united kingdom
ukraine

Rozporządzenie wykonawcze 2022/2107 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ["Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" (ChOG)]

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/2107
z dnia 3 listopada 2022 r.
rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ["Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" (ChOG)]

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 52 ust. 3 lit. b),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek Finlandii o zarejestrowanie nazwy "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" jako chronionego oznaczenia geograficznego został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 2 .

(2) W dniu 23 kwietnia 2021 r. Komisja otrzymała od Szwecji zawiadomienie o sprzeciwie. W dniu 27 kwietnia 2021 r. Komisja przesłała zawiadomienie o sprzeciwie do Finlandii. W dniu 4 czerwca 2021 r. Szwecja przedłożyła Komisji uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie.

(3) Po przeanalizowaniu uzasadnionego oświadczenia o sprzeciwie i uznaniu go za dopuszczalne zgodnie z art. 51 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, w piśmie z dnia 29 czerwca 2021 r. Komisja zwróciła się do Finlandii i Szwecji o przeprowadzenie odpowiednich konsultacji mających na celu osiągnięcie porozumienia.

(4) W dniu 20 lipca 2021 r. na wniosek Finlandii Komisja przedłużyła termin konsultacji o trzy miesiące. Konsultacje pomiędzy Finlandią i Szwecją zakończyły się bez osiągnięcia porozumienia. W związku z tym Komisja powinna podjąć decyzję w sprawie rejestracji zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 52 ust. 3 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, uwzględniając wyniki tych konsultacji.

(5) Główne argumenty przedstawione przez Szwecję w uzasadnionym oświadczeniu o sprzeciwie oraz w trakcie konsultacji z Finlandią można podsumować następująco.

(6) Szwecja twierdzi, że co najmniej od 2008 r. na szwedzkim rynku pod nazwą "Basturökt skinka" sprzedaje się znaczną liczbę szynek różnych marek, pochodzących od różnych producentów. Ze względu na częściową homoni- miczność z nazwą, która ma zostać zarejestrowana, wnoszący sprzeciw twierdzi, że rejestracja zagroziłaby istnieniu produktów o nazwie "Basturökt skinka", legalnie wprowadzanych do obrotu w Szwecji od 2008 r.

(7) Ponadto Szwecja twierdzi, że termin "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka", w którym "aito/äkta" przekłada się na "prawdziwy" lub "autentyczny", ma charakter rodzajowy, w szczególności biorąc pod uwagę brak odniesienia do miejsca, regionu lub kraju we wnioskowanej nazwie, która ma być chroniona jako chronione oznaczenie geograficzne. W związku z tym, zdaniem Szwecji, rejestracja nie byłaby zgodna z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

(8) Komisja oceniła argumenty przedstawione w uzasadnionym oświadczeniu o sprzeciwie Szwecji w świetle przepisów rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, uwzględniając wyniki odpowiednich konsultacji przeprowadzonych między wnioskodawcą a jego oponentem, i doszła do następujących wniosków.

(9) "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" to nazwa złożona, która określa produkt wytwarzany na całym obszarze Finlandii przy zastosowaniu szczególnej tradycyjnej metody bezpośredniego wędzenia z użyciem patyków lub kloców drewna olchowego w saunie dymnej. Czas przetwarzania jest długi i trwa co najmniej 12 godzin. Produkt jest wprowadzany do obrotu od lat 50. XX wieku pod nazwą fińską "Aito saunapalvikinkku" oraz nazwą szwedzką "Äkta basturökt skinka" lub "Äkta bastupalvad skinka". Produkt ten różni się od produktu określanego zarówno w Finlandii, jak i w Szwecji nazwą "Saunapalvikinkku" lub "Basturökt skinka", do produkcji którego stosuje się inną metodę (metoda wędzenia, w przypadku której dym jest generowany poza komorą wędzarniczą w wyniku spalania zrębków drewna lub stosowany jest dym regenerowany). Słowo "aito/äkta" ("prawdziwy") w "Aito saunapal- vikinkku"/"Äkta basturökt skinka" odnosi się do faktu, że produkt jest przygotowywany wyłącznie przy użyciu opisanej powyżej szczególnej tradycyjnej metody, dzięki której produkt posiada odrębne cechy w porównaniu z "Sauna- palvikinkku" lub "Basturökt skinka". Szwecja potwierdziła, że na szwedzkim rynku nie ma produktów wytwarzanych metodą tradycyjną i sprzedawanych pod nazwą "Äkta basturökt skinka". Nazwa "Aito saunapalvi- kinkku"/"Äkta basturökt skinka" odnosi się zatem jedynie do produktu wytwarzanego w Finlandii przy użyciu tej szczególnej metody produkcji.

(10) Wynika z tego, że nazwa złożona "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" identyfikuje produkt pochodzący z określonego miejsca, w szczególności z kraju, którego określoną jakość i cechy charakterystyczne można przypisać jego pochodzeniu geograficznemu.

(11) Jedynie nazwa złożona odnosi się do konkretnego produktu wytwarzanego na wyznaczonym obszarze geograficznym zgodnie z metodą tradycyjną. W związku z tym powszechne terminy, których składa się nazwa złożona produktu wprowadzanego do obrotu w Szwecji i Finlandii, nie powinny być same w sobie chronione.

(12) W związku z powyższym ochrona powinna być ograniczona do nazwy "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" jako całości, natomiast poszczególne części tej nazwy powinny być nadal dozwolone w odniesieniu do produktów niezgodnych ze specyfikacją produktu "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" w całej Unii Europejskiej, pod warunkiem przestrzegania zasad i przepisów mających zastosowanie w jej porządku prawnym.

(13) Ponadto sprzeciw Szwecji dotyczy również rodzajowego charakteru całej nazwy "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta bas- turökt skinka" oraz braku odniesienia do miejsca, regionu lub kraju.

(14) Zgodnie z definicją zawartą w art. 3 pkt 6 rozporządzenia (UE) 1151/2012 "terminy rodzajowe" oznaczają nazwy produktów, które - mimo, iż dotyczą miejsca, regionu lub kraju, w którym dany produkt został pierwotnie wytworzony lub wprowadzony na rynek - zostały przyjęte jako nazwy zwyczajowe danego produktu w Unii.

(15) Nazwa "Aito saunapalvikinkku/Äkta basturökt skinka" jako całość odnosi się do konkretnego produktu wytwarzanego na określonym obszarze geograficznym i posiadającego szczególną i wyróżniającą jakość oraz cechy związane z jego pochodzeniem geograficznym. Jest zatem oczywiste, że nazwa "Aito saunapalvikinkku/Äkta basturökt skinka" jako całość nie stała się nazwą zwyczajową, a zatem nie stała się nazwą rodzajową.

(16) Prawdą jest, że nazwa składa się z wielu powszechnych terminów bez określenia geograficznego. Jeżeli jednak cała nazwa oznacza produkt rolny lub środek spożywczy spełniający warunki, o których mowa w art. 5 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, kwalifikuje się on do rejestracji jako chronione oznaczenie geograficzne.

(17) W związku z tym należy zarejestrować nazwę "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" (ChOG) w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

(18) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nazwa "Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" (ChOG) zostaje zarejestrowana.

Nazwa podana w akapicie pierwszym określa produkt należący do klasy 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgo- towanego, solonego, wędzonego itd.) określonej w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014 3 .

Artykuł  2

Terminy "Saunapalvikinkku" i "Basturokt skinka" mogą być nadal stosowane na terytorium Unii, pod warunkiem że przestrzegane są zasady i przepisy mające zastosowanie w jej porządku prawnym.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 listopada 2022 r.

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. C 27 z 25.1.2021, s. 29.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 36).

Zmiany w prawie

Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2025
Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.284.52

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2022/2107 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ["Aito saunapalvikinkku"/"Äkta basturökt skinka" (ChOG)]
Data aktu: 03/11/2022
Data ogłoszenia: 04/11/2022
Data wejścia w życie: 24/11/2022