a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie.
(3) Zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 decyzję w sprawie wydania zezwolenia oraz wprowadzenia na rynek w Unii nowej żywności i w sprawie aktualizacji unijnego wykazu podejmuje Komisja.
(4) Decyzją Komisji 2009/752/WE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego (Euphausia superba) jako nowego składnika żywności do stosowania w niektórych rodzajach żywności i środkach spożywczych. Maksymalną zawartość fosfolipidów ustalono w tej decyzji na poziomie 50 %.
(5) Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2016/598 5 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady, na rozszerzenie zastosowania ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego (Euphausia superba) jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety. Maksymalną zawartość fosfolipidów ustanowiono w tej decyzji na poziomie 35 %.
(6) Nowy składnik żywności o nazwie "olej z kryla antarktycznego Euphausia superba bogaty w fosfolipidy" został objęty zezwoleniem przez właściwe organy Finlandii 6 w odniesieniu do stosowania w niektórych kategoriach żywności. Minimalną zawartość fosfolipidów ustalono na poziomie 60 %.
(7) Warunki stosowania dla "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba" oraz "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba bogatego w fosfolipidy" są jednakowe i opierają się na maksymalnej łącznej zawartości kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego. Składniki te różnią się jednak pod względem zawartości fosfolipidów, ustalonej na poziomie od 35 do 50 % dla "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba" oraz na poziomie minimum 60 % dla "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba bogatego w fosfolipidy". Obowiązujące zezwolenia nie obejmują zatem zawartości fosfolipidów w "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba" wynoszącej od 50 do 60 %.
(8) W dniu 29 sierpnia 2018 r. przedsiębiorstwo Aker BioMarine A/S ("wnioskodawca") zwróciło się do Komisji z wnioskiem o zmianę specyfikacji nowej żywności oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba w rozumieniu art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił o podwyższenie maksymalnej zawartości fosfolipidów z 50 % do mniej niż 60 %, co pozwoli objąć zakres stężenia fosfolipidów, na który nie ma obecnie zezwolenia.
(9) Komisja uznaje, że ocena bezpieczeństwa złożonego wniosku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 jest niepotrzebna, stwierdzając, że jeśli pewny poziom zawartości danego składnika nowej żywności poddano ocenie i uznano za bezpieczny, niższy poziom tego samego składnika również jest bezpieczny. Maksymalna łączna zawartość kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, na którą udzielono zezwolenia zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470, jest jednakowa dla "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba" oraz dla "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba bogatego w fosfolipidy". Proponowana zmiana poziomów fosfolipidów w specyfikacji "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba" nie ma wpływu na oceny bezpieczeństwa stanowiące podstawę zezwolenia na wprowadzenie do obrotu tej żywności oraz zezwolenia na wprowadzenie do obrotu "oleju z kryla antarktycznego Euphausia superba bogatego w fosfolipidy", zgodnie z którymi zawartość fosfolipidów poniżej i powyżej 60 % jest bezpieczna.
(10) Proponowana zmiana specyfikacji w zakresie zawartości fosfolipidów usunie rozbieżność między poziomami zawartości fosfolipidów pomiędzy "olejem z kryla antarktycznego Euphausia superba" oraz "olejem z kryla antarktycznego Euphausia superba bogatego w fosfolipidy". Należy w związku z tym zmienić specyfikacje nowej żywności "olej z kryla antarktycznego Euphausia superba", uwzględniając zaproponowaną zawartość fosfolipidów.
(11) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowego składnika żywności "olej z kryla antarktycznego Euphausia superba" są zgodne z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: