Dyrektywa 96/32/WE zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni, oraz przewidującej ustalanie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów

DYREKTYWA RADY 96/32/WE
z dnia 21 maja 1996 r.
zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni, oraz przewidującej ustalanie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu ustalenia obowiązkowych najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów na poziomie Wspólnoty konieczne jest przeniesienie z dyrektywy 76/895/EWG do dyrektywy 90/642/EWG przepisów dotyczących pestycydów: chloromekwat, diazynon, dikofol, endosulfan, fentyna i propoksur; niektóre z tych przepisów powinny zostać zmienione w świetle postępu naukowo-technicznego;

w ramach dyrektywy 90/642/EWG Komisja otrzymała mandat do opracowania i przedstawienia Radzie do zatwierdzenia wykazu pozostałości pestycydów oraz ich najwyższych dopuszczalnych poziomów;

dyrektywa 90/642/EWG przewidziała ustanowienie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów dla niektórych pozostałości pestycydów, uwzględniając najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości herbicydu glifosat w oraz na ziarnach soi(3), oraz fungicydu fenarymol w oraz na bananach(4); stosowne jest wprowadzenie zmian w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości pestycydów dla ziaren soi i bananów w taki sposób, aby odzwierciedlały one ich dozwolone użycie w państwach trzecich; nowe poziomy są dopuszczalne z punktu widzenia poboru zanieczyszczeń wraz z pokarmem; poziomy te powinny ułatwiać prowadzenie handlu międzynarodowego;

dyrektywa 90/642/EWG przewidziała ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów dla iprodionu w oraz na powierzchni rabarbaru oraz dla benomylu w i na powierzchni rabarbaru i cukini; dostępne są nowe dane dotyczące zestawień tychże pozostałości pestycydów i produktów, w których się one znajdują; biorąc pod uwagę te dane, stosowne jest obecnie dokonanie zmian najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów dla rabarbaru oraz cukini, nowe poziomy są dopuszczalne pod względem poboru zanieczyszczeń wraz z pokarmem;

pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa, mogą wynikać ze stosowanych praktyk rolniczych; należy wziąć pod uwagę odpowiednie dane odnoszące się do dozwolonego użycia pestycydów, a także ich stosowania podczas nadzorowanych prób;

w celu dokładniejszego ustalenia poboru pozostałości pestycydów z pokarmem zaleca się, aby, tam gdzie to możliwe, dopuszczalne poziomy pozostałości dla poszczególnych pestycydów zostały równocześnie określone we wszystkich głównych komponentach diety; poziomy te odzwierciedlają użycie minimalnej ilości pestycydów niezbędnej dla osiągnięcia odpowiedniej kontroli, przy czym pestycydy stosowane są w taki sposób, aby wielkość ich pozostałości odpowiadała możliwie najmniejszym dawkom i była dopuszczalna ze względów toksykologicznych;

należy obecnie ustalić dopuszczalne poziomy pozostałości niektórych pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego; odnosi się to do następujących pestycydów: disulfoton, tlenek fenbutacyny, mekarbam, forat, propyzamid, triazofos i triforyna; jednakże ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów dla wszystkich pestycydów w odniesieniu do niektórych zestawień pozostałości pestycydów z produktami, w których one występują, może okazać się niemożliwe ze względu na niewystarczające dane;

jednakże, uwzględniając obecne wymagania, dostępne dane mogą być niewystarczające w celu ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w odniesieniu do niektórych zestawień pozostałości pestycydów z produktami, w których one występują; w takim przypadku okres nieprzekraczający czterech lat wydaje się być rozsądny na zgromadzenie niezbędnych danych; w związku z tym dopuszczalne poziomy, których ustalenie wymaga zebrania tego typu danych, muszą być określone najpóźniej do dnia 30 kwietnia 2000 r.; w przypadku braku zadowalających danych poziomy te zostaną zazwyczaj ustalone, uwzględniając stosowną granicę oznaczenia; zadowalające zobowiązania mające na celu zebranie niezbędnych danych muszą zostać podjęte nie później niż rok po przyjęciu niniejszej dyrektywy;

ustanowione w niniejszej dyrektywie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów zostaną sprawdzone w ramach ponownego badania substancji czynnych,przewidzianych w programie pracy ustanowionym w art. 8 ust. 2 dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5),

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) Skreśla się pozycje odpowiadające następującym pozostałościom pestycydów:

chloromekwat

diazynon

dikofol

endosulfan

fentyna

propoksur.

2) Dodaje się następujące pozycje:

Pestycyd

Produkt

Dopuszczalna pozostałość pestycydu w produkcie

Chloromekwat

Fasola (świeża)

0,05

Groch (świeży)

0,05

Endosulfan

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

1

Agrest

1

Jeżyny

1

Truskawki

1

Propoksur

Pomidory

3

Ogórki

3

3) Pozycje przewidziane w pkt 2 skreśla się nie później niż do dnia 30 kwietnia 2000 r.

Artykuł  2
1.
W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

GLIFOSAT

W kolumnie pod pozycją "Glifosat" dodaje się wartość "20,0" dla następujących pozycji produktów:

– w grupie "4. Ziarna roślin oleistych", "Nasiona soi".

FENARYMOL

W kolumnie pod pozycją "Fenarymol" dodaje się wartość "0,3" dla następującej pozycji produktu:

– w grupie "1. vi) Owoce różne", "Banany".

IPRODION

W kolumnie pod pozycją "iprodion" dodaje się wartość "2,0" dla następującej pozycji produktu:

– w grupie "2. vii) Warzywa łodygowe", "Rabarbar".

BENOMYL

W kolumnie pod pozycją "Benomyl" dodaje się wartość "0,2" dla następującej pozycji produktu:

– w grupie "2. vii) Warzywa łodygowe", "Rabarbar".

W kolumnie pod pozycją "Benomyl" dodaje się wartość "0,3" dla następującej pozycji produktu:

– w grupie "2. iii) Warzywa owocowe", "Cukinie".

2.
Jeżeli do dnia 30 kwietnia 2000 r. nie zostaną przyjęte najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla zestawień pestycydów i produktów wymienionych w art. 1 pkt 2, wtedy dla każdego z tych zestawień przyjmuje się najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu wynoszący 0,05*.
Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się następujące pozostałości pestycydów:

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

się dopuszczalne poziomy pozostałości (MPP)

Triforyna

Endosulfan

(suma alfa i beta endosulfanu oraz siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan)

Fentyna

(fentyna wyrażona jako kation trifenylocynowy)

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

0,05*

1(a)

0,05*

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)

Pomarańcze

Owoce pomelo

Inne

(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)

0,1*

0,05*

Migdały

(a)

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzeszki makadamia

Orzeszki pekanowe

Orzeszki sosnowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Inne

0,05*

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

2

1(a)

0,05*

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

(iv) OWOCE PESTKOWE

1(a)

0,05*

Morele

(a)

Wiśnie

2

Brzoskwinie) (włączając nektarynki i inne mieszańce)

(a)

Śliwki

1

Inne

0,05*

(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,05*

a) Winogrona deserowe i do produkcji win

(a)

x

b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)

2

1(a)

c) Owoce leśne (z wyłączeniem dzikich)

0,05*

Jeżyny

0,05*

Jeżyny popielice

Krzyżówka jeżyny z maliną

Malina

1(a)

Inne

0,05*

d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

Borówki czarne (owoc gatunku Vaccinium myrtyllus)

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

(a)

0,2(a)

Agrest

0,05*

0,2(a)

Inne

(a)

0,05*

e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące

0,05*

0,05*

(vi) OWOCE RÓŻNE

0,05*

0,05*

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

1(a)

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

1(a)

Owoce męczennicy jadalnej

Ananasy

Granaty właściwe

Inne

1(a)

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05*

Buraki

0,2(a)

Marchew

0,2(a)

Seler

0,2(a)

Chrzan

Topinambur

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiew zwyczajna

0,2(a)

Salsefia

Ziemniaki słodkie

Brukiew

(a)

0,2(a)

Rzepa

0,2(a)

Ignam

Inne

0,05*

0,05*

(ii) WARZYWA CEBULOWE

(a)

0,05*

Czosnek

Cebula

1(a)

Cebula szalotka

Dymka

Inne

0,05*

(iii) WARZYWA OWOCUJĄCE

0,05*

a) Psiankowate

(a)

1(a)

Pomidory

Papryki

Owoce oberżyny

Inne

b) Dyniowate - o skórce jadalnej

0,5

1(a)

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

c) Dyniowate - o skórce niejadalnej

(a)

1(a)

Melony

Dynie

Arbuzy

Inne

d) Kukurydza cukrowa

0,05*

0,05*

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

(a)

0,05*

a) Kwiaty kapustnych

1(a)

Brokuły

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

1(a)

Kapusta brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

c) Kapustne liściaste

1(a)

Kapusta pekińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

0,05*

(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05*

a) Sałata i podobne

1(a)

Rzeżucha

(a)

Roszpunka warzywna

Sałata

Skarola

Inne

0,05*

b) Szpinak i podobne

1(a)

Szpinak

(a)

Boćwina

Inne

0,05*

c) Rzeżucha

0,05*

0,05*

d) Endywia

0,05*

0,05*

e) Zioła

0,05*

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

(a)

Liście selera naciowego

Inne

0,05*

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

(a)

1(a)

0,05*

Fasola (ze strąkami)

Fasola (bez strąków)

Groch (ze strąkami)

Groch (bez strąków)

Inne

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,05*

Szparagi

(a)

Karczochy hiszpańskie

1(a)

Seler naciowy

(a)

1(a)

Koper włoski

Karczochy kuliste

(a)

1(a)

Pory

(a)

1(a)

Rabarbar

Inne

0,05*

0,05*

(viii) GRZYBY

0,05*

0,05*

a) Grzyby uprawne

1(a)

b) Grzyby dziko rosnące

0,05*

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,05*

0,05*

0,05*

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

0,05*

0,05*

Nasiona siemienia lnianego

(a)

Orzeszki ziemne

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

(a)

Nasiona rzepaku

(a)

Nasiona soi

(a)

Nasiona gorczycy

(a)

Nasiona bawełny

0,3

Inne

0,1*

5. Ziemniaki

0,05*

(a)

0,1

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (herbata czarna otrzymywana z liści Camellia sinensis)

0,1*

30 (ustanowiono w dyrektywie 93/58EWG)

0,1*

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem

30

(c)

0,5

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości (MPP)

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

Forat

Dikofol (suma izomerów P, P"-i O, P"-)

Chloromekwat

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

0,05*

2(b)

0,05*

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)

Pomarańcze

Owoce pomelo

Inne

(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)

0,05*

0,05*

0,1*

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzeszki makadamia

Orzeszki pekanowe

Orzeszki sosnowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Inne

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,05*

1(b)

Jabłka

(a)

Gruszki

3(a)

Pigwy

Inne

0,05*

(iv) OWOCE PESTKOWE

0,05*

(b)

0,05*

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie (włączając nektarynki i inne mieszańce

Śliwki

Inne

(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

0,05*

1(b)

0,1(a)

b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)

(a)

2(b)

(a)

c) Owoce leśne (z wyłączeniem dzikich)

0,05*

0,02*

0,05*

Jeżyny

Jeżyny popielice

Krzyżówka jeżyny z maliną

Malina

Inne

d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

0,05*

0,05*

Borówki czarne (owoc gatunku Vaccinium myrtyllus)

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

(b)

Agrest

Inne

0,02*

e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące

0,05*

0,02*

0,05*

(vi) RÓŻNE OWOCE

0,05*

Awokado

Banany

2(b)

Daktyle

Figi

(b)

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

0,1*

Owoce męczennicy jadalnej

Ananasy

Granaty właściwe

Inne

0,02*

0,05*

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,02*

0,05*

Buraki

(a)

Marchew

(a)

Seler

Chrzan

Topinambur

Pasternak

(a)

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiew zwyczajna

Salsefia

Ziemniaki słodkie

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

0,05*

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05*

0,05*

Czosnek

(b)

Cebula

Cebula szalotka

Dymka

Inne

0,02*

(iii) WARZYWA OWOCOWE

a) Psiankowate

(a)

Pomidory

0,5(b)

(a)

Papryki

0,5(b)

Owoce oberżyny

Inne

0,02*

0,05*

b) Dyniowate - o skórce jadalnej

0,5(b)

0,05*

Ogórki

0,05*

Korniszony

Cukinie

Inne

(a)

c) Dyniowate - o skórce niejadalnej

0,05*

0,5(b)

0,05*

Melony

Dynie

Arbuzy

Inne

d) Kukurydza cukrowa

(a)

0,02*

0,05*

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,02*

0,05*

a) Kwiaty kapustnych

(a)

Brokuły

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

(a)

Kapusta brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

c) Kapustne liściaste

(a)

Kapusta pekińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

0,05*

(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,02*

0,05*

a) Sałata i podobne

(a)

Rzeżucha

Roszpunka warzywna

Sałata

Skalora

Inne

b) Szpinak i podobne

0,05*

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rzeżucha

0,05*

d) Endywia

0,05*

e) Zioła

(a)

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera naciowego

Inne

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

(a)

Fasola (ze strąkami)

0,5(b)

(x)

Fasola (bez strąków)

0,5(b)

(x)

Groch (ze strąkami)

0,5(b)

(x)

Groch (bez strąków)

0,5(b)

(x)

Inne

0,02*

0,05*

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,05*

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler naciowy

(a)

Koper włoski

Karczochy kuliste

(b)

Pory

Rabarbar

Inne

0,05*

0,02*

(viii) GRZYBY

0,05*

a) Grzyby uprawne

(b)

(a)

b) Grzyby dziko rosnące

0,02*

0,05*

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,05*

Fasola

(a)

(b)

Soczewica

Groch

Inne

0,05*

0,02*

4. Nasiona oleiste

Nasiona siemienia lnianego

(a)

(c)

Orzeszki ziemne

0,1

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

Nasiona rzepaku

(a)

(c)

Nasiona soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

0,1

(c)

Inne

0,05*

0,05*

0,1*

5. Ziemniaki

(a)

0,02*

(a)

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (herbata czarna otrzymywana z liści Camellia sinensis)

0,1*

(d) (ustanowiono w dyrektywie 93/58EWG)

0,1*

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem

0,1*

50

0,1*

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

się dopuszczalne poziomy pozostałości (MPP)

Propyzamid

Propoksur

Disulfoton (suma disulfotonu, sulfotlenku disulfotonu i sulfonu disulfotonu wyrażona jako disulfoton)

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

0,02*

3(a)

0,02*

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)

Pomarańcze

Owoce pomelo

Inne

(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)

0,02*

0,05*

0,02*

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzeszki makadamia

Orzeszki pekanowe

Orzeszki sosnowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Inne

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,02*

3(a)

0,02*

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

(iv) OWOCE PESTKOWE

0,02*

3(a)

0,02*

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie (włączając nektarynki i inne podobne mieszańce)

Śliwki

Inne

(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

a) Winogrona deserowe i do produkcji win

0,02*

3(a)

0,02*

b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)

(b)

3(a)

(b)

c) Owoce leśne (z wyłączeniem dzikich)

0,02*

0,02*

Jeżyny

3(a)

Jeżyny popielice

Krzyżówka jeżyny z maliną

Maliny

3(a)

Inne

0,05*

d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

0,02*

Borówki czarne (owoc gatunku Vaccinium myrtyllus)

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

(b)

0,2

Agrest

(b)

0,2

Inne

0,02*

0,05*

e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące

0,02*

0,05*

0,02*

(vi) RÓŻNE OWOCE

0,02*

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

3(a)

Owoce męczennicy jadalnej

Ananasy

(b)

Granaty właściwe

Inne

0,05*

0,02*

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,02*

Buraki

3(a)

Marchew

3(b)

Seler

3(a)

Chrzan

Topinambur

Pasternak

(b)

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiew zwyczajna

Salsefia

Ziemniaki słodkie

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

0,05*

0,02*

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,02*

0,05*

0,02*

Czosnek

Cebula

Cebula szalotka

Dymka

Inne

(iii) WARZYWA OWOCOWE

0,02*

a) Psiankowate

0,02*

Pomidory

(x)

Papryki

3(a)

Owoce oberżyny

3(a)

Inne

3(a)

b) Dyniowate - o skórce jadalnej

0,02*

Ogórki

(x)

Korniszony

3(a)

Cukinie

(a)

Inne

c) Dyniowate - o skórce niejadalnej

3(a)

Melony

Dynie

(b)

Arbuzy

Inne

0,02*

d) Kukurydza cukrowa

0,05*

0,02*

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

3(a)

a) Kwiaty kapustnych

0,02*

Brokuły

(b)

Kalafior

(b)

Inne

0,02*

b) Kapustne głowiaste

Kapusta brukselka

(b)

Kapusta głowiasta

(b)

(b)

Inne

0,02*

0,02*

c) Kapustne liściaste

0,02*

0,02*

Kapusta pekińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

0,02*

(b)

(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

a) Sałata i podobne

(b)

0,02*

Rzeżucha

0,05*

Roszpunka warzywna

Sałata

Skarola

Inne

3(a)

b) Szpinak i podobne

0,02*

3(a)

0,02*

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rzeżucha

0,02*

0,05*

0,02*

d) Endywia

0,02*

0,05*

0,02*

e) Zioła

(b)

3(a)

(b)

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera naciowego

Inne

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

Fasola (ze strąkami)

(b)

3(a)

Fasola (bez strąków)

(b)

Groch (ze strąkami)

3(a)

Groch (bez strąków)

0,02*

Inne

0,02*

0,05*

(b)

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

3(a)

Seler naciowy

3(a)

(b)

Koper włoski

3(a)

Karczochy kuliste

(b)

3(a)

Pory

1

Rabarbar

Inne

0,02*

0,05*

0,02*

(viii) GRZYBY

0,02*

0,05*

0,02*

a) Grzyby uprawne

b) Grzyby dziko rosnące

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,02*

0,05*

Fasola

(b)

Soczewica

Grochy

Inne

0,02*

4. Nasiona oleiste

0,05*

Nasiona siemienia lnianego

0,05*

Orzeszki ziemne

(b)

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

Nasiona rzepaku

(b)

Nasiona soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

(b)

0,05*

Inne

0,02*

0,02*

5. Ziemniaki

0,02*

0,05*

(b)

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (herbata czarna otrzymywana z liści Camellia sinensis)

0,05*

0,1*

0,05*

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

(a)

0,1*

(b)

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

się dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (MPPP)

Fenbutacyny tlenek

Triazofos

Diazynon

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

(a)

(b)

0,5(b)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)

Pomarańcze

Owoce pomelo

Inne

(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)

0,05*

0,05*

Migdały

(b)

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

(b)

Orzeszki makadamia

Orzechy pekanowe

Orzeszki sosnowe

Orzeszki pistacjowe

(b)

Orzechy włoskie

Inne

0,02*

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

2

(b)

0,5(b)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

(iv) OWOCE PESTKOWE

(a)

0,5(b)

Morele

(b)

Wiśnie

Brzoskwinie (włączając nektarynki i inne mieszańce,

(b)

Śliwki

Inne

0,02*

(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

a) Winogrona deserowe i do produkcji win

2

0,02*

0,5(b)

b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)

(a)

(b)

0,5(b)

c) Owoce leśne (z wyłączeniem dzikich)

0,05*

0,02*

0,5(b)

Jeżyny

Jeżyny popielice

Krzyżówka maliny z jezyną

Malina

Inne

d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

0,05*

0,02*

Borówki czarne (owoc gatunku Vaccinium myrtyllus)

0,2

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

0,2

Agrest

0,2

Inne

0,02*

e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące

0,05*

0,02*

0,02*

(vi) RÓŻNE OWOCE

Awokado

Banany

(a)

0,5(b)

Daktyle

Figi

Kiwi

0,5(b)

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

(b)

0,5(b)

Owoce męczennicy jadalnej

Ananasy

Granaty właściwe

Inne

0,05*

0,02*

0,02*

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05*

Buraki

(b)

0,5(b)

Marchew

1

0,5(b)

Seler

(b)

0,5(b)

Chrzan

0,5(b)

Topinambur

Pasternak

1

0,5(b)

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiew zwyczajna

0,5(b)

Salsefia

Ziemniaki słodkie

Brukiew

0,5(b)

Rzepa

0,5(b)

Ignam

Inne

0,02*

0,02*

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05*

0,5(b)

Czosnek

(b)

Cebula

(b)

Cebula szalotka

(b)

Dymka

Inne

0,02*

(iii) WARZYWA OWOCOWE

0,5(b)

a) Psiankowate

(a)

0,02*

Pomidory

Papryki

Owoce oberżyny

Inne

b) Dyniowate - o skórce jadalnej

(b)

Ogórki

0,5*

Korniszony

Cukinie

Inne

(a)

c) Dyniowate - o skórce niejadalnej

(a)

(b)

Melony

Dynie

Arbuzy

Inne

d) Kukurydza cukrowa

0,05*

0,02*

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05*

0,5(b)

a) Kwiaty kapustnych

(b)

Brokuły

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

(b)

Kapusta brukselka

(brukselka)

Kapusta głowiasta

Inne

c) Kapustne liściaste

(b)

Kapusta pekińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

0,02*

(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05*

0,02*

0,5(b)

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka warzywna

Sałata

Skarola

Inne

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rzeżucha

d) Endywia

e) Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera naciowego

Inne

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,5(b)

Fasola (ze strąkami)

(a)

(b)

Fasola (bez strąków)

(a)

(b)

Groch (ze strąkami)

(b)

Groch (bez strąków)

(b)

Inne

0,05*

0,02*

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,05*

Szparagi

(b)

0,5(b)

Karczochy hiszpańskie

Seler naciowy

(b)

0,5(b)

Koper włoski

(b)

Karczochy kuliste

(b)

0,5(b)

Pory

(b)

0,5(b)

Rabarbar

(b)

Inne

0,02*

0,02*

(viii) GRZYBY

0,05*

0,02*

a) Grzyby uprawne

0,5(b)

b) Grzyby dziko rosnące

0,02*

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,05*

0,02*

(b)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

Nasiona siemienia lnianego

(b)

Orzeszki ziemne

(a)

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

(a)

Nasiona rzepaku

(b)

Nasiona soi

Nasiona gorczycy

(b)

Nasiona bawełny

(a)

0,1

(a)

Inne

0,05*

0,02*

0,05*

5. Ziemniaki

0,05*

(b)

(b)

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (herbata czarna otrzymywana z liści Camellia sinensis)

0,1*

0,05*

0,05*

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

(c)

0,05*

(a)

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

się dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (MPPP)

Mekarbam

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE

2(a)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)

Pomarańcze

Owoce pomelo

Inne

(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)

0,05*

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzeszki makadamia

Orzeszki pekanowe

Orzeszki sosnowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Inne

(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,05*

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

(iv) OWOCE PESTKOWE

0,05*

Morele

Wiśnie

Brzoskwinie (włączając nektarynki i inne mieszańce

Śliwki

Inne

(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,05*

a) Winogrona deserowe i do produkcji wina

b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)

c) Owoce leśne (z wyłączeniem dzikich)

Jeżyny

Jeżyny popielice

Krzyżówka jeżyny z maliną

Malina

Inne

d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

Borówki czarne (owoc gatunku Vaccinium myrtyllus)

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest

Inne

e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące

(vi) RÓŻNE OWOCE

0,05*

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

Owoce męczennicy jadalnej

Ananasy

Granaty właściwe

Inne

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05*

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Topinambur

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiew zwyczajna

Salsefia

Ziemniaki słodkie

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05*

Czosnek

Cebula

Cebula szalotka

Dymka

Inne

(iii) WARZYWA OWOCOWE

0,05*

a) Psiankowate

Pomidory

Papryki

Owoce oberżyny

Inne

b) Dyniowate - o skórce jadalnej

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

c) Dyniowate - o skórce niejadalnej

Melony

Dynie

Arbuzy

Inne

d) Kukurydza cukrowa

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05*

a) Kwiaty kapustnych

Brokuły

Kalafior

Inne

b) Kapustne głowiaste

Kapusta brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

c) Kapustne liściaste

Kapusta pekińska

Kapusta włoska

Inne

d) Kalarepa

(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05*

a) Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszpunka warzywna

Sałata

Skarola

Inne

b) Szpinak i podobne

Szpinak

Boćwina

Inne

c) Rzeżucha

d) Endywia

e) Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera naciowego

Inne

(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05*

Fasola (ze strąkami)

Fasola (bez strąków)

Groch (ze strąkami)

Groch (bez strąków)

Inne

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,05*

Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler naciowy

Koper włoski

Karczochy kuliste

Pory

Rabarbar

Inne

(viii) GRZYBY

0,05*

a) Grzyby uprawne

b) Grzyby dziko rosnące

3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,05*

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

0,05*

Nasiona siemienia lnianego

Orzeszki ziemne

Nasiona maku

Nasiona sezamu

Nasiona słonecznika

Nasiona rzepaku

Nasiona soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

0,05*

Ziemniaki wczesne i towarowe

6. Herbata (herbata czarna otrzymywana z liści Camellia sinensis)

0,05*

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

0,1*

(*) Wskazuje niższą granicę oznaczenia analitycznego.

(x) Porównaj art. 1 i art. 2 ust. 2.

(a) (b) (c) (d) Jeżeli poziomy nie zostaną przyjęte do dnia 30 kwietnia 2000 r., wtedy stosuje się poziomy wskazane poniżej:

(a) 0,05*

(b) 0,02*

(c) 0,1*

(d) 0,01*

Artykuł  4

Nie później niż do dnia 30 kwietnia 1997 r. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy.

Przepisy te zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 maja 1996 r.
W imieniu Rady
M. PINTO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem Przystąpienia z 1994 r.

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 95/61/WE (Dz.U. L 292 z 7.12.1995, str. 27).

(3) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(4) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70.

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

Zmiany w prawie

Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1996.144.12

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 96/32/WE zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni, oraz przewidującej ustalanie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów
Data aktu: 21/05/1996
Data ogłoszenia: 18/06/1996
Data wejścia w życie: 18/06/1996, 01/05/2004