Rozporządzenie 2020/279 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/279
z dnia 27 lutego 2020 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej (E 426)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 hemiceluloza sojowa (E 426) jest obecnie dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności w wielu różnych rodzajach żywności na maksymalnych poziomach wynoszących od 1 500 do 30 000 mg/kg.

(4) W dniu 16 sierpnia 2017 r. złożono wniosek o rozszerzenie zastosowania hemicelulozy sojowej (E 426) jako stabilizatora w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Hemiceluloza sojowa (E 426) stosowana jako stabilizator w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zapobiega aglomeracji i strącaniu białek oraz rozdzielaniu faz w środowisku kwaśnym.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urzędu") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(7) W dniu 14 marca 2017 r. Urząd opublikował opinię naukową, w której ponownie oceniono bezpieczeństwo hemicelulozy sojowej (E 426) jako dodatku do żywności 3 . Urząd stwierdził, że jest bardzo mało prawdopodobne, by istniały obawy w zakresie bezpieczeństwa w przypadku obecnego stosowania hemicelulozy sojowej (E 426) jako dodatku do żywności oraz że nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 4 .

(8) W części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zdefiniowano wszystkie grupy dodatków. Ogólnie w grupie I w części C wymieniono dodatki do żywności, z wyjątkiem barwników i substancji słodzących, w odniesieniu do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności zgodnie z zasadą quantum satis zdefiniowaną w art. 3 ust. 2 lit. h) tego rozporządzenia.

(9) Wyniki oceny bezpieczeństwa hemicelulozy sojowej (E 426) umożliwiają jej włączenie do grupy I w części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Ponieważ zgodnie z częścią E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stosowanie dodatków z grupy I jest już dozwolone w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włączenie hemicelulozy sojowej (E 426) do grupy I stanowiłoby realizację wniosku o rozszerzenie zastosowania. Włączenie hemicelulozy sojowej (E 426) do grupy I spowodowałoby również, że obecne wpisy dotyczące hemicelulozy sojowej (E 426) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stałyby się zbędne, ponieważ stosowanie dodatków z grupy I jest dozwolone we wszystkich odnośnych kategoriach żywności - dlatego należy te wpisy usunąć. Podobnie, obecne odesłanie do maksymalnego poziomu hemicelulozy sojowej (E 426) w części wprowadzającej w odniesieniu do kategorii żywności 17 (Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 5 ) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 powinno zostać skreślone, ponieważ w obrębie grupy I zezwolenie na stosowanie hemicelulozy sojowej (E 426) wydaje się zgodne z zasadą quantum satis.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 lutego 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części C, grupa I, po pozycji dotyczącej E 425 dodaje się pozycję dotyczącą E 426 w brzmieniu:
"E 426 Hemiceluloza sojowa quantum satis"
2)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się pozycje dotyczące E 426 (Hemiceluloza sojowa) w kategoriach: 04.2.6 ("Przetworzone produkty z ziemniaków"), 05.2 ("Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech"), 05.4 ("Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4"), 06.5 ("Makarony typu noodle"), 06.7 ("Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone"), 07.2 ("Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie"), 10.2 ("Przetworzone jaja i produkty jajeczne"), 12.6 ("Sosy"), 14.1.4 ("Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi"), 17.1 ("Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci") oraz 17.2 ("Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci");
b)
część wprowadzająca w pozycji dotyczącej kategorii żywności 17. "Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE" otrzymuje brzmienie:
"17. Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE
CZĘŚĆ WPROWADZAJĄCA, MAJĄCA ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKICH PODKATEGORII
Maksymalne poziomy stosowania wskazane dla barwników, polioli, substancji słodzących i E 200-213, E 338-452, E 405, E 416, E 432-436, E 459, E 468, E 473- 475, E 491-495, E 551-553, E 901-904, E 961, E 1201-1204, E 1505 oraz E 1521 odnoszą się do suplementów diety gotowych do spożycia, przygotowanych zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi stosowania podanymi przez producenta.

Współczynnik rozcieńczenia dla tych suplementów diety, które muszą być rozcieńczone lub rozpuszczone, musi być podawany wraz ze wskazówkami dotyczącymi stosowania."

1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2017; 15(3):4721.
4 Dziennik EFSA 2014; 12(6):3697, Oświadczenie w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka niektórych dodatków do żywności ponownie ocenionych na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010.
5 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.59.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/279 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej
Data aktu: 27/02/2020
Data ogłoszenia: 28/02/2020
Data wejścia w życie: 19/03/2020