Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2012/C 290/06)

(Dz.U.UE C z dnia 26 września 2012 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"KRAŠKI MED"

NR WE: SI-PDO-0005-0532-24.03.2006

ChNP (X) ChOG ()

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1.
Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Adres: Dunajska 22

SI-1000 Ljubljana

SLOVENIJA

Tel. +386 14789109

Faks +386 14789055

E-mail: varnahrana.mkgp@gov.si

2.
Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Čebelarsko društvo Sežana

Adres: Brkinčeva 24

SI-6210 Sežana

SLOVENIJA

Tel. +386 57342667

Faks +386 57340084

E-mail: air.maat@siol.net

Skład: Producenci/przetwórcy (X) Inni ()

3.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła, itp.)

4.
Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1.
Nazwa produktu:

"Kraški med"

4.2.
Opis produktu:

Miód noszący nazwę "Kraški med" produkuje się z pożytku nektarowego zbieranego przez pszczoły w regionie Krasu. Właściwości szczególnych zbiorowisk roślinnych, na których opiera się produkcja miodu, mają związek z warunkami geograficznymi i klimatycznymi. W zależności od tego, z jakich roślin pochodzi pożytek nektarowy, w regionie Krasu produkuje się niżej wymienione rodzaje miodu:

Miód leśny jest miodem wyprodukowanym ze spadzi zebranej przez pszczoły na różnego rodzaju drzewach szerokolistnych i iglastych rosnących w lasach i na gmajna (suchych terenach) Krasu.

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor od brunatnego do ciemnobrunatnego, mętny; może w krótkim czasie się skrystalizować.

Zapach - od niezbyt do średnio wyrazistego, żywicy, mlecznych cukierków, rozkładających się liści.

Smak i aromat - od średnio do bardzo słodkiego, lekko kwaśny; może mieć lekko gorzki posmak. Aromat średnio intensywny, trwały, aromat wódki, karmelu lub żywicy.

Przewodnictwo elektryczne: > 0,8 mS/cm.

Właściwości pyłku

Zawiera średnio dużo lub dużo elementów spadzi.

Częste występowanie pyłków następujących roślin: kasztana jadalnego (Castanea sativa), perukowca podolskiego (Cotinus coggygria), lipy (Tilia sp.), drzew owocowych (Prunus sp.), dębu (Quercus sp.), jesionu mannowego (Fraxinus ornus) i cząbra górskiego (Satureja montana).

Miód kwiatowy otrzymany z mieszanki nektarów roślin miododajnych, roślin zielnych, roślin trawiastych i drzew owocowych.

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor od jasnożółtego do brunatnawego. Zwykłe lekko mętny; krystalizacja zasadniczo szybka i regularna.

Zapach - od średnio do bardzo intensywnego, owoców, gotowanych owoców lub kompotu, kwiatów.

Smak i aromat - od słodkiego do bardzo słodkiego; smak od lekko do średnio kwaśnego. Aromat od średnio do bardzo intensywnego i od średnio do bardzo trwałego, kwiatów, świeżych owoców, kompotu lub gotowanych owoców, karmelu.

Przewodnictwo elektryczne: < 0,8 mS/cm.

Właściwości pyłku

Częste występowanie pyłków następujących roślin: szakłakowatych (Rhamnaceae), drzew owocowych (Prunus sp.), robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia), kasztana jadalnego (Castanea sativa), komornicy zwyczajnej (Lotus corniculatus), jeżyny (Rubus), jesionu mannowego (Fraxinus ornus), klonu (Acer sp.), perukowca podolskiego (Cotinus coggygria) i bluszczu pospolitego (Hedera helix).

Miód akacjowy

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor bardzo jasny, praktycznie bezbarwny lub barwy słomkowej. Zawsze przezroczysty, rzadko lekko opalizujący. Zachowuje płynną formę i się nie krystalizuje.

Zapach - od bardzo mało do mało intensywnego, plastrów miodu bez jaj pszczół, świeżego wosku, kwiatów robinii akacjowej, cukierków waniliowych.

Smak i aromat - od mocno do bardzo mocno słodkiego; kwasowość wyczuwalna lub bardzo słaba. Aromat delikatny i niezbyt trwały, plastrów miodu bez jaj pszczół, świeżego wosku, kwiatów robinii akacjowej, cukierków śmietankowych i waniliowych, świeżego masła i świeżej słomy.

Przewodnictwo elektryczne: < 0,8 mS/cm.

Właściwości pyłku

Pyłek robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia): ≥ 7 %.

Częste występowanie pyłków następujących roślin: perukowca podolskiego (Cotinus coggygria), jeżyny (Rubus), drzew owocowych (Prunus mahaleb), jesionu mannowego (Fraxinus ornus) i derenia świdwy (Cornus sanguinea).

Miód lipowy

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor od jasnożółtego do jasnobursztynowego lub słomkowego, z zielonymi refleksami; może być lekko mętny. Zasadniczo szybko się krystalizuje; powstałe kryształy są duże i grube.

Zapach - od średnio do bardzo intensywnego, świeży, kwiatów lipy, mentolu, skórki cytrynowej, świeżych trocin, czasami leków.

Smak i aromat - od średnio do bardzo słodkiego; smak od niezbyt do średnio kwaśnego, od bardzo lekko do lekko gorzkiego, cierpki. Aromat od średnio do bardzo intensywnego, od średnio do bardzo trwałego, świeży, mentolu, świeżych orzechów i ziół, wywaru z kwiatów lipy.

Właściwości pyłku

Pyłek lipy (Tilia sp.): ≥ 7 %.

Częste występowanie pyłków następujących roślin: kasztana jadalnego (Castanea sativa), drzew owocowych (Prunus sp.), koniczyny łąkowej (Trifolium repens), klonu (Acer sp.) i roślin szakłakowatych (Rhamnaceae). Miód zawiera niewielkie lub średnie ilości elementów spadzi.

Miód kasztanowy

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor ciemnobrunatny lub bursztynowy, z czerwonymi refleksami. Zachowuje płynną konsystencję przez dość długi czas. Krystalizuje się, tworząc grube kryształy.

Zapach - bardzo intensywny, cierpki, kwiatów kasztanowca, mokrego kartonu, rozgniecionych liści drzewa orzechowego.

Smak i aromat - średnio słodki, lekko kwaśny, od średnio do bardzo gorzkiego. Gorycz utrzymuje się średnio długo lub długo. Aromat od intensywnego do bardzo intensywnego i bardzo trwały, prażonego cukru, karmelu, ziół, absyntu.

Przewodnictwo elektryczne: > 0,8 mS/cm.

Właściwości pyłku

Pyłek kasztana jadalnego (Castanea sativa): ≥ 55 %.

Częste występowanie pyłków następujących roślin: drzew owocowych (Prunus sp.), lipy (Tilia sp.) i powojnika (Clematis L).

Miód z drzewa wiśni wonnej

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor od czerwonawego do brunatno-czerwonawego, lekko mętny. Może się z czasem krystalizować i przybierać zwartą konsystencję, tworząc małe kryształy.

Zapach - od średnio do bardzo intensywnego, pestek wiśni, spalonych wiśni, kwitnącej wiśni wonnej.

Smak i aromat - od średnio do bardzo słodkiego, od lekko do średnio kwaśnego lub gorzkiego. Gorycz utrzymuje się średnio długo. Aromat bardzo intensywny i średnio lub bardzo trwały, gorzkich migdałów, spalonych wiśni, syropu wiśniowego, leków.

Właściwości pyłku

Pyłek wiśni wonnej (Prunus mahaleb): ≥ 7 %.

Częste występowanie pyłków następujących roślin: innych drzew owocowych (Prunus sp.), klonu (Acer sp.), kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), kasztana jadalnego (Castanea sativa), perukowca podolskiego (Cotinus coggygria) i jesionu mannowego (Fraxinus ornus).

Miód z drzewa dzikiej wiśni

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor od bursztynowego o średniej intensywności do czerwono-pomarańczowego. Miód jest lekko mętny. Dość szybko się krystalizuje, tworząc małe kryształy.

Zapach - średnio intensywny, kwiatów wiśni, migdałów lub pestek wiśni.

Smak i aromat - od średnio do bardzo słodkiego; smak od lekko do średnio kwaśnego. Aromat średnio intensywny i średnio trwały, dojrzałych wiśni, kwiatów wiśni, migdałów.

Przewodnictwo elektryczne: < 0,8 mS/cm.

Właściwości pyłku

Pyłek dzikiej wiśni (Prunus avium): ≥ 5 %.

Częste występowanie pyłków następujących roślin: klonu (Acer sp.), kasztana jadalnego (Castanea sativa), perukowca podolskiego (Cotinus coggygria) i jesionu mannowego (Fraxinus ornus).

Miód z cząbra górskiego

Organoleptyczne cechy charakterystyczne

Wygląd - kolor jasnobursztynowy, z zielonymi refleksami. Miód szybko się krystalizuje, tworząc małe kryształy; ma aksamitną konsystencję.

Zapach - średnio intensywny, suszonych kwiatów, aromatycznych ziół.

Smak i aromat - średnio słodkie; smak od lekko do średnio gorzkiego. Aromat od średnio do bardzo intensywnego, średnio lub bardzo trwały, pyłku, kawy, suszonych ziół.

Właściwości pyłku

Pyłek cząbra górskiego (Satureja montana): ≥ 3 %.

Pyłki często pochodzą od następujących roślin: lipy (Tilia sp.), kasztana jadalnego (Castanea sativa) i bluszczu pospolitego (Hedera helix).

Miód "Kraški med" musi ponadto posiadać następujące właściwości:

maksymalna zawartość wody wynosi 18 %,
maksymalna zawartość HMF wynosi 15 mg/kg w chwili pakowania,
minimalna całkowita zawartość fruktozy i glukozy wynosi 45 g/100 g miodu.
4.3.
Obszar geograficzny:

Chronioną nazwą pochodzenia "Kraški med" może być objęty wyłącznie miód wyprodukowany na powiększonym obszarze słoweńskiego Krasu, na którym pszczoły zbierają nektar. Granicę przedmiotowego obszaru tworzy linia biegnąca od Opatie selo do granicy z Włochami, dalej wzdłuż tej granicy aż do Socerb, potem przez Kraški rob aż do miasteczka Rakitovice i do granicy z Chorwacją, wzdłuż której przebiega aż do miasteczka Golac i skąd dociera do miasteczek Hrušica i Huje, następnie do Ostrožno Brdo i do Buje, potem do miasteczek Volče, Laže i Lozice i do osady Trebižani poprzez północne zbocze wzgórza Prsunca, a dalej przez dolinę strumienia Branica aż do osady Čipnje, a wreszcie do miasteczka Lukovec oraz do miasteczek Škrbina, Lipa, Kostanjevica na Krasu i Opatje selo.

Wszystkie wymienione wyżej miejscowości są położone w granicach przedmiotowego obszaru geograficznego.

4.4.
Dowód pochodzenia:

Ule wszystkich pszczelarzy produkujących "Kraški med" znajdują się w granicach przedmiotowego obszaru geograficznego w okresie produkcji.

Kontrolę pochodzenia produktu "Kraški med" prowadzi się na kilku poziomach - przez samego pszczelarza, przez inspektorów w zakresie pszczelarstwa i przez niezależny organ certyfikacji.

W celu zapewnienia identyfikowalności miodu pszczelarz prowadzi rejestr, do którego wpisuje informacje na temat obszaru zbierania nektaru, liczby kolonii, daty miodobrania, ilości i odmiany wyprodukowanego miodu i ilości sprzedanego produktu "Kraški med". Pszczelarz prowadzi również rejestr interwencji sanitarnych i wyników analiz miodu.

Związek Čebelarsko društvo Sežana przechowuje dokumentację każdego pszczelarza produkującego "Kraški med" (zawiera ona informacje na temat położenia uli, liczby kolonii i okresu zbierania nektaru, a także dokumenty dotyczące żywienia i ilości wyprodukowanego miodu). Ponadto związek Čebelarsko društvo Sežana prowadzi rejestr numerowanych etykiet, które dostarczono producentom przedmiotowego miodu posiadającym certyfikat zaświadczający, że ich miód jest zgodny ze specyfikacją produktu, niezależnie od tego, czy są oni członkami związku; producenci nie są na tym tle dyskryminowani.

Inspektorzy (którzy otrzymali specjalistyczne i staranne wykształcenie i którzy posiadają odpowiednią licencję) prowadzą kontrolę przedsiębiorstwa, które zamierza posługiwać się nazwą "Kraški med", oraz kontrolę odnośnie do produkcji miodu, jego pakowania i przechowywania. Jeżeli miód spełnia normy, inspektor przyznaje danemu pszczelarzowi odpowiednią liczbę etykiet "Kraški med", o które pszczelarz się ubiegał, w zależności od zgłoszonej ilości miodu. Inspektor prowadzi rejestr, w którym odnotowuje się zgodność praktyk pszczelarskich stosowanych przez danego pszczelarza z normami oraz opisuje się analizy miodu przeprowadzone na miejscu.

4.5.
Metoda produkcji:

Ule muszą znajdować się w granicach obszaru geograficznego określonego w pkt 4.3.

Produkcję miodu prowadzi się zgodnie z dobrymi praktykami pszczelarskimi określonymi w wytycznych w zakresie higieny w sektorze pszczelarskim, które opierają się na zasadach działania systemu HACCP w celu zagwarantowania, aby "Kraški med" był produktem wysokiej jakości.

W okresie zimowym pszczoły można żywić cukrem lub słodką paszą. Tuż przed zbieraniem nektaru lub podczas zbierania pszczołom nie należy podawać żadnej paszy. W okresie zbierania nektaru zabrania się stosowania na pszczołach jakichkolwiek produktów chemicznych. Pszczołom nie podaje się żadnej paszy zawierającej leki lub środki przeciwpasożytnicze. Pozyskuje się wyłącznie miód wyprodukowany w ulu przez pszczoły. Miodu nigdy nie pozyskuje się z plastrów, w których znajdują się jaja. W okresie zbierania nektaru pszczelarz określa ilości miodu gotowego do wydobycia. Miodu nie można przecedzać za pomocą sita, którego oka mają średnicę mniejszą niż 0,2 mm. Zebrany miód umieszcza się w zbiorniku, na którym znajdują się informacje o partii, dacie i miejscu miodobrania oraz odmianie pozyskanego miodu. Suszenie miodu jest zabronione. Można roztopić skrystalizowany miód poprzez jego podgrzanie, jednak temperatura miodu w trakcie kontaktu z urządzeniem podgrzewającym nie może przekraczać 40 °C. Roztapianie miodu poprzez podgrzewanie go w kuchence mikrofalowej jest zabronione.

"Kraški med" można pakować w różny sposób. Natychmiast po zapakowaniu słoiki i nakrętki pieczętuje się za pomocą etykiety, tak aby słoika nie można było otworzyć bez rozerwania etykiety.

4.6.
Związek z obszarem geograficznym:

Szczególne organoleptyczne cechy charakterystyczne i jakość produktu "Kraški med" są odzwierciedleniem rozmaitych czynników, takich jak warunki geograficzne i klimatyczne, szczególne właściwości fitogeograficzne Krasu, tradycje pszczelarskie, a także praca i wiedza pszczelarzy.

Właściwości geologiczne

Cały wyznaczony obszar geograficzny jest nierówny: jest to poprzedzielany dolinami płaskowyż wapienny o powierzchni typowo krasowej. Charakterystyczne formacje krasowe znajdują się na powierzchni (polje, doliny krasowe, depresje, kotły) i pod ziemią (jaskinie, konkrecje wapienne). Przedmiotowy obszar geograficzny jest znany z czerwonej gleby krasowej, która występuje także pod nazwą terra rosa. Z uwagi na różne zjawiska zachodzące w środowisku (erozję, drążenie przez wodę wnętrza ziemi) powierzchnia jest stosunkowo mało pokryta ziemią, a teren zasadniczo jest skalisty.

Klimat

Na obszarze Krasu łagodny klimat śródziemnomorski spotyka się z zimnym wiatrem kontynentalnym z północnego wschodu, zwanym bora; jest to jedno z najbardziej charakterystycznych zjawisk pogodowych. Jest to wiatr suchy, zimny, wiejący porywami z północnego wschodu, który powstaje w związku z przemieszczaniem się mas powietrza kontynentalnego w kierunku morza. Wiatr ten może wiać przez cały rok, ale najczęściej występuje głównie w okresie zimowym, co wiąże się ze spadkiem temperatur i ze spulchnianiem ziemi. Istotne zmiany pogody są charakterystyczne dla Krasu i mają miejsce w szczególności w okresie zimowym. Z uwagi na bliskość morza po dniach występowania lodowatego wiatru bora w pełni zimy często odnotowuje się tu znaczny wzrost temperatury. Mimo że opady występują w każdym miesiącu, przepuszczalność gleby krasowej sprzyja suszy.

Roślinność

Flora, która wykształciła się na przedmiotowym obszarze geograficznym, przystosowała się do warunków geologicznych i klimatycznych charakterystycznych dla tego miejsca. Przyczyniła się do tego również ingerencja człowieka w środowisko naturalne. W bardzo zamierzchłych czasach obszar Krasu porośnięty był gęstymi lasami dębowymi, które zostały prawie całkowicie zniszczone przez wycinkę lub spalone w celu przekształcenia gruntów pod uprawy i hodowlę. Po zaprzestaniu hodowli i wycinki lasu, w połowie ubiegłego wieku tereny te szybko przekształciły się w gmajna, powstały tu pastwiska i łąki, na których rozwinęła się jedyna w swoim rodzaju flora. Kras jest jednym z najbogatszych regionów Słowenii, jeżeli chodzi o ilość gatunków roślin; można tu znaleźć praktycznie połowę wszystkich gatunków tworzących florę słoweńską. Oprócz niektórych rzadkich i zagrożonych gatunków można tu spotkać również wiele typowych gatunków śródziemnomorskich.

Zbiorowiska suchych traw są na ogół bardzo gęste, a obecna w nich flora jest bogata i zróżnicowana. Na jednej łące może występować ponad sto gatunków roślin należących do odmian typowych dla regionu Krasu, z których szereg jest odmianami endemicznymi. Kwitnienie na obszarze gmajna rozpoczyna się wczesną wiosną i trwa do końca lata. Zróżnicowana flora wzbogaca wiele dolin krasowych, będących charakterystycznym elementem tego szczególnego środowiska, w którym panuje specyficzny lokalny klimat, niespotykany poza granicami przedmiotowego obszaru, i który ma wpływ na występującą tu roślinność.

W lasach, na obszarach gmajna i na ubogich zbiorowiskach trawiastych rosną w szczególności typowe leśne drzewa i krzewy, takie jak lipa, chmielograb europejski, dąb, sosna czarna, kasztan jadalny, czereśnia, wiśnia wonna, robinia akacjowa, perukowiec podolski itp.

Region ten charakteryzuje się również bogactwem i różnorodnością roślin trawiastych, bobowatych i zielnych; występuje na nim ponad trzydzieści pięć odmian roślin zielnych, między innymi bardzo powszechny cząber górski.

Czynniki ludzkie

Region Krasu ma długą tradycję pszczelarską. Zachowały się niektóre zapiski kraskiego dyrektora liceum i pszczelarza, Janka Vofopiveca, które pochodzą z lat 1892-1937. W roku 1910, wraz w utworzeniem związków pszczelarzy, nastąpił przełom w rozwoju współczesnego pszczelarstwa w regionie Krasu. Związki te przyczyniły się do modernizacji pszczelarstwa i do rozwoju praktyki polegającej na zastosowaniu uli z ruchomymi plastrami.

Różnorodność flory i długa tradycja pszczelarska, którymi cechuje się przedmiotowy obszar geograficzny, przyczyniły się do wzbogacenia doświadczeń, wiedzy i umiejętności pszczelarzy, podobnie jak optymalizacja warunków zbierania nektaru, która, dzięki ustawianiu uli w miejscach szczególnie atrakcyjnych z punktu widzenia roślinności, umożliwiła produkcję rozmaitych miodów "Kraški med" wysokiej jakości. Dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym miód "Kraški med" jest suchy, dojrzały i bogaty w składniki mineralne. Bogactwo flory i suchy klimat wpływają również na bogaty i intensywny aromat produktu, który odróżnia "Kraški med" od innych miodów.

4.7.
Organ kontrolny:

Nazwa: Bureau Veritas, d.o.o.

Adres: Linhartova 49a

SI-1000 Ljubljana

SLOVENIJA

Tel. +386 14757670

Faks +386 14747602

E-mail: info@bureauveritas.si

4.8.
Etykietowanie:

Na miodzie zgodnym ze specyfikacją produktu "Kraški med" muszą znajdować się: nazwa "Kraški med" oraz logo produktu (zob. poniżej), nazwa odmiany miodu, wzmianka "zaščitena označba porekla" (chroniona nazwa pochodzenia), odpowiedni symbol wspólnotowy i krajowy znak jakości, nazwa producenta, numer partii i napis "proizvedeno v Sloveniji" (wyprodukowano w Słowenii).

grafika

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2012.290.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 26/09/2012
Data ogłoszenia: 26/09/2012