Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"BOLGHERI"
PDO-IT-A1348-AM02
Data przekazania informacji: 8 lutego 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. "Bolgheri" Bianco - Wskazanie odmian winorośli, z których otrzymywane jest wino
OPIS
Mieszanka odmian w przypadku rodzaju "Bolgheri" Bianco [wino białe]:
Vermentino: 0-70 %;
Sauvignon: 0-40 %;
Trebbiano Toscano: 0-40 %.
W winnicach można wykorzystywać również inne białe odmiany winorośli odpowiednie do uprawy w regionie Toskanii, samodzielnie albo w połączeniu, przy czym ich udział nie może przekraczać 30 %.
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
Kontrolowana nazwa pochodzenia "Bolgheri" Bianco jest zastrzeżona dla wina otrzymywanego z winogron pochodzących z winnic, w których w ramach każdego gospodarstwa uprawiane są następujące odmiany:
Vermentino: 0-100 %;
Sauvignon: 0-100 %;
Viognier: 0-100 %.
W winnicach można wykorzystywać również inne białe odmiany winorośli odpowiednie do uprawy w regionie Toskanii, samodzielnie albo w połączeniu, przy czym ich udział nie może przekraczać 40 %.
UZASADNIENIE:
Połączenie odmian zostało zaktualizowane, aby odzwierciedlić obecną i rzeczywistą sytuację oraz umożliwić powstanie takiego rodzaju jak "Bolgheri" Bianco.
W szczególności w Bolgheri od lat nie sadzi się odmiany Trebbiano, a Sauvignon Blanc i Viognier stały się dwoma głównymi odmianami białych winogron po Vermentino. W związku z tym po przeprowadzeniu prób, które przyniosły doskonałe wyniki jakościowe, do połączenia odmian winorośli przeznaczonych do produkcji rodzaju "Bianco" dodano dwie wspomniane odmiany winorośli, Sauvignon Blanc i Viognier.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 7 - Odmiany winorośli.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 2 - Połączenie odmian - ppkt 1.
2. Dodatkowe odmiany winorośli
OPIS:
Uchyla się następujący akapit i odpowiadający mu wykaz dodatkowych odmian winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Bolgheri".
"W załączniku 1 wymieniono dodatkowe odmiany, które mogą być wykorzystywane do produkcji wyżej wymienionych win, wpisane do krajowego rejestru odmian winorośli do produkcji wina, zatwierdzonego na mocy dekretu ministerialnego z 7 maja 2004 r. (opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 242 z 14 października 2004 r.) z późniejszymi zmianami".
UZASADNIENIE:
Ponieważ dodatkowe odmiany winorośli, które mogą być wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Bolgheri", to odmiany wymienione jako nadające się do uprawy w regionie Toskanii, wykaz tych drugorzędnych odmian został usunięty ze specyfikacji produktu.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Zmiana nie dotyczy żadnych sekcji.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 2 - Połączenie odmian - ppkt 5.
3. Maksymalna wydajność wina z przetwarzanych winogron
OPIS:
Poniższy akapit odnosi się do odsetka winogron przetworzonych na wino:
"Maksymalna wydajność gotowego wina z winogron nie może przekraczać 65 % w przypadku »Bolgheri« Bianco, Ver- mentino i Sauvignon. Jeżeli przekracza ona ten limit, ale nie przekracza 70 %, nadwyżki nie można objąć kontrolowaną nazwą pochodzenia. Powyżej 70 % traci się prawo do stosowania kontrolowanej nazwy pochodzenia w odniesieniu do całego zbioru".
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
"Maksymalna wydajność gotowego wina z winogron nie może przekraczać 70 % w przypadku »Bolgheri« Bianco, Ver- mentino i Sauvignon. Jeżeli przekracza ona ten limit, ale nie przekracza 75 %, nadwyżki nie można objąć kontrolowaną nazwą pochodzenia. Powyżej 75 % traci się prawo do stosowania kontrolowanej nazwy pochodzenia w odniesieniu do całej partii".
UZASADNIENIE:
Zwiększenie wydajności z 65 % do 70 % w przypadku białych rodzajów potwierdza fakt, że winogrona te są niezwykle wydajne, w szczególności Vermentino, co potwierdzają liczne badania i analizy, z których wynika również, że większa wydajność nie ma wpływu na jakość produktu. Wydajność przetwarzania wynosząca 70 % jest taka sama jak wydajność określona dla innych głównych nazw, w przypadku których stosuje się te same odmiany winorośli co przy produkcji win objętych ChNP "Bolgheri".
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 5 - podsekcja 5.2. - Maksymalna wydajność.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 5 - Normy produkcji wina - ppkt 5 (ostatni akapit).
4. Właściwości organoleptyczne
OPIS:
Opis właściwości organoleptycznych, w szczególności barwy, następujących rodzajów produktu w momencie dopuszczenia do konsumpcji:
"»Bolgheri« Bianco [wino białe]:
Barwa: słomkowożółta;
Bolgheri Vermentino:
Barwa: słomkowożółta;
Bolgheri Sauvignon:
Barwa: słomkowożółta".
Powyższy fragment otrzymuje brzmienie:
"»Bolgheri« Bianco [wino białe]:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności;
Bolgheri Vermentino:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności;
Bolgheri Sauvignon:
Barwa: od słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności".
UZASADNIENIE:
Przez lata powszechną praktyką wytwarzania win było przechowywanie ich przez bardzo krótki czas w stalowych pojemnikach, tak aby wina były gotowe w ciągu roku następującego po zbiorach. W ostatnim czasie, zwłaszcza w przypadku "Bolgheri" Bianco i innych rodzajów z oznaczeniem białej odmiany winorośli, coraz popularniejsze stają się takie praktyki jak maceracja ze skórkami i dojrzewanie w drewnianych pojemnikach, w tym przez dłuższy czas. Spowodowało to nie tylko większą koncentrację barwy, ale także uzyskanie głębszych odcieni żółci. W związku z tym, a także ze względu na coraz częstsze stosowanie innych odmian w mieszankach, głównie Viognier, ograniczenie gamy barw tylko do słomkowożółtej wydawało się niewłaściwe; byłoby to niezwykle restrykcyjne w obecnych okolicznościach.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 4 - Opis win.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 6 - Właściwości wina przeznaczonego do konsumpcji
5. Większa jednostka geograficzna, na której znajduje się obszar chronionej nazwy pochodzenia - Etykietowanie
OPIS:
Obowiązek umieszczania na etykiecie nazwy większej jednostki geograficznej "Toscana" [Toskania] oprócz chronionej nazwy pochodzenia "Bolgheri" został dodany za pomocą następującego sformułowania:
"Etykiety na butelkach lub innych pojemnikach, w które pakowane są wina »Bolgheri«, muszą zawierać nazwę geograficzną »Toscana« [Toskania] zgodnie z poniższym opisem:
a) słowo »Toscana« musi być zapisane czcionką nie większą niż połowa czcionki stosowanej w przypadku nazwy »Bolgheri«;
b) słowo »Toscana«:
- musi znajdować się w tym samym polu widzenia co obowiązkowe informacje, bezpośrednio pod nazwą »Bolg- heri«, szczególnym określeniem tradycyjnym denominazione di origine controllata [kontrolowana nazwa pochodzenia] i odpowiednim terminem określającym rodzaj (Superiore/Rosso/Vermentino/Bianco/Sauvignon);
- jeżeli pojawia się dodatkowo - opcjonalnie - poza polem widzenia, o którym mowa powyżej, musi być jednak powiązane z nazwą »Bolgheri« i umieszczone poniżej nazwy »Bolgheri« i wszelkich innych określeń (szczególnego określenia tradycyjnego »kontrolowana nazwa pochodzenia« i określeń wskazujących rodzaj).
Przedsiębiorstwa, które w dniu wejścia w życie krajowej decyzji zmieniającej nadal posiadają zapasy etykiet, na których nie umieszczono określenia »Toscana«, mogą jednak stosować te etykiety do pakowania partii wina uzyskanych ze zbiorów z 2021 r. i zbiorów wcześniejszych".
UZASADNIENIE:
Zastosowano możliwość przewidzianą w art. 55 rozporządzenia (UE) 2019/33. Dodanie tej informacji umożliwia udostępnienie konsumentowi końcowemu dokładnych informacji o pochodzeniu geograficznym win. Postanowiono wprowadzić obowiązek stosowania nazwy geograficznej "Toscana", aby zapewnić spójne etykietowanie produktów.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Sekcja 9 - Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi).
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 7 - Etykietowanie, nazewnictwo i prezentacja - ppkt 5.
6. Jednostka certyfikująca
OPIS:
Jednostka certyfikująca zmieniła się i obecnie jest nią:Jednostka certyfikująca zmieniła się i obecnie jest nią:
Nazwa i adres:
VALORITALIA s.r.l
Via Venti Settembre 98/G
00185 Rome (RM)
ITALY
Operational office for the control activities in question:
Via Salita del Presidio 2
58054 Scansano (GR)
ITALY
UZASADNIENIE:
Decyzja ta została podjęta przez stowarzyszenie producentów win objętych ChNP "Bolgheri" i została przyjęta zgodnie z prawem unijnym i krajowym.
SEKCJE JEDNOLITEGO DOKUMENTU I SPECYFIKACJI PRODUKTU, KTÓRYCH DOTYCZĄ ZMIANY:
- JEDNOLITY DOKUMENT: Zmiana nie dotyczy żadnych sekcji.
- SPECYFIKACJA PRODUKTU: Pkt 10 - Odniesienia do jednostki certyfikującej.