Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"Vino generoso"
Data otrzymania: 5 maja 2023 r.
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 4
Język wniosku o zmianę: Hiszpański
Numer dokumentacji: Ares(2023) 3171190
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Vino generoso
Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Spożywczego, Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności, Hiszpania
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
Po Infanta Isabel, 1
28071 Madryt
ESPAÑA
Przynależność państwowa: Hiszpańska
Telefon, faks, e-mail:
Tel. +34 913475397
Faks +34 913475410
E-mail: dgia@mapa.es; sgccala@mapa.es
Opis zmiany
W streszczeniu definicji/warunków stosowania określenia tradycyjnego "vino generoso" w bazie eAmbrosia określono, że:
"[Część B pkt 8 załącznika III do rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009] lub wino objęte ChNP »Montilla-Moriles«, którego definicję podano powyżej, pod warunkiem że w procesie produkcji nie dodaje się alkoholu, a rzeczywista zawartość alkoholu osiągnięta w sposób naturalny wynosi co najmniej 15 % obj.".
Ta definicja / te warunki stosowania jest/są powiązana/powiązane z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 606/2009, które zostało uchylone rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2019/934 ustanawiającym przepisy dotyczące określenia tradycyjnego "vino generoso" w załączniku III część B pkt 8:
"W przypadku win likierowych specyficzne określenie tradycyjne »vino generoso« może być użyte wyłącznie w stosunku do wytrawnych win likierowych objętych chronioną nazwą pochodzenia, dojrzewających całkowicie lub częściowo pod warstwą drożdży kożuchujących, a także:
- otrzymanych z białych winogron, które pochodzą z następujących odmian winorośli: Palomino de Jerez, Palomino fino, Pedro Ximénez, Verdejo, Zalema i Garrido Fino,
- dopuszczonych do obrotu po upływie średnio dwuletniego okresu dojrzewania w dębowych beczkach.
Dojrzewanie pod warstwą drożdży kożuchujących, o którym mowa w akapicie pierwszym, oznacza proces biologiczny, który zachodzi, gdy warstwa charakterystycznych drożdży powstaje samorodnie na wolnej powierzchni wina po całkowitej fermentacji alkoholu w moszczu, nadając produktowi specyficzne cechy analityczne i organoleptyczne."
Definicja/warunki stosowania otrzymuje/otrzymują brzmienie:
"Nazwę »vino generoso« stosuje się wyłącznie w odniesieniu do win i win likierowych wytrawnych należących do kategorii 1 i 3 produktów sektora wina zgodnie z częścią II załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r., objętych chronioną nazwą pochodzenia »Condado de Huelva«, »Jerez-Xérès- Sherry«, »Lebrija«, »Málaga«, »Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda«, »Montilla-Moriles« i »Rueda«:
1. produkowanych wyłącznie z białych winogron uzyskanych z odmian winorośli zatwierdzonych dla każdej z wyżej wymienionych chronionych nazw pochodzenia;
2. dopuszczonych do obrotu po upływie średnio co najmniej dwuletniego okresu dojrzewania w beczkach dębowych;
3. w których po całkowitej fermentacji alkoholowej moszczu na wolnej powierzchni samorodnie powstaje warstwa charakterystycznych drożdży kożuchujących (tzw. »flor«), która nadaje produktowi specyficzne cechy analityczne i organoleptyczne, z wyjątkiem tradycyjnych win wytrawnych objętych ChNP »Málaga«;
4. o minimalnej rzeczywistej zawartości alkoholu wynoszącej 14 % obj. dla kategorii 1 oraz 15 % obj. dla kategorii 3, z wyjątkiem przypadków przewidzianych w obecnie obowiązujących przepisach UE;
5. o maksymalnej zawartości cukru redukującego (glukozy i fruktozy):
a) 4 g na litr;
b) lub 9 gramów na litr, pod warunkiem, że ogólna kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr nie jest większa niż 2 gramy poniżej resztkowej zawartości cukru;
c) lub, wyłącznie w odniesieniu do win likierowych, zgodnej z poziomem ustalonym w specyfikacji dla kategorii »wytrawne«.".
Wyjaśnienie powodów zmiany
Określenie tradycyjne "vino generoso" należy do najbardziej prestiżowych chronionych nazw pochodzenia Andaluzji o najdłuższej tradycji. Jest ono wykorzystywane w różnych tekstach prawnych dotyczących uznawania ChNP.
Określenie tradycyjne jest obecnie objęte ochroną, a jego stosowanie jest uregulowane na szczeblu Unii Europejskiej w art. 112 lit. a) i art. 113 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007.
Zostało ono również zdefiniowane w części B pkt 8 załącznika III do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV. Ponadto termin ten został pierwotnie włączony do elektronicznej bazy danych Komisji Europejskiej "e-Bacchus", która została zastąpiona elektronicznym rejestrem "eAmbrosia". Zastosowana definicja opiera się na odesłaniu do części B pkt 8 załącznika III do rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń, uchylonego następnie rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r., w którym utrzymano definicje określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r.
W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne dotyczące win z Andaluzji objętych chronioną nazwą pochodzenia podlegają przepisom rozporządzenia Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Andaluzji (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Rozporządzenie takie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE. Aby zapewnić zgodne z prawem odejście od obecnych ram prawnych dotyczących określenia tradycyjnego "vino generoso" i powiązanych chronionych określeń tradycyjnych, opracowano i opublikowano definicję wspomnianego określenia. Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje. Jedną z nowych cech tej definicji jest fakt, że określono w niej poszczególne chronione nazwy pochodzenia, w ramach których można stosować omawiane określenie tradycyjne. Oprócz sześciu nazw pochodzenia z Andaluzji w definicji wymieniono również nazwę "Rueda", ponieważ w specyfikacji tego produktu zawsze uwzględniano wspomniane określenie tradycyjne.
Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Spożywczego