Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina

Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
(2022/C 397/12)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Terras do Navia"

PGI-ES-02787

Data wniosku: 23.7.2021

1. Nazwa, która ma być zarejestrowana

Terras do Navia

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Wina białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Ogólnie rzecz biorąc, wina te są świeże i łagodne w smaku, klarowne i jasne, o wyrazistych aromatach pozwalających wyraźnie wyczuć winogrona, z których zostały wytworzone. Są to wina umiarkowanie mocne, o aromatach kwiatów i owoców oraz odpowiednio wyważonej kwasowości.

Wina białe mają barwę żółtą z zielonkawymi refleksami. Charakteryzują się intensywnymi aromatami kwiatów i dojrzałych świeżych owoców, są wyważone, obfite i świeże w ustach, z nutami owoców cytrusowych.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna kwasowość ogólna 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 17,9
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Ogólnie rzecz biorąc, wina te są świeże i łagodne w smaku, klarowne i jasne, o wyrazistych aromatach pozwalających wyraźnie wyczuć winogrona, z których zostały wytworzone. Są to wina umiarkowanie mocne, o aromatach kwiatów i owoców oraz odpowiednio wyważonej kwasowości.

Wina czerwone mają barwę przechodzącą od umiarkowanie czerwonej do ciemnoczerwonej z fioletowymi odcieniami. Charakteryzują się aromatami dojrzałych owoców (jeżyn, czereśni, owoców chruściny jagodnej i żurawiny), a w smaku dominują czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka), z lekko taninowym finiszem. Odpowiednie zrównoważenie zawartości alkoholu i kwasowości sprawia, że wina te nadają się do leżakowania w drewnianych beczkach.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 5,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 17,9
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

1.

Metoda uprawy

Winogrona należy zbierać do skrzynek lub do innych pojemników dozwolonych przez właściwy organ.

2.

Szczególna praktyka enologiczna

Maksymalna wydajność produkcji w odniesieniu do wina wynosi 68 litów na każde 100 kilogramów winogron.

b) Maksymalna wydajność

1. ODMIANY BIAŁE

10 000 kilogramów winogron z hektara

2.

68 hektolitrów z hektara

3. ODMIANY CZERWONE

8 000 kilogramów winogron z hektara

4.

54,40 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Winogrona wykorzystywane do produkcji win mogą pochodzić wyłącznie z winnic na terenie obszaru produkcji i przetwarzania, który obejmuje grunty odpowiednie do produkcji winogron. Obszar ten obejmuje sołectwa Cereixido, Lamas de Moreira, Monteseiro, San Martino de Suarna, Vilabol de Suarna i Vilar da Cuina w gminie A Fonsagrada; sołectwa A Pobra de Navia, Barcia, Castañedo, Muñís, Mosteiro i A Ribeira w gminie Navia de Suarna oraz całą gminę Negueira de Muñiz. Cały obszar znajduje się w prowincji Lugo we Wspólnocie Autonomicznej Galicji.

W systemie prawnym Wspólnoty Autonomicznej Galicji sołectwa są uznanymi lokalnymi jednostkami terytorialnymi stanowiącymi podstawowe części gminy. Granice ich map zostały dokładne i dobrze wyznaczone.

7. Główne odmiany winorośli

ALBARÍN BLANCO - BRANCO LEXÍTIMO

ALBARIÑO

BRANCELLAO

BRUÑAL - ALBARÍN TINTO

CAÍÑO BLANCO

CAÍÑO TINTO

GODELLO

LOUREIRA - LOUREIRO BLANCO

LOUREIRO TINTO

MENCÍA

MERENZAO - MARÍA ORDOÑA

TORRONTÉS

TREIXADURA

8. Opis związku lub związków

Podstawą wniosku o rejestrację tego oznaczenia geograficznego jest szczególna jakość win, która ma związek ze środowiskiem geograficznym produkcji, zgodnie z opisem poniżej.

Klimat panujący na wyznaczonym obszarze można sklasyfikować jako morski, przechodzący w klimat śródziemnomorski, o niskich średnich temperaturach rocznych. Najcieplejszymi miesiącami są lipiec i sierpień ze średnią temperaturą 21 oC, znacznymi wahaniami temperatury między nocą a dniem i szczególnie suchymi latami, co powoduje, że klimat jest bardziej śródziemnomorski - świadczy o tym powszechna obecność takich gatunków, jak chruścina jagodna i drzewa korkowe. Styczeń jest najzimniejszym miesiącem ze średnią temperaturą 7,5 oC. Jak podają najbliższe stacje meteorologiczne, roczna szacowana ilość opadów na wysokości 450 metrów nad poziomem morza wynosi 650 milimetrów.

Na wyznaczonym obszarze prawie cała powierzchnia gruntów przeznaczonych pod uprawę winorośli znajduje się na wysokości 200-500 m n.p.m., a tereny te są położone wśród gór wznoszących się na wysokość ponad 1 000 m n.p.m. Winnice zwrócone głównie na południe i południowy zachód są chronione przez zbocza pasma Ancares, góry Uria i góry Acebo na północy, które stanowią ważną barierę dla bryz morskich.

Gleby są w większości umiarkowanie kwaśne i przepuszczalne, o ograniczonej zdolności do zatrzymywania wody i niewielkiej zawartości materii organicznej w najwyżej położonej warstwie. Większość tych gleb stanowią stare gleby o wystarczającej głębokości i odpowiedniej ekspozycji na światło słoneczne, dzięki czemu są nadają się one do uprawy winorośli.

Pod względem geologicznym kotlina Navia jest zbudowana z metasedymentów pochodzących ze starszego paleozoiku, z przewagą skał piaszczystych i łupków. W podłożu litologicznym przeważają wychodnie łupków, kwarcytów i granitów pochodzące z okresu orogenezy hercyńskiej oraz lekko zmetamorfizowane skały osadowe. Występuje tu umiarkowana ilość elementów gruboziarnistych, dzięki czemu gleby są wysoce przepuszczalne i łatwe w obróbce. Mają lekką strukturę, a najczęściej spotykane rodzaje to gleby gliniaste lub piaszczysto-gliniaste, o dobrym drenażu i wystarczającym napowietrzeniu.

Ogólnie rzecz biorąc, wina są klarowne i jasne, świeże i delikatne, z aromatami kwiatów i owoców, o umiarkowanej zawartości alkoholu wyważonej z kwasowością. Wina białe mają barwę żółtą z zielonkawymi refleksami. Charakteryzują się wyraźnymi aromatami kwiatów i dojrzałych świeżych owoców, są wyważone, obfite i świeże w ustach, z cytrusowym wykończeniem. Wina czerwone mają barwę przechodzącą od umiarkowanie czerwonej do ciemnoczerwonej z fioletowymi odcieniami. Charakteryzują się aromatami dojrzałych owoców, natomiast w smaku dominują czerwone owoce, z lekko taninowym finiszem.

Wina te są dokładnym odzwierciedleniem wpływu temperatury, opadów i warunków uprawy na obszarze. Do tego należy dodać czynnik ludzki, który jest definiowany przez:

- sadzenie winorośli na obszarach o odpowiedniej ekspozycji, na glebach, które są ciepłe, przepuszczalne i mają niską zawartość materii organicznej, co jest typowe dla tego obszaru geograficznego. W tradycyjnych metodach prowadzenia i przycinania stosowano niską winorośl prowadzoną w formie kielicha. Dzięki temu oraz dzięki drewnianej podporze i średniej gęstości nasadzeń mogą one lepiej dostosować się do lokalnego środowiska, czego efektem są zrównoważone, harmonijne wina o doskonałej ekspresji aromatycznej, które dobrze nadają się do przechowywania;

- dostosowanych do warunków lokalnych odmian rodzimych, z których wszystkie trudno znaleźć na innych obszarach uprawy winorośli. Należy w szczególny sposób wyróżnić odmianę Branco Lex'timo, ponieważ na tym obszarze osiąga swój najpełniejszy potencjał. Jej zrównoważona kwasowość i zawartość alkoholu oraz obfitość terpenów nadaje winom białym dużą intensywność i jakość aromatyczną. Odmianą, która wyróżnia się wśród odmian czerwonych, mimo że nie ma największej powierzchni nasadzeń, jest Merenzao. Ta lokalizacja pozwala na osiągnięcie najpełniejszego potencjału tej odmiany i produkcję wina o dużej intensywności koloru przy jednoczesnym zachowaniu finezji, o bardzo stabilnej kwasowości, dobrej równowadze między kwasem jabłkowym i winowym, odpowiedniej zawartości alkoholu i dużej ilości antocyjanów;

- stosowanie skrzynek lub innych pojemników dozwolonych przez właściwy organ, co jest niezbędne, aby zachować jakość winogron podczas transportu z winnicy do wytwórni wina. W ten sposób zmniejsza się ryzyko niekontrolowanej maceracji lub fermentacji, które mają wpływ na właściwości organoleptyczne win.

Jeśli chodzi o wpływ naturalnego środowiska uprawy, należy wspomnieć o klimacie morskim tego obszaru, przechodzącym w śródziemnomorski, ze szczególnie suchymi latami i dużymi wahaniami temperatur między nocą a dniem. Ma to bezpośredni wpływ na akumulację metabolitów wtórnych, które mają wpływ na jakość owoców, takich jak związki fenolowe i lotne pomagające kształtować barwę, aromat i smak - a tym samym jakość - winogron i wina.

Ponadto w okresie wegetacyjnym temperatury na tym obszarze są stosunkowo wysokie ze względu na dobre nasłonecznienie, co ma bardzo pozytywny wpływ na fotosyntezę, która z kolei zwiększa zawartość cukru w winogronach. Obszar charakteryzuje się również dużymi wahaniami temperatur, co ułatwia gromadzenie się antocyjanów i terpenów w owocach.

Kluczowym czynnikiem jest ekspozycja i ukierunkowanie zboczy, ponieważ pozwala na uprawę winorośli w trudnych warunkach klimatycznych i poprawia jakość zbiorów. Na obszarze geograficznym ukierunkowanie południowe/połud- niowo-zachodnie jest idealne z punktu widzenia jakości winogron i wina. Istnieje także korzystny wpływ gór, które tworzą barierę chroniącą ten obszar przed morskimi bryzami.

Wysokość, na której uprawia się winorośl, jest również istotna, ponieważ duże wysokości wiążą się z niskimi temperaturami powietrza, które wpływają na dojrzałość fenolową owoców.

Pod względem glebowym idealne warunki do uprawy winorośli to głębokie, dobrze drenowane gleby o umiarkowanej żyzności i umiarkowanej zdolności zatrzymywania wody, co odpowiada warunkom panującym na tym obszarze. Gleby są również kwasowe, a odmiany winorośli uprawiane na obszarze są dobrze przystosowane do tego rodzaju gleby.

Krótko mówiąc, szczególne właściwości win pochodzących z tego obszaru wynikają z wielowiekowej wiedzy fachowej miejscowych plantatorów winorośli, którzy przez lata wybierali odmiany winorośli najlepiej przystosowane do tego szczególnego środowiska naturalnego i opracowali najbardziej odpowiednie techniki uprawy. Odmiany winorośli objęte niniejszym ChOG, które są tradycyjnie uprawiane na obszarze produkcji, ale znacznie mniej rozpowszechnione na innych obszarach uprawy winorośli, nadają więc produkowanym z nich winom specyficzne cechy jakościowe i charakterystyczne właściwości. Różne badania, które przeprowadzono na omawianych odmianach wykazały, że mają one duży potencjał aromatyczny, charakteryzujący się obecnością terpenów, w szczególności w przypadku odmian białych.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego.

Opis wymogu:

Wina muszą być produkowane i butelkowane na wyznaczonym obszarze geograficznym produkcji. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji pogorszyłoby jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania- redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu. W związku z tym - oraz mając na uwadze doświadczenie i dogłębną wiedzę w zakresie szczególnych właściwości tych win gromadzone od lat przez lokalnych producentów - butelkowanie win musi odbywać się na obszarze pochodzenia, co pozwala na zachowanie wszystkich ich fizycznych, chemicznych i organoleptycznych cech charakterystycznych.

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wszystkie butelki muszą być opatrzone numerowaną etykietą certyfikacyjną dostarczoną przez organ kontrolny, którą należy umieścić na butelkach na terenie wytwórni wina. Etykieta ta musi zawierać logo oznaczenia geograficznego.

Link do specyfikacji produktu

https://mediorural.xunta.gal/sites/default/files/produtos/en-tramitacion/Pliego-Condiciones-Terras-do-Navia-mayo_2022.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.397.34

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
Data aktu: 07/10/2022
Data ogłoszenia: 17/10/2022