Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"TROTE DEL TRENTINO"
Nr UE: PGI-IT-0965-AM02 - 18 września 2020
ChOG (X) ChOG ()
Dopuszcza się również stosowanie w żywieniu przetworzonych białek zwierzęcych otrzymywanych ze zwierząt nie- będących przeżuwaczami oraz mieszanek paszowych składających się z takich białek"
otrzymuje brzmienie:
"Ponadto zakazane jest stosowanie następujących surowców:
– surowy olej kukurydziany;
– gluten kukurydziany;
– makuch lub mączka z orzeszków ziemnych;
– nasiona gorczycy i produkty białkowe uzyskane w wyniku ich przetwarzania;
– ziarna sezamu i produkty białkowe uzyskane w wyniku ich przetwarzania".
Należy wyjaśnić definicję postu, aby nie odnosił się on do ostatniego dnia karmienia, a raczej do zawieszenia dawki tuczącej. Zezwolono także na podawanie zwierzętom dawki bytowej w okresie po wycofaniu dawki tuczącej, pod warunkiem że przewód pokarmowy jest pusty w chwili uboju.
Celem tej zmiany jest wyjaśnienie przepisów dotyczących żywienia zwierząt, tak aby zagwarantować, że przy jednoczesnym poszanowaniu dobrostanu zwierząt w przewodzie pokarmowym nie zalega niestrawiony pokarm w chwili uboju. Należy zatem sprecyzować, że okres postu odnosi się do dawki tuczącej. Zauważono, że w pewnych okolicznościach z przyczyn strukturalnych na wiele dni zawieszano dawkę tuczącą w odniesieniu do całego stawu ryb przeznaczonych do uboju, co oznacza, że niektóre zwierzęta mogły nie otrzymywać pożywienia przez 15-20 dni. Tak znaczne ograniczenie dostępu do pożywienia nie może być w pełni zgodne z przepisami dotyczącymi dobrostanu zwierząt, ponadto może prowadzić do utraty jędrności mięśni, a tym samym do utraty szczególnych właściwości ChOG, zwłaszcza latem. W związku z tym dodano wyraźne odniesienie do zawieszenia dawki tuczącej i stwierdzono, że w razie potrzeby zwierzęta mogą otrzymać dawkę bytową, pod warunkiem że spełnione są wymogi dotyczące nie- zalegania niestrawionego pokarmu w przewodzie pokarmowym.
Następujące zdanie w specyfikacji produktu:
"Zanim dorosłe ryby zostaną wysłane do przetwarzania, należy przestrzegać następujących okresów postu, liczonych od dnia następującego po ostatnim dniu karmienia, w zależności od temperatury wody:"
otrzymuje brzmienie:
"Zanim dorosłe ryby zostaną wysłane do przetwarzania, należy przestrzegać następujących okresów zawieszenia dawki tuczącej, liczonych od dnia następującego po ostatnim dniu karmienia, w zależności od temperatury wody:".
Dodaje się akapit w brzmieniu:
"Aby utrzymać wysoki poziom dobrostanu zwierząt, zezwala się na podawanie zwierzętom dawki bytowej w okresie po wycofaniu dawki tuczącej, pod warunkiem że przewód pokarmowy jest w chwili uboju pusty".
Art. 5. ust. 4 - Pakowanie
Następujący akapit:
"Przetworzony produkt powinien być sprzedawany na tackach z polistyrenu pod folią, w pojemnikach z polistyrenu pod folią lub w opakowaniach pakowanych próżniowo bądź w atmosferze modyfikowanej"
otrzymuje brzmienie:
"Produkt końcowy należy sprzedawać na tackach z polistyrenu pod folią, w pojemnikach z polistyrenu pod folią lub z lodem, w pojemnikach z tworzywa sztucznego pod folią lub z lodem, w standardowych opakowaniach pakowanych próżniowo lub w innych pojemnikach pakowanych próżniowo bądź w atmosferze modyfikowanej".
Zdanie:
"Ryby sprzedawane w całości lub patroszone ważą co najmniej 200 g"
otrzymuje brzmienie:
"Masa przedubojowa ryb sprzedawanych w całości lub patroszonych musi wynosić co najmniej 200 g".
Aby spełnić żądania dużych detalistów, usunięto odniesienie do materiału, z którego są wykonane tacki, aby umożliwić pakowanie produktu na tackach wykonanych z dowolnego materiału nadającego się do zastosowań przewidzianych w obowiązujących przepisach. Dodano również wyjaśnienie dotyczące stosowania lodu, możliwości wykorzystania pojemników wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych w celu zmniejszenia zużycia tworzyw sztucznych oraz opakowań próżniowych innych niż standardowe opakowania próżniowe. Ponadto wyjaśniono, że minimalna masa ryb sprzedawanych w całości lub wypatroszonych odnosi się do masy przedubojowej.
Zmiana ma zastosowanie do pkt 3.5 jednolitego dokumentu.