Dyrektywa 2006/128/WE zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 2006/128/WE
z dnia 8 grudnia 2006 r.
zmieniająca i poprawiająca dyrektywę 95/31/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 9 grudnia 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludz(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności i Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(2) wymienia substancje, które mogą być stosowane jako substancje słodzące w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawia szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(3) oraz substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE.

(3) Należy przyjąć szczególne kryteria dotyczące erytrytolu E 968, nowego dodatku do żywności, zatwierdzonego dyrektywą 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniającą dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.

(4) W kilku wersjach językowych dyrektywy 95/31/WE występują pewne błędy dotyczące następujących substancji: sacharyny E 954 oraz jej soli Na, K i Ca, sukralozy E 955, E 962 soli aspartamu-acesulfamu, maltitolu E 965 i), laktitolu E 966. Należy dokonać korekty tych błędów. Należy ponadto uwzględnić specyfikacje oraz techniki analityczne w zakresie dodatków wymienionych w Kodeksie Żywnościowym, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności (JECFA). W szczególności uwzględniono w stosownych przypadkach kryteria czystości, przyjęte jako dopuszczalne poziomy dla poszczególnych metali ciężkich. Dla celów przejrzystości należy zastąpić cały tekst dotyczący tych substancji.

(5) Zgodnie z opinią naukową EFSA z dnia 19 kwietnia 2006 r. skład syropu maltitolowego produkowanego nową metodą będzie podobny do istniejącego produktu i będzie spełniał warunki określone w istniejącej specyfikacji. Należy zatem zmienić definicję syropu maltitolowego E 965 ii) określoną w dyrektywie 95/31/WE dla E 965 poprzez uwzględnienie nowej metody produkcji.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić i wprowadzić sprostowanie do dyrektywy 95/31/WE.

(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załącznik do dyrektywy 95/31/WE zostaje zmieniony i poprawiony zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 15 lutego 2008 r. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub powinny być połączone z takimi odesłaniami w przypadku ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 grudnia 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/52/WE (Dz.U. L 204 z 26.7.2006, str. 10).

(3) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/46/WE (Dz.U. L 114 z 21.4.2004, str. 15).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do dyrektywy 95/31/WE wprowadza się następujące zmiany i sprostowania:

1) po zapisie dotyczącym ksylitolu E 967 dodaje się zapis dotyczący erytrytolu E 968 w brzmieniu:

"ERYTRITOL E 968
Synonimy: Mezo erytrytol, tetrahydroksybutan, erytryt
Definicja Uzyskany w wyniku fermentacji surowców węglowodanowych przy zastosowaniu bezpiecznych i stosowanych do celów spożywczych drożdży osmofilnych, jak Moniliella pollinis lub Trichosporonoides megachilensis, a następnie oczyszczony i wysuszony
Nazwa chemiczna 1,2,3,4-Butanetetrol
Einecs 205-737-3
Wzór chemiczny C4H10O4
Masa cząsteczkowa 122,12
Analiza Nie mniej niż 99 % po wysuszeniu
Opis Biała, bezwonna, niehigroskopijna, termostabilna substancja krystaliczna o słodyczy około 60-80 % sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, słabo w etanolu, nierozpuszczalny w eterze dietylowym.
B. Zakres temperatury topnienia 119-123 °C
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godzin, w suszarce próżniowej)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Substancje redukujące Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Rybitol i glicerol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg";

2) zapis dotyczący sacharyny E 954 oraz jej soli Na, K, i Ca otrzymuje brzmienie:

"SACHARYNA E 954 I JEJ SOLE Na, K ORAZ Ca
(I) SACHARYNA
Definicja
Nazwa chemiczna 3-Okso-2,3-dihydrobenzo-(d)-izotiazolo-1,1-ditlenek
Einecs 201-321-0
Wzór chemiczny C7H5NO3S
Względna masa cząsteczkowa 183,18
Analiza Nie mniej niż 99 % i nie więcej niż 101 % C7H5NO3S w postaci bezwodnej
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały proszek krystaliczny, bezwonny lub o delikatnym aromatycznym zapachu, o słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w roztworach zasadowych, trudno rozpuszczalny w etanolu
Stopień czystości
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 1 % (105 °C, przez dwie godziny)
Zakres temperatury

topnienia

od 226 do 230 °C
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 % w przeliczeniu na suchą masę
Kwas benzoesowy lub

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(II) SACHARYNIAN SODU
Synonimy Sacharyna, sól sodowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-benzosulfimid sodu, sól sodowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, oksobenzizosulfonazol, diwodzian soli sodowej 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs 204-886-1
Wzór chemiczny C7H4NNaO3S2H2O
Względna masa cząsteczkowa 241,19
Analiza Nie mniej niż 99 % i nie więcej niż 101 % bezwodnego C7H4NNaO3S
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały krystaliczny drobny proszek, bezwonny lub o mdłym, aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 15 % (120 °C, przez 4 godziny)
Kwas benzoesowy i

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(III) SACHARYNIAN WAPNIA
Synonimy Sacharyna, sól wapniowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-benzosulfimid wapnia, sól wapniowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, uwodniona (2:7) sól wapniowa 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs 229-349-9
Wzór chemiczny C14H8CaN2O6S231/2H2O
Względna masa cząsteczkowa 467,48
Analiza Nie mniej niż 95 % bezwodnego C14H8CaN2O6S2
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały krystaliczny, drobny proszek, bezwonny lub o mdłym, aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 13,5 % (120 °C, przez 4 godziny)
Kwas benzoesowy i

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad, ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(IV) SACHARYNIAN POTASU
Synonimy Sacharyna, sól potasowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-benzosulfimid potasu, sól potasowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, monowodzian soli potasowej 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs
Wzór chemiczny C7H4KNO3SH2O
Względna masa cząsteczkowa 239,77
Analiza Nie mniej 99 % i nie więcej niż 101 % bezwodnego C7H4KNO3S
Opis Biała substancja krystaliczna lub biały krystaliczny drobny proszek, bezwonny lub o mdłym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo dużych rozcieńczeniach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 8 % (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i

salicylowy

Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu

benzoesowego

Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo

zwęglające się

Brak
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę";

3) zapis dotyczący sukralozy E 955 otrzymuje brzmienie:

"SUKRALOZA E 955
Synonimy 4,1',6'-Trichlorogalaktosacharoza
Definicja
Nazwa chemiczna 1,6-Dichloro-1,6-dideoksy-β-D-fructofuranozylo-4-chloro-4- deoksy-α-D-galaktopiranozyd
Einecs 259-952-2
Wzór chemiczny C12H19Cl3O8
Masa cząsteczkowa 397,64
Analiza Zawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8 w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis Biały do brudnobiałego, praktycznie bezwonny krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu
Słabo rozpuszczalny w octanie etylu
B. Absorpcja w podczerwieni Widmo w podczerwieni próbki zdyspergowanej w bromku potasu wykazuje względne wartości maksymalne w podobnych zakresach fal, jak w przypadku widma referencyjnego, uzyskanego dla standardu referencyjnego sukralozy
C. Chromatografia

cienkowarstwowa

Główna plamka w roztworze badanym posiada tę samą wartość Rf, co plamka roztworu standardowego A, odpowiadająca w badaniu innym chlorowanym disacharydom. Ten roztwór standardowy jest uzyskiwany przez rozpuszczenie 1,0 g standardu referencyjnego sacharozy w 10 ml metanolu
D. Skręcalność właściwa dla masy bezwodnej (roztwór 10 % w/v)
Czystość
Woda Nie więcej niż 2,0 % (metodą Karla-Fishera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,7 %
Inne chlorowane disacharydy Nie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydy Nie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfiny Nie więcej niż 150 mg/kg
Metanol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg";

4) Zapis dotyczący soli aspartamu-acesulfamu E 962 otrzymuje brzmienie:

"SÓL ASPARTAMU-ACESULFAMU E 962
Synonimy Aspartam-acesulfam, sól aspartamowo-acesulfamowa
Definicja Sól przygotowuje się poprzez rozgrzanie aspartamu oraz acesulfamu K w proporcji około 2:1 (w/w) w roztworze o kwaśnym pH i pozostawienie do skrystalizowania. Eliminuje się tym samym potas i wilgoć. Produkt jest bardziej stabilny niż sam aspartam
Nazwa chemiczna Sól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego
Wzór chemiczny C18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa 457,46
Analiza 63,0-66,0 % aspartamu (w suchej masie) oraz 34,0-37 % acesulfamu (forma kwaśna w suchej masie)
Opis Biały, bezwonny proszek krystaliczny
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Trudno rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Transmitancja Transmitancja 1 % roztworu wodnego, oceniana w 1 cm komorze przy długości fali 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, przy zastosowaniu wody jako roztworu referencyjnego, wynosi nie mniej niż 0,95, co jest równoważne absorbancji nie większej niż około 0,022
C. Skręcalność właściwa
Określana w stężeniu 6,2 g na 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30 minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i acesulfamu
Czystość
Ubytek podczas suszenia Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, przez cztery godziny)
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-

piperazynooctowy

Nie więcej niż 0,5 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg";

5) zapis dotyczący maltitolu E 965 i) otrzymuje brzmienie:

"MALTITOL E 965 i)
Synonimy D-maltitol, uwodorniona maltoza
Definicja
Nazwa chemiczna (α)-D-glukopiranozylo-1,4-D-glucitol
Einecs 209-567-0
Wzór chemiczny C12H24O11
Względna masa cząsteczkowa 344,31
Analiza Zawiera nie mniej niż 98 % D-maltitolu
C12H24O11 w bezwodnej masie
Opis Słodki, biały proszek krystaliczny
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatury topnienia od 148 do 151 °C
C. Skręcalność właściwa (roztwór 5 % w/v)
Czystość
Woda Nie więcej niż 1 % (metodą Karla-Fishera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,1 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę";

6) zapis dotyczący syropu maltitolowego E 965 ii) otrzymuje brzmienie:

"SYROP MALTITOLOWY E 965 ii)
Synonimy Uwodorniony syrop glukozowy o wysokiej zawartości maltozy, uwodorniony syrop glukozowy
Definicja Mieszanina zawierająca głównie maltitol z sorbitolem oraz uwodornionymi oligo- i polisacharydami. Otrzymywany jest przez katalityczne uwodornienie syropu glukozowego o dużej zawartości maltozy lub przez uwodornienie jego poszczególnych składników, a następnie ich zmieszanie. Produkt przeznaczony do sprzedaży dostarczany jest zarówno w postaci syropu, jak i w formie stałej
Analiza Zawiera nie mniej niż 99 % uwodornionych sacharydów ogółem w bezwodnej masie i nie mniej niż 50 % maltitolu w bezwodnej masie
Opis Bezbarwny, bezwonny, przejrzysty lepki płyn lub biała masa krystaliczna
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia

cienkowarstwowa

Wynik pozytywny
Czystość
Woda Nie więcej niż 31 % (metodą Karla-Fishera)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (jako glukoza)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg";

7) zapis dotyczący laktitolu E 966 otrzymuje brzmienie:

"LAKTITOL E 966
Synonimy Laktyt, laktozytol, laktobiozyt
Definicja
Nazwa chemiczna 4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glucitol
Einecs 209-566-5
Wzór chemiczny C12H24O11
Względna masa cząsteczkowa 344,32
Analiza Nie mniej niż 95 % wyrażone w masie substancji suchej
Opis Słodki proszek krystaliczny lub bezbarwny roztwór Produkty krystaliczne występują w postaci bezwodnej, monowodzianów i diwodzianów
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
B. Skręcalność właściwa w przeliczeniu na bezwodną masę (roztwór 10 % w/v)
Czystość
Woda Produkty krystaliczne; nie więcej niż 10,5 % (metodą Karla-Fishera)
Inne alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 2,5 % w masie bezwodnej
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę."

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024