Islandia-Wspólnota Europejska. Porozumienie w formie wymiany listów w sprawie protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii. Bruksela.1999.07.15.

POROZUMIENIE W FORMIE WYMIANY LISTÓW
między Wspólnotą Europejska, z jednej strony, a Republiką Islandii, z drugiej strony, w sprawie protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii

A.

List Wspólnoty

Bruksela, dnia 15 lipca 1999 roku

Szanowny Panie,

Mam zaszczyt potwierdzić porozumienie Wspólnoty Europejskiej co do "Uzgodnionego Protokołu", załączonego do niniejszego listu, dotyczące protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii.

Będę wdzięczny, gdyby Pan potwierdził zgodę Rządu Republiki Islandii na treść niniejszego listu.

Proszę przyjąć, Szanowny Panie, zapewnienie mojego najwyższego szacunku.

W imieniu Wspólnoty Europejskiej

(podpis pominięto)

B.

List z Islandii

Bruksela, dnia 15 lipca 1999 roku

Szanowny Panie,

Mam zaszczyt potwierdzić otrzymanie Pańskiego listu z dnia dzisiejszego, następującej treści:

"Mam zaszczyt potwierdzić porozumienie Wspólnoty Europejskiej co do »Uzgodnionego Protokołu«, załączonego do niniejszego listu, dotyczące protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii.

Będę wdzięczny, gdyby Pan potwierdził zgodę Rządu Republiki Islandii na treść niniejszego listu."

Mam zaszczyt potwierdzić zgodność mojego Rządu na treść Pana listu oraz datę, proponowaną dla wejścia w życie dokumentów o dostosowaniu.

Proszę przyjąć, Szanowny Panie, zapewnienia mojego najwyższego szacunku.

W imieniu Rządu Republiki Islandii

(podpis pominięto)

UZGODNIONY PROTOKÓŁ

I. WPROWADZENIE

1) W następstwie licznych posiedzeń z udziałem urzędników Komisji WE i Islandii uzgodniono przedstawienie ich odpowiednim władzom do zatwierdzenia szereg dokumentów o dostosowaniu systemów przywozowych, stosowanych odpowiednio przez Wspólnotę i Islandię w odniesieniu do przetworzonych produktów rolnych, podlegających zakresowi protokołu 2 do Umowy o wolnym handlu w 1972 roku.

Niniejsze dostosowania powinny wejść w życie 1 sierpnia 1999 roku.

2) Obydwie Strony zgodziły się, że wprowadzenie w życie ustaleń Rundy Urugwajskiej przez obydwie Strony wymaga dostosowania ceł, stosowanych w handlu dwustronnym między Wspólnotą a Islandią. W tym celu uzgodniono stosowanie ceł, określonych poniżej.

3) Obydwie Strony zgodziły się na regularne kontrolowanie funkcjonowania niniejszej umowy i możliwości jej udoskonalania.

II. SYSTEM PRZYWOZU ISLANDZKIEGO

Cła (ISK/kg), stosowane do przetworzonych produktów rolnych, objętych protokołem 2 do Porozumienia, są następujące:

Nr taryfy Opis Cło stosowane (w ISK/kg)
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana, jogurt, kefir i inne sfermentowane i zakwaszonego mleka i śmietana, nawet zgęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub aromatyzowanego lub zawierającego dodatek owoców, orzechów lub kakao
0403-1011 Jogurt, zawierający kakao 61
0403-1012 Jogurt, zawierający owoce lub orzechy 61
0403-1021 Jogurt, jako napój zawierający kakao 52
0403-1022 Jogurt, jako napój zawierający owoce lub orzechy 52
0403-9011 Pozostałe, zawierające kakao 53
0403-9012 Pozostałe, zawierające owoce lub orzechy 53
0403-9021 Pozostałe, jako napój zawierający kakao 53
0403-9022 Pozostałe, jako napój zawierający owoce lub orzechy 53
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub preparaty z tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych lub olejów lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze albo oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej
1517-1001 - - Zawierająca więcej, niż 10 % ale nie więcej

niż 15 % masy tłuszczów z mleka

90
1517-9002 - - Zawierająca więcej, niż 10 % ale nie więcej

niż 15 % masy tłuszczów z mleka

90
1806-2003 Proszek kakaowy, zawierający, mniej niż 90 % masy, ale więcej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierający dodatek cukru lub inny środek słodzący, ale niezmieszany z innymi substancjami 111
1806-2004 Zawierający, mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku 40
1806-2005 Pozostałe, zawierające, więcej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku 111
1806-2006 Pozostałe, zawierające, mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku 40
1806-3101 Czekolada nadziewana, w tabliczkach lub batonach 52
1806-3109 Pozostałe nadziewane, w tabliczkach lub batonach 52
1806-3202 Czekolada, zawierająca pastę kakaową, cukier, kakao, masło i mleko w proszku, w tabliczkach lub batonach 48
1806-3203 Wyrób czekoladopodobny, w tabliczkach lub batonach 40
1806-3209 Pozostałe, nienadziewane, w blokach, tabliczkach lub batonach 21
1806-9011 Przetworzone materiały na napoje, przeważnie z towarów w 0401-0404, zawierające, 10 % lub więcej masy proszku kakaowego, zawierającego cukier lub inny środek słodzący, oraz inne środki i środki aromatyzujące w mniejszym zakresie 22
1806-9022 Specjalnie przygotowane artykuły spożywcze do celów dietetycznych 18
1806-9023 Pisanki wielkanocne 49
1806-9024 Sosy do lodów i sosy do maczania kawałków żywności (dip) 40
1806-9025 Powlekane i pokrywane, takie jak rodzynki, orzechy, "dmuchane" zboża, lukrecja, karmel i galaretki 54
1806-9026 Kremy czekoladowe 49
1806-9027 Zboża śniadaniowe -
1806-9028 Proszek kakaowy, zawierający mniej, niż 90 % ale co najmniej 30 % masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierający dodatek cukru lub inny środek słodzący, ale niezmieszany z innymi substancjami 120
1806-9029 Proszek kakaowy, zawierający, mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku i/lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami 44
1806-9039 Pozostałe 48
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające proszek kakaowy w proporcji, nie mniejszej niż 50 % masy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające proszek kakaowy w proporcji, mniejszej niż 10 % masy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901-2012 - - - Do sporządzania piernika i tym podobnych z

pozycji 1905 2000

25
1901-2013 - - - Do sporządzania herbatników z pozycji

1905.3011 i 1905.3029 i tym podobnych

17
1901-2014 - - - Do sporządzania kruchych ciastek imbirowych

z pozycji 1905.3021

30
1901-2015 - - - Do sporządzania wafli i opłatków z pozycji

1905.3030

10
1901-2016 - - - Do sporządzania sucharków, grzanek i

podobnego chleba tostowego z pozycji

1905.4000

15
1901-2017 - - - Do sporządzania chleba z pozycji 1905.9011 z

nadzieniem, bazującym na maśle lub

produktach mleczarskich

40
1901-2018 - - - Do sporządzania chleba z pozycji 1905.9019 5
1901-2019 - - - Do sporządzania zwykłych herbatników z

pozycji 1905.9020

5
1901-2022 - - - Do sporządzania ciast i wyrobów

cukierniczych z pozycji 1905.9040

34
1901-2023 - - - Mieszaniny i ciasto, zawierające mąkę do

sporządzania pizzy i tym podobnych z pozycji

1905.9051

99
1901-2024 - - - Mieszaniny i ciasto, zawierające składniki

inne niż mięso do sporządzania pizzy i tym

podobnych z pozycji 1905.9059

54
1901-2029 - - - Do sporządzania produktów z pozycji

1905.9090

44
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, kuskus, nawet przygotowany;
1902-1100 - - Zawierające jaja 8
1902-2022 - - - Makaron nadziewany, zawierający 3 %-20 %

masy kiełbasy, mięsa, podrobów mięsnych,

krwi i ich kombinacji

42
1902-2031 - - - Makaron nadziewany, zawierający, więcej niż

3 % masy sera

36
1902-2042 - - - Makaron nadziewany serem i mięsem,

zawierający więcej, niż 3 % ale nie więcej

niż 20 % mięsa i sera

42
1902-3021 - - - Pozostałe makarony, zawierające więcej, niż

3 % ale nie więcej niż 20 % masy kiełbasy,

mięsa, podrobów mięsnych, krwi i ich

kombinacji

42
1902-3031 - - - Pozostałe makarony, zawierające, więcej niż

3 % masy sera

36
1902-3041 - - - Zawierające mięso i ser, których kombinacja

stanowi więcej, niż 3 %, ale nie więcej niż

20 % masy,

42
1902-4021 - - - Kuskus zawierający więcej, niż 3 % ale nie

więcej niż 20 % masy kiełbasy, mięsa,

podrobów mięsnych, krwi i ich kombinacji

42
1904-9001 - - Przetwory spożywcze uzyskane przez spęcznianie

lub prażenie produktów zbożowych,

zawierających więcej, niż 3 % ale nie więcej

niż 20 % masy mięsa

42
1905-3011 - - - Herbatniki, powlekane lub pokrywane

czekoladą lub pomadką, zawierającą kakao

17
1905-3019 - - - Pozostałe, powlekane lub pokrywane czekoladą

lub pomadką, zawierającą kakao

16
- -:
- - -:
1905-3021 - - - - Kruche ciasteczka imbirowe 32
1905-3029 - - - - Pozostałe herbatniki i ciasteczka 19
1905-3030 - - - - Pozostałe 11
1905-4000 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: 16
- Pozostałe:
- -:
1905-9011 - - - Chleb z nadzieniem, składającym się

zasadniczo z masła lub innych produktów

mleczarskich (na przykład masła czosnkowego

40
1905-9019 - - - Pozostałe 5
1905-9020 - - Herbatniki zwykłe 5
1905-9040 - - Ciasta i wyroby cukiernicze 36
- -: ... (pizza)
1905-9051 - - - Pozostałe, włącznie z pizzą, zawierające

mięso

99
1905-9059 - - - Pozostałe 54
1905-9060 - - Przekąski, takie jak płatki i tym podobne, w

różnych kształtach (np.świderki, obraczki,

pałeczki itp.)

-
1905-9090 - - - Pozostałe 46
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104-1001 - - Przetwory zup jarzynowych, z podstawowymi

składnikami mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu

słodowego

3
2104-1003 - - Puszkowana zupa rybna 28
2104-1011 - - Pozostałe zupy, zawierające, więcej niż 20 %

masy mięsa

80
2104-1012 - - Pozostałe zupy, zawierające więcej, niż 3 %

ale nie więcej niż 20 % masy mięsa

45
2104-1019 - - - Pozostałe zupy 21
- - Pozostałe:
2104-1021 - - - Pozostałe, zawierające, więcej niż 20 % masy

mięsa

80
2104-1022 - - - Pozostałe, zawierające więcej, niż 3 % ale

nie więcej niż 20 % masy mięsa

45
2104-1029 - - - Pozostałe 21
2106-9041 - - - Proszek do sporządzania deserów, w

opakowaniach detalicznych 5 kg lub mniej

68
2106-9049 - - - Proszek do sporządzania deserów, inny 68
2106-9064 - - Zawierające więcej, niż 3 % ale nie więcej niż

20 % masy mięsa

42
2202-9001 - - Pozostałe z produktów mleczarskich z innymi

składnikami, pod warunkiem że produkty

mleczarskie stanowią, 75 % masy lub więcej,

wyłączając opakowanie

42

III. WSPÓLNOTOWY SYSTEM PRZYWOZOWY

1) Następujące podstawowe kwoty są stosowane przy obliczeniu składników rolnych

i dodatkowych ceł:

– Zboża (zwykła pszenica, pszenica durum, żyto, jęczmień i kukurydza): 7,817 EUR/100 kg

– Długo ziarnisty ryż łuskany: 28,910 EUR/100 kg

– Mleko pełne w proszku: 142,660 EUR/100 kg

– Mleko odtłuszczone w proszku: 118,800 EUR/100 kg

– Masło: 207,333 EUR/100 kg

– Cukier: 43,675 EUR/100 kg

2) Podstawowe kwoty, ustanowione w punkcie 1 nie mogą być wyższe niż stosowane wobec państw trzecich.

3) Roczne kontyngenty 300, 400 i 500 ton zostaną otwarte przez Wspólnotę odpowiednio na lata 1999, 2000 i 2001 oraz w latach następnych, w odniesieniu do przywozu:

– wyrobów cukierniczych (włączając białą czekoladę) niezawierających kakao, objętych CN kod 1704 90

oraz

– czekolady i innych przetworów spożywczych, zawierających kakao, objętych CN kody 1806 32, 1806 90 i 1905 30.

Cła, mające zastosowanie do niniejszego kontyngentu będą cłami erga omnes obniżonymi o 50 % z maksimum 35,15 EUR/100 kg.

IV. WYROBY SPIRYTUSOWE

Obydwie Strony uzgodniły stosowanie system zwolnień celnych, z dniem wejścia w życie niniejszej Umowy, w odniesieniu do towarów, objętych CN kody 2208 50, 2208 60 i 2208 90.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1999.192.48

Rodzaj: Umowa międzynarodowa
Tytuł: Islandia-Wspólnota Europejska. Porozumienie w formie wymiany listów w sprawie protokołu 2 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii. Bruksela.1999.07.15.
Data aktu: 15/07/1999
Data ogłoszenia: 24/07/1999
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 01/08/1999