(opinia z inicjatywy własnej)(2018/C 129/04)
(Dz.U.UE C z dnia 11 kwietnia 2018 r.)
Sprawozdawca: Peter SCHMIDT
Decyzja Zgromadzenia Plenarnego 23.2.2017
Podstawa prawna Art. 29 ust. 2 regulaminu wewnętrznego
Opinia z inicjatywy własnej
Sekcja odpowiedzialna Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego
Data przyjęcia przez sekcję 21.11.2017
Data przyjęcia na sesji plenarnej 6.12.2017
Sesja plenarna nr 530
Wynik głosowania 131/3/7 (za/przeciw/wstrzymało się)
Bruksela, dnia 6 grudnia 2017 r.
|
Georges DASSIS |
|
Przewodniczący |
|
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego |
2 HLPE, 2017. Odżywianie i systemy żywnościowe.
3 Zob. przypis 1.
5 Euromonitor International, Passport Nutrition 2017.
6 Oxfam (2015). A Europe for the many, not the few.
7 Np. Hoekstra & Mekonnen (2016).
8 OECD (2014).
12 Opinia EKES-u w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w ramach łańcucha dostaw produktów spożywczych, realizowanych między przedsiębiorstwami (Dz.U. C 34 z 2.2.2017, s. 130).
14 Mason & Lang (2017). Sustainable Diets. Abingdon: Routledge.
15 Freibauer, Mathijs i in. (2011), trzecie sprawozdanie SCAR dla KE.
17 Falkenberg K. (2016). Sustainability Now! A European Vision for Sustainability. EOSP, numer 18, 20 lipca.
20 Cartoon characters and food: just for fun?, dokument przedstawiający stanowisko, BEUC, 2017.
21 Zob. przypis 12.
24 Zob. przypis 1.
27 Opinia w sprawie użytkowania gruntów na rzecz zrównoważonej produkcji żywności i usług ekosystemowych (przyjęta 18 października 2017 r., nieopublikowana jeszcze w Dz.U.).
28 Zob. przypis 12.