Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2
i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 304/07)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Verdicchio di Matelica"

PDO-IT-A0481-AM03

Data przekazania informacji: 27.5.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opakowanie - pojemniki i pojemność

Opis: Do pakowania wina "Verdicchio di Matelica" bez żadnego dodatkowego określenia można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będące rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczone w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych. Ponadto wino typu Passito musi być wprowadzane do obrotu wyłącznie w szklanych butelkach o pojemności nieprzekraczającej 1,50 litra.

Uzasadnienie: Dzięki temu można pakować wino Verdicchio di Matelica w pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, co było życzeniem producentów, wyrażonym po przeprowadzeniu starannych ocen technicznych i handlowych podobnie jak wskazanie pojemności minimalnej butelek używanych do wina typu Passito.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

2. Rok produkcji winogron

Opis: w przypadku win Verdicchio di Matelica, z wyjątkiem win musujących, które nie są opatrzone terminem "millesimato", rok produkcji winogron musi być wskazany na etykiecie.

Uzasadnienie: jest to lepsze określenie dotyczące etykietowania produktów objętych nazwą.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

3. Odniesienia do organu kontrolnego - zmiana adresu

Opis: Adres przedsiębiorstwa poświadczającego jakość i produkcję włoskich produktów przemysłu winiarskiego został zmieniony z Via Piave nr 24 na Via Venti Settembre nr 98/G - 00187 Rzym, Italia.

Uzasadnienie: Dotyczy to przeniesienia siedziby organu kontrolnego właściwego dla nazwy Verdicchio di Matelica.

Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji i nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Verdicchio di Matelica

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Verdicchio di Matelica

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP Verdicchio di Matelica mają jasną słomkowożółtą barwę, charakterystyczny i delikatny aromat oraz harmonijny wytrawny smak z gorzkim posmakiem.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Verdicchio di Matelica passito

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP Verdicchio di Matelica Passito charakteryzują się barwą od żółtej do bursztynowej, charakterystycznym aromatem eteru, intensywnym smakiem od gorzkiego do słodkiego, aksamitnym o charakterystycznym gorzkim posmaku.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,00 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Verdicchio di Matelica musujące

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina objęte ChNP Verdicchio di Matelica spumante mają słomkowożółtą barwę z zielonkawymi odcieniami, delikatny charakterystyczny aromat, bukiet treściwy i złożony, smak od extrabrut do wytrawnego, pełny, świeży, szlachetny i harmonijny.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

-

5.2. Maksymalna wydajność:

1. Verdicchio di Matelica

13 000 kg winogron z hektara

2. Verdicchio di Matelica passito

13 000 kg winogron z hektara

3. Verdicchio di Matelica musujące

13 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron odpowiednich do produkcji win objętych ChNP Verdicchio di Matelica obejmuje część terytorium gmin Matelica, Esanatoglia, Gagliole, Castelraimondo, Camerino i Pioraco w prowincji Macerata oraz część terytorium gmin Cerreto D'Esi i Fabriano w prowincji Ancona.

7. Odmiany winorośli

Verdicchio Bianco B. - Trebbiano di Soave B.

8. Opis związku lub związków

Verdicchio di Matelica

Czynniki ludzkie w produkcji win objętych ChNP Verdichio di Matelica odegrały kluczową rolę w rozwoju technik uprawy i produkcji wina w Verdicchio. Produkcja i konsumpcja win musujących i win passito na tym obszarze na przestrzeni wieków jest tradycyjna i szeroko udokumentowana. Współdziałanie czynników ludzkich z unikalnymi czynnikami naturalnymi obszaru produkcji, takimi jak klimat i charakter gleby, nadaje winom ChNP Verdicchio di Matelica analityczne, aromatyczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne, które są unikalne i niespotykane i które można przypisać odmianie rodzimej wykorzystywanej jako przeważająca kombinacja odmian winorośli.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Wskazanie roku produkcji winogron

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

w przypadku win ChNP Verdicchio di Matelica, z wyjątkiem win musujących, które nie są opatrzone na etykiecie terminem "millesimato", rok produkcji winogron musi być wskazany na etykiecie.

Opakowania i pojemniki

Ramy prawne:

Określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Do pakowania wina "Verdicchio di Matelica" bez żadnego dodatkowego określenia można również stosować pojemniki wykonane z materiału innego niż szkło, będące rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczone w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o pojemności nie mniejszej niż minimalna pojemność określona w przepisach krajowych i unijnych.

Wino "Verdicchio di Matelica" typu passito może być dopuszczone do obrotu wyłącznie w szklanych butelkach o pojemności nieprzekraczającej 1,50 litra.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18198

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.304.11

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 09/08/2022
Data ogłoszenia: 09/08/2022