(2018/C 153/06)(Dz.U.UE C z dnia 2 maja 2018 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"LUCANICA DI PICERNO"
No UE: PGI-IT-02313 - 5.6.2017
ChNP () ChOG (X)
Zdrowe tuczniki wysyła się do rzeźni dopiero po ukończeniu dziewięciu miesięcy. Do uboju nie wysyła się knurów i loch. Zabrania się ponadto wykorzystywania tusz, które nie zostały odpowiednio wykrwawione lub u których występują zgłoszone choroby mięśni (PSP i DFD) lub widoczne skutki procesów zapalnych i urazów.
Do produkcji kiełbasy "Lucanica di Picerno" można wykorzystywać wyłącznie kawałki takie jak odżyłowana łopatka bez kości, karkówka, oddzielone żebra, boczek, polędwica i mielona szynka.
W celu przygotowania masy dopuszcza się stosowanie następujących składników (w ilości określonej jako udział procentowy w masie całkowitej masy mięsnej):
Do przygotowania masy można również wykorzystać następujące substancje pomocnicze, dodatki i konserwanty:
Do przygotowywanej masy można również dodać preparaty zawierające kultury bakteryjne wywołujące proces fermentacji (kultury starterowe).
Zabrania się stosowania składników takich jak mleko, przetwory mleczne i składniki zmodyfikowane genetycznie.