united kingdom
ukraine

Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 18 czerwca 2024 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji

Na podstawie art. 25 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226 oraz z 2023 r. poz. 2005) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia informacje o włączeniu kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

ZAŁĄCZNIK

INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI WOLNORYNKOWEJ "DORADZTWO W ZAKRESIE TWORZENIA I PROWADZENIA ROLNICTWA WSPIERANEGO PRZEZ SPOŁECZNOŚĆ" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI

1. Nazwa kwalifikacji wolnorynkowej
Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność

2. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji przypisany do kwalifikacji wolnorynkowej

5 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji

3. Efekty uczenia się wymagane dla kwalifikacji wolnorynkowej

Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się

Osoba posiadająca kwalifikację zna model Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność (RWS), w tym jego wyzwania i korzyści dla rolnika i konsumenta oraz akty prawne dotyczące prowadzenia sprzedaży bezpośredniej. Osoba z kwalifikacją jest przygotowana do analizy sytuacji gospodarstwa pod kątem założenia RWS. Tworzy plan produkcji, plan finansowy oraz plan stworzenia i rozwoju RWS, a także opracowuje umowę pomiędzy rolnikiem a konsumentami.

Potrafi dobrać kanały i ustalić zasady komunikacji w RWS. W swoich działaniach wykorzystuje wiedzę z obszaru rolnictwa ekologicznego oraz wiedzę dotyczącą społecznych i środowiskowych aspektów prowadzenia działalności rolniczej.

Zestaw 1. Podstawy teoretyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia RWS
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Charakteryzuje metody rolnictwa, hodowli i uprawy - omawia pojęcia z zakresu rolnictwa, w tym: rolnictwo konwencjonalne, rolnictwo ekologiczne, rolnictwo biodynamiczne, naturalne metody hodowli i uprawy, permakultura, bioróżnorodność w rolnictwie, rolnictwo regeneracyjne, agroleśnictwo,

- omawia oddziaływanie różnych metod upraw na środowisko oraz lokalną społeczność (m.in. bioróżnorodność, stan wód, gleby i powietrza, zdrowie, odporność na kryzys środowiskowy, ekonomiczny i społeczny).

Charakteryzuje formy współpracy pomiędzy wytwórcami żywności a konsumentami - omawia pojęcia z zakresu rolnictwa: suwerenność żywnościowa, agroekologia, sprzedaż bezpośrednia,

- porównuje formy krótkich łańcuchów dostaw, np. targowisko, kooperatywa spożywcza, sprzedaż w gospodarstwie, sprzedaż na rynek lokalny, RWS,

- wymienia cechy charakterystyczne dla RWS,

- omawia wyzwania i korzyści dla rolnika ze współtworzenia RWS,

- omawia wyzwania i korzyści dla konsumenta związane z członkostwem w RWS.

Charakteryzuje aktualną sytuację RWS w Polsce i w Europie - omawia sytuację RWS w Polsce,

- omawia funkcjonowanie RWS w Europie,

- omawia przykłady i dobre praktyki funkcjonowania RWS w Polsce lub Europie.

Charakteryzuje zagadnienia prawne związane

z prowadzeniem RWS

- omawia aktualne akty prawne związane z prowadzeniem sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego,

- omawia elementy składowe umowy pomiędzy konsumentem a wytwórcą żywności (rolnikiem),

- omawia aktualny system dopłat do rolnictwa w kontekście ograniczeń i możliwości dla prowadzenia RWS.

Omawia tworzenie grupy RWS - omawia sposoby poszukiwania rolnika mogącego dostarczać pożywienie do grupy konsumentów RWS,

- omawia sposoby poszukiwania grupy konsumentów RWS przez rolnika,

- wymienia tematy, które powinny się pojawić na spotkaniu informacyjno-założycielskim.

Omawia sposoby planowania produkcji i logistyki w RWS - wymienia informacje potrzebne do zaplanowania upraw i hodowli oraz wielkości produkcji,

- omawia czynniki pozwalające określić zawartość dostaw (z uwzględnieniem potrzeb odbiorców),

- omawia rozwiązania logistyczne, np. zbieranie, pakowanie, transport, czas, miejsce, częstotliwość dostaw i sposób odbioru,

- wymienia zakres działań składający się na roboczogodziny pracy rolnika w RWS,

- omawia sposoby szacowania roboczogodzin pracy rolnika.

Charakteryzuje ekonomiczne aspekty funkcjonowania RWS - omawia proces szacowania kosztów prowadzenia i przychodów gospodarstwa,

- wymienia elementy składające się na wycenę zawartości dostawy,

- proponuje sposoby ustalania i komunikowania ceny dostaw rolnika z konsumentami RWS, - omawia sposoby i terminy płatności.

Omawia zagadnienia związane z etycznymi zachowaniami rolnika oraz konsumenta RWS - omawia rolę otwartej komunikacji między rolnikiem i konsumentami w odniesieniu np. do metod i stanu upraw, budżetu, finansów i cen, wzajemnych potrzeb, dzielenia ryzyka i solidarności,

- omawia znaczenie sprawiedliwości społecznej w codziennym funkcjonowaniu RWS,

- podaje przykłady możliwych konfliktów pomiędzy rolnikiem i konsumentami i sposoby ich rozwiązywania.

Omawia formy wsparcia dla osób prowadzących RWS - omawia znaczenie "sieciowania" w kontekście RWS,

- omawia dostępne formy wsparcia finansowego,

- omawia możliwości korzystania z zasobów organizacji pozarządowych,

- omawia dostępne szkolenia,

- omawia sposoby dbania o zdrowie fizyczne i psychiczne rolnika.

Zestaw 2. Doradzanie w tworzeniu RWS
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Ocenia potencjał gospodarstwa pod kątem założenia RWS - pozyskuje informacje o zasobach (m.in. lokalizacja geograficzna, sprzęt, rodzaj ziemi, areał) gospodarstwa,

- analizuje doświadczenie rolnika w produkcji i sprzedaży, w tym w naturalnych metodach uprawy,

- analizuje aktualną sytuację produkcyjną i finansową (dopłaty i zobowiązania rolno-środowiskowe),

- identyfikuje wyzwania i korzyści przystąpienia gospodarstwa do RWS.

Tworzy plan produkcji na sezon - szacuje wielkość i rodzaj sezonowej produkcji,

- określa ilość i zawartość paczek w sezonie,

- wycenia wartość paczki dla konsumentów RWS, - szacuje optymalną ilość członków RWS, - proponuje system płatności.

Tworzy plan finansowy na sezon - wycenia koszty i nakłady, w tym pracę, nasiona, nawozy, środki ochrony roślin, sprzęt, transport, logistykę, ubezpieczenia, komunikację, inwestycje, - planuje przychody (wpływy ze sprzedaży wg modelu RWS).
Przygotowuje plan stworzenia i rozwoju RWS - proponuje sposoby pozyskania grupy konsumentów RWS,

- planuje działania umożliwiające utrzymanie członków RWS,

- planuje działania umożliwiające optymalny rozwój i utrzymanie RWS w kolejnych latach, - proponuje metody i częstotliwość ewaluacji.

Proponuje sposoby i kanały komunikacji w grupie RWS i na zewnątrz - analizuje dostępne kanały komunikacji dla RWS (np.: mailowy, telefoniczny, przez media społecznościowe, na żywo), - określa zasady komunikowania się (np.: częstotliwość, rodzaj kanału komunikacji, sytuacje wymagające komunikacji), - przygotowuje treść komunikatów,

- proponuje sposoby i narzędzia pozyskiwania informacji zwrotnej,

- proponuje sposoby promocji gospodarstwa i upowszechniania modelu RWS.

Przygotowuje treść umowy pomiędzy rolnikiem a członkami RWS - opracowuje postanowienia dotyczące praw i obowiązków stron, w tym zasad dzielenia ryzyka, formy i kwoty płatności, warunków wolontariatu w gospodarstwie lub metod produkcji,

- opracowuje postanowienia określające długość sezonu i częstotliwość dostaw,

- przygotowuje postanowienia dotyczące sposobów komunikacji między stronami,

- przygotowuje postanowienia dotyczące zasad koordynacji grupy, w tym zasad komunikacji pomiędzy członkami RWS.

4. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania walidacji, osób przeprowadzających walidację oraz warunków organizacyjnych i materialnych niezbędnych do prawidłowego i bezpiecznego przeprowadzania walidacji

1.1. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania weryfikacji

Weryfikację przeprowadza się metodą testu teoretycznego, poprzez obserwację w warunkach symulowanych (case study, wywiad z rolnikiem) uzupełnione rozmową z komisją.

Dopuszcza się zastosowanie analizy dowodów i deklaracji uzupełnionej rozmową z komisją.

1.2. Ramowe wymagania dotyczące osób przeprowadzających walidację

W skład komisji walidacyjnej wchodzą co najmniej 3 osoby. Każdy z członków komisji musi spełniać minimum jedno z poniższych kryteriów:

- posiada praktyczne doświadczenie w prowadzeniu gospodarstwa rolnego i organizacji sprzedaży bezpośredniej, minimum 3 lata doświadczenia w rolnictwie, zdobyte w okre-

sie ostatnich 10 lat,

- ma wiedzę na temat modelu RWS, aktualnych podmiotów, organizacji i sieci RWS,

- posiada doświadczenie dydaktyczne lub doradcze w sektorze rolniczym, min. 200 godzin.

Komisja walidacyjna musi spełnić łącznie wszystkie warunki. Przewodniczący komisji walidacyjnej jest wybierany spośród członków komisji walidacyjnej.

1.3. Warunki organizacyjne i materialne niezbędne do prawidłowego prowadzenia walidacji

Instytucja certyfikująca zapewnia:

- warunki umożliwiające indywidualną pracę kandydata,

- materiały umożliwiające realizację obserwacji w warunkach symulowanych (opisy przypadków).

Dopuszcza się przeprowadzenie walidacji w formie zdalnej lub hybrydowej.

5. Warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Brak

6. Inne, poza pozytywnym wynikiem walidacji, warunki uzyskania kwalifikacji wolnorynkowej, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Brak

7. Okres ważności certyfikatu kwalifikacji wolnorynkowej, bezterminowy lub określony, oraz warunki przedłużenia ważności, jeżeli okres ważności certyfikatu został określony

Bezterminowo

8. Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji, z uwzględnieniem terminu, o którym mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji

Nie rzadziej niż raz na 10 lat
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).

Zmiany w prawie

Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2025
Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.2024.587

Rodzaj: Obwieszczenie
Tytuł: Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Doradztwo w zakresie tworzenia i prowadzenia Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Data aktu: 18/06/2024
Data ogłoszenia: 05/07/2024
Data wejścia w życie: 05/07/2024