Dotychczasowy rozwój żywienia zbiorowego wskazuje wyraźnie na szybki proces uspołeczniania zakładów gastronomicznych.
Obecnie udział uspołecznionych zakładów żywienia zbiorowego w istniejącej obecnie sieci zakładów wynosi w miastach 56,3%, obsługując ponad 78% konsumentów, korzystających z obecnie istniejącej sieci zakładów zbiorowego żywienia.
Jakkolwiek rozbudowa sieci zakładów żywienia zbiorowego podjęta była z uwzględnieniem elementów uprzemysłowienia i przebudowy struktury gospodarczej kraju, to jednak stan żywienia zbiorowego na obecnym etapie nie zadowala zwiększonych potrzeb mas pracujących.
Plan 6-letni, zakładając wysokie podniesienie dochodu narodowego i wzrost dobrobytu mas pracujących spowoduje w efekcie wzrost realnych płac pracowniczych i stałe podnoszenie ich stopy życiowej, a co za tym idzie zmiany w poziomie odżywiania się i w strukturze wydatków na żywienie. Zmiany te będą wpływać zasadniczo przede wszystkim na jakość posiłków, potrzebę ich różnorodności i wyboru asortymentowego w dostosowaniu do wymagań i zwiększonych możliwości płatniczych konsumentów.
Z drugiej strony jakość odżywiania, szczególnie jakość posiłków w zakładach żywienia zbiorowego, ich wysoki poziom - stanowi warunek nieodzowny wzrostu wydajności pracy i gotowości do pracy mas pracujących. Wynikające stąd zadania żywienia zbiorowego są niezwykle ważne.
Dla realizacji zadań w zakresie żywienia zbiorowego należy:
Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - ustawa trafi teraz do prezydenta, Sejm przyjął poprawkę Senatu.
04.06.2025W nowych przepisach o rynku pracy nie zmienia się istota stażu - popularnej formy wsparcia z urzędu pracy bezrobotnych i organizatorów staży. Pojawia się jednak wiele zmian w stosunku do dotychczasowych przepisów i doprecyzowań pewnych niejasności pojawiających się w praktyce. Nie omawiając szerokiej problematyki staży, zwróćmy uwagę na najważniejsze nowości.
03.06.2025Często zmieniające się przepisy i ich rozproszenie w kilku aktach oraz przewlekłość postępowań w urzędach są największym wyzwaniem dla pracodawców w procesie legalizacji zatrudnienia cudzoziemców – wynika z badania zrealizowanego przez ASM Research Solutions Strategy na zlecenie Konfederacji Lewiatan. 1 czerwca wchodzą w życie nowe przepisy z tym związane.
30.05.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.
20.05.2025Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
14.05.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
14.05.2025Identyfikator: | M.P.1950.A-123.1527 |
Rodzaj: | Uchwała |
Tytuł: | Usprawnienie gospodarki uspołecznionej w dziedzinie żywienia zbiorowego. |
Data aktu: | 08/11/1950 |
Data ogłoszenia: | 17/11/1950 |
Data wejścia w życie: | 17/11/1950 |