(2014/662/UE)(Dz.U.UE L z dnia 12 września 2014 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 292,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Nasiona maku uzyskuje się z maku lekarskiego (Papaver somniferum L.). Wykorzystuje się je w wyrobach piekarniczych i cukierniczych jako posypkę, w nadzieniach ciast, w deserach oraz do produkcji oleju jadalnego. Roślina mak lekarski zawiera jednak alkaloidy o działaniu narkotycznym, takie jak morfina oraz kodeina. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów opium lub zawierają je jedynie na bardzo niskim poziomie, ale mogą zostać zanieczyszczone alkaloidami w wyniku szkód spowodowanych przez owady lub poprzez zewnętrzne zanieczyszczenie nasion podczas zbioru, gdy cząstki pyłu ze słomy (w tym ze ścianek torebek) przyczepiają się do nasion.
(2) Panel naukowy ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością alkaloidów opium w nasionach maku przeznaczonych do spożycia przez ludzi 1 .
(3) Z szacunków narażenia z dietą na morfinę w żywności zawierającej mak wynika, że w całej Unii ostra dawka referencyjna (ARfD) może przez niektórych konsumentów, w szczególności dzieci, zostać przekroczona przy spożywaniu jednej porcji.
(4) Należy zatem stosować dobre praktyki w celu zapobiegania obecności alkaloidów opium i jej zmniejszania w nasionach maku oraz produktach z nasion maku,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ZALECENIE:
Zaleca się państwom członkowskim podjęcie niezbędnych środków, aby zapewnić stosowanie przez wszystkie podmioty zaangażowane w produkcję i przetwarzanie nasion maku dobrych praktyk mających na celu zapobieganie obecności alkaloidów opium i jej zmniejszanie w nasionach maku oraz produktach z nasion maku, jak opisano w załączniku do niniejszego zalecenia.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 września 2014 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Tonio BORG |
|
Członek Komisji |