Rozporządzenie 2022/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/2002
z dnia 21 października 2022 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2  określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń, w tym dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB), w środkach spożywczych.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął w 2018 r. opinię naukową dotyczącą ryzyka dla zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego związanego z obecnością dioksyn i dioksynopodobnych PCB w paszy i żywności 3 . Urząd ustalił tolerowane tygodniowe pobranie na poziomie 2 pg TEQ (równoważnik toksyczności)/kg masy ciała/tydzień dla sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB. Szacunkowe dane dotyczące chronicznego narażenia z dietą na dioksyny i dioksynopodobne PCB u ludzi, opierające się na dostępnych danych dotyczących występowania, wskazują na znaczne przekroczenie tolerowanego tygodniowego pobrania we wszystkich grupach wiekowych populacji.

(3) W swojej opinii naukowej Urząd zalecił ponowną ocenę obecnych współczynników równoważnych toksyczności (TEF) WHO2005 w celu uwzględnienia nowych danych in vivo i in vitro, w szczególności dotyczących PCB-126.

(4) Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) prowadzi obecnie przegląd wartości TEF WHO2005, który ma zostać zakończony w 2023 r.

(5) W oczekiwaniu na zakończenie tego przeglądu oraz w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi do czasu jego zakończenia, należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB, dotyczące środków spożywczych nieobjętych jeszcze prawodawstwem Unii, w odniesieniu do których w bazie danych Urzędu udostępniono niedawno dane o występowaniu, takich jak: mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, dzikiego ptactwa i jeleniowatych oraz wątroba kóz, koni i dzikiego ptactwa, a także rozszerzyć istniejący najwyższy dopuszczalny poziom dotyczący jaj kurzych na wszystkie jaja drobiowe z wyjątkiem jaj gęsich.

(6) Ponadto, biorąc pod uwagę, że spożywane jest nie tylko mięso z przydatków kraba i skorupiaków miękkoodwłoko- wych, ale również mięso z odwłoka takich skorupiaków, w szczególności kraba wełnistoszczypcego, najwyższe dopuszczalne poziomy powinny mieć zastosowanie również do mięsa z odwłoka tych skorupiaków.

(7) Oprócz tego, biorąc pod uwagę dostępne dane o występowaniu oraz znaczenie zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do wrażliwych grup ludności, należy obniżyć najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB w mleku i produktach mlecznych.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

(9) Należy przewidzieć rozsądny termin, aby umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w niniejszym rozporządzeniu.

(10) Biorąc pod uwagę, że niektóre środki spożywcze objęte niniejszym rozporządzeniem mają długi okres trwałości, środki spożywcze, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia, powinny móc pozostać w obrocie.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 października 2022 r.

ZAŁĄCZNIK

W sekcji 5 "Dioksyny i PCB" załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się następujące zmiany:
1)
punkt 5.1 otrzymuje brzmienie:
"5.1 Mięso i produkty mięsne (z wyłączeniem jadalnych podrobów) następujących zwierząt6:
- bydło, owce i kozy

- drób

- świnie

- konie

- króliki

- dziki (Sus scrofa)

- dzikie ptactwo łowne

- jeleniowate

2,5 pg/g tłuszczu33 1,75 pg/g tłuszczu33 1,0 pg/g tłuszczu33 5,0 pg/g tłuszczu33 1,0 pg/g tłuszczu33 5,0 pg/g tłuszczu33 2,0 pg/g tłuszczu33 3,0 pg/g tłuszczu33 4,0 pg/g tłuszczu33 3,0 pg/g tłuszczu33 1,25 pg/g tłuszczu33 10,0 pg/g tłuszczu33 1,5 pg/g tłuszczu33 10,0 pg/g tłuszczu33 4,0 pg/g tłuszczu33 7,5 pg/g tłuszczu33 40 ng/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33

40 ng/g tłuszczu33"

2)
punkt 5.2 otrzymuje brzmienie:
"5.2 Wątroba bydła i kóz, drobiu, świń i koni i produkty z niej pochodzące 0,30 pg/g mokrej masy 0,50 pg/g mokrej masy 3,0 ng/g mokrej masy
Wątroba owiec i produkty z niej pochodzące 1,25 pg/g mokrej masy 2,00 pg/g mokrej masy 3,0 ng/g mokrej masy"
Wątroba dzikiego ptactwa łownego 2,5 pg/g mokrej masy 5,0 pg/g mokrej masy
3)
w pkt 5.3 skreśla się przypis (44) i zdanie "W przypadku krabów i skorupiaków miękkoodwłokowych (Brachyura i Anomura) dotyczy on mięsa z przydatków."
4)
punkt 5.8 otrzymuje brzmienie:
"5.8 Surowe mleko6 i produkty mleczne6, w tym tłuszcz mleczny 2,0 Pg/g tłuszczu33 4,0 Pg/g tłuszczu33 40 ng/g tłuszczu33"
5)
punkt 5.9 otrzymuje brzmienie:
"5.9 Jaja drobiu i wyroby z jaj z wyjątkiem jaj gęsich6 2,5 Pg/g tłuszczu33 5,0 Pg/g tłuszczu33 40 ng/g tłuszczu33"
1 Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
3 Scientific Opinion on the risk for animal and human health related to the presence of dioxins and dioxin-like PCBs in feed and food (Opinia naukowa dotycząca ryzyka dla zdrowia zwierząt i ludzi związanego z obecnością dioksyn i dioksynopodobnych PCB w paszy i żywności). Dziennik EFSA 2018;16(11):5333, 331 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5333.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.274.64

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2022/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych
Data aktu: 21/10/2022
Data ogłoszenia: 24/10/2022
Data wejścia w życie: 01/01/2023, 13/11/2022