - 30 + DCC 35 + DCC* 8 8 12 12 12 12 8
- - Zawierająca 60%

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem

inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach - 30 + DCC 35 + DCC* 4 4 12 12 12 12 4
1704 10 99 0 - - - Pozostała - 30 + DCC 35 + DCC* 8 8 12 12 12 12 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt)

z lukrecji

zawierający więcej

niż 10% masy

sacharozy, ale

niezawierający

innych dodanych

substancji

- 30 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12
1704 90 30 0 - - Biała czekolada - 35 + DCC 35 + DCC* 13 13 12 12 12 12 13
- - Pozostałe:
1704 90 51 0 - - - Pasty, włącznie

z marcepanem,

w bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

1 kg lub więcej

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu

gardła i dropsy

od kaszlu

- 35 + DCC 35 + DCC* 6 6 12 12 12 12 6
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte

cukrem

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe

i galaretki,

włącznie z

pastami

owocowymi, w

postaci wyrobów

cukierniczych

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy

gotowanej,

również z

nadzieniem

- 35 + DCC 35 + DCC* 25* 12 12 12 12 25*
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi,

karmelki i

podobne

- 35 + DCC 35 + DCC* 25* 12 12 12 12 25*
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki

prasowane

- 35 + DCC 35 + DCC* 12 12 12 12
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe - 35 + DCC 35 + DCC* 25*a 12 12 12 12 25*a
2)
w dziale 20 - Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin - pozycje towarowe określone kodami PCN 2002 90, 2009 61 oraz 2009 69, w brzmieniu:
Kod PCN Wyszczególnienie Jednostka miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

- 60 minimum 0,7 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

- 50 minimum 0,6 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

- 60 minimum 0,7 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
- - 0 zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale

nie większej niż

30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

- 60 minimum 0,7 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

- 50 minimum 0,6 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

- 60 minimum 0,7 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
- - O zawartości suchej

masy większej niż

30% masy:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej 1

kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

- 60 minimum 0,7 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

- 50 minimum 0,6 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

- 60 minimum 0,7 EUR/kg 76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 11 5 15
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok z winogron

(włączając moszcz

winogronowy):

2009 61 - - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej

30:

2009 61 10 0 - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

- 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4
2009 61 90 0 - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

- 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4
2009 69 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

67:

2009 69 11 0 - - - - O wartości

nieprzekraczającej

22 EUR za 100 kg

masy netto

- 55 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4
2009 69 19 0 - - - - Pozostałe - 55 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

30, ale

nieprzekraczającej

67:

- - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100

kg masy netto:

2009 69 51 0 - - - - - Stężony - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4
- - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości

dodatku cukru

przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0 - - - - - - Stężony - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 25 4 4 4 4 4 4
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 25 4 4 4 4 4 4
2009 69 90 0 - - - - - Pozostałe - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4 4

otrzymują brzmienie:

Kod PCN Wyszczególnienie Jednostka miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze Turcja Chorwacja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy mniejszej niż

12% masy:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

- 60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

- 50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

- 60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
- - O zawartości suchej

masy nie mniejszej

niż 12% masy, ale

nie większej niż

30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

- 60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

- 50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1 kg

- 60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
- - O zawartości suchej

masy większej niż

30% masy:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

przekraczającej

1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

1 kg, ale

nieprzekraczającej

199 kg

- 60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości

netto

przekraczającej

199 kg

- 50

minimum 0,6 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej

1kg

- 60

minimum 0,7 EUR/kg

76 minimum 0,8 EUR/kg 11 11 5 15
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok z winogron

(włączając moszcz

winogronowy):

2009 61 - - O liczbie Brixa

nieprzekraczającej

30:

2009 61 10 0 - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

- 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
2009 61 90 0 - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto

- 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
2009 69 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

67:

2009 69 11 0 - - - - O wartości

nieprzekraczającej

22 EUR za 100 kg

masy netto

- 55 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
2009 69 19 0 - - - - Pozostałe - 55 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
- - - O liczbie Brixa

przekraczającej

30, ale

nieprzekraczającej

67:

- - - - O wartości

przekraczającej

18 EUR za 100

kg masy netto:

2009 69 51 0 - - - - - Stężony - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
- - - - O wartości

nieprzekraczającej

18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości

dodatku cukru

przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0 - - - - - - Stężony - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 25 4 4 4 4 4
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 25 4 4 4 4 4
2009 69 90 0 - - - - - Pozostałe - 35 44 + 0,2 EUR/kg + maksimum 120 EUR/hl + DCC* 0 4 4 4 4 4
§  2.
1.
Do towarów objętych kontraktami zawartymi nie później niż przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się stawki celne określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469 i Nr 108, poz. 1010), jeżeli stawka określona w niniejszym rozporządzeniu jest wyższa albo kraj lub jego region pochodzenia towaru był objęty preferencjami celnymi, które zostały ograniczone lub zniesione na mocy niniejszego rozporządzenia, pod warunkiem że towarom tym nadano przeznaczenie celne w terminie miesiąca od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
2.
Przez kontrakty, o których mowa w ust. 1, rozumie się kontrakty potwierdzone fakturami wystawionymi nie później niż w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024