Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 183/05)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"PUISSEGUIN SAINT-EMILION"

PDO-FR-A0992-AM03

Data przekazania informacji:

9.3.2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Obszar geograficzny

W części dotyczącej obszaru geograficznego wprowadzono zmiany redakcyjne, aby usunąć odniesienia do obrębów katastralnych. Ponadto odsyła się do oficjalnego kodu geograficznego.

Ta zmiana o charakterze wyłącznie redakcyjnym nie ma wpływu na obszar geograficzny.

Przedmiotowa zmiana powoduję zmianę w pkt 1.6 jednolitego dokumentu.

2.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Skorygowano obszar bezpośredniego sąsiedztwa, naprawiając wcześniejsze pominięcie. Po połączeniu gminy Puisseguin z gminą Monbadon część odpowiadająca tej ostatniej nie została dodana do obszaru bezpośredniego sąsiedztwa. Ponadto odsyła się do oficjalnego kodu geograficznego.

Przedmiotowa zmiana powoduję zmianę w pkt 1.9 jednolitego dokumentu.

3.
Obrót między uprawnionymi właścicielami składów

W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.

Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

4.
Odniesienia do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zostało zmienione w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa lub nazwy

Puisseguin Saint-Emilion

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Te czerwone wina wytwarzane głównie z odmiany winorośli Merlot N, są mocne i krągłe, mają zdecydowaną barwę i intensywny aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki) a także rozwijają złożony bukiet w procesie dojrzewania.

Często praktykowane dojrzewanie w beczkach może powodować nuty grzanki i wanilii, które wzbogacają paletę aromatów i strukturę win.

Wina te charakteryzują się:

minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %,
całkowitą objętościową zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą 13,5 %,
zawartością kwasu jabłkowego nie przekraczającą 0,30 g/l,
zawartością cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) nie przekraczającą 3 g/l.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,26
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 140
5.
Praktyki winiarskie
5.1.
Szczególne praktyki enologiczne

Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

Zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy progu stężenia wynoszącym 15 %.
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13,5 %.

Prowadzenie winorośli

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 5 500 roślin na hektar.

Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2 metry, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,50 metra.

Cięcie jest obowiązkowe. Dokonuje się go najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza).

Winorośl jest przycinana zgodnie z następującymi technikami, które sprzyjają rozrastaniu się i wentylacji roślin w jednopłaszczyznowym systemie palikowania, przy jednoczesnym ograniczeniu liczby kiści:

jednoramienny lub dwuramienny sznur Guyota,
cięcie krótkie (przy pniu) w formie sznura skośnego Royat lub w formie wachlarza,
cięcie długie (długie łozy).

Każda roślina posiada maksymalnie 12 oczka.

W każdym razie nakładanie się na siebie długich łóz jest zabronione.

Nawadnianie

Nawadnianie w okresie wegetacji winorośli może być dopuszczone jedynie w przypadku, gdy utrzymująca się susza zakłóca prawidłowy rozwój fizjologiczny i prawidłowe dojrzewanie winogron.

5.2.
Maksymalna wydajność

wino czerwone

65 hektolitry z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, winifikacja, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na części terytorium gminy Puisseguin w departamencie Gironde (zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z dnia 26 lutego 2020 r.), która odpowiada terytorium tej gminy określonemu przed połączeniem z gminą Monbadon w dniu 1 stycznia 1989 r. (zarządzenie prefekta z dnia 10 listopada 1988 r.).

7.
Główne odmiany winorośli

Cabernet Franc N

Cabernet Sauvignon N

Cot N - Malbec

Merlot N

8.
Opis związku lub związków

Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia "Puisseguin Saint-Emilion" jest ograniczony do części gminy Puisseguin odpowiadającej tej gminie przed połączeniem jej z gminą Monbadon w 1989 r. Obszar ten znajduje się na północnym wschodzie departamentu Gironde, 48 km na północny wschód od Bordeaux i 10 km na północny wschód od Saint-Emilion, na terenie gminy Libourne.

U zbiegu dwóch rzek - Isle i Dordogne - gleby wykorzystywane do uprawy winorośli na wyznaczonych działkach objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia to głównie gleby wapienne i gliniasto-wapienne.

Klimat, podobnie jak w całej Żyrondzie, na brzegu Oceanu Atlantyckiego, to umiarkowany klimat oceaniczny charakteryzujący się umiarkowanymi różnicami temperatury sprzyjającymi uprawie winorośli. Położenie obszaru geograficznego na północnym wschodzie Żyrondy sprawia, że klimat wykazuje cechy klimatu kontynentalnego, takie jak wyższe temperatury latem i jesienią, co sprzyja dojrzewaniu winogron. Nieprzewidywalny klimat oceaniczny oraz występujące w niektórych latach jesienne epizody opadów lub, przeciwnie, bardzo ciepłe i słoneczne jesienie powodują zauważalne zróżnicowanie poszczególnych roczników.

Obszar ten idealnie nadaje się do uprawy odmiany winorośli Merlot N. Szczególnie korzystne są dla niej chłodne, wilgotne gleby gliniane, na których dobrze dojrzewa.

Pozostałe odmiany są uprawiane na glebach o nieco cieplejszej teksturze, piaszczysto-żwirowych lub piaszczysto-gliniastych, oraz na glebach gliniasto-wapiennych o dobrej ekspozycji.

Klimat oceaniczny z elementami klimatu kontynentalnego (gorące lata, długie i łagodne jesiennie, łagodne zimy i ogólnie suche zimy) sprzyja wolnemu dojrzewaniu winogron.

Wyznaczone działki rolne obejmują te działki, które ze względu na teksturę gleby lub z uwagi na ich położenie topograficzne (grzbiet wzniesienia lub zbocze) charakteryzują się dobrym odwodnieniem. Wyklucza się działki o glebach w przeważającej mierze hydromorficznych lub glebach wykształconych na glinach i iłach, które już na niewielkiej głębokości są nieprzepuszczalne. Wyklucza się również działki znajdujące się na dnie dolin z glebami wykazującymi oznaki zalegania wody i narażone na ryzyko wiosennych przymrozków.

To dokładne wyznaczenie działek pozwala najlepiej wyrazić charakter lokalnych odmian winorośli, wybranych w przeszłości ze względu na ich właściwości dobrej konserwacji i korzystnego starzenia się win w kontekście konieczności transportu produktów na duże odległości.

Gęstość nasadzeń jest wysoka, co zapewnia wystarczające plony bez nadmiernego obciążenia poszczególnych krzewów winorośli na glebach o renomowanym potencjale produkcyjnym, prowadząc do uzyskiwania optymalnej dojrzałości owoców i zawartości cukru. Upowszechnienie palikowania wraz z rygorystycznym cięciem oraz zakaz nakładania się na siebie długich łóz zapewniają właściwe rozłożenie kiści i powierzchnię liści wystarczającą do prawidłowej fotosyntezy pozwalającej uzyskać lepszą dojrzałość.

Plony muszą być zdrowe, a zatem sortowanie jest obowiązkowe w celu wyeliminowania tych części, które są niewystarczająco dojrzałe, uszkodzone lub chore.

Wina dojrzewają przynajmniej do wiosny roku następującego po zbiorach, co jest niezbędne do ich stabilizacji, dojrzewania i uzyskania lepszej wyrazistości przed wprowadzeniem ich do obrotu dla konsumenta.

Wina o nazwie "Puisseguin Saint-Emilion" to wina czerwone wytwarzane głównie z odmiany winorośli Merlot N. Są mocne i krągłe, mają zdecydowaną barwę i intensywny aromat czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, porzeczek) a także rozwijają złożony bukiet w procesie dojrzewania.

W mieszankach odmiany winorośli Cabernet Franc N i Cabernet-Sauvignon N zapewniają świeżość i strukturę, zwiększając tym samym potencjał dojrzewania win i ich złożoność aromatyczną.

Często praktykowane dojrzewanie w beczkach może powodować nuty grzanki i wanilii, które wzbogacają paletę aromatów i strukturę win.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 26 lutego 2020 r.: Abzac, Les Artigues-de-Lussac, Castillon-la-Bataille, Lalande-de-Pomerol, Lussac, Montagne, Neac, Petit-Palais-et-Cornemps, Pomerol, Saint-Cibard, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Emilion, Saint-Etienne-de-Lisse, Saint-Genes-de-Castillon, Saint-Hippolyte, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Medard-de-Gui- zières, Saint-Pey-d'Armens, Saint-Philippe-d'Aiguille, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Tayac, Vignonet, część gminy Puisse- guin odpowiadająca terytorium dawnej gminy Monbadon, zanim stała się częścią gminy Puisseguin w dniu 1 stycznia 1989 r., oraz Libourne - w części jej terytorium ograniczonej od południa strumykiem Capelle i jego przedłużeniem do drogi lokalnej nr 28, aż do rzeki Dordogne i linii kolejowej Bordeaux-Bergerac.

Link do specyfikacji produktu

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-1d2d5602-00ca-4647-86d6-77e59174e42c

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.183.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 11/05/2021
Data ogłoszenia: 11/05/2021