Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 272/05)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Pfalz"

PDO-DE-A1272-AM01

Data przekazania informacji: 20.4.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis wina/produktów sektora wina oraz właściwości analityczne lub organoleptyczne

Opis:

Zmiana minimalnej naturalnej zawartości alkoholu oraz minimalnej masy moszczu (które to informacje przeniesiono z pkt 5.1 do pkt 3.2 specyfikacji produktu) w przypadku wina gatunkowego (Qualitätswein) produkowanego z winogron odmiany Dornfelder w latach występowania wyjątkowych warunków pogodowych.

Standardowe wartości dla Qualitätswein produkowanego z winogron odmiany Dornfelder: potencjalna zawartość alkoholu 8,8 % obj./68o w skali Oechslego.

DODANIE:

"W przypadku odmiany winorośli Dornfelder decyzją rady uznanego stowarzyszenia na rzecz ochrony wina »Pfalz« (Schutzgemeinschaft Pfalz) w latach występowania wyjątkowych warunków pogodowych minimalna naturalna zawartość alkoholu/minimalna masa moszczu może zostać ustalona na poziomie 8,3 % obj. alkoholu/65° w skali Oechslego. Takie ustalenia mają zastosowanie wyłącznie do rocznika, w którym przyjęto taką decyzję. Stowarzyszenie na rzecz ochrony ogłosi swoją decyzję odpowiednimi sposobami publikacji.".

Poszczególne produkty są identyfikowane na podstawie nazwy oraz informacji dotyczących minimalnej naturalnej zawartości alkoholu/minimalnej masy moszczu, a także opisu właściwości organoleptycznych.

DODANIE:

"Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP »Pfalz« wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.".

Uzasadnienie:

Niewielkie zmniejszenie minimalnej zawartości alkoholu/minimalnej masy moszczu wina w przypadku winogron odmiany Dornfelder ma na celu umożliwienie wcześniejszego przeprowadzania zbiorów i w związku z tym ograniczenie do minimum negatywnych skutków nowych szkodliwych organizmów. Przykładowo w 2014 r. muszka pla- moskrzydła stała się zagrożeniem dla wcześnie dojrzewających czerwonych odmian winorośli. Opóźnianie zbiorów ze względu na obowiązującą do tej pory minimalną masę moszczu grozi znacznym obniżeniem jakości i ilości winogron zbieranych w takich latach.

W większym stopniu uszczegółowiono opisy właściwości organoleptycznych, aby lepiej odzwierciedlały właściwości poszczególnych produktów.

Dodając całkowitą zawartość alkoholu win produkowanych bez wzbogacania, skorzystano z klauzuli otwartej w rozporządzeniu UE.

2. Odmiany winorośli

Opis:

Dotychczas w wykazie znalazły się następujące odmiany winorośli:

Wina białe

"Albalonga, Auxerrois, Bacchus, Chardonnay, Ehrenbreitsteiner, Ehrenfelser, Faberrebe, Früher Malingre, Gelber Muskateller, Grüner Veltliner, Hölder, Huxelrebe, Johanniter, Juwel, Kanzler, Kerner, Kernling, Mariensteiner, Morio- Muskat, Müller-Thurgau, Muskat-Ottonel, Nobling, Optima, Orion, Ortega, Perle, Phoenx, Prinzipal, Regner, Reichensteiner, Rieslaner, Riesling, Roter Elbling, Roter Gutedel, Roter Muskateller, Roter Traminer, Ruländer (Grauer Burgunder), Saphira, Sauvignon Blanc, Scheurebe, Schönburger, Siegerrebe, Silvaner, Sirius, Solaris, Staufer, Weißer Burgunder, Weißer Elbling, Weißer Gutedel, Würzer"

Wina czerwone

"Accent, Acolon, Allegro, Blauer Frühburgunder, Blauer Limberger, Blauer Portugieser, Blauer Spätburgunder, Blauer Trollinger, Blauer Zweigelt, Bolero, Cabernet Carbon, Cabernet Carol, Cabernet Cortis, Cabernet Cubin, Cabernet Dorio, Cabernet Dorsa, Cabernet Franc, Cabernet Mitos, Cabernet Sauvignon, Dakapo, Deckrot, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Färbertraube, Früher Roter Malvasier, Helfensteiner, Heroldrebe, Merlot, Müllerrebe, Muskat Hamburg, Palas, Portugieser, Prior, Regent, Rondo, Saint-Laurent, Syrah".

ZMIANA:

Dodano następujące odmiany:

Wina białe

"Blauer Silvaner, Bronner, Cabernet Blanc, Calardis Blanc, Chardonnay rosé, Felicia, Früher Roter Malvasier, Goldmuskateller, Goldriesling, Hibernal, Muscaris, Osteiner, Roter Müller-Thurgau, Roter Riesling, Ruländer, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Souvignier Gris, Trebbiano di Soave, Villaris"

Wina czerwone

"Baron, Blauburger, Cabernet Cantor, Cabertin, Calandro, Muskattrollinger, Pinotin, Piroso, Reberger, Rosenmuskateller, Tauberschwarz, Wildmuskat".

Dodano synonimy odmian winorośli.

Usunięto następujące odmiany:

Wina białe

"Mariensteiner"

Wina czerwone

"Muskat Hamburg"

"Früher Roter Malvasier" (niewłaściwy wykaz).

Uzasadnienie:

Uzupełniono wykaz odmian winorośli, ponieważ był niekompletny i powinien zawierać wszystkie odmiany występujące na obszarze upraw, które zostały do tej pory sklasyfikowane. Usunięto odmianę Mariensteiner, ponieważ nie jest to odmiana dopuszczona ani w wykazie Federalnego Urzędu Ochrony Odmian Roślin, ani na mocy rozporządzenia krajowego. Muskat Hamburg to odmiana winogron stołowych, w związku z czym jest niedozwolona. Odmianę Früher Roter Malvasier usunięto z wykazu odmian czerwonych, ponieważ wykorzystuje się ją do produkcji win białych.

3. Obowiązujące wymogi na mocy przepisów UE lub przepisów krajowych

Opis:

Dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania przedstawiono w pkt 9 (który stanie się pkt 10) specyfikacji produktu.

Mniejsze jednostki geograficzne:

DODANIE:

"Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne. Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjednostka katastralna, system parceli, działka). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu. Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz)];

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Granice mniejszych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwych organów zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach, które muszą powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności.".

Uzasadnienie:

Należy uzupełnić przepisy dotyczące etykietowania, aby obejmowały mniejsze jednostki geograficzne, w celu dostosowania ich do obowiązującego ustawodawstwa.

4. Granice obszaru

Opis:

Zmieniono granice obszaru ChNP "Pfalz".

DODANIE:

"Obszar ten jest ograniczony do Vorderpfalz/Rheinpfalz, tj. rozciąga się od górskich obrzeży Lasu Palatynackiego na zachodzie, przez pasmo górskie Haardt, po nizinę Vorderpfalz znajdującą się w środkowowschodniej części regionu. Uprawa winorośli odbywa się głównie wzdłuż pasma górskiego Haardt oraz na międzyrzeczach i płaskowyżach z pokrywą lessową. Naturalne granice regionu wyznaczają pasmo Haardt na zachodzie, Ren na wschodzie, Alzacja (Francja) lub granica z Bienwaldem na południu, granica z Wormacją na północnym wschodzie oraz Kirchheimbolanden, Stetten, Gauersheim i Zellertal, łącznie z gminami Albisheim, Einselthum i Zell, na północnym zachodzie.".

Sporządzono wykaz poszczególnych gmin, w tym jednostek katastralnych.

Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których zaznaczono winnice w przedmiotowych gminach, z podziałem na działki. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

Uzasadnienie:

Niniejsze zmiany dotyczące wytyczenia granic obszaru są dobrze przemyślane i mają na celu zapobieżenie wystąpieniu istotnych czynników niekorzystnych dla uprawy winorośli, dla rolnictwa oraz dla ukształtowanego na przestrzeni czasu krajobrazu kulturowego regionu Palatynatu. Wynika to z faktu, że uprawa winorośli w Palatynacie rozwijała się przez stulecia w określonych granicach geograficznych przedmiotowych jednostek katastralnych, tak jak to miało miejsce na wszystkich tradycyjnych europejskich obszarach uprawy winorośli.

Uzasadnienie wyznaczenia granic obszaru przedstawiono szczegółowo poniżej:

Ogrodzone winnice są niezbędne, aby zapewnić jakość, w szczególności w odniesieniu do środków ochrony roślin.

Środki ochrony roślin stosowane w uprawie winorośli nie zawsze są kompatybilne z innymi uprawami i odwrotnie. Dlatego umieszczenie obok siebie winnic i obszarów o innym przeznaczeniu często powoduje problemy, których należy w miarę możliwości unikać:

- Im mniej jest punktów stycznych między gruntami wykorzystywanymi pod uprawę winorośli a obszarami o innym przeznaczeniu (uprawa roli, sadownictwo, pastwiska itp.), tym mniej występuje negatywnych skutków dla uprawy winorośli i jakości wina.

Wynika to ze szczególnych wymagań dotyczących gospodarowania obszarem uprawy winorośli, w szczególności w kontekście ochrony roślin. Stosowane środki ochrony roślin niekiedy znacznie się różnią, w szczególności jeśli chodzi o cel ich stosowania, zatwierdzenie i okresy karencji dla poszczególnych upraw.

- Nawet jeśli środki ochrony roślin są stosowane w sposób prawidłowy, mogą być one znoszone na sąsiednie działki o innym przeznaczeniu, co może powodować niepożądane szkody wegetacyjne na obszarach niedocelowych lub pogorszyć jakość i zbywalność produktów ze względu na obecność niektórych pozostałości. Na przykład stosowanie na sąsiednich terenach herbicydów ogólnoustrojowych, prowadzące do niepożądanego znoszenia, może mieć wpływ na zawiązywanie się owoców, jeżeli zanieczyszczenie nastąpi, zanim winorośl zakwitnie. W przypadku stosowania herbicydów kontaktowych niepożądane znoszenie może spowodować poparzenia dotkniętych części liści/pędów. I odwrotnie: problemy mogą się pojawić, jeśli fungicydy stosowane w uprawie winorośli zostaną zniesione na sąsiednie grunty orne. Byłoby to szczególnie problematyczne w Palatynacie, ponieważ największy w Niemczech spójny obszar uprawy warzyw graniczy z obszarem ChNP "Pfalz". Tak wysoki odsetek upraw specjalistycznych sprawia, że winnice muszą być tym bardziej wyraźnie oddzielone od obszarów rolniczych, jak to miało miejsce do tej pory. Ponieważ stosowane środki ochrony roślin nie są dopuszczone do stosowania w niektórych uprawach na tym obszarze, badania pozostałości mogą wykazać - na podstawie dokładnych analiz i niskich maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości - że dany produkt nie nadaje się do wprowadzenia do obrotu, szczególnie w przypadku świeżych warzyw. To samo dotyczy preparatów miedziowych stosowanych w ekologicznej produkcji wina. Takie przypadki w praktyce zdarzają się często i dlatego należy ich unikać.

Stosowane obecnie środki ochrony roślin przeznaczone dla konkretnej uprawy mogą powodować szkody zarówno na gruntach ornych, jak i w winnicach.

Ogrodzenie winnic umożliwia skuteczne gospodarowanie i stosowanie metod ochrony na obszarze uprawy winorośli.

Strategie ochrony roślin o niskim oddziaływaniu na środowisko, przynoszące korzyści jakościowe, środowiskowe i ekonomiczne, mają istotne znaczenie dla zapewnienia zrównoważonej produkcji win wysokiej jakości:

- Dobrym przykładem jest stosowanie feromonów do zwalczania zwójek. Ten środek ochrony jest skuteczny tylko w przypadku, gdy dozowniki feromonów, niezbędne do zdezorientowania szkodników i ograniczenia reprodukcji, są rozprowadzane na jak najszerszą skalę. W tym kontekście jest to znacznie tańsze rozwiązanie, jeśli unika się praktyki podwójnego montowania dozowników na obrzeżach (granicach z innymi uprawami, terenami o innym przeznaczeniu lub roślinnością). Można to jednak osiągnąć tylko w przypadku ogrodzonej winnicy.

- Ogrodzone winnice są również niezbędne zarówno z technicznego, jak i ekonomicznego punktu widzenia, aby chronić dojrzałe winogrona przed zniszczeniem przez żerujące ptaki, ponieważ jest to jedyny sposób na zapewnienie skutecznej ochrony.

- Ogrodzone winnice pomagają również zapobiegać szkodom powodowanym przez zwierzynę łowną.

Z perspektywy uprawy winorośli zmniejszenie populacji zwierzyny łownej jest bardzo ważne/konieczne po pierwsze dlatego, że w Nadrenii-Palatynacie szkody spowodowane przez te zwierzęta w winnicach nie stanowią automatycznie podstawy do uzyskania odszkodowania. Ogrodzone winnice zmniejszają również ryzyko wystąpienia ognisk afrykańskiego pomoru świń, który stanowi poważne zagrożenie dla hodowli zwierząt gospodarskich w Niemczech. Zwalczanie dzików w ogrodzonych winnicach jest łatwiejsze i mniej kosztowne niż na obszarach przeznaczonych pod uprawę zróżnicowanych roślin (np. winogron, roślin uprawnych i owoców), które zapewniają zwierzętom schronienie i źródło pożywienia.

- Coraz większego znaczenia nabiera praktyka nawadniania kropelkowego, którą stosuje się w uprawie winorośli w szczególności w młodych winnicach. W tym kontekście ogrodzone winnice stanowią zaletę, jeśli chodzi budowanie i eksploatację niezbędnej infrastruktury (studnie, rury itp.). W takich winnicach zarówno zbiorowe pozyskiwanie wody, jak i wspólne korzystanie z linii przesyłowych i dystrybucyjnych jest bardziej efektywne i tańsze.

- Wymagania dotyczące układu rzędów w winnicach różnią się od wymagań mających zastosowanie np. w rolnictwie. Dlatego też w dawnych winnicach, które mają strukturę rzędową nastawioną na uprawę winorośli, wykorzystanie gruntów pod uprawy rolne lub jako pastwiska może być niemożliwe lub bardzo trudne. Wynika to z faktu, że winnice z reguły nie są przystosowane do stosowania dużych i ciężkich pojazdów i maszyn, które są jednak potrzebne i wykorzystywane do uprawy ziemi w produkcji roślinnej. Gdyby wszystkie te rzędy musiały być przystosowane do większych obciążeń, spowodowałoby to większe obciążenie finansowe dla wszystkich właścicieli gruntów w okolicy.

Krajobraz kulturowy, który zmieniał się z biegiem czasu, oraz naturalna sceneria, w tym tradycyjne winnice, są charakterystyczne dla ChNP "Pfalz" i jej renomy.

- W oczach mieszkańców, przedstawicieli regionalnego przemysłu winiarskiego, specjalistów, a także konsumentów region winiarski Palatynat charakteryzuje się uprawą winorośli w tradycyjnych winnicach, które kształtują krajobraz, zwłaszcza że w tym regionie występuje największy spójny obszar winnic. Świadczy o tym również fakt, że w reklamach wina do prezentacji regionu winiarskiego regularnie wykorzystuje się zdjęcia wykonane w tradycyjnych winnicach.

- Wykorzystanie tych gruntów pod tradycyjne uprawy rolne zmieniłoby charakterystyczną naturalną scenerię i wpłynęłoby na wykształcony krajobraz kulturowy.

- Temat wina - w powiązaniu z regionem, w którym prowadzona jest tradycyjna uprawa winorośli, oraz tradycyjnymi winnicami - odgrywa również istotną rolę w obszarze turystyki.

- Wina prezentowane w specjalistycznych publikacjach, które w dużym stopniu kształtują postrzeganie i renomę ChNP "Pfalz", często pochodzą z tradycyjnych winnic (m.in. Schweigener Sonnenberg, Birkweiler Kastanienbusch, Forster Kirchenstück, Kallstadter Saumagen).

- Dlatego też ChNP "Pfalz" jest pozytywnie postrzegana przez sprzedawców detalicznych i konsumentów. Kupowanie i spożywanie wina z Palatynatu przywołuje u konsumentów na myśl obrazy tradycyjnych winnic, które to obrazy są niekiedy wzmacniane przez wspomnienia z wakacji. To sprawia, że ChNP "Pfalz" jest wyjątkowa i niepowtarzalna.

- Wiele tradycyjnych winnic byłoby zagrożonych zarośnięciem przez niepożądane zarośla, ponieważ winnice te nie nadają się do innych zastosowań niż uprawa winorośli ze względu na ich niewielkie rozmiary, charakterystykę i fakt, że często bardzo trudno jest do nich dojechać większymi maszynami. Taka zmiana byłaby szkodliwa dla obszaru uprawy winorośli już z czysto estetycznego punktu widzenia, a więc również z perspektywy turystyki i gospodarki. Ponadto na tych nieuprawianych terenach mogłyby spontanicznie zacząć rosnąć rośliny żywicielskie szkodników (np. jeżyny), co doprowadziłoby do ich zasiedlenia przez muszkę plamoskrzydłą i inne niepożądane szkodniki. Takie szkodniki zagrażałyby następnie zdrowiu i jakości winogron w sąsiednich winnicach.

Z przedstawionego wyżej uzasadnienia jasno wynika, że uprawa winorośli na zwartym i najlepiej ogrodzonym terenie ma szereg zalet dla właścicieli i operatorów winnic, a także dla środowiska. Dlatego też nie należy zwiększać odsetka winnic rozproszonych w kilku miejscach, który obecnie jest bardzo niski, z uwagi na wiele niekorzystnych czynników, które opisano powyżej.

5. Organy kontrolne

Opis:

Dodanie w punkcie 10 (który stanie się pkt 11) specyfikacji produktu dotyczące wyznaczonych organów kontrolnych oraz ich zadań.

DODANIE:

W przeprowadzaniu kontroli Izbę Rolnictwa wspiera:

Landesuntersuchungsamt Rheinland-Pfalz (Urząd Kontroli Nadrenii-Palatynatu)

Mainzer Straße 112

56068 Koblenz

Tel. 02 61/91 49-0

Faks 02 61/91 49 19-0

E-mail: poststelle@lua.rlp.de

Uzasadnienie:

Należy dodać organ kontrolny, ponieważ przeprowadza on kontrole na tym obszarze.

6. Inne

Opis:

Zmiany redakcyjne zgodne z wymogami unijnymi.

Uzasadnienie:

Należy dokonać zmian redakcyjnych w celu zapewnienia zgodności z wymogami unijnymi.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Pfalz

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Qualitätswein (wino gatunkowe), białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina białe

Zasadniczo wina te cechują aromaty od owocowych i świeżych po aromaty owoców egzotycznych. W zależności od odmiany winorośli i sposobu dojrzewania mogą występować tzw. zielone aromaty, pikantny smak i dymne, mineralne nuty. Zależnie od procesu produkcji wina w wyniku kontaktu z drewnem w bukiecie mogą być też wyczuwalne nuty wanilii i kokosa oraz aromaty tostowe. Techniki dojrzewania redukcyjnego mogą dodać aromaty krzemienia i trufli, podczas gdy techniki dojrzewania utleniającego mogą wnieść nuty zbrązowiałych jabłek i orzechów.

Wina te charakteryzują się równowagą między kwasowością i słodyczą i zazwyczaj łączą bogaty, złożony posmak z wyraźną lub umiarkowaną kwasowością.

Mają zazwyczaj barwę od bladożółtej z zielonymi odcieniami do słomkowej i złotożółtej. W zależności od odmiany winorośli możliwa jest również barwa delikatnie czerwona.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Qualitatswein (wino gatunkowe), czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Pradikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitatsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina czerwone

Wina te charakteryzują się przede wszystkim aromatami owoców jagodowych i czerwonych. Mogą też występować tzw. zielone aromaty. W zależności od sposobu dojrzewania i tego, czy wino dojrzewa w drewnie, w bukiecie mogą się pojawić aromaty korzenne, takie jak wanilia, nuty tostowe, czekolada i kokos, podobnie jak nuty redukcyjne, takie jak krzemień i trufla. Te zazwyczaj pełne wina charakteryzują się łagodną lub wyraźną kwasowością.

Ich czerwona barwa zwykle przybiera odcień od jasnego wiśniowoczerwonego do głębokiej barwy czarnego bzu.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Qualitätswein (wino gatunkowe), różowe, Weißherbst, Blanc de Noir

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina różowe, Weißherbst i Blanc de Noir

Te rodzaje wina produkuje się z szybko tłoczonych winogron czerwonych. Wina Blanc de Noir mają gamę barw win białych, natomiast wina różowe i Weißherbst mają zazwyczaj barwę od bladoróżowej do jasnoczerwonej. Ponieważ moszcz jest poddawany dojrzewaniu w taki sam sposób jak wino białe, wina te mają na ogół owocowy i świeży aromat owoców jagodowych oraz czerwonych i białych/żółtych owoców. W zależności od użytej odmiany winorośli w winach mogą być również obecne nuty zielonego pieprzu i ziół, a jeśli wina dojrzewają w drewnie - nuty wanilii i kokosa oraz aromaty tostowe. Wina różowe mają bardziej umiarkowaną zawartość alkoholu i w smaku mogą wywoływać silniejsze odczucie kwasowości.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Qualitatswein (wino gatunkowe), Rotling

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rotling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Pradikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitatsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wina Rotling

Wina te powstają przez zmieszanie czerwonych i białych winogron lub moszczu. Pod względem właściwości organoleptycznych są one bardzo podobne do win różowych.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Prädikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Prädikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

Wina te charakteryzują się na ogół świeżymi i owocowymi aromatami białych, żółtych i egzotycznych owoców i mogą się w nich pojawiać nuty zielonej trawy i nuty korzenne. Mają niską lub umiarkowaną zawartość alkoholu. Wyraźnie wyrażają cechy odmian winorośli, z których są produkowane, w połączeniu z ogólnie umiarkowanym lub silnym odczuciem kwasowości. Jeśli chodzi o ich barwę, zastosowanie ma opis dotyczący odpowiedniego rodzaju wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

Ponieważ wina te mają wyższą masę moszczu niż wina z wyróżnikiem "Kabinett", bardzo wyraźnie wyrażają cechy odmian winorośli, z których są produkowane, przy czym zazwyczaj mają bogatszy posmak i wyższą zawartością alkoholu. Odzwierciedla się to przede wszystkim w owocowych aromatach i słodkich, korzennych nutach. Gama barw tych win odpowiada konkretnemu rodzajowi wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Prädikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Prädikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

Dzięki wykorzystaniu w pełni dojrzałych i przejrzałych winogron mocno wyczuwalne są cechy odmian, z których powstają te wina. Oprócz winogron, które dojrzewały dłużej na winorośli, można również wykorzystać winogrona, w których doszło do koncentracji cukru w wyniku porażenia szlachetną pleśnią (Botrytis cineria). W ich bukiecie przeważają zazwyczaj intensywnie owocowe aromaty, z nutami owoców egzotycznych i suszonych oraz miodu. Ponadto charakteryzują się one z reguły wysokim poziomem cukru resztkowego. Jeśli chodzi o ich barwę, zastosowanie ma opis dotyczący odpowiedniego rodzaju wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

Wina te mają wysoką zawartość cukru dzięki zastosowaniu zdrowych, w pełni dojrzałych lub przejrzałych winogron, winogron suszonych i skoncentrowanych winogron zbotrytyzowanych. Coraz częstsze stosowanie winogron zbotry- tyzowanych oznacza, że niektóre aromaty typowe dla użytych odmian mają tendencję do zanikania, podczas gdy aromaty miodu, suszonych owoców, rodzynek, karmelu i owoców egzotycznych zwykle stają się bardziej dominujące. Ponieważ wina te z reguły zawierają cukier resztkowy, mają niską lub umiarkowaną zawartość alkoholu. Gama barw tych win odpowiada konkretnemu rodzajowi wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. Prädikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Prädikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

W wyniku wymrożenia wody w winnicy winogrona są w znikomym stopniu porażone szlachetną pleśnią, a ich składniki są skoncentrowane. Dzięki temu wina lodowe mają z reguły wyższą kwasowość i mocniej wyrażają aromaty zastosowanych odmian, w zależności od czasu, jaki upłynie do momentu, aż po pełnym dojrzeniu winogron wystąpią niezbędne niskie temperatury. Dominują przede wszystkim aromaty żółtych i egzotycznych owoców. Uzupełniają je słodkawe, korzenne aromaty, takie jak miód i suszone owoce. Jeśli chodzi o ich barwę, zastosowanie ma opis dotyczący odpowiedniego rodzaju wina gatunkowego (Qualitätswein).

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

10. Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem).

Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

Zastosowanie zdrowych, w pełni dojrzałych lub przejrzałych winogron, winogron suszonych i skoncentrowanych winogron zbotrytyzowanych sprawia, że wina te mają wysoką zawartość cukru. Coraz częstsze stosowanie winogron zbotrytyzowanych oznacza, że niektóre aromaty typowe dla użytych odmian mają tendencję do zanikania, podczas gdy aromaty miodu, suszonych owoców, rodzynek, karmelu i owoców egzotycznych zwykle stają się bardziej dominujące. Ponieważ wina te z reguły zawierają cukier resztkowy, mają niską lub umiarkowaną zawartość alkoholu. Gama barw tych win odpowiada konkretnemu rodzajowi wina gatunkowego (Qualitätswein).

Wina Trockenbeerenauslese różnią się od win Beerenauslese tym, że zawartość cukru jest w nich wyższa, a aromaty i barwa bardziej intensywne. W zależności od użytej odmiany winorośli wina te mogą mieć również skoncentrowaną kwasowość.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

11. Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące)

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Prädikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitätsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Qualitatsschaumwein (gatunkowe wino musujące)

Wina te produkuje się albo z win bazowych (białe, różowe, czerwone, Rotling), albo z kupaży win białych i szybko tłoczonych winogron czerwonych. Umiarkowana zawartość cukru w winogronach pozwala zachować wysoki stopień kwasowości. Wina charakteryzują się aromatami bazowych odmian i wyczuwalne są efekty przechowywania ich na osadzie po drugiej fermentacji. Może się to objawiać lekko orzechowymi nutami i subtelnymi nutami brioszki. Jeśli wina bazowe dojrzewają w kontakcie z drewnem, mogą się pojawić aromaty tostowe i korzenne. Ogólnie rzecz bio- rąc, Qualitatsschaumwein (gatunkowe wino musujące) jest świeże i kwasowe oraz cechuje się niezbyt wyczuwalną zawartością alkoholu. Zawartość cukru resztkowego waha się od ledwo wyczuwalnej do bardzo wysokiej. Wina mają zazwyczaj barwę od bladożółtej z zielonymi odcieniami do limonkowożółtej, ale bywają również różowe i czerwone.

Gatunkowe wina musujące oznaczone jako "Cremant" są zazwyczaj delikatnie owocowe z orzeźwiającą kwasowością. Mają zwykle barwę białą lub różową. Dzięki dłuższemu minimalnemu okresowi przechowywania powstają wina musujące "Cremant", które są delikatne, kremowe, zrównoważone i delikatnie musujące.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

12. Wino półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

W Palatynacie tradycyjnie produkuje się wina białe, czerwone i różowe oraz - w ograniczonym zakresie - wina Rot- ling. Te rodzaje wina mogą być również sprzedawane jako Pradikatswein (wino z wyróżnikiem). Ponadto produkty opatrzone ChNP "Pfalz" mogą być wykorzystywane do produkcji wina półmusującego i Qualitatsschaumwein (gatunkowe wino musujące).

Wino półmusujące

Wina te mają umiarkowaną zawartość alkoholu i są delikatnie musujące. Cechują je zwykle owocowe aromaty i smaki typowe dla odmian winorośli, z których są produkowane. W przypadku najczęściej stosowanych odmian aromatycznych rozwijają się w szczególności aromaty kwiatowe i nuty owoców egzotycznych, jak również nuty owoców jagodowych i czerwonych. Wina mają zazwyczaj barwę od bladożółtej z zielonymi odcieniami do limonkowożółtej w przypadku zastosowania odmian białych. Gdy stosuje się odmiany czerwone, gama barw obejmuje kolor różowy i czerwony.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Pfalz" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wszystkie produkty

Szczególne praktyki enologiczne

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

2. Wszystkie produkty

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

3. Wszystkie produkty

Praktyka uprawy

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

5.2. Maksymalna wydajność

1. 105 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ten jest ograniczony do Vorderpfalz/Rheinpfalz, tj. rozciąga się od górskich obrzeży Lasu Palatynackiego na zachodzie, przez pasmo górskie Haardt, po nizinę Vorderpfalz znajdującą się w środkowowschodniej części regionu. Uprawa winorośli odbywa się głównie wzdłuż pasma górskiego Haardt oraz na międzyrzeczach i płaskowyżach z pokrywą lessową. Naturalne granice regionu wyznaczają pasmo Haardt na zachodzie, Ren na wschodzie, Alzacja (Francja) lub granica z Bienwaldem na południu, granica z Wormacją na północnym wschodzie oraz Kirchheimbolanden, Stetten, Gauersheim i Zellertal, łącznie z gminami Albisheim, Einselthum i Zell, na północnym zachodzie.

Obszar ChNP obejmuje winnice znajdujące się w następujących gminach: Albersweiler (5426), Albisheim (Pfrimm) (4555), Altdorf (5470), Annweiler am Trifels (Gräfenhausen (5424), Queichhambach (5421)), Bad Bergzabern (5372), Bad Dürkheim (Bad Dürkheim (4351), Grethen (4354), Leistadt (4356), Seebach (4353), Ungstein (4358)), Barbelroth (5360), Battenberg (Pfalz) (4396), Bellheim (5619), Billigheim-Ingenheim (Appenhofen (5383), Billigheim (5386), Ingenheim (5384), Mühlhofen (5385)), Birkweiler Birkweiler (5393), Bischheim (4571), Bissersheim (4404), Bobenheim am Berg (4379), Bobenheim-Roxheim (3951), Bockenheim an der Weinstraße (Großbockenheim (4414), Kleinbockenheim (4415)), Böbingen (5472), Böchingen (5399), Böhl-Iggelheim (Böhl (4006), Iggelheim (4007)), Bolanden (4573), Bornheim (Südliche Weinstraße) (5516), Bubenheim (Donnersbergkreis) (4550), Burrweiler (5491), Dackenheim (4375), Dannstadt-Schauernheim (Dannstadt (3994)), Deidesheim (4310), Dierbach (5358), Dirmstein (4408), Dörrenbach (5366), Ebertsheim (4420), Edenkoben (Edenkoben (5466), 4 Mittelhainger (5467)), Edesheim (Edesheim (5479), 3 Mittelhainger (5480)), Einselthum (4554), Ellerstadt (4339), Erpolzheim (4366), Eschbach (Südliche Weinstraße) (5390), Essingen (5517), Flemlingen (5483), Forst an der Weinstraße (4309), Frankweiler (Südliche Weinstraße) (5397), Freckenfeld (5676), Freimersheim (Pfalz) (5476), Freinsheim (4369), Freisbach (5601), Friedelsheim (4337), Fußgönheim (3978)" Gauersheim (4567), Gerolsheim (4407), Gleisweiler (5493), Gleiszellen-Gleishor- bach (5374), Göcklingen (5388), Gönnheim (4338), Gommersheim (5474), Großfischlingen (5478), Großkarlbach (4405), Großniedesheim (3962), Grünstadt (Asselheim (4426), Grünstadt (4427), Sausenheim (4428)), Hainfeld (5485), Haßloch (4301), Hergersweiler (5359), Herxheim am Berg (4373), Herxheim bei Landau/Pfalz (5527), Herxheimweyher (5526), Heßheim (3965), Heuchelheim bei Frankenthal (3963), Heuchelheim-Klingen (Heuchelheim (5381), Klingen (5382)), Hochdorf-Assenheim (Assenheim (3995), Hochdorf (3996)), Hochstadt (Pfalz) (Niederhochstadt (5519), Oberhochstadt (5518)), Ilbesheim bei Landau in der Pfalz (5389), Immesheim (4548), Impflingen (5387), Insheim (5529), Kallstadt (4371), Kandel (5671), Kapellen-Drusweiler (5363), Kapsweyer (5355), Kindenheim (4416)" Kirchheim an der Weinstraße (4402), Kirchheimbolanden (4577), Kirrweiler (Pfalz) (5455), Kleinfischlingen (5477), Kleinkarlbach (4400), Kleinniedesheim (3961), Klingenmünster (5375), Knittelsheim (5618), Knöringen (5403), Lambsheim (3971), Landau in der Pfalz (Arzheim (5560), Dammheim (5555), Godramstein (5558), Landau (5551), Mörlheim (5553), Mörzheim (5562), Nußdorf (5556), Queichheim (5554), Wollmesheim (5561)), Laumersheim (4406), Leinsweiler (5391), Lingenfeld (5599), Lustadt (Niederlustadt (5597), Oberlustadt (5596)), Maikammer (5453)" Marnheim (4572), Meckenheim (4306), Mertesheim (4418), Minfeld (5675), Morschheim (4570), Neuleiningen (4398), Neustadt an der Weinstraße (Diedesfeld (4254), Duttweiler (4252), Geinsheim (4251), Gimmeldingen (4259), Haardt (4258), Hambach (4256), Königsbach (4260), Lachen-Speyerdorf (4253), Mußbach (4261), Neustadt (4257)), Niederhorbach (5362)" Niederkirchen bei Deidesheim (4308), Niederotterbach (5357), Oberhausen (Südliche Weinstraße) (5361), Oberotterbach (5364), Obersülzen (4409), Obrigheim (Pfalz) (Albsheim an der Eis (4411), Colgenstein- Heidesheim (4410), Mühlheim (4412), Obrigheim (4413)), Offenbach an der Queich (5515), Ottersheim (4549), Ottersheim bei Landau (5617), Pleisweiler-Oberhofen (5373), Ranschbach (5392), Rhodt unter Rietburg (Rhodt unter Rietburg (5487), 3 Mittelhainger (5488)), Rittersheim (4568), Rödersheim-Gronau (Alsheim-Gronau (3992), Rödersheim (3991)), Römerberg (Berghausen (4071), Heiligenstein (4072), Mechtersheim (4073)), Rohrbach (Südliche Weinstraße) (5530), Roschbach (5481), Rüssingen (4547), Ruppertsberg (4307), Sankt Martin (5451), Schwegenheim (5600), Schweigen-Rechtenbach (Rechtenbach (5353), Schweigen (5351)), Schweighofen (5354), Siebeldingen (5395), Speyer (4101), Steinfeld (5356), Steinweiler (5673), Stetten (4566), Venningen (5468), Vollmersweiler (5677), Wachenheim an der Weinstraße (4336), Walsheim (5401), Weingarten (Pfalz) (5602), Weisenheim am Berg (4377), Weisenheim am Sand (4367), Westheim (Pfalz) (5598), Weyher in der Pfalz (Weyher in der Pfalz (5489), 3 Mittelhainger (5490)), Winden (Germersheim) (5674), Zeiskam (5616), Zellertal (Harxheim (4551), Niefernheim (4552), Zell (4553)).

Dokładne granice obszaru są widoczne na mapach, na których zaznaczono winnice w wymienionych wyżej gminach, z podziałem na działki. Mapy są dostępne pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów) lub Qualitätsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) opatrzone chronioną nazwą "Pfalz" mogą być produkowane na obszarze innym niż obszar uprawy, na którym zebrano winogrona i który jest wskazany na etykiecie, pod warunkiem że obszar produkcji znajduje się w tym samym lub sąsiednim kraju związkowym.

7. Odmiany winorośli

Accent

Acolon

Albalonga

Allegro

Auxerrois - Auxerrois blanc, Pinot Auxerrois

Bacchus

Baron

Blauburger

Blauer Frühburgunder - Frühburgunder, Pinot Noir Precoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir

Blauer Limberger - Limberger, Lemberger, Blaufränkisch

Blauer Portugieser - Portugieser

Blauer Silvaner

Blauer Spätburgunder - Spätburgunder, Pinot Nero, Pinot Noir, Samtrot

Blauer Trollinger - Trollinger, Vernatsch

Blauer Zweigelt - Zweigelt, Zweigeltrebe, Rotburger

Bolero

Bronner

Cabernet Blanc

Cabernet Carbon

Cabernet Carol

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin - Cubin

Cabernet Dorio - Dorio

Cabernet Dorsa - Dorsa

Cabernet Franc

Cabernet Mitos - Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin

Calandro

Chardonnay

Chardonnay Rosé

Dakapo

Deckrot

Domina

Dornfelder

Dunkelfelder

Ehrenbreitsteiner

Ehrenfelser

Faberrebe - Faber

Früher Malingre - Malinger

Früher Roter Malvasier - Malvoisie, Malvasier, Früher Malvasier

Färbertraube

Gelber Muskateller - Muskateller, Muscat Blanc, Muscat, Moscato

Goldriesling

Grüner Silvaner - Silvaner, Sylvaner

Grüner Veltliner - Veltliner

Helfensteiner

Heroldrebe

Hibernal

Huxelrebe - Huxel

Hölder

Johanniter

Juwel

Kanzler

Kerner

Kernling

Merlot

Morio Muskat

Muscaris

Muskat Ottonel

Muskat Trollinger

Müller Thurgau - Rivaner

Müllerrebe - Schwarzriesling, Pinot Meunier

Nobling

Optima 113 - Optima

Orion

Ortega

Osteiner

Palas

Perle

Phoenix - Phönix

Pinotin

Piroso

Prinzipal

Prior

Reberger

Regent

Regner

Reichensteiner

Rieslaner

Rondo

Roter Elbling - Elbling Rouge

Roter Gutedel - Chasselas Rouge

Roter Muskateller

Roter Riesling

Roter Traminer - Traminer, Gewürztraminer, Clevner

Ruländer - Pinot Gris, Pinot Grigio, Grauburgunder, Grauer Burgunder

Saint Laurent - St. Laurent, Sankt Laurent

Saphira

Sauvignon Blanc

Sauvignon Gryn

Sauvignon Sary

Scheurebe

Schönburger

Siegerrebe - Sieger

Sirius

Solaris

Souvignier Gris

Staufer

Syrah - Shiraz

Tauberschwarz

Villaris

Weißer Burgunder - Pinot Blanc, Pinot Bianco, Weißburgunder

Weißer Elbling - Elbling

Weißer Gutedel - Chasselas, Chasselas Blanc, Fendant Blanc, Gutedel

Weißer Riesling - Riesling, Riesling renano, Rheinriesling, Klingelberger

Wildmuskat

Würzer

8. Opis związku lub związków

Ze strukturalnego i geologicznego punktu widzenia pasmo górskie Haardt i nizina Vorderpfalz leżą na Nizinie Górno- reńskiej, będącej tektoniczną doliną ryftową rozciągającą się w kierunku NNE-SSW. Obszar uprawy winorośli w Palaty- nacie jest ograniczony do Vorderpfalz/Rheinpfalz, tj. rozciąga się od górskich obrzeży Lasu Palatynackiego na zachodzie, przez pasmo górskie Haardt, po nizinę Vorderpfalz znajdującą się w środkowowschodniej części regionu. Średnia wysokość, na której położone są winnice, wynosi 170 m n.p.m. Uprawa winorośli odbywa się głównie wzdłuż pasma górskiego Haardt oraz na międzyrzeczach i płaskowyżach z pokrywą lessową. Najbardziej strome zbocza, o nachyleniu do 60 %, na których sadzi się strome winnice, znajdują się na zachodzie, na obrzeżach Lasu Palatyńskiego i wzdłuż pasma Haardt. Płaskie winnice (nachylenie <10 %) występują głównie na międzyrzeczach i płaskowyżach. Średnie nachylenie winnic w całym Palatynacie wynosi około 4,5 %. Średni azymut wynosi 140° (południowo-wschodni).

Na wschodzie Las Palatynacki ustępuje miejsca obrzeżom pasma Haardt, właściwej strefie ryftowej Niziny Górnoreń- skiej. Obszar ten, o szerokości zaledwie kilku kilometrów, ma bardzo zróżnicowany skład geologiczny. Oprócz osadów trzeciorzędowych można tam znaleźć miejscami skały mezozoiczne. Takie skały są często całkowicie pokryte stosunkowo grubymi osadami pokrywowymi z okresu czwartorzędu. Na obszarze uprawy winorośli Palatynat znaczna część winorośli rośnie na lessie i pochodnych lessu. Winorośl można również znaleźć na czwartorzędowych glinach, piaskach i żwirach rzecznych. Na trzecim miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych typów gleby pod względem zajmowanej powierzchni znajdują się trzeciorzędowe wapienie i margle. Winorośl uprawia się również na piaskowcu czerwonego spągowca i pstrym piaskowcu, choć tylko w ograniczonym zakresie. Wapienie, margle i dolomity wapienia muszlowego, kajpru i jury są w zasadzie skałami egzotycznymi. Można również znaleźć całkowicie odizolowane pokłady skał wulkanicznych czerwonego spągowca i trzeciorzędowych oraz skał wczesnopaleozoicz- nych.

Pod względem składu gleby lessy i pochodne lessów stanowią osad pierwotny, na którym rozwinęły się pararędziny brunatne, czarnoziem i pararędziny właściwe. W osadach rzecznych dominującymi typami gleb są regosole i gleby brunatne, a na równinach zalewowych również gleby vegen i gley-vegen. W osadach trzeciorzędowych utworzyły się różne typy gleb, przede wszystkim gleby ferralitowe, fersiallityczne i Terrae calcis. Pomimo głęboko wyoranych bruzd pod uprawę winorośli naturalne typy gleb są nadal często rozpoznawalne.

Klimat obszaru uprawy winorośli Palatynat jest następujący: średnia roczna temperatura wynosi około 10 °C, a średnia temperatura w sezonie wegetacyjnym - 14,7 °C. Zasadniczo temperatura wzrasta z zachodu (pasmo Haardt) na wschód (Nizina Górnoreńska). Średnie roczne opady na tym obszarze wynoszą około 655 mm, z czego 60 % (390 mm) przypada na sezon wegetacyjny. Najwyższe opady występują w południowozachodniej części obszaru uprawy winorośli Palatynat, natomiast najniższe średnioroczne opady - na północnym wschodzie obszaru. W sezonie wegetacyjnym winorośl w Palatynacie korzysta średnio z 665 000 Wh/m2 bezpośredniego nasłonecznienia.

Czynnik ludzki: Plantatorzy winorośli uprawiają duże, połączone działki, co oznacza, że mechanizacja dobrze się sprawdza i obszary te można uprawiać w sposób opłacalny. Dużą wagę przywiązują do różnorodności odmian winorośli i możliwości ich uprawy, jakie stwarzają poszczególne profile glebowe. W ten sposób powstaje bogactwo smaków dla konsumenta. W ciągu ostatnich 20 lat sektor wina nabrał szczególnego rozpędu. Dowodem tego jest rosnąca liczba najlepszych młodych producentów. Czynnik ludzki opiera się na wielowiekowej tradycji uprawy winorośli.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wino, gatunkowe wino musujące i wino półmusujące

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Opis:

Wina muszą przejść kontrolę urzędową, aby na etykietach można było używać określeń tradycyjnych Qualitatswein (wino gatunkowe), Pradikatswein (wino z wyróżnikiem), Qualitatsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów). Na etykiecie należy umieścić wydany w związku z tym numer kontroli (amtliche Prifungsnummer lub A.P.-Nr.). Zastępuje on numer partii.

Oprócz istniejącej chronionej nazwy wina, wino i produkty sektora wina muszą być opatrzone etykietą zawierającą jedno z określeń tradycyjnych wymienionych w punkcie 5 lit. a) specyfikacji produktu. Stosowanie określeń tradycyjnych wymienionych w pkt 5 lit. b) specyfikacji produktu nie jest obowiązkowe.

Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne. Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjednostka katastralna, system parceli, działka).

Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu.

Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- § 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- § 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) [Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz)];

- § 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Granice mniejszych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwych organów zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach, które muszą powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE).

Link do specyfikacji produktu

http://www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.272.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 15/07/2022
Data ogłoszenia: 15/07/2022