Rozporządzenie delegowane 2024/1401 zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/1401
z dnia 7 marca 2024 r.
zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 75 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 2  ustanawia przepisy dotyczące właściwości oliwy z oliwek, o których mowa w pkt 1-6 części VIII załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Wartości dopuszczalne dla właściwości oliwy z oliwek, ustanowione w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104, odzwierciedlają normę handlową dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek przyjętą przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek (IOC) 3  (zwaną dalej "normą handlową IOC").

(3) Na 116. posiedzeniu IOC, które odbyło się 30 listopada 2022 r., IOC przyjęła decyzję DEC-III.2/116-VI/2022 zmieniającą normę handlową IOC w odniesieniu do wartości dopuszczalnej A-7-stigmastenolu dla wszystkich kategorii oliwy z oliwek. Unia głosowała za tą zmianą zgodnie z decyzją Rady (UE) 2022/2391 4 .

(4) Aby zapewnić wdrożenie na poziomie Unii najnowszej normy międzynarodowej dotyczącej wartości dopuszczalnych dla parametru A-7-stigmastenolu, ustanowionej przez IOC, należy odpowiednio zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2022/2104 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w załączniku I wprowadza się następujące zmiany:
a)
tabelę B zastępuje się tabelą znajdującą się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
b)
skreśla się dodatek do niego;
2)
załącznik III zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2024 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"B. Charakterystyka czystości

Kategoria Skład kwasów tłuszczowych (1) Izomery transolei

nowe ogółem

(%)

Izomery translino- lowe + izomery translinolenowe ogółem (%) Stigmasta- dieny (mg/kg) (2) AECN42 2-monopalmitynian glicerolu

(%)

Mirys- tynowy (%) Lino- lenowy (%) Arachidowy (%) Eiko- zenowy (%) Beheno- wy (%) Lignocer- ynowy (%)
1. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia ≤ 0,03 ≤ 1,00 (3) ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ |0,20| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

2. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,03 ≤ 1,00 (3) ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ 0,05 ≤ |0,20| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

3. Oliwa z oliwek lampante ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,10 ≤ 0,10 ≤ 0,50 ≤ |0,30| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

4. Rafinowana oliwa z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,30 - ≤ |0,30| ≤ 0,9, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,1, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

5. Oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,30 - ≤ |0,30| ≤ 0,9, jeśli % zawartości kwasu palmitynowego ogółem < 14,00 %

≤ 1,0, jeśli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem > 14,00 %

6. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,30 ≤ 0,20 ≤ 0,20 ≤ 0,10 - ≤ |0,60| ≤ 1,4
7. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,30 ≤ 0,20 ≤ 0,40 ≤ 0,35 - ≤ |0,50| ≤ 1,4
8. Oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,03 ≤ 1,00 ≤ 0,60 ≤ 0,50 ≤ 0,30 ≤ 0,20 ≤ 0,40 ≤ 0,35 - ≤ |0,50| ≤ 1,2
(1) Zawartość innych kwasów tłuszczowych (%): palmitynowy: 7,00-20,00; oleopalmitynowy: 0,30-3,50; heptadekanowy: ≤ 0,40; heptadekenowy ≤ 0,60; stearynowy: 0,50-5,00; oleinowy:

55,00-85,00; linolowy: 2,50-21,00.

(2) Suma izomerów, które mogłyby (lub nie mogłyby) być oddzielone kolumną kapilarną.

(3) Jeżeli zawartość kwasu linolenowego wynosi więcej niż 1,00, ale co najwyżej 1,40, stosunek apparent p-sitosterolu/kampesterolu musi wynosić co najmniej 24.

Tabela B - ciąg dalszy
Kategoria Skład steroli Sterole ogółem (mg/kg) Erytrodiol i uwaol(**) (%) Woski (**) (mg/kg)
Chole-sterol

(%)

Brassica-sterol (%) Kampe-sterol (%) Stigmasterol (%) Apparent P-sitos- terol (1) (%) A-7-stigm- a-stenol (%)
1. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 (2) ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (3) ≥ 1 000 ≤ 4,5 C42 + C44 + C46 < 150
2. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 (2) ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (3) ≥ 1 000 ≤ 4,5 C42 + C44 + C46 < 150
3. Oliwa z oliwek lampante ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 - ≥ 93,0 ≤ 0,5 (4) ≥ 1 000 ≤ 4,5 (5) C40 + C42 + C44 + C46 < 300 (5)
4. Rafinowana oliwa z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (6) ≥ 1 000 ≤ 4,5 (7) C40 + C42 + C44 + C46 < 350
5. Oliwa z oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ≤ 0,5 ≤ 0,1 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (6) ≥ 1 000 ≤ 4,5 C40 + C42 + C44 + C46 < 350
6. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,2 ≤ 4,0 - ≥ 93,0 ≤ 0,5 (8) ≥ 2 500 ≥ 4,5 (9) C40 + C42 + C44 + C46 > 350 (9)
7. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,2 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (8) ≥ 1 800 ≥ 4,5 C40 + C42 + C44 + C46 > 350
8. Oliwa z wytłoczyn z oliwek ≤ 0,5 ≤ 0,2 ≤ 4,0 ≤ Kamp. ≥ 93,0 ≤ 0,5 (8) ≥ 1 600 ≥ 4,5 C40 + C42 + C44 + C46 > 350
(1) Apparent p-sitosterol: A-5,23-stigmastadienol+klerosterol+ p-sitosterol+sitostanol+ A-5-awenasterol+ A-5,24-stigmastadienol.

(2) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość kampesterolu większą niż 4,0 i mniejszą lub równą 4,5, jest auten

tyczna, pod warunkiem że % zawartość stigmasterolu jest mniejsza lub równa 1,4 %, A-7-stigmastenolu jest mniejsza lub równa 0,3 %, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(3) Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest

autentyczna, pod warunkiem że apparent p-sitosterol/kampesterol > 28, AECN42 <0,10, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(4) Oliwa z oliwek lampante, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent p-sitosterol/kampesterol > 28,

AECN42 <0,15, stigmastadieny < 0,30 mg/kg, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(5) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za oliwę lampante, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg lub jeżeli zawartość

erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %.

(6) Rafinowana oliwa lub oliwa w oliwek składająca się z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniej

szą lub równą 0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że apparent p-sitosterol/kampesterol > 28, AECN42<0,15, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(7) Oliwy o zawartości erytrodiolu + uwaolu wynoszącej od 4,5 % do 6 % muszą mieć zawartość erytrodiolu nieprzekraczającą 75 mg/kg.

(8) Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek lub rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek lub oliwa z wytłoczyn z oliwek, która wykazuje % zawartość A-7-stigmastenolu większą niż 0,5 i mniejszą lub równą

0,8, jest autentyczna, pod warunkiem że zawartość stigmasterolu < 1,4 %, AECN42 <0,40, a wszelkie inne parametry mieszczą się w granicach wartości dopuszczalnych określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(9) Oliwa z zawartością wosków między 300 mg/kg a 350 mg/kg jest uznawana za surową oliwę z wytłoczyn oliwek, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych wynosi powyżej 350 mg/kg i jeżeli

zawartość procentowa erytrodiolu i uwaolu jest większa niż 3,5.

Uwagi:

a) wyniki analiz muszą być wyrażone z dokładnością do tej samej liczby miejsc po przecinku, jaką zastosowano w odniesieniu do każdej właściwości. Ostatnia cyfra musi być powiększona o jeden, jeżeli następna cyfra jest większa niż 4;

b) jeżeli choćby jedna właściwość nie jest zgodna ze wskazanymi wartościami, kategorię oliwy należy zmienić lub zgłosić oliwę jako niezgodną do celów niniejszego rozporządzenia;

c) w przypadku oliwy lampante obie cechy jakości oznaczone gwiazdką (*) mogą jednocześnie różnić się od wartości dopuszczalnych ustanowionych dla tej kategorii;

d) jeżeli właściwość oznaczona jest dwiema gwiazdkami (**), oznacza to, że w przypadku surowej oliwy z wytłoczyn z oliwek obie odpowiednie wartości dopuszczalne mogą różnić się jednocześnie od podanych wartości. W przypadku oliwy z wytłoczyn z oliwek i rafinowanej oliwy z wytłoczyn z oliwek jedna z odpowiednich wartości dopuszczalnych może różnić się od podanych wartości."

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK III

TABELA KORELACJI
Rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 29/2012 Rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 Niniejsze rozporządzenie Rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/2105
- - Art. 1 lit. a)
- - Art. 1
- - Art. 2 ust. 2
Art. 1 ust. 1 Art. 1 lit. b) i art. 1 ust. 2
Art. 1 ust. 2 Art. 1 lit. b)
Art. 2 akapit pierwszy Art. 4 ust. 1
Art. 2 akapit drugi Art. 4 ust. 2
Art. 3 akapit pierwszy Art. 6 ust. 1
Art. 3 akapit drugi lit. a)-d) Art. 6 ust. 2 lit. a)-d)
Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy Art. 8 ust. 1
Art. 4 ust. 1 akapit drugi Art. 8 ust. 2
Art. 4 ust. 1 akapit trzeci -
Art. 4 ust. 2 Art. 8 ust. 3
Art. 4 ust. 3 Art. 8 ust. 4
Art. 4 ust. 4 Art. 8 ust. 5
Art. 4 ust. 5 akapit pierwszy Art. 8 ust. 6
Art. 4 ust. 5 akapit drugi Art. 8 ust. 7
Art. 4a Art. 7
Art. 4b Art. 5
Art. 5 akapit pierwszy lit. a)-d) Art. 10 lit. a)-d)
Art. 5 akapit pierwszy lit. e) Art. 11 ust. 1 i 2
Art. 5 akapit drugi -
Art. 5a akapit pierwszy Art. 11 ust. 3
Art. 5a akapit drugi Art. 11 ust. 4
Art. 5a akapit trzeci Art. 11 ust. 5
Art. 6 ust. 1 akapit pierwszy Art. 12 ust. 1
Art. 6 ust. 1 akapit drugi Art. 12 ust. 2
Art. 6 ust. 1 akapit trzeci Art. 3 ust. 3
Art. 6 ust. 2 akapit pierwszy Art. 12 ust. 3
Art. 6 ust. 2 akapit drugi Art. 12 ust. 4
Art. 6 ust. 3 Art. 12 ust. 5
- - Art. 12 ust. 6
Art. 6 ust. 4 -
Art. 7 Art. 5 ust. 2
Art. 8 ust. 1 Art. 2 ust. 3
Art. 8 ust. 2 Art. 4 ust. 3
Art. 8 ust. 3 Art. 4 ust. 2
Art. 8 ust. 4 Art. 4 ust. 3
Art. 8a Art. 2 ust. 1 i art. 4 ust. 1
Art. 9 ust. 1 akapit pierwszy Art. 13 ust. 1
Art. 9 ust. 1 akapit drugi Art. 13 ust. 2
Art. 9 ust. 1 akapit trzeci -
Art. 9 ust. 1 akapit czwarty -
Art. 9 ust. 1 akapit piąty -
Art. 9 ust. 2 akapit pierwszy Art. 6 ust. 1
Art. 9 ust. 2 akapit drugi lit. a), b) i c) Art. 6 ust. 2 lit. a), b) i c)
Art. 9 ust. 2 akapit trzeci Art. 9
- Art. 6 ust. 3
Art. 10 akapit pierwszy zdanie wstępne Art. 14
Art. 10 akapit pierwszy lit. a)-d) i akapit drugi -
Art. 10a Art. 14
Załącznik I -
Załącznik II -
Art. 1 ust. 1 Art. 2 ust. 1 lit. a) i b)
Art. 1 ust. 2 Art. 2 ust. 1 lit. c)
Art. 1 ust. 3 Art. 2 ust. 1 lit. d)
Art. 1 ust. 4 Art. 2 ust. 1 lit. e)
Art. 1 ust. 5 Art. 2 ust. 1 lit. f)
Art. 1 ust. 6 Art. 2 ust. 1 lit. g)
Art. 1 ust. 7 Art. 2 ust. 1 lit. h)
- - Art. 2 ust. 2
- - Art. 3 ust. 1 i 2
Art. 2 ust. 1 Art. 7
Art. 2 ust. 1 lit. a) Załącznik I pkt 1
Art. 2 ust. 1 lit. b) Załącznik I pkt 2
Art. 2 ust. 1 lit. c) -
Art. 2 ust. 1 lit. d) -
Art. 2 ust. 1 lit. e) Załącznik I pkt 3
Art. 2 ust. 1 lit. f) Załącznik I pkt 4
Art. 2 ust. 1 lit. g) Załącznik I pkt 6
Art. 2 ust. 1 lit. h) -
Art. 2 ust. 1 lit. i) Załącznik I pkt 5
Art. 2 ust. 1 lit. j) Załącznik I pkt 9
Art. 2 ust. 1 lit. k) Załącznik I pkt 10
Art. 2 ust. 1 lit. l) Załącznik I pkt 8
Art. 2 ust. 1 lit. m) Załącznik I pkt 7
Art. 2 ust. 2 akapit pierwszy i część pkt 9.4 załącznika XII Art. 10 ust. 1
Art. 2 ust. 2 akapit drugi Art. 11 ust. 1
Art. 2 ust. 2 akapit trzeci Art. 11 ust. 2
- Art. 11 ust. 3
Część pkt 9.4 załącznika XII Art. 11 ust. 4
Art. 2 ust. 3 akapit pierwszy Art. 3 ust. 1
Art. 2 ust. 3 akapit drugi Art. 3 ust. 2
Art. 2 ust. 4 akapit pierwszy Art. 9 ust. 2
Art. 2 ust. 4 akapit drugi Art. 9 ust. 3
Art. 2 ust. 4 akapit trzeci Art. 9 ust. 4
Art. 2 ust. 5 Art. 9 ust. 5
Art. 2a ust. 1 Art. 3 ust. 1
Art. 2a ust. 2 Art. 3 ust. 3
Art. 2a ust. 3 Art. 3 ust. 4
Art. 2a ust. 4 akapit pierwszy Art. 3 ust. 5
Art. 2a ust. 4 akapit drugi Art. 3 ust. 2
Art. 2a ust. 5 Art. 9 ust. 1
Art. 3 akapit pierwszy Art. 13 ust. 1
Art. 3 akapit drugi Art. 3 ust. 6
Art. 4 ust. 1 akapit pierwszy Art. 10 ust. 1
Art. 4 ust. 1 akapit drugi Art. 10 ust. 2
Art. 4 ust. 1 akapit trzeci Art. 10 ust. 3
Art. 4 ust. 2 Art. 10 ust. 4
Art. 4 ust. 3 -
Art. 6 ust. 1 Art. 12 ust. 1
Art. 6 ust. 2 Art. 12 ust. 2
Art. 7 -
Art. 7a akapit pierwszy Art. 5 ust. 1
Art. 7a akapit drugi Art. 2 ust. 2
Art. 8 ust. 1 -
Art. 8 ust. 2 Art. 14
Załącznik I Załącznik I
Załącznik XII pkt 3.3 Załącznik II
Załącznik la z wyjątkiem pkt 2.1 Załącznik II
Załącznik la pkt 2.1 Art. 9 ust. 6
Załącznik Ib Załącznik III
Załącznik III -
Załącznik IV -
Załącznik VII -
Załącznik IX -
Załącznik X -
Załącznik XI -
Załącznik XII z wyjątkiem pkt 3.3 i części pkt 9.4 -
Załącznik XV Załącznik IV
Załącznik XVI -
Załącznik XVII -
Załącznik XVIII -
Załącznik XIX -
Załącznik XX -
Załącznik XXI Załącznik V"
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2104 z dnia 29 lipca 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek oraz uchylające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 29/2012 (Dz.U. L 284 z 4.11.2022, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/ eli/reg_del/2022/2104/oj).
4 Decyzja Rady (UE) 2022/2391 z dnia 25 listopada 2022 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek w odniesieniu do normy handlowej mającej zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (Dz.U. L 316 z 8.12.2022, s. 86, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2391/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.1401

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2024/1401 zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2022/2104 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek
Data aktu: 07/03/2024
Data ogłoszenia: 21/05/2024
Data wejścia w życie: 10/06/2024