united kingdom
ukraine

Rozporządzenie 2020/279 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/279
z dnia 27 lutego 2020 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej (E 426)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 hemiceluloza sojowa (E 426) jest obecnie dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności w wielu różnych rodzajach żywności na maksymalnych poziomach wynoszących od 1 500 do 30 000 mg/kg.

(4) W dniu 16 sierpnia 2017 r. złożono wniosek o rozszerzenie zastosowania hemicelulozy sojowej (E 426) jako stabilizatora w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Hemiceluloza sojowa (E 426) stosowana jako stabilizator w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zapobiega aglomeracji i strącaniu białek oraz rozdzielaniu faz w środowisku kwaśnym.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urzędu") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(7) W dniu 14 marca 2017 r. Urząd opublikował opinię naukową, w której ponownie oceniono bezpieczeństwo hemicelulozy sojowej (E 426) jako dodatku do żywności 3 . Urząd stwierdził, że jest bardzo mało prawdopodobne, by istniały obawy w zakresie bezpieczeństwa w przypadku obecnego stosowania hemicelulozy sojowej (E 426) jako dodatku do żywności oraz że nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 4 .

(8) W części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zdefiniowano wszystkie grupy dodatków. Ogólnie w grupie I w części C wymieniono dodatki do żywności, z wyjątkiem barwników i substancji słodzących, w odniesieniu do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności zgodnie z zasadą quantum satis zdefiniowaną w art. 3 ust. 2 lit. h) tego rozporządzenia.

(9) Wyniki oceny bezpieczeństwa hemicelulozy sojowej (E 426) umożliwiają jej włączenie do grupy I w części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Ponieważ zgodnie z częścią E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stosowanie dodatków z grupy I jest już dozwolone w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włączenie hemicelulozy sojowej (E 426) do grupy I stanowiłoby realizację wniosku o rozszerzenie zastosowania. Włączenie hemicelulozy sojowej (E 426) do grupy I spowodowałoby również, że obecne wpisy dotyczące hemicelulozy sojowej (E 426) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stałyby się zbędne, ponieważ stosowanie dodatków z grupy I jest dozwolone we wszystkich odnośnych kategoriach żywności - dlatego należy te wpisy usunąć. Podobnie, obecne odesłanie do maksymalnego poziomu hemicelulozy sojowej (E 426) w części wprowadzającej w odniesieniu do kategorii żywności 17 (Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 5 ) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 powinno zostać skreślone, ponieważ w obrębie grupy I zezwolenie na stosowanie hemicelulozy sojowej (E 426) wydaje się zgodne z zasadą quantum satis.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 lutego 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części C, grupa I, po pozycji dotyczącej E 425 dodaje się pozycję dotyczącą E 426 w brzmieniu:
"E 426 Hemiceluloza sojowa quantum satis"
2)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się pozycje dotyczące E 426 (Hemiceluloza sojowa) w kategoriach: 04.2.6 ("Przetworzone produkty z ziemniaków"), 05.2 ("Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech"), 05.4 ("Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4"), 06.5 ("Makarony typu noodle"), 06.7 ("Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone"), 07.2 ("Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie"), 10.2 ("Przetworzone jaja i produkty jajeczne"), 12.6 ("Sosy"), 14.1.4 ("Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi"), 17.1 ("Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci") oraz 17.2 ("Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci");
b)
część wprowadzająca w pozycji dotyczącej kategorii żywności 17. "Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE" otrzymuje brzmienie:
"17. Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE
CZĘŚĆ WPROWADZAJĄCA, MAJĄCA ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKICH PODKATEGORII
Maksymalne poziomy stosowania wskazane dla barwników, polioli, substancji słodzących i E 200-213, E 338-452, E 405, E 416, E 432-436, E 459, E 468, E 473- 475, E 491-495, E 551-553, E 901-904, E 961, E 1201-1204, E 1505 oraz E 1521 odnoszą się do suplementów diety gotowych do spożycia, przygotowanych zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi stosowania podanymi przez producenta.

Współczynnik rozcieńczenia dla tych suplementów diety, które muszą być rozcieńczone lub rozpuszczone, musi być podawany wraz ze wskazówkami dotyczącymi stosowania."

1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2017; 15(3):4721.
4 Dziennik EFSA 2014; 12(6):3697, Oświadczenie w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka niektórych dodatków do żywności ponownie ocenionych na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010.
5 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

Zmiany w prawie

Będzie elektroniczna dokumentacja w zakresie urodzeń i zgonów

Rząd zamierza uregulować zagadnienia związane z funkcjonowaniem lekarza koronera właściwego do stwierdzania zgonu osoby, gdy trudno jest wskazać lekarza leczącego, który byłby zobowiązany do stwierdzenia zgonu lub konieczności dokonania czynności i ustaleń związanych ze zgonem, wymagających specjalistycznej wiedzy. Chce też wprowadzić spójne systemowo regulacje odnoszące się do karty zgonu, karty urodzenia oraz karty urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu.

Grażyna J. Leśniak 12.05.2025
Będą zmiany w wydawaniu wiz dla zagranicznych studentów

Ustawa reformuje system wydawania wizy krajowej dla studentów oraz system wydawania zezwolenia na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach. Zgodnie z regulacją, każdy cudzoziemiec – obywatel państwa trzeciego, który chce rozpocząć studia w Polsce - będzie musiał podczas rekrutacji przedstawić dokument poświadczający znajomość języka, w którym odbywa się kształcenie, co najmniej na poziomie B2.

kk/pap 10.05.2025
Sejm zdecydował: Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący - zdecydował w piątek Sejm uchwalając nowelizację Kodeksu pracy. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 09.05.2025
Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Prezydent Andrzej Duda zawetował we wtorek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Uchwalona przez Parlament zmiana, która miała wejść w życie 1 stycznia 2026 roku, miała kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie miało skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców.

Grażyna J. Leśniak 06.05.2025
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2025 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie dotyczy nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2025
Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.59.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/279 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej
Data aktu: 27/02/2020
Data ogłoszenia: 28/02/2020
Data wejścia w życie: 19/03/2020