Rozporządzenie wykonawcze 2020/1372 dotyczące zezwolenia na stosowanie L-tryptofanu wytwarzanego przez Escherichia coli CGMCC 7.267, CGMCC 11674 lub KCCM 10534 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/1372
z dnia 1 października 2020 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie L-tryptofanu wytwarzanego przez Escherichia coli CGMCC 7.267, CGMCC 11 674 lub KCCM 10 534 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie L-tryptofanu wytwarzanego przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534. Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 tego rozporządzenia.

(3) Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie L-tryptofanu wytwarzanego przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki dietetyczne", w grupie funkcjonalnej "aminokwasy, ich sole i podobne produkty".

(4) W opiniach z dnia 26 lutego 2019 r. 2 , 28 stycznia 2020 r. 3 , 18 marca 2020 r. 4  i 25 maja 2020 r. 5  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że L-tryptofan wytwarzany przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 nie ma szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt innych niż przeżuwacze, dla bezpieczeństwa konsumentów ani dla środowiska. Aby L-tryptofan był bezpieczny dla przeżuwaczy, należy go chronić przed degradacją w żwaczu. Urząd stwierdził istnienie ryzyka dla użytkowników dodatku przy wdychaniu ze względu na poziomy endotoksyn w L-tryptofanie wytwarzanym przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 i nie mógł wykluczyć, że tryptofan wytwarzany przez Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli CGMCC 7.267 ma potencjalnie działanie drażniące dla skóry i oczu lub działanie uczulające na skórę. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku.

(5) Urząd uznał, że L-tryptofan wytwarzany przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 jest wydajnym źródłem niezbędnego aminokwasu tryptofanu dla zwierząt innych niż przeżuwacze; aby uzupełniający L-tryptofan wytwarzany przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 był w pełni skuteczny u przeżuwaczy, należy chronić go przed degradacją w żwaczu. W swoich opiniach Urząd wyraził zaniepokojenie potencjalnymi zakłóceniami równowagi żywieniowej w odniesieniu do aminokwasów, w przypadku gdy są one podawane w wodzie do pojenia. Urząd nie zaproponował jednak maksymalnej zawartości w odniesieniu do suplementacji L-tryptofanem wytworzonym przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534. W związku z tym na etykietach dodatku i zawierających go premiksów należy umieścić ostrzeżenie, aby brano pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, zwłaszcza w przypadku suplementacji L-tryptofanem wytwarzanym przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 jako aminokwasem w wodzie do pojenia. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(6) Ocena L-tryptofanu wytwarzanego przez Escherichia coli CGMCC 7.267, Escherichia coli CGMCC 11 674 lub Escherichia coli KCCM 10 534 dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tej substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Substancja wyszczególniona w załączniku, należąca do kategorii "dodatki dietetyczne" i do grupy funkcjonalnej "aminokwasy, ich sole i podobne produkty", zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku Nazwa posiadacza zezwolenia Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria dodatków dietetycznych. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty
3c441 - L-tryptofan Skład dodatku

Proszek o zawartości L-tryptofanu co najmniej 98 % (w przeliczeniu na suchą masę).

Maksymalna zawartość 10 mg/kg 1,1'- etylideno-bis-L-tryptofanu (EBT).

Wszystkie gatunki - - - 1. L-tryptofan może być wprowadzany do obrotu i stosowany jako dodatek stanowiący preparat.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych oraz okularów i rękawic ochronnych.

3. Zawartość endotoksyn w dodatku i jego pylność muszą być takie, aby maksymalne narażenie na endo- toksyny wynosiło 1600 IU endo- toksyn/m3 powietrza (2).

4. L-tryptofan można podawać w wodzie do pojenia.

5. W przypadku przeżuwaczy L-tryptofan należy chronić przed degradacją w żwaczu.

22.10.2030
Charakterystyka substancji czynnej L-tryptofan wytwarzany w drodze fermentacji przez Escherichia coli CGMCC 7.267 lub Escherichia coli KCCM 10 534 lub Escherichia coli CGMCC 11674 lub Wzór chemiczny: C11H12N2O2 Nr CAS: 73-22-3
Metody analityczne (1)

W celu identyfikacji L-tryptofanu w dodatku paszowym:

- Food Chemical Codex "L-trypto- phan monograph" (Kodeks substancji chemicznych w żywności "Monografia dotycząca L-tryptofanu").

Do oznaczania ilościowego tryptofanu w dodatku paszowym i premiksach: - wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD) - EN ISO 13 904.

Do oznaczania ilościowego tryptofanu w mieszankach paszowych i materiałach paszowych:

- wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD) - rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 (załącznik III sekcja G).

Do oznaczania ilościowego tryptofanu w wodzie:

- wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD).

6. Na etykietach dodatku i premiksów należy podać następujące ostrzeżenie:

"Przy suplementacji L-tryptofanem, w szczególności podawanym w wodzie do pojenia, należy brać pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, aby zapobiegać zakłóceniom równowagi żywieniowej.".

7. Informacje na etykietach, którymi opatrzony jest dodatek: wilgotność.

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports

(2) Narażenie obliczone na podstawie poziomu endotoksyn i pylności dodatku zgodnie z metodą wykorzystywaną przez EFSA (Dziennik EFSA 2020;18(2):6013 i Dziennik EFSA 2020;18(4):6071); metoda analityczna: Farmakopea Europejska 2.6.14. (endotoksyny bakteryjne).

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dziennik EFSA 2019; 17(3):5642.
3 Dziennik EFSA 2020; 18(2):6013.
4 Dziennik EFSA 2020; 18(4):6071.
5 Dziennik EFSA 2020; 18(6):6168.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.319.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2020/1372 dotyczące zezwolenia na stosowanie L-tryptofanu wytwarzanego przez Escherichia coli CGMCC 7.267, CGMCC 11674 lub KCCM 10534 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
Data aktu: 01/10/2020
Data ogłoszenia: 02/10/2020
Data wejścia w życie: 22/10/2020