(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 9 grudnia 2006 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludz(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności i Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(2) wymienia substancje, które mogą być stosowane jako substancje słodzące w środkach spożywczych.
(2) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawia szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(3) oraz substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE.
(3) Należy przyjąć szczególne kryteria dotyczące erytrytolu E 968, nowego dodatku do żywności, zatwierdzonego dyrektywą 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniającą dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.
(4) W kilku wersjach językowych dyrektywy 95/31/WE występują pewne błędy dotyczące następujących substancji: sacharyny E 954 oraz jej soli Na, K i Ca, sukralozy E 955, E 962 soli aspartamu-acesulfamu, maltitolu E 965 i), laktitolu E 966. Należy dokonać korekty tych błędów. Należy ponadto uwzględnić specyfikacje oraz techniki analityczne w zakresie dodatków wymienionych w Kodeksie Żywnościowym, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności (JECFA). W szczególności uwzględniono w stosownych przypadkach kryteria czystości, przyjęte jako dopuszczalne poziomy dla poszczególnych metali ciężkich. Dla celów przejrzystości należy zastąpić cały tekst dotyczący tych substancji.
(5) Zgodnie z opinią naukową EFSA z dnia 19 kwietnia 2006 r. skład syropu maltitolowego produkowanego nową metodą będzie podobny do istniejącego produktu i będzie spełniał warunki określone w istniejącej specyfikacji. Należy zatem zmienić definicję syropu maltitolowego E 965 ii) określoną w dyrektywie 95/31/WE dla E 965 poprzez uwzględnienie nowej metody produkcji.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić i wprowadzić sprostowanie do dyrektywy 95/31/WE.
(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 grudnia 2006 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/52/WE (Dz.U. L 204 z 26.7.2006, str. 10).
(3) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/46/WE (Dz.U. L 114 z 21.4.2004, str. 15).