uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2) Specyfikacje dla dodatków do żywności mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony.
(3) Obecnie dopuszczony dodatek do żywności "glikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie" (E 960c) został włączony do grupy "glikozydy stewiolowe (E960a-E960c)" w części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(4) Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 stanowi, że "rebaudiozyd M otrzymywany w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych ze stewii" (E 960c(i)) otrzymuje się w drodze enzymatycznej biokonwersji oczyszczonego ekstraktu glikozydów stewiolowych z rośliny Stevia rebaudiana Bertoni, z wykorzystaniem enzymów UDP-glukozylo- transferaza i syntaza sacharozy wytwarzanych przez genetycznie zmodyfikowane drożdże K. phaffi UGT-a i K. phaffi UGT-b.
(5) W dniu 18 lutego 2019 r. Komisji przedłożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności "glikozydy stewiolowe (E 960)". Komisja udostępniła ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(6) W czerwcu 2021 r. wnioskodawca zmienił swój wniosek i zwrócił się o przekształcenie enzymatyczne wysoce oczyszczonego rebaudiozydu A lub stewiozydu z ekstraktów z liści stewii na, odpowiednio, rebaudiozydy M i D oraz rebaudiozyd AM, z wykorzystaniem enzymów wytwarzanych przez genetycznie zmodyfikowane mikroorganizmy pochodzące ze szczepów E. coli K-12, w celu wykorzystania jako alternatywnego procesu produkcji E 960c.
(7) Ten nowo zaproponowany proces produkcji obejmuje enzymatyczną konwersję oczyszczonego ekstraktu z liści ste- wii zawierającego rebaudiozyd A lub stewiozyd (> 95 % glikozydów stewiolowych) w drodze wieloetapowego procesu enzymatycznego z enzymami przygotowanymi na pierwszym etapie procesu. W zależności od czasu trwania reakcji enzymatycznej w oczyszczonym ekstrakcie z liści stewii zawierającym rebaudiozyd A oraz stewiozyd można uzyskać trzy główne mieszaniny o wysokiej zawartości rebaudiozydów M, D i AM. Powstałe mieszaniny poddawane są kilku etapom oczyszczania i izolacji w celu uzyskania ostatecznego rebaudiozydu M, D lub AM (≥ 95 % glikozydów stewiolowych).
(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił bezpieczeństwo "preparatów glikozydów stewiolo- wych otrzymywanych w wyniku enzymatycznej biokonwersji wysoko oczyszczonego rebaudiozydu A lub stewiozydu z ekstraktów z liści stewii" i przyjął opinię w dniu 22 czerwca 2021 r. 4 Urząd uznał, że nie ma obaw co do bezpieczeństwa stosowania glikozydów stewiolowych o wysokiej zawartości rebaudiozydu M, rebaudiozydu D i rebaudiozydu AM jako dodatków do żywności, jeżeli są one otrzymywane w przedmiotowym procesie. Urząd uznał, że narażenie na działanie rebaudiozydu AM (wyrażonego jako równoważnik stewiolu) nie będzie wyższe niż narażenie na glikozydy stewiolowe (E 960a), jeżeli zostałyby one zastąpione rebaudiozydem AM. Urząd stwierdził ponadto, że dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 4 mg/kg masy ciała dziennie, które ma zastosowanie do 60 glikozydów stewiolowych wymienionych w dodatku A do opinii przyjętej w dniu 24 marca 2020 r. 5 , wyrażonych jako równoważnik stewiolu, ma również zastosowanie do rebaudiozydów M, D i AM otrzymanych w wyniku przedmiotowej biokonwersji enzymatycznej.
(9) W związku z tym w załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 należy określić specyfikacje dla rebaudiozy- dów M, D i AM wytwarzanych w procesie enzymatycznej konwersji oczyszczonego ekstraktu z liści stewii zawierającego rebaudiozyd A lub stewiozyd.
(10) Ponadto w celu zapewnienia jasności należy dostosować obecną definicję dodatku "rebaudiozyd M otrzymywany w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych ze stewii" w pozycji E 960c(i) załącznika do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 do brzmienia wniosku Urzędu dotyczącego bezpieczeństwa procesu produkcji w odniesieniu do braku żywotnych komórek i pozostałości DNA drożdży K. phaffii UGT-a i K. phaffii UGT-b w dodatku do żywności.
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 10 października 2022 r.
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2022.264.1 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 2022/1922 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do specyfikacji dla rebaudiozydów M, D i AM wytwarzanych w drodze enzymatycznej konwersji oczyszczonych ekstraktów z liści stewii oraz specyfikacji dla rebaudiozydu M wytwarzanego w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych ze stewii (E 960c(i)) |
| Data aktu: | 10/10/2022 |
| Data ogłoszenia: | 11/10/2022 |
| Data wejścia w życie: | 31/10/2022 |