united kingdom
ukraine

Rozporządzenie 438/2013 w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania niektórych dodatków do żywności

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 438/2013
z dnia 13 maja 2013 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania niektórych dodatków do żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać uaktualniony z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającego jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).

(3) Unijny wykaz dodatków do żywności opracowano na podstawie dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności zgodnie z dyrektywą 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3), dyrektywą 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(4) i dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(5) oraz po dokonaniu przeglądu ich zgodności z art. 6, 7 i 8 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W unijnym wykazie określonym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ujęto dodatki do żywności według kategorii żywności, do której te dodatki mogą być dodane.

(4) Z powodu trudności napotkanych przy przenoszeniu dodatków do żywności do nowego systemu kategoryzacji, przewidzianego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, wprowadzono szereg błędów, które należy sprostować. Należy zwłaszcza ograniczyć stosowanie przeciwutleniaczy w owocach i warzywach obranych, krojonych i rozdrobnionych wyłącznie do pakowanych, schłodzonych, nieprzetworzonych owoców i warzyw gotowych do spożycia. Ponadto dopuszczone powinno pozostać stosowanie kwasu sorbowego - sorbinianów, kwasu benzoesowego - benzoesanów, p-hydr-oksybenzoesanów (E 200-219) w produktach mięsnych poddanych obróbce cieplnej oraz stosowanie natamycyny (E 235) w poddanych obróbce cieplnej kiełbasach suszonych peklowanych. Należy także wprowadzić maksymalne poziomy, odpowiadające poziomom określonym w dyrektywie 94/36/WE, dla stosowania kurkuminy (E 100) w przetworzonych rybach i produktach rybołówstwa, w tym w mięczakach i skorupiakach. Maksymalne poziomy dla dwutlenku krzemu - krzemianów (E 551-559) należy zaś zmienić na quantum satis, jak określono w dyrektywie 95/2/WE, a dla stosowania dwutlenku krzemu - krzemianów (E 551-553) - jak określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 380/2012 z dnia 3 maja 2012 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin(6).

(5) Konieczne jest doprecyzowanie stosowania dodatków do żywności w niektórych kategoriach żywności. W kategorii żywności 13.1.4 "Inna żywność dla małych dzieci" należy ustanowić warunki stosowania dla dodatków do żywności E 332 "Cytryniany potasu" oraz E 338 "Kwas fosforowy". W kategorii żywności 14.2.6 "Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008" nie należy dopuszczać stosowania barwników spożywczych w napoju alkoholowym Geist zdefiniowanym w pkt 17 załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89(7). Należy przywrócić stosowanie barwników spożywczych "żółcień chinolinowa" (E 104), "żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S" (E 110) oraz "pąs 4R, czerwień koszenilowa A" (E 124) w niektórych napojach alkoholowych, ponieważ ich stosowanie nie budzi obaw co do bezpieczeństwa dzieci. Należy uściślić, że karmele (E 150a-d) mogą być stosowane we wszystkich produktach należących do kategorii żywności 14.2.7.1 "Wina aromatyzowane".

(6) Należy zatem sprostować, uściślić i uzupełnić unijny wykaz dodatków do żywności, by obejmował wszystkie dopuszczone zastosowania zgodnie z art. 6, 7 i 8 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ unijny wykaz zmieniany jest w celu włączenia zastosowań już dopuszczonych zgodnie z dyrektywą 94/35/WE, dyrektywą 94/36/WE i dyrektywą 95/2/WE, zmiana ta stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 maja 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3.

(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 13.

(5) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1.

(6) Dz.U. L 119 z 4.5.2012, s. 14.

(7) Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii żywności 01.7.1 "Sery niedojrzewające, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16" pozycja dotycząca "Grupy I" otrzymuje brzmienie:
"Grupa I Dodatki Z wyjątkiem sera mozzarella"

2) w kategorii żywności 04.1.2 "Owoce i warzywa obrane, krojone i rozdrobnione" pozycje dotyczące dodatków do żywności E 300 "Kwas askorbinowy", E 301 "Askorbinian sodu", E 302 "Askorbinian wapnia", E 330 "Kwas cytrynowy", E 331 "Cytryniany sodu", E 332 "Cytryniany potasu" oraz E 333 "Cytryniany wapnia" otrzymują brzmienie:

"E 300 Kwas askorbinowy quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 301 Askorbinian sodu quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 302 Askorbinian wapnia quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 330 Kwas cytrynowy quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 331 Cytryniany sodu quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 332 Cytryniany potasu quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 333 Cytryniany wapnia quantum satis Tylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki"

3) w kategorii żywności 08.2.2 "Mięso przetworzone poddane obróbce cieplnej" wprowadza się następujące zmiany:

a) po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 200-203 "Kwas sorbowy - sorbiniany" dodaje się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 200-219 w brzmieniu:

"E 200-219 Kwas sorbowy - sorbiniany, kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydro-ksybenzoesany quantum satis (1) (2) Tylko do stosowania na powierzchnię suszonych produktów mięsnych"

b) po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 210-213 "Kwas benzoesowy - benzoesany" dodaje się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 235 w brzmieniu:

"E 235 Natamycyna 1 (8) Tylko na powierzchnię kiełbas suszonych peklowanych"

c) po przypisie 7 dodaje się przypis 8 w brzmieniu:

"(8): mg/dm2 powierzchni (nie występuje na głębokości 5 mm)";

4) w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycja dotycząca dodatku do żywności E 100 "Kurkumina" do stosowania w pastach rybnych i pastach ze skorupiaków otrzymuje brzmienie:

"E 100 Kurkumina 100 (35) Tylko pasty rybne i pasty ze skorupiaków"

b) pozycja dotycząca dodatku do żywności E 100 "Kurkumina" do stosowania w wędzonych rybach otrzymuje brzmienie:

"E 100 Kurkumina 100 (37) Tylko wędzone ryby"

c) przypisy 35, 36 i 37 otrzymują brzmienie:

"(35): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 122, E 142, E 151, E 160e, E 161b.

(36): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 122, E 129, E 142, E 151, E 160e, E 161b

(37): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 151, E 160e";

5) w kategorii żywności 13.1.4 "Inna żywność dla małych dzieci" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 331 "Cytryniany sodu", E 332 "Cytryniany potasu" oraz E 338 "Kwas fosforowy" otrzymują brzmienie:

"E 331 Cytryniany sodu 2 000 (43)
E 332 Cytryniany potasu quantum satis (43)
E 338 Kwas fosforowy (1) (4) (44)"

b) dodaje się przypisy 43 i 44 w brzmieniu:

"(43): E 331 i E 332 są dopuszczone pojedynczo lub łącznie i zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w dyrektywach 2006/141/WE, 2006/125/WE i 1999/21/WE.

(44): Zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w dyrektywach 2006/141/WE, 2006/125/WE i 1999/21/WE.";

6) w kategorii żywności 13.1.5.2 "Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE dla niemowląt i małych dzieci" tekst w wierszu pierwszym otrzymuje brzmienie:

"Zastosowanie mają dodatki z kategorii 13.1.2 oraz 13.1.3, z wyjątkiem E 270, E 333, E 341";

7) w kategorii żywności 14.2.6 "Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycje dotyczące dodatków do żywności należących do grupy II, grupy III oraz dotyczące dodatków do żywności E 123 "Amarant" i E 150a-d "Karmele" otrzymują brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
Grupa III Barwniki o łącznym maksymalnym poziomie 200 Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
E 123 Amarant 30 Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
E 150a-d Karmele quantum satis Z wyjątkiem: napojów spirytusowych owocowych i okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca), London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà. Whisky i whiskey mogą zawierać tylko substancję E 150a"

b) po pozycji dotyczącej grupy III dodaje się pozycje dotyczące dodatków do żywności E 104 oraz E 110 w brzmieniu:

"E 104 Żółcień chinolinowa 180 (61) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S 100 (61) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà"

c) po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 123 "Amarant" dodaje się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 124 w brzmieniu:

"E 124 Pąs 4R, czerwień koszenilowa A 170 (61) Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà"

d) dodaje się przypis 61 w brzmieniu:

"(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie może przekraczać najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III.";

8) w kategorii żywności 14.2.7.1 "Wina aromatyzowane" skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 150a-d "Karmele":

"E 150a-d Karmele quantum satis Tylko americano, bitter vino"

9) w kategorii żywności 17.1 "Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia" pozycja dotycząca dodatków do żywności E 551-559 "Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"E 551-559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania:

do dnia 31 stycznia 2014 r.

E 551-553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania:

od dnia 1 lutego 2014 r."

10) w kategorii żywności 17.2 "Suplementy diety w postaci płynnej" pozycja dotycząca dodatków do żywności E 551-559 "Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"E 551-559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania:

do dnia 31 stycznia 2014 r.

E 551-553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania:

od dnia 1 lutego 2014 r.";

11) w kategorii żywności 17.3 "Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia" pozycja dotycząca dodatków do żywności E 551-559 "Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"E 551-559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania:

do dnia 31 stycznia 2014 r.

E 551-553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania:

od dnia 1 lutego 2014 r."

Zmiany w prawie

Język, w jakim ma zostać sporządzona umowa z cudzoziemcem

Powierzenie pracy cudzoziemcowi wymaga, co do zasady, zawarcia umowy w formie pisemnej. Może ona być sporządzona w języku polskim, w języku polskim i jednocześnie w wersji obcojęzycznej, ale również tylko w języku obcym. Jeżeli podmiot powierzający pracę zdecyduje się na to ostatnie rozwiązanie, będzie musiał zlecić tłumaczowi przysięgłemu przetłumaczenie umowy i tłumaczenie to przechowywać.

Marek Rotkiewicz 11.06.2025
Pracodawcy będą mogli wypłacić ekwiwalent za urlop razem z wypłatą ostatniego wynagrodzenia

Resort pracy chce nieznacznie wydłużyć termin wypłaty ekwiwalentu za urlop w przypadku rozwiązywania jest umowy o pracę, a także zwiększenie do dwóch osób minimalnej reprezentacji pracowników przed pracodawcą w sprawach zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w zakładach, w których nie funkcjonują związki zawodowe. W ten sposób pracodawcy będą mogli dokonać jednego przelewu należnych środków wraz z wypłatą ostatniego wynagrodzenia.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2025
Staż potwierdzony uzyskaniem kwalifikacji i premia dla organizatora stażu

Nowe przepisy o rynku pracy przewidują, że staż z urzędu pracy może obejmować okres do 12 miesięcy wówczas, gdy zakończony będzie potwierdzeniem nabycia wiedzy lub umiejętności przeprowadzanym przez uprawnioną instytucję. Przy tego rodzaju stażu przewidziano premię finansową dla organizatora stażu w wysokości 500 zł za każdy pełny miesiąc stażu.

Marek Rotkiewicz 10.06.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.06.2025
Zmiany w stażach z urzędu pracy

W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.

Marek Rotkiewicz 03.06.2025
Od 1 czerwca radykalne zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców

Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.

Grażyna J. Leśniak 30.05.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.129.28

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 438/2013 w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania niektórych dodatków do żywności
Data aktu: 13/05/2013
Data ogłoszenia: 14/05/2013
Data wejścia w życie: 03/06/2013