Rozporządzenie 2020/279 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/279
z dnia 27 lutego 2020 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej (E 426)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 hemiceluloza sojowa (E 426) jest obecnie dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności w wielu różnych rodzajach żywności na maksymalnych poziomach wynoszących od 1 500 do 30 000 mg/kg.

(4) W dniu 16 sierpnia 2017 r. złożono wniosek o rozszerzenie zastosowania hemicelulozy sojowej (E 426) jako stabilizatora w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Hemiceluloza sojowa (E 426) stosowana jako stabilizator w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi zapobiega aglomeracji i strącaniu białek oraz rozdzielaniu faz w środowisku kwaśnym.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urzędu") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(7) W dniu 14 marca 2017 r. Urząd opublikował opinię naukową, w której ponownie oceniono bezpieczeństwo hemicelulozy sojowej (E 426) jako dodatku do żywności 3 . Urząd stwierdził, że jest bardzo mało prawdopodobne, by istniały obawy w zakresie bezpieczeństwa w przypadku obecnego stosowania hemicelulozy sojowej (E 426) jako dodatku do żywności oraz że nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 4 .

(8) W części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zdefiniowano wszystkie grupy dodatków. Ogólnie w grupie I w części C wymieniono dodatki do żywności, z wyjątkiem barwników i substancji słodzących, w odniesieniu do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności zgodnie z zasadą quantum satis zdefiniowaną w art. 3 ust. 2 lit. h) tego rozporządzenia.

(9) Wyniki oceny bezpieczeństwa hemicelulozy sojowej (E 426) umożliwiają jej włączenie do grupy I w części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Ponieważ zgodnie z częścią E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stosowanie dodatków z grupy I jest już dozwolone w fermentowanych przetworach mlecznych z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi i napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włączenie hemicelulozy sojowej (E 426) do grupy I stanowiłoby realizację wniosku o rozszerzenie zastosowania. Włączenie hemicelulozy sojowej (E 426) do grupy I spowodowałoby również, że obecne wpisy dotyczące hemicelulozy sojowej (E 426) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stałyby się zbędne, ponieważ stosowanie dodatków z grupy I jest dozwolone we wszystkich odnośnych kategoriach żywności - dlatego należy te wpisy usunąć. Podobnie, obecne odesłanie do maksymalnego poziomu hemicelulozy sojowej (E 426) w części wprowadzającej w odniesieniu do kategorii żywności 17 (Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 5 ) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 powinno zostać skreślone, ponieważ w obrębie grupy I zezwolenie na stosowanie hemicelulozy sojowej (E 426) wydaje się zgodne z zasadą quantum satis.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 lutego 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w części C, grupa I, po pozycji dotyczącej E 425 dodaje się pozycję dotyczącą E 426 w brzmieniu:
"E 426 Hemiceluloza sojowa quantum satis"
2)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się pozycje dotyczące E 426 (Hemiceluloza sojowa) w kategoriach: 04.2.6 ("Przetworzone produkty z ziemniaków"), 05.2 ("Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech"), 05.4 ("Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4"), 06.5 ("Makarony typu noodle"), 06.7 ("Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone"), 07.2 ("Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie"), 10.2 ("Przetworzone jaja i produkty jajeczne"), 12.6 ("Sosy"), 14.1.4 ("Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi"), 17.1 ("Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci") oraz 17.2 ("Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci");
b)
część wprowadzająca w pozycji dotyczącej kategorii żywności 17. "Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE" otrzymuje brzmienie:
"17. Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE
CZĘŚĆ WPROWADZAJĄCA, MAJĄCA ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKICH PODKATEGORII
Maksymalne poziomy stosowania wskazane dla barwników, polioli, substancji słodzących i E 200-213, E 338-452, E 405, E 416, E 432-436, E 459, E 468, E 473- 475, E 491-495, E 551-553, E 901-904, E 961, E 1201-1204, E 1505 oraz E 1521 odnoszą się do suplementów diety gotowych do spożycia, przygotowanych zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi stosowania podanymi przez producenta.

Współczynnik rozcieńczenia dla tych suplementów diety, które muszą być rozcieńczone lub rozpuszczone, musi być podawany wraz ze wskazówkami dotyczącymi stosowania."

1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2017; 15(3):4721.
4 Dziennik EFSA 2014; 12(6):3697, Oświadczenie w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka niektórych dodatków do żywności ponownie ocenionych na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010.
5 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.59.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/279 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania hemicelulozy sojowej
Data aktu: 27/02/2020
Data ogłoszenia: 28/02/2020
Data wejścia w życie: 19/03/2020