Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych Komisji eAmbrosia
JEDNOLITY DOKUMENT
"Patatas de Prades" / "Patates de Prades"
Nr UE: PGI-ES-0232-AM01 - 11.5.2021
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Patatas de Prades"/"Patates de Prades"
2. Państwo członkowskie lub Państwo Trzecie
Hiszpania
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]
Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Produktem, który ma zostać objęty ochroną, jest bulwa gatunku Solanum tuberosum L, kultywar Kennebec, przeznaczona do spożycia przez ludzi, o rozmiarze 40-80 mm, osiągająca w wyjątkowych wypadkach 100 mm.
Skórka tego ziemniaka jest bardzo gładka, twarda i zbita. Miąższ o strukturze zwartej i mączastej jest białawy, o łagodnym utrzymującym się w ustach smaku i delikatnym zapachu kasztanów.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji - od uprawy (która rozpoczyna się od pozyskania materiału siewnego) po przygotowanie i pakowanie - odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Założenie uprawy:
proces rozpoczyna się od pozyskania materiału siewnego odmiany "Kennebec". Odmiana ta charakteryzuje się niskimi plonami, ale odznacza się wysoką jakością.
Siew rozpoczyna się w kwietniu i polega na umieszczeniu materiału siewnego w bruzdach. Bruzdy te są następnie zasypywane podczas orki, tworząc redliny, w których rozwija się roślina.
Zbiór uprawy:
zbiór odbywa się ręcznie, pod koniec sierpnia lub we wrześniu, ponieważ roślina w sierpniu zwykle obumiera w sposób naturalny. Bulwy wyrywa się z największą starannością dwa tygodnie po naturalnym obumarciu rośliny. Dzięki temu skórka ziemniaka może osiągnąć odpowiednią dojrzałość, zachowując odpowiednią jakość; pozwala to również zwiększyć odporność produktu na ewentualne uderzenia, które mogą mieć miejsce podczas pakowania, oraz umożliwia dłuższe przechowywanie.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Ziemniaki objęte ChOG sprzedaje się w przepuszczających powietrze papierowych workach o pojemności 1-5 kg.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
W momencie wprowadzania do obrotu chronione ziemniaki muszą być opatrzone etykietą z wyraźnym i obowiązkowym oznaczeniem ChOG, własnym logo ChOG oraz unijnym logo ChOG. Na opakowaniach, w których wysyła się ziemniaki objęte ChOG "Patatas de Prades", należy również umieścić numerację zatwierdzoną przez radę regulacyjną ChOG.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji ziemniaków objętych ChOG "Patatas de Prades" znajduje się na terenach gmin Prades, Capafonts, La Febró i Arbolí, należących w całości do okręgu Baix Camp w prowincji Tarragona we Wspólnocie Autonomicznej Katalonii.
Obszar przygotowania i pakowania jest tożsamy z obszarem produkcji.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek historyczny:
Tradycja uprawy ziemniaków na obszarze chronionym jest bardzo stara, o czym pisze w dziele z końca XIX wieku Emili Morera Llauradó, przypisując jakość bulw szczególnemu klimatowi i wysokości gruntów, na których są one uprawiane.
Pisząc o Villa de Prades, José Ruy Fernández (1920) wspomniał, że "jej głównym bogactwem są ziemniaki o najwyższej jakości, cenione nie tylko w Katalonii, ale w całej Hiszpanii, ponieważ nie dość, że stanowią doskonały produkt spożywczy, ale mają wyborny smak i właściwości mączaste, dzięki którym sprzedaje się je na wszystkich rynkach po wyższej cenie niż inne ziemniaki".
Związek naturalny:
Specyficzne cechy geograficzne gór Prades (1 000 m n.p.m., gleby bardzo żyzne, piaszczyste i bogate w krzemionkę o delikatnie kwaśnym odczynie pH, rzadkie opady, stosunkowo niskie temperatury i wilgotne wiatry wiejące od strony morza) mają korzystny wpływ na jakość bulb. Wszystkie te czynniki oznaczają, że:
Cykl wegetacyjny rośliny jest dłuższy. Pozwala on tylko na jeden zbiór w roku, co umożliwia uzyskanie bulwy bardziej zbitej o wyższej zawartości substancji suchej.
Ziemniaki uprawiane na tym obszarze mają bardzo gładką skórkę, pozbawioną zniekształceń, co odróżnia wyraźnie ziemniaki z Prades od ziemniaków tej samej odmiany uprawianych na innych obszarach.
Bulwy przechowywane są w naturalnej postaci w zatwierdzonych magazynach, bez wykorzystania produktów hamujących kiełkowanie ani innych produktów wpływających na naturalną ochronę ziemniaków.
W związku z tym ukształtowanie terenu (zwłaszcza wysokość n.p.m.) oraz warunki glebowe (istotny czynnik dla takich upraw) i klimatyczne, połączone z tradycją upraw i doświadczeniem rolników uprawiających ziemniaki "Pata- tas de Prades", nadają bulwom wysoką jakość.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)
Zaktualizowana specyfikacja produktu (podlegająca obecnie zmianom) znajduje się na stronie http://agricultura.gencat.cat/web/.content/al_alimentacio/al02_qualitat_alimentaria/normativa-dop-igp/plecs-tramit/pliego-condiciones-patates-de-pra des-modificacion-menor-es.pdf
i po zatwierdzeniu zostanie opublikowana na stronie
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.203.44 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 |
| Data aktu: | 13/05/2022 |
| Data ogłoszenia: | 20/05/2022 |