Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/2982)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

(art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Azafrán de la Mancha"

Nr UE: PDO-ES-0112-AM03 - 11.3.2025

1. Nazwa produktu

"Azafrán de la Mancha"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

□ Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

□ Oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

Produkty rolne

□ Wina

□ Napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Regionalne Ministerstwo Rolnictwa, Wód i Rozwoju Wsi Castile-La Mancha Dyrekcja Generalna ds. Żywności

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143

Jest to "zmiana standardowa", przewidziana w art. 24 ust. 3 i 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r., ponieważ modyfikacje nie zmieniają nazwy chronionego oznaczenia geograficznego, nie powodują naruszenia związku z obszarem geograficznym ani nie wprowadzają nowych ograniczeń dotyczących wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonych zmian standardowych

1. Przeredagowanie brzmienia w celu wyjaśnienia charakteru produktu i lepszego podsumowania jego właściwości

Zmiana dotyczy pkt 3.2 jednolitego dokumentu i pkt B specyfikacji produktu.

Opracowano bardziej szczegółowy opis produktu, ponieważ obecny opis produktu prowadził do błędów koncepcyjnych. Poprawiono i zaktualizowano opis właściwości fizycznych chronionego produktu, aby uniknąć powielania i redundancji. Poprawiono i zaktualizowano opis właściwości organoleptycznych i chemicznych chronionego produktu. W stosownych przypadkach doprecyzowano odniesienia naukowe na potrzeby konsultacji.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

2. Uproszczenie opisu obszaru chronionego

Zmiana ta dotyczy pkt C specyfikacji produktu. Uproszczono opis obszaru chronionego, zastępując kody gmin nadane przez hiszpański Krajowy Instytut Statystyczny (INE) szczegółowym wykazem tych gmin. Obszar geograficzny nie uległ zmianie.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Uproszczenie brzmienia dowodu na pochodzenie produktu z danego obszaru

Zmiana ta dotyczy pkt D specyfikacji produktu.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Uproszczenie brzmienia tekstu dotyczącego metody produkcji

Zmiana w pkt E specyfikacji produktu (Metoda uzyskiwania produktu) mająca na celu bardziej elastyczny tekst, który jest łatwiejszy do interpretacji dla wszystkich zainteresowanych stron.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Poprawa brzmienia tekstu dotyczącego warunków etykietowania produktu

Zmiana pkt G (Informacje dotyczące etykietowania odnoszące się do nazwy pochodzenia) i pkt 3.6 jednolitego dokumentu, określająca warunki stosowania znaków towarowych i terytoria gminne tworzące obszar produkcji, określająca warunki etykietowania i zmieniająca osobę odpowiedzialną za etykiety certyfikacyjne, a także określająca parametry zarządzania nimi.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

6. Zmiana organu kontrolnego

Zmiana pkt H (Organ kontrolny) w celu dostosowania do sytuacji regulacyjnej.

Zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Azafrán de la Mancha"

Nr UE: PDO-ES-0112-AM03 - 11.3.2025

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Azafrán de la Mancha"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 09 - KAWA, HERBATA, MATÉ (HERBATA PARAGWAJSKA) I PRZYPRAWY

0910 - Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Specyfikacje czystości Azafrán de La Mancha oraz zastosowane metody analityczne przedstawiono w poniższej tabeli:

Specyfikacja i jednostki Poziom Metoda analizy
Ciała obce (% p) < 0,5 UNE-ISO 3632-2:2011. rozdział 8 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić
Substancje obce (% p) < 0,1 UNE-ISO 3632-2:2011. rozdział 9 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić

Ciała obce składają się z części kwiatu Crocus sativus L. nieprzeznaczonych do stosowania jako przyprawy. Na przykład płatki, słupki, które się oddzieliły, pręciki, ziarna pyłku i części zalążni.

Substancje obce składają się z wszelkich innych pozostałości, które nie pochodzą z kwiatu Crocus sativus L. Substancje obce mogą być pochodzenia roślinnego (liście, słoma, płatki itp.); zwierzęcego (całe owady lub ich fragmenty lub inne pozostałości zwierzęce); mineralnego (ziemia, kamienie itp.) lub innego (papier, tkanina, tworzywo sztuczne, metal itp.).

Właściwości wymiarowe

Właściwości wymiarowe nitek Azafrán de La Mancha przedstawiono w poniższej tabeli:

Specyfikacja Poziom Tolerancja (%)
Minimalny stosunek długości znamion do słupka 2:1 1

Właściwości chemiczne

Właściwości chemiczne Azafrán de La Mancha, wymagane metody analityczne i maksymalne dopuszczalne tolerancje określono w poniższej tabeli:

Specyfikacja i jednostki Poziom Metoda analizy
Wilgotność i substancje lotne (%) < 11 UNE-ISO 3632-2:2011 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić
Siła barwiąca > 200 UNE-ISO 3632-2:2011 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić
Siła nadawania smaku > 20 UNE-ISO 3632-2:2011 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić
Siła goryczy (pikrokrocyna) > 70 UNE-ISO 3632-2:2011 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić
Sztuczne barwniki mrpl (1) UNE-ISO 3632-2:2011 lub inna norma, która może ją w przyszłości zastąpić
(1) Minimalna zawartość barwnika, wyrażona w mg/kg, którą należy wykryć i potwierdzić

Właściwości organoleptyczne

Właściwości organoleptyczne Azafrán de La Mancha są następujące:

Nitki szafranu

Przygotowanie próbki: umieścić 200 mg nitek na płytce Petriego.

Wygląd: brak ciał lub substancji obcych. Barwa lśniąco czerwona.

Aromat: łagodny, intensywny, ostry. Nuty prażenia, miodu, suszonej trawy i kwiatów.

Napar z szafranu

Przygotowanie naparu. Umieścić 200 mg zmielonych odcedzonych znamion w jednym litrze wody o temperaturze 60 ±5 °C zgodnie z normą UNE-ISO 3632-2:2011 lub inną normą, która może ją w przyszłości zastąpić, przykryć pojemnik i przeprowadzić ekstrakcję w tych warunkach przez 20 minut. Przefiltrować, schłodzić w ciemnych warunkach do temperatury około 25 °C i przeprowadzić ocenę sensoryczną w ciągu 2 godzin. Próbki mają być używane przez osoby przeprowadzające ocenę w szkle standardowym zgodnym z UNE 87022:1992 lub inną normą, która może ją w przyszłości zastąpić, i zawierać około 50 ml naparu.

Wygląd: błyszczący, klarowny, żółty z jasnymi, pomarańczoworóżowymi odcieniami.

Aromat: łagodny, intensywny, ostry. Nuty prażenia, suszonej trawy, kwiatów i przypraw.

Smak: suszonej trawy, prażenia, łagodnej goryczki, łagodnych przypraw korzennych, słodkich przypraw, ziemisty.

W razie potrzeby i jako odniesienie, terminy, definicje i specyfikacje, o których mowa w normach UNE-ISO 3632-1:2012 "Szafran (Crocus sativus L.)", część 1: Specyfikacje oraz UNE-ISO 3632-2:2011 "Przyprawy. (Crocus sativus L.)", część 2: Metody analizy lub, w stosownych przypadkach, wszelkie normy, które mogą je w przyszłości zastąpić, będą miały zastosowanie i będą wykorzystywane.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Nie określono.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Szafran jest uprawiany, zbierany i suszony na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie musi znajdować się następująca ilustracja w określonych kolorach. Numer XXYYYYYYYY to kod alfanumeryczny, w którym XX są dwiema literami alfabetu identyfikującymi rok produkcji szafranu, a YYYYYYYY - numerem identyfikującym opakowanie.

Pojemniki przeznaczone do wprowadzania szafranu do obrotu muszą być zaopatrzone w banderolę, etykietę lub numerowaną etykietę dodatkową wydaną przez organ kontrolny, tak by uniemożliwić ich ponowne wykorzystanie.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar objęty oznaczeniem rozciąga się od centralnego regionu Kastylia-La Mancha na południowy wschód. Główny trzon obszaru objętego chronioną nazwą pochodzenia obejmuje powiaty La Manchy w prowincjach Toledo, Ciudad Real, Cuenca i Albacete.

5. Związek z obszarem geograficznym

Szafran pojawił się w Hiszpanii po raz pierwszy podczas rządów muzułmańskich. W VIII i IX wieku był on wykorzystywany wyłącznie przez andaluzyjskie wyższe klasy średnie. Arabskie potrawy były aromatyzowane wieloma ziołami, więc uprawiano je w każdym ogrodzie. Najczęstszymi gatunkami były: kmin rzymski, kminek, czarnuszka siewna, biedrzeniec anyż, koper włoski, kolendra, gorczyca, mięta, mięta pieprzowa i pietruszka. Najważniejszą przyprawą dla gospodarki arabskiej był jednak szafran, niezbędny barwnik i przyprawa większości dań.

Dzieło z późniejszego okresu, zatytułowane "Cultivo del azafrán en la Solana" autorstwa J. A. Lópeza de la Osa (1897 r.), dostarcza pisemnych dowodów na uprawę szafranu w La Manchy. Książka zawiera informacje o uprawie szafranu sprzed 100 lat przed swoim powstaniem i cytuje inwentarz sądowy z 1720 r., w którym wymienia się również szafran. W pierwszej połowie XIX w. La Mancha produkowała w Hiszpanii najwyższej jakości szafran, osiągając najwyższe plony z hektara suchych gruntów. W Hiszpanii od średniowiecza tradycja uprawy szafranu jest bardzo dobrze udokumentowana w Pedro Muñoz, Campo de Criptana i Manzanares (Ciudad Real), Lillo, Madridejos, Villacañas, Villanueva de Alcardete i Cabezamesada (Toledo) oraz Montilla del Palancar (Cuenca).

Najwyraźniejsze dowody na istnienie silnego związku historycznego między regionem La Mancha a szafranem można jednak znaleźć w wielu tradycjach kulturowych tego regionu.

Podobnie jak w przypadku wszystkich działań, które są głęboko zakorzenione w konkretnym społeczeństwie, uprawa szafranu doprowadziła do powstania bogatego słownictwa z nim związanego. "El léxico del azafrán en el habla manchega" autorstwa M. Núñeza i J. C. Condego (Al-Basit: Revista de Estudios Albacetenses, 28, Albacete 1991) zawiera szeroki zakres wyrażeń związanych z szafranem zebranych podczas badań przeprowadzonych w prowincji Albacete. Tradycja uprawy szafranu w La Manchy znajduje odzwierciedlenie w typowym dla regionu folklorze, tradycyjnym regionalnym tańcu poświęconym temu produktowi, a także w piosenkach i powiedzeniach. Stanowi ona również tło dla operetki zatytułowanej "La rosa del azafrán" (libretto autorstwa F. Romera i G. Fernándeza Shawa; z muzyką Jacinto Guerrera, premiera miała miejsce w Madrycie w 1930 r.).

Należy również zauważyć, że istnieją instrukcje opisujące techniki uprawy i produkcji, takie jak wyżej wymienione prace J.A. Lópeza de la Osa i "El azafranero práctico" autorstwa L. Jiméneza Martína (Albacete: Imprenta Eduardo Miranda, 1900).

O znaczeniu tej uprawy w tradycyjnej kulturze świadczą również "Fiesta de la Rosa del Azafrán", która odbywa się w Consuegra (Toledo), konkursy zbierania szafranu organizowane w ramach uroczystości ku czci patrona La Solana (Ciudad Real) oraz "Festival de la Rosa del Azafrán" w Santa Ana (Albacete).

Ponadto wyraźną wskazówką co do tradycyjnego charakteru i znaczenia gospodarczego tej uprawy jest zwyczaj, nadal praktykowany w niektórych wioskach La Manchy, polegający na obdarowaniu nowożeńców szafranem, który jest symbolem dobrobytu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://rec.castillalamancha.es/rec/public/documentacion/listadoDocs.faces#no-back-button

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2982

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 11/06/2025
Data ogłoszenia: 11/06/2025