Pytanie o możliwość niestosowania u.p.z.p. do poszczególnych kategorii artykułów żywnościowych, (jeżeli ich wartość odrębnie nie przekracza 14.000 euro) wynika z obawy złamania zakazu dokonywania podziału jednego zamówienia na części w celu uniknięcia stosowania przepisów  ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) - dalej u.p.z.p., wyartykułowanego w przepisach art. 32 ust. 2 tej ustawy. Sprowadza się to do rozstrzygnięcia problemu czy wszystkie artykuły żywnościowe będące przedmiotem zapotrzebowania zamawiającego powinny być objęte jednym zamówieniem publicznym, czy też artykuły żywnościowe można dzielić wewnętrznie na odrębne zamówienia obejmujące poszczególne kategorie?

Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku. W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy o tym samym przeznaczeniu), tożsamość czasowa zamówienia (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie) i możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę (kryteria te wynikają z orzecznictwa GKO, KIO i opinii prawnej Prezesa UZP "Szacowanie wartości i udzielanie zamówień objętych projektem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej" dostępnej na stronach www.uzp.gov.pl). Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę. Z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwe jego nabycie u tego samego wykonawcy. W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem. W przypadku zakupu artykułów żywnościowych mamy do czynienia z tym samym przeznaczeniem oraz tożsamością czasową ich realizacji. Jedyną przesłanką pozwalającą na potraktowanie różnych kategorii artykułów żywnościowych, jako zamówień odrębnych jest wykazanie, że są dostarczane przez różne grupy wykonawców. Aby móc uzasadnić niestosowanie przepisów u.p.z.p. do wydzielonych kategorii artykułów żywnościowych należy wykazać, że w przypadku zamawiającego zasadą jest, że są one realizowane przez różne grupy wykonawców (np. zamawiający ze względu na spore zapotrzebowanie zaopatruje się w mięso w masarni, w pieczywo w piekarni itp.). Jeżeli do tej pory artykuły w różnych kategoriach dostarczał jeden wykonawca, wówczas zamawiający będzie miał trudności z wykazaniem odrębności poszczególnych zamówień.

Fragment komentarza pochodzi z Serwisu Prawo Oświatowe/ABC>>