Przepisy ogólne
Wyroby akcyzowe objęte szczególnym nadzorem podatkowym
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do spirytusu w gorzelniach rolniczych
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do piwa
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych
Zasady i zakres wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do oleju opałowego i napędowego
Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego przy oznaczaniu wyrobów znakami skarbowymi akcyzy
Szczegółowe zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w zakresie otwierania i zamykania stołów gry w kasynach gry oraz obliczania rezultatów gier na stołach i na automatach, tam gdzie się one znajdują
Tryb nakładania zabezpieczeń urzędowych oraz rodzaje tych zabezpieczeń
Zakres i zasady urzędowego sprawdzenia podmiotów podlegających szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Szczegółowe zasady i tryb przeprowadzania doraźnych i okresowych kontroli oraz sprawowania stałego nadzoru przez pracowników szczególnego nadzoru podatkowego
Szczegółowe zasady i tryb pobierania próbek
Tryb niszczenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym w przypadku stwierdzenia ich nieprzydatności do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia
Zasady i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania i przewożenia wyrobów akcyzowych objętych szczególnym nadzorem podatkowym
Przepisy przejściowe i końcowe
.............................. .................
PROTOKÓŁ NR ........
skażenia spirytusu środkiem skażającym .....................
...............................................................
(wymienić środek skażający)
...............................................................
(nazwa podmiotu, dla którego dokonano skażenia spirytusu)
z dnia .......... ..... roku.
Po sprawdzeniu, że zabezpieczenia na naczyniach
(opakowaniach) ze środkami skażającymi nie są uszkodzone,
pracownicy podmiotu, w którym przeprowadza się skażenie:
- ..................... - .......................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
- ..................... - .......................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
w obecności pracownika szczególnego nadzoru podatkowego:
- ..................... - .......................
(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)
dokonali czynności skażenia spirytusu.
Przed zastosowaniem, środek skażający został zbadany w celu
identyfikacji przez .................. wg orzeczenia (atestu)
nr .... z dnia ...... ..... roku.
Do skażenia spirytusu wzięto ....... dm3 - kg*) spirytusu o
mocy .... % w 20°C (pogrążenie alkoholomierza .................
w temperaturze pomiaru .......... °C) co stanowi ..............
dm3 100%, dodano ........... dm3 - kg*) środka skażającego ....
.... o ciężarze właściwym ............. kg/dm3 co odpowiada ...
..... dm3 - kg*) środka skażającego na 100 dm3 100% spirytusu.
Po dodaniu środka skażającego i jego wymieszaniu otrzymano
.......... dm3 - kg*) spirytusu o mocy pozornej (pogrążenie
alkoholomierza) ........ w temp ...... °C.
Naczynia ze spirytusem skażonym zabezpieczono plombami
urzędowymi oraz plombami podmiotu skażającego*) ...............
(wymienić
............................
ilość i odciski)
Z otrzymanej mieszaniny pobrano próbkę w ilości 0,5 dm3 -
0,05 dm3*), którą zabezpieczono .............................
(podać sposób zabezpieczenia)
do przechowania na okres 3 miesięcy.
Na spirytus wystawiono dokument przewozu nr ..... z dnia
...... ....roku.*)
Niniejszy protokół sporządzono w ........ egzemplarzach.
Podpisy pracowników Podpis pracownika szczególnego
biorących udział nadzoru podatkowego obecnego
w czynnościach skażenia przy skażeniu
................ .............. .............................
*) Niepotrzebne skreślić.
Ilość spirytusu w naczyniach służących do transportu | ||||||||
Lp. | Numery | Moc spirytusu | Ilość spirytusu ustalona przy wysyłce | |||||
naczyń | % w 20°C | wg wagi | ||||||
(beczki, | (tablice | brutto | tara | netto | Ilość | |||
komory | pogrążenie | w temperaturze | alkoholometr.) | wg objętości | spirytusu | |||
cysterny) | alkoholomierza | °C | dm3 |
w temp. °C poprawka dm3/100 dm3 (tabl. alk.) |
dm3 w 20°C | dm3 100% | ||
W przypadku wysyłki spirytusu skażonego w kolumnie "moc spirytusu" należy podać (moc pozorną) pogrążenie alkoholomierza w spirytusie skażonym w temperaturze pomiaru °C oraz w kolumnach "brutto" i "netto" ilość skażalnika zużytego do skażenia spirytusu według protokołu skażenia.
wzórSPRAWDZENIE ODEBRANEGO SPIRYTUSU
Ilość spirytusu w naczyniach służących do transportu | ||||||||
Lp. | Numery | Moc spirytusu | Ilość spirytusu ustalona przy odbiorze | |||||
naczyń | % w 20°C | wg wagi | ||||||
(beczki, | (tablice. | brutto | tara | netto | Ilość | |||
komory | pogrążenie | w temperaturze | alkoholometr.) | wg objętości | spirytusu | |||
cysterny) | alkoholomierza | °C | dm3 |
w temp. °C poprawka dm3/100 dm3 (tabl. alk.) |
dm3 w 20°C | dm3 100% | ||
W przypadku odbioru spirytusu skażonego w kolumnie "moc spirytusu" należy podać (moc pozorną) pogrążenie alkoholomierza w spirytusie skażonym w temperaturze pomiaru oC.
.................................
KSIĘGA KONTROLI
obrotu spirytusem i jego skażenia w ..........................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ............
Data | Skąd spirytus | Wysłano wg dokumentu przewozu spirytusu | Przyjęto wg dokumentu sprawdzenia i przyjęcia spirytusu | ||||||||
otrzymano data i numer dokumentu przewozu | Nadwyżka | ||||||||||
kg | dm3 w 20°C | moc % w 20°C | dm3 100% | nr i data dokumentu | kg | dm3 w 20°C | moc % w 20°C | dm3 100% | dm3 100% | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Ubytek drogowy w dm3 100% | Skażanie spirytusu | |||||||||||
Pobrano do skażenia spirytusu | Dodano skażalnika | Otrzymano spirytusu skażonego | ||||||||||
w granicach dozwolonych | ponad normę | razem | kg | dm3 w 20°C | moc % w 20°C | dm3 100% | kg lub dm3 | wg protokołu nr i data | kg | dm3 | pogrążenie alkoholomierza | dm3 100% |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
Pobrano do przerobu lub zużycia spirytusu | Pozostaje spirytusu | Uwagi | |||||||||||||
nie skażonego (czystego) | skażonego | nie skażonego (czystego) | skażonego | ||||||||||||
cel pobrania (nazwa produktu) | kg | dm3 w 20°C | moc % w 20°C | dm3 100% | kg | dm3 100% | kg | dm3 w 20°C | moc % w 20°C | dm3 100% | suma dziennych pozost. | kg | dm3 100% | suma dziennych pozost. | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |
.................................
KSIĘGA KONTROLI
przerobu spirytusu na ocet w .................................
za rok obrachunkowy ............... (nazwa podmiotu)
Data | OBROTY SPIRYTUSEM dm3 100% | |||||||||
Skąd | Wysłano wg dokumentu przewozu spirytusu | Przyjęto wg dokumentu sprawdzenia i przyjęcia spirytusu | Nadwyżka | Ubytek drogowy | Pobrano do produkcji | |||||
spirytus otrzymano data i numer dokumentu przewozu | razem | ponad normę | w granicach dozwolonych | Pozostaje spirytusu | Suma dziennych pozostałości | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
OBROTY DENATURATEM OCTOWYM w dm3 | |||||||
Użyto do sporządzenia denaturatu octowego | Zawartość w denaturacie octowym | Pobrano denaturatu octowego do sporządzenia zacieru | |||||
Spirytusu w 20°C | Wody | Octu w przeliczeniu na ocet 10% | Ilość otrzymanego denaturatu octowego | alkohol w %obj. | kw octowy w g/100ml | Pozostaje denaturatu octowego | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
OBROTY ZACIEREM w dm3 | |||||||||
UŻYTO DO ZACIERU | Otrzymano zacieru | Zawartość w zacierze | Pobrano zacieru do produkcji | Przerobiono zacieru | |||||
Denaturatu octowego | Wody | Octu w przeliczeniu na ocet 10% | alkohol w %obj. | kw octowy w g/100ml | Pozostaje zacieru | ||||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
OBROTY OCTU LUZEM W PRZELICZENIU NA OCET 10% w dm 3 | |||||||||||||
PRZYCHÓD | ROZCHÓD | ||||||||||||
Z produkcji własnej | Inny | Razem | Sprzedaż | Do sporządz. | Do | Rozlano | Do wyrobu | Inny rozchód | Straty | Razem rozchód | Pozostaje | ||
Brutto | Netto | przychód | octu luzem | denaturatu octowego | sporządzania zacieru | octu do butelek | musztardy | i ubytki | octu luzem | Uwagi | |||
29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 |
.................................
KSIĘGA KONTROLI
spirytusu powrotnego w ..................................
za rok obrachunkowy ...... (nazwa podmiotu)
Data | Przychód | Rozchód | Pozostaje spirytusu powrotnego | Uwagi | |||||
Data i numer protokołu lub zapisku, w którym stwierdzono ilość otrzymanego spirytusu powrotnego, oraz dokonanego skażenia, jeżeli dodatkowo skażenie przeprowadzono |
Ilość spirytusu kg lub dm3 w 20°C |
Ilość spirytusu dm3 100% | Na jaki cel zużyto spirytus |
Ilość spirytusu kg lub dm3 w 20°C |
Ilość spirytusu dm3 100% | Ilość kg lub dm3 w 20°C | Ilość dm3 100% | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
.................................
Księga kontroli
obrotu spirytusami w magazynie ..........................
za rok obrachunkowy ...... (nazwa podmiotu)
Lp. | Data | Spirytus .............................. | Spirytus .............................. | ||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | ||||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | ||
Spirytus .............................. | Spirytus .............................. | ||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | ||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% |
Spirytus .............................. | Spirytus .............................. | ||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | ||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% |
Spirytus .............................. | Spirytus .............................. | ||||||
Przychód | Rozchód | Przychód | Rozchód | ||||
nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% | nr dokumentu | ilość dm3 100% |
Stan ogółem | Suma dziennych pozostałości |
dm3 100% | dm3 100% |
...............................
Księga kontroli
rektyfikacji i odwadniania spirytusu .......................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ...........
Data | Pobrano z magazynu dm3 100% | ||||||||||||
Data i numer | Spirytus surowy | Zlewki wódek | Inne spirytusy | Spirytus porektyfikacyjny | Ogółem | W tym do odwodnienia | |||||||
dowodu | ziemniaczany | melasowy | zbożowy | ||||||||||
Otrzymano z aparatów rektyfikacyjnych i odwadniających dm3 100% | ||||||||||||
Rektyfikaty | Spirytus | |||||||||||
Luksusowy | Wyborowy | Zwykły | odwodniony | |||||||||
ziemniaczany | melasowy | zbożowy | ziemniaczany | melasowy | zbożowy | ziemniaczany | melasowy | zbożowy | ||||
Ubytki dm3 100% | Uwagi | |||||||||||
Spirytus porektyfi |
Pośl. gat. | Frakcja propylowo- | Fuzle | Oleje fuzlowe | Ogółem | Na aparatach | Na aparatach odwadniających | Fuzli |
Ogółem rzeczywiste |
Dozwolone | ||
kacyjny | II | III końcowy | butylowa | rektyfikacyjnych | ||||||||
...............................
Księga kontroli
produkcji i rozlewu wódek w ...............................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy .............
Data | Numery dowodów | PRODUKCJA WÓDEK (OBROTY | |||||||||||||||||
Zużyto spirytusów | Pobrano półproduktów | Maderyzacja spirytusu | Sporządzano półfabrykatów | ||||||||||||||||
razem | zaprawy | nalewy | morsy | pobrano z maderyzacji | przekazano do maderyzacji | zaprawy | nalewy | morsy | przekazano do magazynu półfabrykatów | ||||||||||
WEWNĘTRZNE) dm3 100% | ||||||||||||||||||||
Sporządzono zestawów wódek | Rozlano wódek i przekazano do magazynu wyrobów gotowych | Zlewki | Spirytusów | |||||||||||||||||
razem | zwrócone do mag. spirytusu | przekazane do .... | ||||||||||||||||||
POZOSTAŁO W DZIALE PRODUKCJI dm3 100% | Uwagi | |||||||||||||||
Zestawów wódek | Półfabrykatów | Zlewki | Inne | |||||||||||||
Razem | razem | razem | ||||||||||||||
...............................
PROTOKÓŁ
badania stanu aparatu destylacyjnego gorzelni rolniczej w
............. województwo ....................... dokonanego
w dniu ..................... ........ roku przez pracowników
szczególnego nadzoru podatkowego ...........................
............................................................
w obecności przedstawiciela podmiotu .......................
Stwierdzono, że aparat destylacyjny jest przygotowany do pracy
(tak/nie)*): jednokolumnowy, dwukolumnowy*) .................
............................................................
Szczegółowy opis aparatury podany jest w aktach
weryfikacyjnych. Od tego czasu w stanie aparatury nie zaszły
zmiany - stwierdzono następujące zmiany*) ..................
............................................................
............................................................
............................................................
Ponadto stwierdzono następujące odchylenia od obowiązujących
przepisów:
............................................................
............................................................
............................................................
Po dokonaniu oględzin aparat destylacyjny połączono z
urządzeniem do określania mocy i temperatury (stągwią) i
urządzeniem pomiarowym oraz nałożono urzędowe zabezpieczenia,
które odnotowano w spisie zabezpieczeń urzędowych.
Protokół niniejszy sporządzono w dwóch egzemplarzach, które
dołączono do akt urzędowego sprawdzenia gorzelni.
Przedstawiciel podmiotu Pracownicy szczególnego nadzoru
podatkowego
.................. ..................................
(podpis) (podpisy)
______
* Niepotrzebne skreślić.
...............................
Okres produkcji
......../.......
Urząd Kontroli Skarbowej
w ......................
ZGŁOSZENIE Nr ..............
o zamierzonej produkcji spirytusu
Gorzelnia .................. należąca do ...............
zgłasza, że od dnia ......... do dnia .................:
1) będzie rozpoczynać pracę*) o godz. ....................,
kończyć o godz. ...................
2) sporządzać po ................. zaciery(ów) na dobę przy
............. dobowej fermentacji i używać na każdy zacier
następujące rodzaje i ilości surowców:**)
Kolejny zacier | Surowce w q | |||||
Lp. | ||||||
Razem |
3) rozpoczynać destylację alkoholu o godz. ................,
kończyć o godz. ...................
4) przekazywać spirytus do magazynu z naczynia pośredniczącego
o godz. ...................
5) stosować przerwy w produkcji w dniach ...................
.........................................................
Uwagi: ..................................................
.........................................................
.........................................................
.........................................................
.........................................................
______
*) Rozpałka pod kotłem.
**) Podać ilości surowców przeciętnie stosowanych do
sporządzania poszczególnych zacierów, a ewentualne
dodatkowe informacje w uwagach.
Sporządził:
.....................
(Nazwisko i imię)
...........................
...........................
(pieczęć, data i podpis)
...............................
Księga kontroli
produkcji i rozchodu spirytusu w gorzelni rolniczej
w .........................................................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ........
Data | Zużycie surowców | Zacier | |||||||||||||||||||||||||||
zboże do produkcji słodu (rodzaj) q | słodu do zacieru kg | enzymy (rodzaj) | ziemniaki | inne surowce (rodzaj) q | w kadzi zacierowej | ||||||||||||||||||||||||
ilość q | % skrobi | ilość dm3 | temp. °C | ekstrakt pozorny %wag | kwasowość pH luboDlb | przepompowano do kadzi nr | nr kadzi | ||||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||||||||||||||
Magazyn spirytusu | UWAGI | ||||||||||||||||||
odfermentowany | Otrzymano | końcowe wskazania licznika urządzenia pomiarowego | dzienny uzysk spirytusu dm3 | Rozchody | Zapas spirytusu w magazynie (stan rzeczywisty po nalewie + rubr. 20) dm3 | Ubytki spirytusu opodatkowane dm3 100% | |||||||||||||
ekstrakt pozorny % wag | kwasowość pH lub ° Dlb | wywaru ilość hl | nr dokumentu przewozu lub według innego dokumentu | spirytusu dm3 w 20°C | spirytusu dm3 100% | ||||||||||||||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||||||||
...............................
KSIĘGA REWIZYJNA MAGAZYNU SPIRYTUSU
gorzelni rolniczej w ......................................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy ...........
Data badania |
Zbiornik | Moc spirytusu | Stwierdzona ilość spirytusu | Poprawka | Ilość | Ilość | ||||||||||
stanu zapasów spirytusu | nr lub numery beczek | pojemność dm3 | pogrążenie alkoholomierza | w temp. °C | % w 20°C | odczyt ze skali mm | dm3 | w temp. °C | dm3/100 dm3 (tabl.) | spirytusu dm3 w 20 °C | spirytusu dm3 100% | |||||
Brutto | Tara | Netto | ||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||||
...............................
Protokół nr ........ ....... roku
nalewu spirytusu do naczyń służących do transportu
gorzelni rolniczej ...........
woj. ........................
dnia ........ ........ roku
Pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego ...............
...............
w obecności przedstawiciela podmiotu : ...............
- sprawdzili stan: aparatury i urządzeń gorzelni, naczyń
służących do transportu, magazynu i zbiornika(ów)
magazynowego(owych) oraz nałożonych na nich urzędowych
zabezpieczeń (plomb) i ustalili:
.........................................................
.........................................................
- sprawdzili zapas spirytusu w magazynie przed i po wydaniu
(dane w pkt 1)
- nadzorowali napełnianie spirytusem ......................
( wyniki w pkt 2)
- zabezpieczyli naczynia służące do transportu oraz zbiornik(i)
i magazyn spirytusu plombami o znakach:
.........................................................
- odnotowali zmianę plomb w spisie zabezpieczeń urzędowych
Moc spirytusu ustalono alkoholomierzem nr .................
Uwagi kontrolujących i wyjaśnienia przedstawiciela podmiotu
(podać adresata i odbiorcę spirytusu): ....................
...........................................................
...........................................................
...........................................................
1. Zapas spirytusu w magazynie.
Nr zbiornika | Moc spirytusu | Ilość | W | Poprawka | Ilość | Ilość | |||||||||||||||
pogrąż. alkoholomierza | w temp. °C | % w 20 °C | spirytusu dm3 | temp. °C | dm3/100dm3 (tabl.) | spirytusu dm3 w 20°C | spirytusu dm3 100% | ||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||||||||||||
A | Przed wydaniem | ||||||||||||||||||||
Razem | |||||||||||||||||||||
B | Po wydaniu | ||||||||||||||||||||
Razem | |||||||||||||||||||||
Różnica (A - B) - ilość wydana |
2. Napełnianie naczyń służących do transportu (beczki, autocysterny, inne*)) spirytusem.
Ustalenie ilości spirytusu | |||||||||||||||||||
Nr | Rodzaj | ilość naczyń | łączna waga naczyń w kg | Oznaczanie mocy spirytusu | Objętość | ||||||||||||||
dokumentu | naczyń | brutto | tara | netto | spirytusu | Ilość | |||||||||||||
przewozu | (beczki, autocysterny,inne*)) | nr komory autocysterny |
zmierzona objętość spirytusu dm3 |
w temp. °C | poprawka dm3/ 100 dm3 (tabl.) | pogrąż. alkoholomierza | w temp. °C | % w 20°C |
dm3 w 20°C |
spirytusu dm3 100% |
|||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||||||||
Razem |
Moc średnia (rubr. 11 : 10 x 100) |
3. Sprawdzenie ustaleń między pomiarem spirytusu w magazynie a napełnieniem naczyń służących do transportu.
Poz. | Wyszczególnienie | Ilość spirytusu dm3 w 20°C | Ilość spirytusu dm3 100% |
1 | Zapas spirytusu w magazynie przed wydaniem ( pkt 1, poz. 8A 9A ) | ||
2 |
Otrzymano z odpędu stan końcowy urządzenia pomiarowego ......................... |
||
podczas nalewu stan początkowy urządz. pomiarowego ......................... |
|||
3 |
Spirytus o średniej mocy ......................% (pkt 2) Razem ( poz. 1 + 2 ) |
||
4 | Zapas w magazynie po wydaniu (pkt 1, poz 8B i 9B) | ||
5 | Różnica ( poz.3 - 4) | ||
6 | W napełnionych naczyniach ustalono spirytusu ( pkt 2 poz. 10 i 11 ) | ||
7 |
Wg pomiarów w magazynie ilość spirytusu jest większa ( + ) lub mniejsza ( - ) niż w naczyniach transportowych ( poz. 5 - 6 ) |
Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach, z których jeden
pozostawiono w gorzelni. Do protokołu nie wniesiono uwag /
wniesiono następujące uwagi*):
...........................................................
...........................................................
...........................................................
*) Niepotrzebne skreślić.
Podpisy i pieczęcie
............................. ..........................
(przedstawiciel podmiotu) (pracownicy szczególnego
nadzoru podatkowego)
Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego*) nr .....
...............................
Księga kontroli
rozlewu wyrobów winiarskich ..............................
(nazwa podmiotu)
za rok obrachunkowy .........
Data | Przychód | Rozchód | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nr | z kupażowni | Zwroty z | Przekazano do magazynu | Razem | Stan | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
zmiany | lub leżakowni | nr | prod. | mag. | Razem | nr | Butelki o pojemności | Inne opakowania | Razem | Ubytki | rozchód | ||||||||||||||||||||||||||||||
nr dow. | litrów | dow. | litrów | litrów | litrów | dow. | 0,7 l szt. | 0,75 l szt. |
1,0 l szt. |
... l szt. |
... l szt. |
... l szt. |
... l szt. |
litrów | litrów | litrów | litrów | ||||||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ||||||||||||||||||||||
...................................
KSIĘGA KONTROLI
obrotu żetonami i pieniądzem gotówkowym w kasynie gry
w ............................... za rok ............ .
(miejscowość, ulica, numer)
Lp. | Data | Bilans żetonów ogółem w zł | Wynik dzienny kasyna w zł | Uwagi | ||||
Niedobór | Nadwyżka | Wygrana | Przegrana | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
.................................
RAPORT DZIENNY WPŁAT, WYPŁAT I REZULTATÓW GIER W SALONIE GIER NA AUTOMATACH
w ..............................................
(miejscowość, ulica, numer)
Data: ............
Lp. | Automat nr | Wpłaty | Wypłaty | Różnica | Stan wygranej zakumulowanej na zakończenie dnia | Uwagi | |||
(Kwoty: wrzucone do automatu, uzyskane z wymiany żetonów użytych do gry, kredytów) | (wygrane uczestników gry) | (3-4) | Wyszczególnienie | Kwota w złotych | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ||
Suma |
................. ............. .........................
(główny kasjer) (kierownik) (pracownik szczególnego
nadzoru podatkowego)
...............................
KSIĘGA KONTROLI
obrotu żetonami i pieniądzem gotówkowym w salonie gier na
automatach w ........................... za rok .......... .
(miejscowość, ulica, numer)
Lp. | Data | Bilans żetonów ogółem w zł | Wynik dzienny salonu w zł | Uwagi | ||||
Niedobór | Nadwyżka | Wygrana | Przegrana | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
...............................
SPIS ZABEZPIECZEŃ URZĘDOWYCH
w ................................................
(nazwa podmiotu)
Lp. | Miejsce nałożenia zabezpieczeń urzędowych | Nałożenie | Zdjęcie | Nałożenie | Zdjęcie | ||||||||||||||||||||||||
Data | Ilość plomb | Znaki odcisków |
Podpisy pracow. 1. sznp* 2. podmiotu |
Data | Ilość plomb | Znaki odcisków |
Podpisy pracow. 1. sznp* 2. podmiotu |
Data | Ilość plomb | Znaki odcisków |
Podpisy pracow. 1. sznp* 2. podmiotu |
Data | Ilość plomb | Znaki odcisków |
Podpisy pracow. 1. sznp* 2. podmiotu |
||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | ||||||||||||
* Szczególnego nadzoru podatkowego.
ZGŁOSZENIE
rozpoczęcia/wznowienia* działalności podlegającej szczególnemu nadzorowi podatkowemu
Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy, który umożliwi użytkownikom aplikacji mObywatel dostęp do danych o prognozowanej emeryturze – poinformowało we wtorek Ministerstwo Cyfryzacji. Projekt zakłada też uchylenie ustawy o Centralnej Informacji Emerytalnej.
Grażyna J. Leśniak 20.05.2025Ustawa o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 14.05.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, która została opublikowana w Dzienniku Ustaw, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Grażyna J. Leśniak 14.05.2025Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.
Grażyna J. Leśniak 12.05.2025Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.
kk/pap 10.05.2025Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.
Grażyna J. Leśniak 09.05.2025Identyfikator: | Dz.U.2000.97.1057 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zakres i zasady wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego. |
Data aktu: | 27/10/2000 |
Data ogłoszenia: | 14/11/2000 |
Data wejścia w życie: | 23/11/2000 |