(94/117/WE)(Dz.U.UE L z dnia 25 lutego 1994 r.)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej art. 14,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
pewne wyspy i niektóre regiony przybrzeżne Grecji, ze względu na swoją izolację lub oddalenie, mogą podlegać określonym ograniczeniom, jeśli chodzi o dostawy;
na tych wyspach i w tych regionach znajdują się małe zakłady zajmujące się wędzeniem i soleniem produktów rybołówstwa, które odgrywają istotną rolę w zaopatrywaniu lokalnego rynku w miejscu, w którym się znajdują;
aby uchronić istnienie tych małych zakładów, konieczne jest ustalenie minimalnych wymagań dotyczących struktury i wyposażenia, które mają być do nich stosowane i są mniej surowe niż wymagania przewidziane w dyrektywie 91/493/EWG aż do momentu, gdy z wymienionych wysp i regionów Grecji znikną określone ograniczenia;
aby uniknąć zakłócenia konkurencji we Wspólnocie, do takich minimalnych wymagań należy dodać limity w zakresie wielkości produkcji tych zakładów oraz obszaru obrotu danych produktów;
produkty rybołówstwa przetwarzane przez takie małe zakłady muszą służyć wyłącznie zaopatrzeniu rynku lokalnego i nie mają posiadać znaku identyfikacyjnego określonego w art. 3 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/493/EWG,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 lutego 1994 r.
|
W imieniu Rady |
|
G. MORAITIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.