KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3, art. 14 oraz art. 30 ust. 5,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności, w tym barwników i substancji słodzących, wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) W dniu 6 października 2009 r. złożono wniosek o udzielenie zezwolenia na stosowanie kopolimeru poliwinylo-pirolidon-uoctanu winylu w dodatkach do żywności w postaci stałej jako substancji wiążącej/powlekającej. Wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu 4 jako dodatku do żywności i stwierdził, że nie jest prawdopodobne, by stosowanie kopolimeru poliwinylopirolidon-uoctanu winylu w dodatkach do żywności mających postać stałą jako substancji wiążącej/powlekającej stwarzało zagrożenie w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do proponowanych zastosowań.
(6) Istnieje technologiczna potrzeba dodania kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu do postaci użytkowej celulozy w suplementach diety. Zwiększa on stopień powlekania, poprawia odporność powłoki i zwiększa jej przyczepność. Umożliwia on również ciągłość procesu powlekania, tym samym skracając go. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku jako substancji glazurującej w suplementach żywnościowych mających postać stałą oraz przypisać kopolimerowi poliwinylopirolidonu-octanu winylu numer E 1208.
(7) Specyfikacje kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu (E 1208) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnych wykazów dodatków do żywności określonych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 oraz rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 14 marca 2014 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 EFSA Journal 2010, 8(12):1948.