Program zaplanowano na lata szkolne 2017/2018 - 2022/2023. Do działań prowadzonych przez szkoły należeć ma - poza dostarczaniem dzieciom zdrowego jedzenia - promocja rolnictwa, edukacja w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych oraz podejmowanie inicjatyw na rzecz zwalczania marnowania żywności. W rozporządzeniu proponuje się m.in. organizacje wspólnych posiłków, warsztatów kulinarnych, prowadzenie ogródków oraz organizację wycieczek.

Dyrektorzy będą przedstawiać sprawozdanie z realizacji programu w poprzednim roku szkolnym. Przekazywać będą je do 30 września do dyrektora właściwego miejscowo oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Ta sama zasada dotyczy sprawozdania z roku 2016/2017, z tym że oczywiście obejmuje ono jeszcze program "Owoce i warzywa w szkole".

Projekt: legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12300963/katalog/12450079#12450079

 

Więcej informacji i narzędzi znajdziesz w programie
LEX Prawo Oświatowe
Bądź na bieżąco ze zmianami prawnymi i korzystaj z aktualnych materiałów