INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"BOLGHERI"
PDO-IT-A1348-AM02
Data przekazania informacji: 8 lutego 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. "Bolgheri" Bianco - Wskazanie odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino
OPIS
Mieszanka odmian w przypadku rodzaju "Bolgheri" Bianco [wino białe]:
Vermentino: 0-70 %;
Sauvignon: 0-40 %;
Trebbiano Toscano: 0-40 %.
W winnicach można wykorzystywać również inne białe odmiany winorośli odpowiednie do uprawy w regionie Toskanii, samodzielnie albo w połączeniu, przy czym ich udział nie może przekraczać 30 %.
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
Kontrolowana nazwa pochodzenia "Bolgheri" Bianco jest zastrzeżona dla wina otrzymywanego z winogron pochodzących z winnic, w których w ramach każdego gospodarstwa uprawiane są następujące odmiany:
Vermentino: 0-100 %;
Sauvignon: 0-100 %;
Viognier: 0-100 %.
W winnicach można wykorzystywać również inne białe odmiany winorośli odpowiednie do uprawy w regionie Toskanii, samodzielnie albo w połączeniu, przy czym ich udział nie może przekraczać 40 %.
UZASADNIENIE:
Połączenie odmian zostało zaktualizowane, aby odzwierciedlić obecną i rzeczywistą sytuację oraz umożliwić powstanie takiego rodzaju jak "Bolgheri" Bianco.
W szczególności w Bolgheri od lat nie sadzi się odmiany Trebbiano, a Sauvignon Blanc i Viognier stały się dwoma głównymi odmianami białych winogron po Vermentino. W związku z tym po przeprowadzeniu prób, które przyniosły doskonałe wyniki jakościowe, do połączenia odmian winorośli przeznaczonych do produkcji rodzaju "Bianco" dodano dwie wspomniane odmiany winorośli, Sauvignon Blanc i Viognier.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 7 - Odmiany winorośli.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 2 - Połączenie odmian - ppkt 1.
2. Dodatkowe odmiany winorośli
OPIS:
Uchyla się następujący akapit i odpowiadający mu wykaz dodatkowych odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Bolgheri".
"W załączniku 1 wymieniono dodatkowe odmiany, które mogą być wykorzystywane do produkcji wyżej wymienionych win, wpisane do krajowego rejestru odmian winorośli do produkcji wina, zatwierdzonego na mocy dekretu ministerialnego z 7 maja 2004 r. (opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 242 z 14 października 2004 r.) z późniejszymi zmianami".
UZASADNIENIE:
Ponieważ dodatkowe odmiany winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Bolgheri", to odmiany wymienione jako nadające się do uprawy w regionie Toskanii, wykaz tych drugorzędnych odmian został usunięty ze specyfikacji produktu.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Zmiana nie dotyczy żadnych sekcji.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 2 - Połączenie odmian - ppkt 5.
3. Maksymalna wydajność wina z przetwarzanych winogron
OPIS:
Poniższy akapit odnosi się do odsetka winogron przetworzonych na wino:
"Maksymalna wydajność gotowego wina z winogron nie może przekraczać 65 % w przypadku »Bolgheri« Bianco, Ver- mentino i Sauvignon. Jeżeli przekracza ona ten limit, ale nie przekracza 70 %, nadwyżki nie można objąć kontrolowaną nazwą pochodzenia. Powyżej 70 % traci się prawo do stosowania kontrolowanej nazwy pochodzenia w odniesieniu do całego zbioru".
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
"Maksymalna wydajność gotowego wina z winogron nie może przekraczać 70 % w przypadku »Bolgheri« Bianco, Ver- mentino i Sauvignon. Jeżeli przekracza ona ten limit, ale nie przekracza 75 %, nadwyżki nie można objąć kontrolowaną nazwą pochodzenia. Powyżej 75 % traci się prawo do stosowania kontrolowanej nazwy pochodzenia w odniesieniu do całej partii".
UZASADNIENIE:
Zwiększenie wydajności z 65 % do 70 % w przypadku białych rodzajów potwierdza fakt, że winogrona te są niezwykle wydajne, w szczególności Vermentino, co potwierdzają liczne badania i analizy, z których wynika również, że większa wydajność nie ma wpływu na jakość produktu. Wydajność przetwarzania wynosząca 70 % jest taka sama jak wydajność określona dla innych głównych nazw, w przypadku których stosuje się te same odmiany winorośli co przy produkcji win objętych ChNP "Bolgheri".
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 5 - podsekcja 5.2. - Maksymalna wydajność.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 5 - Normy produkcji wina - ppkt 5 (ostatni akapit).
4. Właściwości organoleptyczne
OPIS:
Opis właściwości organoleptycznych, w szczególności barwy, następujących rodzajów produktu w momencie dopuszczenia do konsumpcji:
"»Bolgheri« Bianco [wino białe]:
Barwa: słomkowożółta;
Bolgheri Vermentino:
Barwa: słomkowożółta;
Bolgheri Sauvignon:
Barwa: słomkowożółta".
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
"»Bolgheri« Bianco [wino białe]:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności;
Bolgheri Vermentino:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności;
Bolgheri Sauvignon:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności".
UZASADNIENIE:
Przez lata powszechną praktyką wytwarzania win było przechowywanie ich przez bardzo krótki czas w stalowych pojemnikach, tak aby wina były gotowe w ciągu roku następującego po zbiorach. W ostatnim czasie, zwłaszcza w przypadku "Bolgheri" Bianco i innych rodzajów z oznaczeniem białej odmiany winorośli, coraz popularniejsze stają się takie praktyki jak maceracja ze skórkami i dojrzewanie w drewnianych pojemnikach, w tym przez dłuższy czas. Spowodowało to nie tylko większą koncentrację barwy, ale także uzyskanie głębszych odcieni żółci. W związku z tym, a także ze względu na coraz częstsze stosowanie innych odmian w mieszankach, głównie Viognier, ograniczenie gamy barw tylko do słomkowożółtej wydawało się niewłaściwe; byłoby to niezwykle restrykcyjne w obecnych okolicznościach.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 4 - Opis win.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 6 - Właściwości wina przeznaczonego do konsumpcji
5. Większa jednostka geograficzna, na której znajduje się obszar chronionej nazwy pochodzenia - Etykietowanie
OPIS:
Obowiązek umieszczania na etykiecie nazwy większej jednostki geograficznej "Toscana" [Toskania] oprócz chronionej nazwy pochodzenia "Bolgheri" został dodany za pomocą następującego sformułowania:
"Etykiety na butelkach lub innych pojemnikach, w które pakowane są wina »Bolgheri«, muszą zawierać nazwę geograficzną »Toscana« [Toskania] zgodnie z poniższym opisem:
a) słowo »Toscana« musi być zapisane czcionką nie większą niż połowa czcionki stosowanej w przypadku nazwy »Bolgheri«;
b) słowo »Toscana«:
- musi znajdować się w tym samym polu widzenia co obowiązkowe informacje, bezpośrednio pod nazwą »Bolg- heri«, szczególnym określeniem tradycyjnym denominazione di origine controllata [kontrolowana nazwa pochodzenia] i odpowiednim terminem określającym rodzaj (Superiore/Rosso/Vermentino/Bianco/Sauvignon);
- jeżeli pojawia się dodatkowo - opcjonalnie - poza polem widzenia, o którym mowa powyżej, musi być jednak powiązane z nazwą »Bolgheri« i umieszczone poniżej nazwy »Bolgheri« i wszelkich innych określeń (szczególnego określenia tradycyjnego »kontrolowana nazwa pochodzenia« i określeń wskazujących rodzaj).
Przedsiębiorstwa, które w dniu wejścia w życie krajowej decyzji zmieniającej nadal posiadają zapasy etykiet, na których nie umieszczono określenia »Toscana«, mogą jednak stosować te etykiety do pakowania partii wina uzyskanych ze zbiorów z 2021 r. i zbiorów wcześniejszych".
UZASADNIENIE:
Zastosowano możliwość przewidzianą w art. 55 rozporządzenia (UE) 2019/33. Dodanie tej informacji umożliwia udostępnienie konsumentowi końcowemu dokładnych informacji o pochodzeniu geograficznym win. Postanowiono wprowadzić obowiązek stosowania nazwy geograficznej "Toscana", aby zapewnić spójne etykietowanie produktów.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 9 - Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi).
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 7 - Etykietowanie, nazewnictwo i prezentacja - ppkt 5.
6. Jednostka certyfikująca
OPIS:
Jednostka certyfikująca zmieniła się i obecnie jest nią:Jednostka certyfikująca zmieniła się i obecnie jest nią:
Nazwa i adres:
VALORITALIA s.r.l
Via Venti Settembre 98/G
00185 Rome (RM)
ITALY
Operational office for the control activities in question:
Via Salita del Presidio 2
58054 Scansano (GR)
ITALY
UZASADNIENIE:
Decyzja ta została podjęta przez stowarzyszenie producentów win objętych ChNP "Bolgheri" i została przyjęta zgodnie z prawem unijnym i krajowym.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Zmiana nie dotyczy żadnych sekcji.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 10 - Odniesienia do jednostki certyfikującej.
Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.
06.05.2025Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.
06.05.2025W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.183.19 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 05/05/2022 |
Data ogłoszenia: | 05/05/2022 |